Yapılan ödemelerde gecikme ve sözleşme olmadığı takdirde hak talep etme.
Merhaba, İlk öncelikle forumu araştırdım ve sıkıntıma yakın konular buldum fakat tam olarak cevap veya çözüm bulamadığım için kendi sorunumu sizlerle paylaşmak istedim.
2006 Yılının Haziran ayında şu anda çalışmış olduğum şirkette işe başladım. 2008 Kasım ayına kadar maaş ödemelerinde şirketin hiç bir sıkıntısı olmadı fakat yaşanan mali kriz nedeni ile şirketimiz maaş ödemelerimizde gecikmeler yaşatmaya başladı. Bu gecikmeler 5 gün 10 günlük gecikmeler olmadığı gibi, iki üç ay içerisinde yer yer 100,00TL - 300,00TL - 500,00TL gibi rakamlar ödendi. Haliyle ödemem gereken borçlarımı ödeyemedigim yada ödemem gereken rakamların altında rakamlar ödediğim için borçlarımı faizleriyle ödemek zorunda kaldım. Bu ay sonu itibari ile şirkette iki tam maaşım, bir yarım maaşım ve yine bu ay sonu itibari ile 3 adet ikramiyem olacak. Normalde almış olduğum ücret 1.100,00TL bu ücretin 900,00TL sı maaşım, 105,00TL sı Yol Ücretim, 45,00TL sı Asgari geçim indirimi ve geri kalan 50,00TL sı Kasa tazminatı denilen şirket tarafından verilen bir ücrettir. Normal olarak SSK ya aldıgım ücret üzerinden sigortam yatması gerekirken sigortamın Brüt 750,00 TL olduğunu farkettim. Bunu şirket yetkilisine sorduğumda bana asgari ücret üzerinden maaşlarımızın yatırıldığını sözlü olarak belirtti ve bu durumun düzeltilemeyeceğini ekledi. Maaş ödemelerinde atmış olduğumuz iki imzanın biri resmi maaşımız diğeri ise gayri resmi diye tabir edilen kalan maaşımızın bordrolarıymış. Şuandaki sorunum 31 Temmuz 2009 Tarihinde geçen sene kazandığım ve dondurmuş olduğum Üniverste eğitimim için işten ayrılacağım şirketin maaşlarımız konusunda yaşatmış olduğu sıkıntı yüzünden oluşan borçlarım ve faizler nedeni ile şirketten alacak olduğum ücretler borçlarımı karşılamamaktadır. Şirketten ne gibi haklarımı talep etme hakkına sahip olduğumu ve ne gibi bir prosedür ile hakkımı savunacağımı anlatırsanız sevinirim.
Not: Elimde bulunan farklı aylara ait maaş yazıları mevcuttur. Bu maaş yazılarında almış olduğum ücret 1.100,00TL olarak belirtilip herhangi bir kesinti olmadığı açıkca belitrilmiştir.
Cevap: Yapılan ödemelerde gecikme ve sözleşme olmadığı takdirde hak talep etme.
Elinizde bulunan , bankadan kredi / kart başvuruları için alınmış olan maaş yazıları gerçek maaşın ıspatı konusunda kabul görmemektedir.
Ücretinizin ödenmemesi, alışkanlık haline gelmesi kıdem tazminatına hak kazandıracak şekilde sözleşmeyi sona erdirmenize imkan tanıyan sebeptir.
Haklı sebep te olsa, kendiniz ayrıldığınız için ihbar tazminatına hak kazanamaz, kıdem tazminatı+ödenmeyen ücretleriniz+kullanılmayan izin sürelerine ait ücretlerinizin ödenmesi gerekir.Ödenmemesi durumunda iş mahkemesinde alacaklarınız için dava açmanız gerekir.Açacağınız davada aynı işyerinde çalışan/ sizinle aynı dönemde çalışmış kişilerin şahitliği ve emsal ücret tesbiti ile ücretinizi ıspatlama şansınız var.
Sn.Erdoğan Kırcalı
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Almış olduğum şirket yazılarında "İlgili Makama" başlığı bulunuyor ve sonunda "Bu yazı personelin kendi isteği üzerine verilmiştir" açıklaması yer alıyor. Yani her hangi bir banka adı geçmiyor. Buna rağmen bile delil olarak sayılmamaktamıdır? Şirketten bu gün itibari ile alacaklı olduğum; Ocak ayı maaşı bir ve Haziran ayı maaşı olarak yarım maaşım bulunuyor. Bu ay sonu işten ayrılacağım için bu ay ın ücreti de ay sonu itibari ile eklenecek ve şirkette 2 tam maaş ve 1 yarım maaş almaya hak kazanacağım. Ayrı olarak yılda 3 adet ikramiye ödemesi almaktayım. İkramiye ödemelerimi normal olarak 4. ay 8. ay ve 12. ay da almamız gerekiyor fakat 2008 yılının Aralık ayında almam gereken ve 2009 yılının Nisan ayında almam gereken ikramiye ödemelerimi de alamadım. Bu ödemeleri kanıtlayabileceğim resmi evrak malesef elimde yok. Şirketim de bu konuda pek iyi niyetli sayılmaz. hukuki.net forumlarını incelediğimde ödenmeyen maaşlar ile ilgili herhangi bir Noter tarafından şirkete ihtar çekildiğinde sizin de bahsettiğiniz gibi ihbar tazminatı haricinde kıdem tazminatı, yıllık izin ücretleri gibi ücretlerinin alınabileceğini okumuştum. Benim durumumda yani içeride bu gün itibari ile Ocak ayından bir ve Haziran ayından kalan yarım maaşım için şirkete Noter'den ihtar çeksem haklı çıkma ihtimalim ne kadar dır?
İlginiz ve yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Siz maaşınızı almadığınız değil, işvereninizin ücretinizi ödediğini ıspatlaması gerekir.
Maaş yazıları genellikle kredi vs. durumlarında daha fazla miktar alabilmek için gerçekten yüksek ücrete göre düzenlendiğinden, maaşın ıspatı konusunda yeterli kabul edilmemektedir.
Maaşın ispatı konusunda çalışmış olduğum dönemde farklı bir ofiste ve farklı bir görevde çalışan ve şu anda şirketten ayrılmış olan bir kişinin şahitliği geçerli olabilirmi? Ayrıca Noter den ihtar çekmek için ihtarname nin içeriğine haklılık payımın olduğunu belirtmek için geç almış olduğumuz ve alamamış olduğumuz maaşların bilgilerini vermem gerekirmi.
Şirketim personel ücretlerini takip eden ayın 5. günü ödüyordu buna göre 2009yılında yapılan, resmi rakam olarak ödenen ve banka hesap dökümü ile kanıtlayabileceğim ödemeler;
Ocak Maaşım: Ödenmedi-22Temmuz2009 Tarihi itibari ile 167 gün gecikti
Şubat Maaşım: 39 gün gecikmeli
Mart Maaşım: 5 gün gecikmeli
Nisan Maaşım: Bir bölümü 24 gün gecikmeli, geri kalan kısmı 39 gün gecikmeli.
Mayıs Maaşım: Bir bölümü 7 gün gecikmeli, geri kalan kısmı 40 gün gecikmeli.
Haziran Maaşım: 12 gün gecikmeli, geri kalan kısmı halen daha ödenmedi.
Bu bilgilere göre mahkemeye başvurmadan Noter den ihtarname çektiğimde ilk bilgilendirme cevabınızdaki "Ücretinizin ödenmemesi, alışkanlık haline gelmesi kıdem tazminatına hak kazandıracak şekilde sözleşmeyi sona erdirmenize imkan tanıyan sebeptir" açıklaması, yukarıda yazmış olduğum ödeme gecikmelerini de kapsamaktamıdır?
İlgi ve bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim.
DağcanOdabaş rumuzlu üyeden alıntı
Maaşın ispatı konusunda çalışmış olduğum dönemde farklı bir ofiste ve farklı bir görevde çalışan ve şu anda şirketten ayrılmış olan bir kişinin şahitliği geçerli olabilirmi? Ayrıca Noter den ihtar çekmek için ihtarname nin içeriğine haklılık payımın olduğunu belirtmek için geç almış olduğumuz ve alamamış olduğumuz maaşların bilgilerini vermem gerekirmi.
Şirketim personel ücretlerini takip eden ayın 5. günü ödüyordu buna göre 2009yılında yapılan, resmi rakam olarak ödenen ve banka hesap dökümü ile kanıtlayabileceğim ödemeler;
Ocak Maaşım: Ödenmedi-22Temmuz2009 Tarihi itibari ile 167 gün gecikti
Şubat Maaşım: 39 gün gecikmeli
Mart Maaşım: 5 gün gecikmeli
Nisan Maaşım: Bir bölümü 24 gün gecikmeli, geri kalan kısmı 39 gün gecikmeli.
Mayıs Maaşım: Bir bölümü 7 gün gecikmeli, geri kalan kısmı 40 gün gecikmeli.
Haziran Maaşım: 12 gün gecikmeli, geri kalan kısmı halen daha ödenmedi.
Bu bilgilere göre mahkemeye başvurmadan Noter den ihtarname çektiğimde ilk bilgilendirme cevabınızdaki "Ücretinizin ödenmemesi, alışkanlık haline gelmesi kıdem tazminatına hak kazandıracak şekilde sözleşmeyi sona erdirmenize imkan tanıyan sebeptir" açıklaması, yukarıda yazmış olduğum ödeme gecikmelerini de kapsamaktamıdır?
İlgi ve bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim.
M.A.Dağcan Odabaş
Evet, tam olarak bu durumu kapsamaktadır.
Bir başka ofiste çalışanın şahitliğinin kabul göreceğini sanmıyorum.
Bilgilendirmeniz için tekrar teşekkür ederim. Başka ofiste çalışan arkadaşım derken, alışmış olduğum firma inşaat sektöründe faaliyet gösterdiği için şirketimizin merkez ofisi ve şantiyeleri vardır. Aynı iş yeri bünyesinde ben merkez ofiste görev almaktayım, şahit göstermeyi planladığım kişi ise merkez ofise gelip giden ve görev yeri şantiye olan elektrik teknisyeni arkadaşımızdır. Bu duruma rağmen şahitliği geçerli sayılmamaktamıdır. Size anlatmış olduğum bu durumu şirketimizde çalışan bütün personeller yaşamakta fakat işveren korkusu nedeni ile kimse ödemelerin gecikmesine ses çıkaramamaktadır. Bu yüzden benim için şahitliği göze alamıyorlar. Bahsettiğim arkadaşımın şahitliği için mahkemede bu gerekçe göz önüne alınabilirmi?
Ödemenin gecikmesi konusunda şahide ihtiyacınız yok zaten.Banka hesap hareketleri ile ödeme tarihlerini zaten ıspatlayabiliyorsunuz.Ispatlamanız gereken konu gerçek almış olduğunuz ücretin, SGK prim ödenen ücretten yüksek olduğudur.
Bu durum da aynı ofiste birlikte çalıştığınız kişilerin şahitliği dikkate alınacaktır.
Konu ile ilgili İstanbul-Beşiktaş xx Noterine ihtar çekmek üzere başvurdum. Fakat ilgili kanun maddesini bilmedikleri için benden avukata başvurarak hem şikayet konumu kapsayan kanun maddesini öğrenmemi hem de ihtarname örneği istediler. Temmuz ayı sonu itibariyle işten ayrılmak üzre ve notere örnek teşkil etmesi açısından nasıl bir ihtarname yazılması gerekmektedir?
Yardımcı olurmusunuz..
mrb ben bir kuruma borclandım ve borc masımdan haciz yoluyla kesilmeye baslandı
borclu oldugum kurum faizlerde ve av. ucretlerinde indirim yapmıs ve...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku