+ Konuyu Yanıtla
2 / 2 Sayfa İlkİlk 12
11 den 19´e kadar toplam 19 ileti bulundu.

Konu: Keser döner sap döner

Keser döner sap döner Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    Nerede
    istanbul, Türkiye.
    İletiler
    765
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Keser döner sap döner

Yılmaz ÖZDİL yozdil@hurriyet.com.tr

Zavallı Türkler

Okurlar merak ediyor:

"Açılımları niye yazmıyorsun?"

*
    Yazayım...

"Türk" açılımı yapılsın.

*
    Kürt açılımı var.

Ermeni açılımı var.

Rum açılımı var.

Hamas açılımı var.

*

Fikri striptiz yapılıyor...

Bize açılan bi şey yok.

*

Bu ne zulümdür kardeşim?

*

Şeş tivi’yi açıyorlar, gözünün üstünde kaşın var diye, bizim televizyonları kapatıyorlar... Ne bankamız kaldı, ne limanımız; malımızı mülkümüzü el áleme sattıkları yetmiyormuş gibi, açılım yapıp telefonumuzu verdikleri Arap bile "Türk" Telekom diye ortalıkta geziniyor, biz ise, "Türk’üm" bile diyemiyoruz artık.

*

- Kimsin?

- Türk’üm.

- Olmadı...

- Ya nasıl olacak?

- Kürt’sen Kürt’sün, Laz’san Laz.

- E değilim...

- Türkiyeliyim de o zaman.

- Manyak mısın birader...

- Irkçısın sen!

*

Bir ülkede kimin sesi çıkmıyorsa, ezilen odur... Bizim ülkede kimin sesi çıkmıyor?

Bizim.

Çünkü, herkes konuşunca "demokratik hak" oluyor, biz konuşunca "faşist!"

*

Herkese tolerans...

Bize tahammül sıfır.

*

Türk sorunu var bu ülkede.

Empati lütfen...

Türk açılımı yapılsın.

14 Mayıs 2009

Hukuki NET Güncel Haber

Keser döner sap döner konulu yargıtay kararı ara
    Keser döner sap döner konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    Turkiye
    İletiler
    1.350
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Ertuğrul ÖZKÖK:

"Yazılarına çok değer verdiğim insanlar bile, "Töre cinayeti Kürt sorunudur" dediğim için Hadi Uluengin’den sonra bana da anında "ırkçı" tabelasını astılar.

Ben bu tür etiketçiliğin bazı yazarlarla birlikte yok olup gittiğini sanıyordum.

Meğer bu virüs hálá içimizde duruyormuş.

" * * *

Umurumda değil. Varsın söylesinler.

Ben ısrarlıyım.

"Töre cinayetleri Kürt sorunudur."

...demiş Sayın Ertuğrul ÖZKÖK.

Aynı kıtayı , ülkeyi ve toprağı paylaşan topluluklar birbirinden etkilenmişlerdir, tıpkı dil etkileşimleri gibi... Şimdi önce töreye bir bakalım:

TÜRK TÖRESİ ÜZERİNDE YENİ BİR ARAŞTIRMA Prof. Dr. Hikmet TANYU'nun çalışmasından bir alıntı:

8- Töre'ye Bağlılık
    " Eski Türk Yazıtlan'nda Türk Töresi ve kanunlarının halka örneklerle anlatıldığını, deneme ve inanışlarına uygun olarak, devlet kurucusu
    Türk büyükleri "Töre" kurarlar ve sonra gelen Gök Türk hakanları," ilk atalardan olan Bumin ve İstemi Kağanların, "töresince" yönetirler, sonraki kağanlanla kendi bilgi ve denemelerini, i;ğütlerini buna katarlardı. Gördüğümüz gibi "Zaten Türklerde kanun ve törelerin diğer bir adı da "yol" idi. Herkes bu yoldan gitmek zorunda idi. Bu yoldan çıkanlar "yanılmış" olur ve yanılanın da sonu ölüm idi.

Görülüyor ki devletin düzeni, işleyişi bu töreyle olurdu. Kağanın buyrukları o çağlarda "birer töre ve kanun" idiler. "

... deniliyor!

Demek ki bu töre sadece Kürtlere ait değilmiş!

Ha, şimdiki zaman mı? yine değişen hiç bir şey yok, binlerce örnek verilebilir!

Neden hep kötü veya beğenmediğimiz veya suç olsun vs ler hep başkasına yüklenilmeye kalkışılır?!

Kürt kimdir peki Sayın Özkök???

Evet, sizlerin yaptığı düpedüz IRK - ÇI- LIK - TIR...

Rahat bırakın... Daha aydınlatıcı bilgiler veriniz lütfen. Hiç kimse sizin oyuncağınız değildir!

Ne yazarsanız yazın ama Kürt - Türk üzerinden PRİM yapmaya kalkışmayın derim ben de, bir vatandaş olarak...

Oldu mu?!!!

Nerede
    İstanbul / Beyoğlu
    İletiler
    3.411
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Benim babam; hem ırkçı, hem faşist, hem antidemokrat, hem darbeci, hem vulgar, hem Ergenekoncu...:o

Nerede
    Turkiye
    İletiler
    1.350
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı Harun Gür rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Benim babam; hem ırkçı, hem faşist, hem antidemokrat, hem darbeci, hem vulgar, hem Ergenekoncu...:o
    Eh hal böyle olunca bir fazlası ile ; ötesi oldum desem yeridir.

Kolay gelsin hepimize...

Ne kadar çookk seviyoruz ülkemizi değil mi? aslında o hep sapasağlamdır; insanlar KIRIK-DÖKÜK de haberimiz YOK. Kandırmış bizi hain ülke n'olcak! :p

Nerede
    izmir
    İletiler
    2.371
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

"Ben bu destana başlamadan önce,
    babamdan duyduğum anılar vardı.
    Babam anlatmaya başlayınca
    annem sesizce ağlardı."

Alıntı(Unutulanların Dışında Yeni Bir Şey Yok Osman Pamukoğlu)

Nerede
    Turkiye
    İletiler
    1.350
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Bir şey daha eklemek istiyorum; birbirinden üstün insan mı olur! Dini, dili, rengi ne olursa olsun hepsi insan mı değil mi? Bu bile tek başına bir ırkçı söylemdir. Hem çatır çatır yazın , hem de vay bize bunu dediler deyin!

Ha açılım mı?

Onun da alasını yapmışsınız, Maşallah!!!
    http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/...zarid=2&gid=61

Köşenize sığamazsanız el alem ne yapsın , onların ağzı yok mu? Açılım dediniz de, bu da bizim açılımımız, daha ne olsun!
    http://www.milliyet.com.tr/Yasam/Son...ti%20ki&ver=27

Zavallı Yazarlar-ımız..

İçinizden geçenleri başkasına mal etmeyiniz, başka ihsan istemez!

Nerede
    Adana, Seyhan, Turkey.
    İletiler
    2.929
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Kadri Gürsel 17 Mayıs Pazar 2009/MİLLİYET

kgursel@milliyet.com.tr

Hadi Kürtleri neden kurban seçti? -1-

Tartışmayı, Hürriyet yazarı Hadi Uluengin’in, 7 Mayıs 2009 tarihli “Siyaseten doğru olmadan Kürtler ve Mardin” başlıklı yazısı başlattı... Çünkü Hadi Uluengin Mardin’in Bilge köyündeki katliam hakkında şunları yazmıştı:
    “...Son Mardin katliamının bir K-ü-r-t s-o-r-u-n-u’ndan kaynaklandığını ısrarla ve tekrarla vurgulamaktan çekinmeyeceğim.
    Ama yukarıdaki olgu Türkiye’nin genel Kürt sorunundan farklıdır. Etno sosyolojiktir.
    Yani, bizzat Kürtlerin iç bünyesindeki çok vahim bir yaradan cerahat toplamaktadır.
    Daha dobra söylersem de, Kürtler kendilerine çeki düzen vermekle yükümlüdür.
    Ortadoğu Ortaçağı’nın o dehşet töre ve zihniyetlerinden arınmaları gerekmektedir.
    Yurttaşı oldukları ülke kadar burjuvalaşmak zorundadırlar. Zamanı çoktan gelmiştir.
    ...Son örneği Bilge köyü dehşetine yansıyan kavimsel zaafı Güneydoğu’nun geri kalmışlığıyla açıklamaya kalkışmak, ancak züğürt tesellisidir.”

Irkçılığın daniskası
    Hadi’nin bu yazdıkları için, onun üslubuyla “lamı cimi yok” diyorum ben de; ırkçılığın daniskasıdır!
    Hadi genellikle Kürt çoğunluklu Güneydoğu’da rastlandığı bilimsel bir veri olan “töre cinayetlerini”nin nedenselliğini, o bölgedeki Kürtlerin toplumsal, kültürel ve ekonomik gelişmişlik düzeyleriyle değil, etnik/kavimsel özellikleri ile açıklıyor... Gelişme dinamiklerinin toplumlar üzerindeki dönüştürücü etkisini görmezden gelen bu açıklama, Kürtlüğe, gayri medeniliğe sabitlenmiş bir “etnik karakter” atfetmektedir ki, Hadi’nin satırlarındaki ırkçılık buradadır.
    Hadi, “’Siyaseten doğru’ olacağım ve sütten çıkmış ak kaşık kalacağım diye, Frenklerin deyimiyle ‘kediye kedi demekten’ ürkecek, utanacak, korkacak değilim” diye yazmış...
    Ama Hadi’nin “kedi” dediği şey, aslında “kedi” değil ki...
    Ne “kan davası” ne “namus cinayetleri” ne de “ocak söndürmek” Kürtlere özgüdür... Bütün feodal Ortadoğu’da vardır.
    Türkiye’ye özgü olan ise merkez sağ iktidarlar, askeri rejimler ve olağanüstü hallerin 60 yıldır Kürt feodalleriyle her türlü işbirliğini yaparak bu geriliğin devamına hizmet etmiş olmalarıdır. “Töre”ye ceza indirimi sağlayan Türk adaletidir mesela... Ya da feodal geleneklerle hemhal olmuş dinsel muhafazakârlığı sonuna kadar teşvik eden AKP iktidarıdır, bu vahşet tezahürlerinin sorumluluğunda pay sahibi olanlar.
    Dolayısıyla, Mardin’deki vahşet bir “Kürt meselesi” değildir. Bir Güneydoğu meselesidir ve bir Türkiye meselesidir.

En tehlikeli mukayese
    Bir o kadar vahim olan, Hadi’den yansıyan olumsuz “Kürt imgesi”nin meydana gelişinde bir “Türk-Kürt mukayesesi”nin de rol oynaması... Hadi’den yaptığım alıntının devamındaki şu cümleyi okuyunuz:
    “Nitekim, hem aynı seviyedeki ‘Türk bölgeleri’nde böylesine vahşetlerin yaşanmıyor olması; hem de çoktan kente göçmüş bazı Kürtlerin dahi yukarıdaki ‘töresel gelenekleri’ (!) sürdürmeye devam etmesi, bam teline dokunan ‘etnik özelliği’ ispatlamaya yetiyor.”
    Hadi, “Kürt”e atfettiği “etnik özelliği”, “Türk”le mukayese üzerinden inşa ettiği an, bunun bir benzerini tersinden yapan Kürt etnik milliyetçiliği ile bölücülük düzleminde kafa kafaya geliyor... Kürt milliyetçiliği de “Kürt ethos”unu olumsuzluklar yüklediği “Türk imgesi”yle çatışarak kurmaktadır çünkü.

Dikkat! Türk ayrılıkçılığı
    Bu “çarpışma”, “Aferin Hadi, cesur çocuk, herkesin düşündüğü ama söylemeye cesaret edemediği şeyleri dile getirdin, bravo sana” minvalli bir söylemle karşılanmamalı, ne de görmezden gelinmeli... Madem Hadi böyle bir yazı yazmıştır, o zaman herkes eteğindeki taşları dökmeli ki bu tartışma “ayrılıkçı virüs”e karşı bağışıklığımızı güçlendirecek bir “aşı” etkisi yapsın. “Ayrılıkçılık” derken, Kürt ayrılıkçılığı kadar, uyumakta olan “Türk ayrılıkçılığı”na dikkat çekmek istiyorum. Çünkü Türk ayrılıkçılığının yıkıcı potansiyeli çok daha fazladır.
    Hadi’nin sofistike görünümlü ırkçı söylemi özgür tartışmayla zayıflatılmalı ki, o söylem, Türk ve Kürt, her iki kesimin avamî düzeyindeki “sıradan ırkçılığını” beslemesin...
    Başlıktaki sorunun cevabını bulamadınız biliyorum... Bu yazı bir girizgâhtı; “Hadi Kürtleri neden kurban seçti?” sorusunun cevabını yarın arayacağım.

Nerede
    Adana, Seyhan, Turkey.
    İletiler
    2.929
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Kadri Gürsel 18 Mayıs Pazartesi 2009/MİLLİYET

kgursel@milliyet.com.tr

Hadi Kürtleri neden kurban seçti? -2-

Dün kaldığım yerden devam ediyorum... Hadi Uluengin’in Hürriyet’te 7 Mayıs’ta yayımlanan “Siyaseten doğru olmadan Kürtler ve Mardin” başlıklı yazısına ilk tepkiyi Ruşen Çakır, o gün NTV’deki “Yazıişleri” programında ırkçılık eleştirisi yaparak verdi. Ardından tartışmayı Vatan gazetesinde iki yazıyla sürdürdü.
    Ruşen’i 36 yıldır, hem de çok yakından tanıyorum ve özü itibarı ile katıldığım tepkisinin nedenlerini çok iyi anladığımı sanıyorum.
    Hadi’yi de 21 yıldır tanırım; 1988-91 yıllarında Cumhuriyet ve Güneş gazetelerinde birlikte çalıştım.
    Hadi’nin meselesini anlamaya çalışıyorum.
    Bu yazı, “Hadi’nin meselesini anlama denemesi”dir... Aşağıdaki satırlar Hadi hakkında yaptığım kişisel gözlemlere veya hakkında edindiğim somut bilgilere dayanmamaktadır.
    Tamamen varsayımdır; doğru ya da yanlış, sahip olduğum bir algıyı teorikleştirerek sınama çabasıdır. Lütfen bu gözle okuyunuz.
    Devam edelim... Hadi uzun yıllarını Brüksel’de geçirdi.

Batılılaşmış Türk’ün travması
    O, Belçika’da ve diğer Avrupa ülkelerinde yakın zamana kadar şöyle bir durum ile karşılaşıyordu:
    Avrupa medyası, Türkiye’de işlenen töre cinayetlerinin haberlerini verirken faillerin etnik kökenini vurgulama gereğini duymuyor ve bunun doğal sonucu, Avrupa kamuoyunda “Türklerin kadınlarını ve genç kızlarını ilkel töreleri adına kurban eden bir millet olduğu” algısı yerleşiyordu...
    Avrupa medyası, Avrupa’da Türk pasaportluların ya da Türkiye kökenlilerin işledikleri hemen bütün suçların faillerini de aynı şekilde “Türk” olarak gösteriyordu... Başta, Avrupalıların anlamakta zorlandıkları töre cinayetleri ve genç kızların zorla evlendirilmesi olmak üzere, genellikle kadınların kurbanı olduğu aile içi şiddet vakaları... Sonra, uyuşturucu kaçakçılığı ve diğer tüm mafya suçları...
    Ama Hadi biliyordu ki bu suçların failleri arasında önemli oranda Kürt vardır.
    Bu Türkiye kökenlilerin birkaç nesildir yaşadıkları Avrupa’da kadınları hâlâ ikinci sınıf insan olarak görmekte ısrar etmeleri ve işledikleri namus cinayetleri, Türklerin değişemeyecekleri ve Avrupa’nın bir parçası olamayacakları algısını yerleştirmiyor muydu Avrupa kamuoyunda?
    Avrupa’daki bu yabancılaştırıcı Türk algısıyla yüz yüze yaşamak, Türkiye’nin yerinin Avrupa ailesi olduğunu düşünen, AB perspektifini yıllardır hararetle destekleyen bir Batılılaşmış Türk için tahammül edilemez bir manevi işkenceydi, acısı her gün tadılan bir travmaydı.
    Öte yandan... Peki ya Kürtler?
    “Kürt adı” yukarıda saydığım Ortaçağ utançlarından zaten azade tutulmuştu...
    PKK’nın köylerde kadın çocuk ayrımı yapmadan düzenlediği katliamlar, örgütün eylemlerini “haklarından mahrum bırakıldığı için Türk rejimine karşı silaha sarılmış bir halkın mücadelesi” olarak, çarpık bir perspektifle yansıtan Avrupa medyası tarafından adeta görmezden geliniyordu.
    Bir tarafta “şeytanileşmiş” Türkiye vardı; diğer tarafta da zemzem suyuyla yıkanmış, “isyancı Kürt romantizmi”...
    Bu kaba zihinsel algı kalıbı Abdullah Öcalan 1999’da yakalanınca çatladı...
    Çatlaklar AB reformları sayesinde daha da derinleşti, ama bu algı kalıbı parçalanmış değildir, çünkü tarihsel-kültürel iç muhafazası güçlüdür.

Utancı Kürtlere atmak...
    Türkiye’nin AB üyeliğinin önündeki en büyük Avrupa engeli Türkiye’nin yaşlı kıtadaki imaj sorunudur.
    Ben de, Hadi de biliyoruz ki, Mardin’deki katliamdan sonra Avrupa’daki Türkiye imajı daha da kötüleşmiştir. İkimiz de biliyoruz ki bu katliamdan sonra önyargılı Avrupa kamuoyunu Türkiye’nin Avrupalı değerleri özümleyebileceğine ikna etmek biraz daha zorlaşmıştır.
    Bir vatandaş olarak Mardin’deki katliamdan ötürü utanıyorum.
    Biliyorum ki Hadi de utanıyor.
    Ama utanç noktasında ayrılıyoruz...
    Çünkü o, utançtan kurtulmak için onu Kürtlerin üzerine atıyor.
    Ben, “Bu utanç hepimizindir” diyorum.
    Sanıyorum, başlıktaki soruya cevap vermeye başladım. Perşembe devam edeceğim.

Nerede
    Adana, Seyhan, Turkey.
    İletiler
    2.929
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Taha Akyol 15 Mayıs Cuma 2009/MİLLİYET

t.akyol@milliyet.com.tr

Kürt töresi?!

TÖRE cinayetlerini, kan davasını, Bilge köyünde yaşanan vahşeti Kürt kimliğiyle ilgilendirerek analiz edebilir miyiz?! Basında bu yönde bir tartışma var. Bu konuda kendi görüşümü yazmadan önce bazı maddi olgulara dikkat çekmek istiyorum.
    Başbakanlık Aile Kurumu’nun bulgularına göre:
    - Türkiye’de beş yıl içinde gerçekleşen töre cinayetlerinden 212’si Marmara bölgesinde işlenmiş; Marmara bölgesi birinci sırada! Aynı süre içinde Güneydoğu’da işlenen töre cinayetlerinin sayısı ise 121’den ibaret; neredeyse yarısı!
    - Fakat... Töre cinayetini işleyenlerin doğum yerlerine bakıldığında tablo tersine dönüyor; Güneydoğu doğumluların sayısı 386’ya fırlıyor! Bölgesel dağılımda Marmara’nın birinci sıraya çıkmasının sebebi, iç göç yoluyla töre cinayetlerinin buraya taşınmış olmasıdır.

Kürt tarihi
    Türk ya da yabancı tarihçilerden örnekler vermeyeceğim. Kürt kültürünün en önemli yazılı kaynaklarından biri olan Şeref Han’ın 1597’de yazdığı “Şerefname” adlı tarih kitabından bahsedeceğim.
    Şeref Han’a göre, Kürtlerde çokeşlilik yaygındır, çok çocukları olur. Bu sebeple her yere yayılabilirlerdi ama “aralarında öldürme yaygın”dır, “birbirlerini yok ederler”, bu yüzden nüfusları da çok artmaz.
    Kürt aşiretlerinin hep birbiriyle kavga ettiğini anlatan Şeref Han’a göre:
    “Kürtler arasında, şimdilik, genel olarak emrine uyulacak ve yargısı uygulanacak bir kimse bulunmadığı için, çoğu kan döker, güvenlik ve düzen kurallarını çiğnerler. Kürtler en ufak ve en önemsiz nedenlerle ayaklanarak, önemsiz hatalar ve küçük suçlar yüzünden büyük suçlar işlerler...” (Sf. 20, 25)
    Niye böyle? Kürtlerin ırki özelliklerinden, biyolojik genlerinden dolayı mı? Hayır...
    Kürtlerde göçer aşiret ya da kabile denilen hayat tarzı çok kökleşmiş ve uzun süre devam etmiş olduğundan...
    Türkmen, Arap, Çerkez aşiret törelerinde ve Avrupa feodalizminde de vardı bu tür töreler.
    İranlı Kürt merhum Qasımlu’nun yazdığı gibi, Kürtlerin dağlık ve yaylalık coğrafyaları göçebelik ve hayvancılığı gerektirmiştir. Bu da aşiret yapılarını ve törelerini daha dayanıklı hale getirmiştir. Gökalp’in belirttiği gibi, Anadolu’ya göçen Türkmen aşiretleri dağ ve yaylalardan ziyade ova ve şehirlere yerleştikleri için göçebelikten daha çabuk kurtulmuşlar, töreler asırlar içinde çok marjinalleşmiştir.

Reel sorunlar
    Bugün Türkiye’deki namus ve kan davası cinayetlerinin Kürtler arasında daha yaygın olduğu toplumsal ve istatistiksel bir gerçektir. Ama bunun sebebi onların Kürt olmaları değil, bu tarihsel ve sosyolojik faktörlerdir.
    Bu töreleri Kürt kimliğinin bir özelliği diye nitelemeyi ‘politik doğruculuk’ açısından yanlış buluyorum. Zaten Kürtlerin büyük çoğunluğu bu törelere karşıdır.
    Hem gerçekler görülmeli hem yapıcı bir dille anlatılmalı.
    Kürt milliyetçilerinin işkencelerden, köy boşaltmalardan bahsederek “Türkler böyledir” diye neler yazdıklarını biliyorum; bunlar “kan davası” kültürünün etnik milliyetçi tezahürleridir.
    Töre cinayetleri yüzünden “Kürtler böyledir” diyormuşuz gibi bir izlenim yaratmaktan da dikkatle sakınmak gerekir.
    Şunu da belirtmeliyim, Kürtçü milliyetçiler “Matematiği de Kürtler icat etti” gibi ilkel fantezilerle kendilerini dolduruşa getirmeyi bırakmalı, töre cinayetleri, kadın, kızların okuması gibi reel sorunlarımızla ilgilenmelidir.

+ Konuyu Yanıtla
2 / 2 Sayfa İlkİlk 12

Bu sayfada bulunan kavramlar:

keser oynar sap degisir

Forum