+ Konuyu Yanıtla
2 / 2 Sayfa İlkİlk 12
11 den 18´e kadar toplam 18 ileti bulundu.

Konu: İnternet bankacılığı dolandırıcılık

İnternet bankacılığı dolandırıcılık Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    İletiler
    12
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: İnternet bankacılığı dolandırıcılık

tutarlar ufak oldugu için kanaaten suçsuzluğunuz ortaya çıkar..

ancak tutarlar büyük miktarlar olsa idi inanın yapacak hiçbişeyiniz kalmazdı..

Hukuki NET Güncel Haber

İnternet bankacılığı dolandırıcılık konulu yargıtay kararı ara
    İnternet bankacılığı dolandırıcılık konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    İletiler
    Ne kadar?

İletiler
    11
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Merhabalar,
    Bir bankanın internet bankacılığı hizmetine ilişkin stratejileri yöneten birisi olarak zaman zaman bilir kişi olarak çağrıldığımız davalar da olduğunu belirtip kısaca durumunuzu yanıtlamaya çalışayım.
    Öncelikle sizin cari hesap bilgileriniz ele geçirilmiş; dolandırıcılık amacıyla bu hesaplarınız transfer hesabı olarak kullanılmış olabilir.
    Lakin internet bankacılığı şifrenizi ele geçirip hesaplarınızı kontrol eden organize örgütler, talimat durumunuzun havale ya da eft gibi işlemlere kapalı olduğunu da görebilirlerdi. Ki görmüşlerdir de...
    Yani organize olarak bu işle iştigal etmiş dolandırıcılık çetesi, parayı çıkartamayacağı bir hesabı transfer hesabı olarak kullanmaz diye düşünüyorum...
    Ama yine de böyle bir hata yaptılar diyelim....
    İşlemlerin yapıldığı IP, işlemlerin yapılış saati ve buradan açıklayamayacağım pek çok log, banka tarafından kaydedilir. Savcılık ya da mahkeme talep ettiğinde bu loglar banka tarafından ilgili makama tespit edilir. Sonra da bilirkişi ataması yapılır. Bu bilirkişi hangi işlemin ne zaman ve nereden gerçekleştirildiğini bulmaya çalışır.
    Bu aşamada bilgisayarlarınız da incelenecektir.
    Soruşturma tamamlanana dek bilgisayarınızda format atma ya da her türlü temizlik işlemini yapmayın, delil karartma kabul edilebilir.
    Eğer sizin tarafınızdan bağlanmadığı hususunda bir kanı oluşursa ya da siz wireless'ınıza girildiğini beyan ederseniz bu durumda wireless loglarınız da incelenecektir.
    Sağlıklı bir inceleme için kullandığınız teknik tertibatı bu süre içerisinde resetlemeyin.
    Her durumda birisi sizin wirelessınızı kullanmışsa bu da kolaylıkla tespit edilir, merak etmeyin...
    Ancak yapılan incelemede bu gibi bir unsura rastlanılmaz, IP adresi sizin İP'niz çıkar ise bu durumda tekrar bu satırlarda görüşelim...
    Geçmiş olsun...
    Bu arada herkese bir uyarı, Bankaların temin etmiş oldukları Tek kullanımlık Şifre cihazlarını (akıllı anahtar, i-anahtar, şifrematik) mutlaka kullanın. Bu gibi olaylarda hesabınızın kullanılmasını engeller bu tür cihazlar. hiçbir dolandırıcı süğrekli bir bilgi ele geçirmesi gereken bir hesabı bu tür işler için kullanmaz...
    Bilgisayarlarınızda güncel virüs ve spyware programlarını bulundurun. Vereceğiniz yıllık 20-30 dıolarlık fiyatlara değecektir, sonrasında bu gibi olaylarla ğraşimamış olursunuz..
    E-postalarınıza dikkat edin, bankaların sitelerinin kopyalandığuı adreslere girmeyin. Sahte siteleri anlamanın pek çok yolu vardır...
    Tekrar geçmiş olsun.
    Öncelikle bu iş için wireless'ınızı kullandıklarını sanmıyorum.
    Kull

İletiler
    42
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

engin bey bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

bilgisayarımda özel güvenlik önlemleri yok ve gelen mailleri sürekli açtım tanıtım mailleri geliyordu sanırım buradan bulaştı bilgisayarıma virüs.

Araştırıyorum bende son birkaç şey öğrendim havale yapan bir kişiye zorda olsa ulaştım ve bu ödemeyi nasıl yaptığını sordum dediki bir siteden birşey aldım ve sizin hesap numaranız yazıyordu dedi direk olarak havale yaptığını söyledi ve sonra ona mail göndermişler hizmetiniz açılacaktır şeklinde fakat ortada açılan birşey yok tabi sonra bu kişide doğal olarak savcılığa gidip beni şüpeli sıfatıyla şikayet etmiş.

Benim durumu fark ettikten sonra en büyük korkum benim ip üzerinden başkalarının hesabından benim hesabıma para aktardıklarını düşünmüştüm çünki bende şikayetci olmuştum savcılığa gidip kendim soruşturma açtırmıştım hesabıma tanımadığım kişiler tarafından para geliyor diye.

Havale yapan kişi kendi isteği ile havale yapmış zaten bu kişiye geri iadesini yaptım hesabına.

Kablosuz internetim şifresizdi modeme girdiğim zaman 3 bilgisayar bağlı olduğunu yazıyordu ip adresi almıştı ve 3 tanede mac adresi yazıyordu.

%90 kablosuz ağdan bilgisayarıma girmişler çünki bulunduğum yerde çok bina var ve site.

Gönderen kişilerinde hatası var tanımadığın kişinin hesabına niye havale yapıyorlar onu hiç anlamış değilim zaten.

Sonuç olarak, bir site hazırlanmış ve ticari siteymiş havale yapanın anlattığına göre siparişi vermiş ve sonra ödemeyi yapmış sonra mail göndermiş hesabım açılmadı diye onlarda cevap göndermiş ödemeniz alındı açılacak diye.

ödemeler 30 tl 20 tl 55 tl ve 172 tl gibi tutarlardı hepsinin toplamı yaklaşık 500 tl.

beni şikayet eden kişiye 172 tl yi gönderdim ve soruşturma dosyasına eklettirdim dekontu. Burada suç unsuru varmı onuda bilmiyorum kafam çok karışık durumda mailleri benim ip üzerinden göndermiş olabilirler. Dava açılması için suç içeren unsur olması gerekmiyormu. Çok karışık gibi geliyor bana belkide başka bir firmanın hesap numarasıyla benim hesap numaram karışmış olabilir buda saçma geliyor ama bana.

Maddi durumum çok iyi ne yapim milletin 3 5 kuruşunu işimde olmaz böyle şeylerle ne yapıcam bilmiyorum soruşturma sürüyor dava açılırsa bide bunlamı uğraşıcam.

İletiler
    11
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı celikhan rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    engin bey bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

bilgisayarımda özel güvenlik önlemleri yok ve gelen mailleri sürekli açtım tanıtım mailleri geliyordu sanırım buradan bulaştı bilgisayarıma virüs.

Araştırıyorum bende son birkaç şey öğrendim havale yapan bir kişiye zorda olsa ulaştım ve bu ödemeyi nasıl yaptığını sordum dediki bir siteden birşey aldım ve sizin hesap numaranız yazıyordu dedi direk olarak havale yaptığını söyledi ve sonra ona mail göndermişler hizmetiniz açılacaktır şeklinde fakat ortada açılan birşey yok tabi sonra bu kişide doğal olarak savcılığa gidip beni şüpeli sıfatıyla şikayet etmiş.

Benim durumu fark ettikten sonra en büyük korkum benim ip üzerinden başkalarının hesabından benim hesabıma para aktardıklarını düşünmüştüm çünki bende şikayetci olmuştum savcılığa gidip kendim soruşturma açtırmıştım hesabıma tanımadığım kişiler tarafından para geliyor diye.

Havale yapan kişi kendi isteği ile havale yapmış zaten bu kişiye geri iadesini yaptım hesabına.

Kablosuz internetim şifresizdi modeme girdiğim zaman 3 bilgisayar bağlı olduğunu yazıyordu ip adresi almıştı ve 3 tanede mac adresi yazıyordu.

%90 kablosuz ağdan bilgisayarıma girmişler çünki bulunduğum yerde çok bina var ve site.

Gönderen kişilerinde hatası var tanımadığın kişinin hesabına niye havale yapıyorlar onu hiç anlamış değilim zaten.

Sonuç olarak, bir site hazırlanmış ve ticari siteymiş havale yapanın anlattığına göre siparişi vermiş ve sonra ödemeyi yapmış sonra mail göndermiş hesabım açılmadı diye onlarda cevap göndermiş ödemeniz alındı açılacak diye.

ödemeler 30 tl 20 tl 55 tl ve 172 tl gibi tutarlardı hepsinin toplamı yaklaşık 500 tl.

beni şikayet eden kişiye 172 tl yi gönderdim ve soruşturma dosyasına eklettirdim dekontu. Burada suç unsuru varmı onuda bilmiyorum kafam çok karışık durumda mailleri benim ip üzerinden göndermiş olabilirler. Dava açılması için suç içeren unsur olması gerekmiyormu. Çok karışık gibi geliyor bana belkide başka bir firmanın hesap numarasıyla benim hesap numaram karışmış olabilir buda saçma geliyor ama bana.

Maddi durumum çok iyi ne yapim milletin 3 5 kuruşunu işimde olmaz böyle şeylerle ne yapıcam bilmiyorum soruşturma sürüyor dava açılırsa bide bunlamı uğraşıcam.
    Tekrar geçmiş olsun Çelikhan Bey,
    Konunun benim ilk varsayımlarımdaki gibi olmadığı anlaşılıyor. Yani ya bir yanlışlıkla ya da başka bir art niyetle sizin hesap numaranız firmanın hesap numarası olarak ilan edilmiş olabilir. (Ancak böyle bir durumda ödemenin hesaba geçtiğinin anlaşılması için sizin internet şubenize girebilmeleri gerekiyor)
    Yine bu adamların dolandırıcı olduklarını ve sizin hesabınızı kullanmak niyetiyle sitelernde sizin hesap numaranızı beyan ettiklerini düşünrsek bu durumda sizin havale ya da EFT yapamıyor olduğunuzu fark ettiklerinde kullandıkları hesabı değiştirmiş olabilirler. Yani sizin hesabınızı kullanmaktan vazgeçmiş olabilirler. Eğer dava açılırsa -ki bana sorarsanız size dava açılmasa bile olayın mağduru olarak siz dava açmalısınız, en azından bunca şeyle uğraştırdıkları için bu şahıslar hakkında suç duyurusunda bulunmalısınız- bile bu olayda kasıt ya da kusurunuz bulunmadığı kanaatine varlırsa (log kayıtları ve bilirkişi raporlarından) başınız çok ağrımaz.
    Sadece gidip gelme klfeti olur.
    Tekrar başınızın belaya girmemesi için;
    1- çalıştığınız banka ile görüşerek öncelikle Tek kullanımlık Şifre (One Time Password) cihazlarından birini alın.
    2-İnternet ve telefon bankacılığışifrelerinizi mutlaka değiştirin. Hatta bu değişikliği başınıza hiçbirşey gelmese ble ayda bir kez yapın.
    3-Şifrelerinizi asla bilgisayara kaydetmeyin, bir yerlere yazmayın. Şifreleriniz doğum tarihi, çocukların doğum yılları, araç plakası, telefon numarası gibi kolay tahmin edilir şifreler olmasın. aynı sayılarn tekrarı(111111 gibi) ya da ardışık sayıları da şifre olarak kullanmayın (123456 gibi)
    4- Modeminizin wireless özelliği başınıza dert olabilir. Güvenlik seviyesini mutaka yükseltin (WPA şifreleme kullanın) şifreniz Büyük-Küçük harf ve rakamlardan oluşsun. Mesela Sir2Ke5li9 gibi. (kusura bakmayn gözümün önünde sirke vardı aklıma başka bir şey gelmedi )
    5- Varsa modeminizin her bağlantı isteğini size onaylatması özelliğini devreye sokun.
    6- Dolandırıcılıkta kullanılan hesabınızı aktif olarak kullanmayın.Yeni bir hesap açarak işlemlerinizi bu yeni hesap üzerinden sürdürün.
    7-Birisi (borçlunuz, alacaklınız) sizin hesabınızı kullanarak başınızı ağrıtmak için böle bir organizasyon yapmış olabilir. Çevrenizde bunu yapabilecek kadar takıştığınız birileri olup olmadığını hatırlamaya çalışın. Ama kimseyi de yargı mercilerinin önünde mesnetsiz olarak suçlamaya kalkmayın, başınız cidden büyük belaya girebilirç. sadece dikkatli olun, bu da bir ihtimaldir diye söylüyorum.
    Öte yanda belirttiğim gibi hukukçu değilim, sadece tecrübelerimi ve uzmanlık alanım olan interet bankacılığı ile ilgili olarak grşlerimi paylaştım. Sitedeki değerli avukat dostlarımız olayın hukukiboyutuna da değineceklerdir.
    Gelişmelerden haberdar ederseniz sevinirim.
    Görüşmek üzere

İletiler
    42
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

engin bey çok çok teşekkür ederim, inanın 3 aydır bu soruların cevaplarını bekliyordum hepsini madde madde anlaşılır şekilde yazmışsınız. Allah sizden razı olsun, sağolun.

Benim tek korkum hesabınız aktif olacaktır şeklinde mail göndermişler ve bunu benim modem üzerinden göndermişlerse ip numaram çıkar bunu delil olarak saymazlarmı. Sanki ben ticaret yapmış gibi görünmemmi adam havaleyi yapmış benden ürün bekliyor şeklinde.

Ben birde paralarını iade ettim para konusu yok ortada suç unsuru çıkar ceza alırım diye korkuyorum.

İletiler
    11
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı celikhan rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    engin bey çok çok teşekkür ederim, inanın 3 aydır bu soruların cevaplarını bekliyordum hepsini madde madde anlaşılır şekilde yazmışsınız. Allah sizden razı olsun, sağolun.

Benim tek korkum hesabınız aktif olacaktır şeklinde mail göndermişler ve bunu benim modem üzerinden göndermişlerse ip numaram çıkar bunu delil olarak saymazlarmı. Sanki ben ticaret yapmış gibi görünmemmi adam havaleyi yapmış benden ürün bekliyor şeklinde.

Ben birde paralarını iade ettim para konusu yok ortada suç unsuru çıkar ceza alırım diye korkuyorum.
    estağfurulah efendim yardımcı olabildimse ne mutlu bana...bu hesabınızı aktif hale getireceğiz mailini siz atmadıysanız hiç kafanıza takmayın. zira iş o raddeye gelirse bilgisayarınız da modeminiz de modeme bağlantı kuran sair bilgisayarların MAC numaraları da ayrı ayı tespit edilecektir. Yalnız mail adresinize de girip oradan yollamışlarsa siz de tdbiri çok elden bırakmışsınız demektir.
    Bundan sonraki aşamalardan muhakkak haberdar ediniz. Ama dediğim gibi sanmıyorum aleyhinize bir durum çıkacağını...
    Ne olursa olsun hesabınızı kullanarak sizi bunca şeyle uğraştıran kişiler hakkında 5 dakikanızı ayırıp suç duyurusunda bulunun. Bunu nasıl yapacağınız hususunda hukukçu dostlarımız da görüş bildireceklerdir. Ya da sitede bir arama yaparsanız bu derece dolu bir sitede suç duyurusunda bulunmayla ilgili pek çok blgi bulabilirsiniz. Ayrıca bunun size sair faydaları da olur soruşturma aşamasında diye düşünüyorum.
    Konu engindeniz tarafından (27-05-2009 Saat 21:58:00 ) de değiştirilmiştir.

İletiler
    42
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

tekrar teşekkür ederim.

Yaklaşık 4 ay önce ben bu konu ile cumhuriyet savcılığına şikayette bulunmuştum hesabıma tanımadığım kişiler tarafından para geliyor ve bunların ne şekilde geldiğini bilmiyorum iade etmek istiyorum şeklinde şikayette bulundum ve internet üzerinden hesaplar arası para aktarılmış ihtimali olduğunu belirterek şikayette bulunmuştum.

Yanlış yazdım sanırım karşı tarafa gönderilen mail benim mailim değil ve o mailin benle alakası yok. Hesabınız açılacaktır diye yazıp göndermişler benim kablosuz, ip üzerinden gönderilmiş olabilir, tabi olmayada bilir.

Ödeme benim hesabıma gelmiş birde benim ip üzerinden ödemeniz alındı hesabınız açılacaktır diye mail giderse havale dekontu ve bu mail delil olarak yeterli olmazmı beni şikayet eden kişi için.

İletiler
    42
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

engin bey bugün internet bankacılık hesabıma girdim ve bir uyarı mesajı vardı hatalı giriş yapan kullanıcı yazıyordu ve ip numarası yazıyordu.

Bankayı aradım hemen banka onayladı girişi ip numarasını birisi girmiş.

müşteri numaramı girmiş ve sonra parolamı girmiş sonra şifre sayfasında 1 kere yanlış yazmış. Sonra girmiş olabilir.

Benim havale kapalı olduğu için para aktaramamışlar sadece gezmiş içinde.

Savcılığa girek olarak gitsem bunu anlatsam bankadan bilgileri alsalar bu kişi hakkında yasal işlem yapılırmı acaba.

engin bey siz demiştiniz öteki yazınızda ödeme kontrol etmek içinde olsa girerler diye para gelmemiş ama girmişler yine hesabıma.

+ Konuyu Yanıtla
2 / 2 Sayfa İlkİlk 12

Bu sayfada bulunan kavramlar: