+ Konuyu Yanıtla
1 den 5´e kadar toplam 5 ileti bulundu.
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    Feb 2007
    İletiler
    95
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Avukatım Tarafından Bir Konu İle İlgili Valilikten Araştırma İstenebilir mi?

    İdari mahkemede devam eden bir dosyam var.Usulsüz müdür atanmasının iptali ile ilgili.İşin içinde idari boyutun yanında adli boyutta olacak konular var.Puan usulsüzlüğü gibi.


    1-Avukatım konu ile ilgili BİMER'e başvuru yapabilir mi?

    2-Avukatım Valilikten soruşturma talep edebilir mi?

    3-Avukatım Bilgi Edime Kanunu çerçevesinde bilgi edinmek için talepte bulunabilir mi?



    Hukuki NET Güncel Haber

    Avukatım Tarafından Bir  Konu İle İlgili Valilikten Araştırma İstenebilir mi? konulu yargıtay kararı ara
    Avukatım Tarafından Bir  Konu İle İlgili Valilikten Araştırma İstenebilir mi? konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    Sep 2008
    Nerede
    HATAY
    İletiler
    96
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: Avukatım Tarafından Bir Konu İle İlgili Valilikten Araştırma İstenebilir mi?

    Anayasa'nın 36. maddesinin 1. fıkrasında, "Herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir." denilmektedir.MADDE 74.– (Değişik: 3.10.2001-4709/26 md.) Vatandaşlar ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye’de ikamet eden yabancılar kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazı ile başvurma hakkına sahiptir.

    (Değişik: 3.10.2001-4709/26 md.) Kendileriyle ilgili başvurmaların sonucu, gecikmeksizin dilekçe sahiplerine yazılı olarak bildirilir.

    Bu hakkın kullanılma biçimi kanunla düzenlenir.

    1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 2.maddesinin 4667 sayılı Yasa ile değişik 3.fıkrasında "yargı organları, emniyet makamları, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüsleri, özel ve kamuya ait bankalar, noterler, sigorta şirketleri ve vakıflar avukatlara görevlerinin yerine getirilmesinde yardımcı olmak zorundadır. Kanunlarındaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla bu kurumlar avukatın gerek duyduğu bilgi ve belgeleri incelemesine sunmakla yükümlüdür. Bu belgelerden örnek alınması vekâletname ibrazına bağlıdır. Derdest davalarda müzekkereler duruşma günü beklenmeksizin mahkemelerden alınabilir." hükmüne yer verilmiştir.
    Tüm kurumlar avukatlara görevleri ile ilgili konularda yardımcı olmak, belge bilgileri incelemesine sunmak ve vekâlet ibrazı ile de fotokopi vermek zorundadır. Öte yandan, avukatlık yasası özel bir yasa olup genel yasa konumundaki Bilgi Edinme Yasasındaki hükümlerden önce uygulanır. AİHM kararlarında belirtildiği üzere adil yargılamanın en önemli gereklerinden biri olarak, mahkeme önünde sahip olunan hak ve yükümlülükler bakımından davanın tarafları arasında tam bir eşitlik gözetilmeli (silahların eşitliği), buna bağlı olarak da toplanan deliller hakkında taraflara görüş bildirme olanağı tanınmalıdır.
    Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinde uygulanacak olan 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu, demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme hakkını kullanmalarına ilişkin esas ve usulleri düzenlemek amacıyla çıkarılmış olup, Yasa'nın 4. maddesinde, herkesin bilgi edinme hakkına sahip olduğu, 5. maddesinde ise, kurum ve kuruluşların bu Kanunda yer alan istisnalar dışındaki her türlü bilgi veya belgeyi başvuranların yararlanmasına sunmak ve bilgi edinme başvurularını etkin, süratli ve doğru sonuçlandırmak üzere gerekli idari ve teknik tedbirleri almakla yükümlü oldukları hükümlerine yer verilmiştir.
    4982 sayılı bilgi edinme hakkı kanunun 12. maddesi hükmü gereğince “bilgi edinme başvurularının değerlendirilerek başvuru sahiplerine cevap verilmesi başvurunun yapıldığı kurum veya kuruluşa ait bir yükümlülüktür”.
    Devlet yönetiminde bulunan kişiler kanunların belirlediği çerçevenin dışına çıkıp Anayasanın 74. Maddesinde Hüküm altına alınan Vatandaşlık hakkını kullanan insanlara, resmi belgelerle gerçeğe aykırı cevaplar verip onları kandıramaz.
    SONUÇ:1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 2.maddesinin 4667 sayılı Yasa ile değişik 3.fıkrasında Belirtildiği gibi Tüm kurumlar avukatlara görevleri ile ilgili konularda yardımcı olmak, belge bilgileri incelemesine sunmak ve vekâlet ibrazı ile de fotokopi vermek zorundadır.
    Avukatlık yasasına göre bu belgeleri vermeleri gerekmektedir.Ayrıca 4982 S.Bilgi edinme kanununa göre de vermeleri gerekmektedir.Dilekçenizi yazın ve İdareye verin.Vekalet örneği de verin.Belli süre içerisinde istediğiniz belgeyi vermez iseler ilgili kamu görevlilieri hakkında suç duyurusunda buluabilirsiniz ve büyük ihtimalle de ceza alırlar.Saygılar

  4. #3
    Kayıt Tarihi
    Sep 2008
    Nerede
    HATAY
    İletiler
    96
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: Avukatım Tarafından Bir Konu İle İlgili Valilikten Araştırma İstenebilir mi?

    T.C.

    AYDIN

    BÖLGE İDARE MAHKEMESİ


    ESAS NO:2007/...

    KARAR NO:2007/...



    HAKKINDA SORUŞTURMA İZNİ İSTENENLER:



    İSNAT EDİLEN SUÇ : Disiplin soruşturmasına havi dosyanın Bilgi Edinme Yasasına istinaden talep edilmesine rağmen ilgili memurlarca verilmemek suretiyle ilgili yasaya aykırı hareket etmek.



    SORUŞTURMA İZNİ VERMEYEN MERCİ : AYDIN VALİLİĞİ



    İTİRAZA KONU KARAR : 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun uyarınca soruşturma izni verilmemesine ilişkin 18/07/2007 gün ve 44 sayılı karar.



    KARARA İTİRAZ EDEN (ŞİKAYETÇİ) :



    K A R A R



    İlgililer hakkında soruşturma izni verilmemesine ilişkin itiraza konu kararın dayanağı dosya incelenerek gereği görüşüldü:

    4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması hakkında Kanunun 6.maddesinde, ön inceleme ile görevlendirilen kişi veya kişilerin, hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesini almak suretiyle yetkileri dahilinde bulunan gerekli bilgi ve belgeleri toplayıp, görüşlerini içeren bir rapor düzenleyerek durumu izin vermeye yetkili mercie sunacakları; yetkili merciin, bu rapor üzerine soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine karar vereceği; bu kararlarda gerekçe gösterilmesinin zorunlu olduğu; aynı Yasanın 9.maddesinde de yetkili merciin, soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine ilişkin kararını Cumhuriyet Başsavcılığına, hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisine ve varsa şikayetçiye bildireceği; soruşturma izni verilmesine ilişkin karara karşı hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisinin, soruşturma izni verilmemesine ilişkin karara karşı ise Cumhuriyet Başsavcılığı veya (Cumhurbaşkanınca verilen izin hariç) ve (h) bentlerinde sayılanlar için Danıştay İkinci Dairesi, diğerleri için yetkili merciin yargı çevresinde bulunduğu Bölge İdare Mahkemesinin bakacağı ve verilen kararların kesin olduğu kurala bağlanmıştır.



    Bunun yanında 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 2.maddesinin 4667 sayılı Yasa ile değişik 3.fıkrasında "yargı organları, emniyet makamları, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüsleri, özel ve kamuya ait bankalar, noterler, sigorta şirketleri ve vakıflar avukatlara görevlerinin yerine getirilmesinde yardımcı olmak zorundadır.Kanunlarındaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla bu kurumlar avukatın gerek duyduğu bilgi ve belgeleri incelemesine sunmakla yükümlüdür.Bu belgelerden örnek alınması vekaletname ibrazına bağlıdır.Derdest davalarda müzekkereler duruşma günü beklenmeksizin mahkemelerden alınabilir." hükmüne yer verilmiştir.



    Dosyanın incelenmesinden; müştekilerden Bilgehan Toker'in Aydın Devlet Hastanesinde teknisyen olarak görev yaptığı, bu esnada hakkında disiplin soruşturması açıldığı, disiplin konusunda avukatı ile görüştüğü, avukatının konuyla ilgili belge örnekleri istediği, soruşturma dosyasından örnek almak için gittiğinde disiplin bürosu görevlilerince belge bilgi verilmediği, bunun üzerine avukatı (diğer müşteki) Olgun Soydan ile gittikleri, burada görevli olan ve hakkında ön inceleme yapılan memurlarca yine bilgi belge verilmediği bunun üzerine avukatın kendi adına asalaten müvekkili adına vekaleten şikayet dilekçesi verdiği, yapılan ön inceleme sonunda itiraz konusu kararla soruşturma izni verilmemesine kararı verildiği anlaşılmaktadır.



    Yukarıda anılan yasa hükümlerinin değerlendirilmesinden, tüm kurumlar avukatlara görevleri ile ilgili konularda yardımcı olmak, belge bilgileri incelemesine sunmak ve vekalet ibrazı ile de fotokopi vermek zorundadır.Bunun istisnası ise özel yasalarında engel bir halin olmasıdır.



    Öte yandan, avukatlık yasası özel bir yasa olup genel yasa konumundaki Bilgi Edinme Yasasındaki hükümlerden önce uygulanır.Kaldı ki buradaki başvuru bir bilgi edinme başvurusu değil, avukatlık yasasının verdiği yetki uyarınca yapılan bir meslek icrasıdır.



    Bu bağlamda, ihtilaf değerlendirilecek olursa, avukat yönünden, talebinin yerine getirilmemesinin makul sayal bir mazereti olmadığı sonucuna varılmaktadır.Yine müvekkili de kendisiyle ilgili belge bilgiyi yazılı olarak istemesine rağmen olumlu cevap alamamış olup her iki hal için de soruşturma başlatılması için yeterli emare olduğu sonucuna varılmıştır.



    Açıklanan nedenlerle, itirazın kabulüne, her iki müşteki yönünden de itiraz konusu Aydın Valiliği'nin 18/07/2007 gün ve 44 sayılı kararının kaldırılmasına, suçlananlar hakkında soruşturma izni verilmesine, dosyanın 4483 sayılı Yasanın 11.maddesi gereğince Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı'na kararlardan bir suretin ilgililere tebliğ edilmek üzere Aydın Valiliği'ne gönderilmesine 28.09.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    BAŞKAN

    ZEYNEL ILICA

    26762
    ÜYE

    OSMAN ERMUMCU

    32699
    ÜYE

    DR.MERİÇ ERDOĞAN

    38005

  5. #4
    Kayıt Tarihi
    Feb 2007
    İletiler
    95
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: Avukatım Tarafından Bir Konu İle İlgili Valilikten Araştırma İstenebilir mi?

    Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim.Çok açıklayıcı olmuş.

  6. #5
    Kayıt Tarihi
    Jul 2003
    Nerede
    Samsun
    İletiler
    5.785
    Blog yazıları
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: Avukatım Tarafından Bir Konu İle İlgili Valilikten Araştırma İstenebilir mi?

    Avukatlık Kanunu madde 2 gereği istenilebilir.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

Benzer Konular :

  1. [Mal Paylaşımı davaları] Patron tarafından çalışanına bağışlanan ev mal paylaşımına konu olur mu?
    Merhaba, Çalıştığım şirketin sahibi kendisi adına kayıtlı olan bir daireyi bedelsiz olarak bana verdi. Bu işlem bir para alışverişine konu...
    Yazan: feyleshof Forum: Aile Hukuku
    Yanıt: 2
    Son İleti: 30-09-2019, 14:16:00
  2. [Ceza davaları] tehdit davası ( araştırma yapılarak konu açılmıştır.
    Merhabalar öncelikle belirtmeliyim ki forumda yaklaşık 5-6 saat konuyu araştırmış olup benımkıne benzer bir emsal bulamadığım için konuyu açmış...
    Yazan: se7en7 Forum: Ceza Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 24-11-2016, 01:44:30
  3. Araştırma Görevlisi İşe İade Davasında Avukatım Faizi unutmuş
    Merhabalar, sorumu acilen cevaplarsanız çoook sevinirim. Araştırma görevlisi olarak çalışmakta iken hiçbir gerekçe gösterilmeden işime son verildi...
    Yazan: borsaci_b Forum: İdare Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 25-05-2015, 03:58:54
  4. Araştırma Görevlisi Hakkında Saat 17'den Sonraki Mesai İle İlgili Tutanak Tutan Kişi Hakkında İftira Davası Açılabilir mi?
    Merhaba, bir üniversitede saat 17:00'den sonra başlayan sınav görevine girmedim aslında bir kastım yoktu sadece o kadar çok görev veriliyor ki arada...
    Yazan: borsaci_b Forum: Ceza Hukuku
    Yanıt: 6
    Son İleti: 17-05-2014, 10:13:59
  5. Araştırma görevlisi sınavı sonucumun bilirkişi tarafından okunmasını istemek
    Araştırma görevlisi sınavı sonucuna itiraz merhaba ben bir üniversitede öyp kapsamında araştırma görevliliği için yazılı sınava girdim. sınavdan...
    Yazan: turqer71 Forum: İdare Hukuku
    Yanıt: 5
    Son İleti: 27-09-2010, 11:04:41

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.