Merhabalar;
ben insaattan noter satışı ile mütahitten daire aldım.arsa sahipleri iki ayrı kişi.zamanında yer sabiblerinden biri ogluna bu insaatın bulundugu arsa ile ilgili olarak 49 yıllıgına intifa hakkı vermiş.mütahitle sözleşme yapıldıktan sonra 15 daireli insaattan genelde iltifalar kalkmış ama mütahide düşecek dairelerden 2 tanesinde satişi yapılırken kaldırırız deyilerek sözlü konuşulmuş(herhangi yazılı belge yok,inşaat sözleşmesinde de yok).yer sahipleri şimdi benim aldiğim dairenin tapusunu vermiyorlar ve bana oğlumun intifası var kesinlikle kaldıramazsın diyerek benden dairenin nerdeyse yarı parasına yakın havadan para istiyorlar.malesef mütayidin elindende birşey gelmiyor.ben tapumu almak için dava açacagım. mütayitte benden alacagının olmadığını, parasının tamamını aldığını ve noter satışı ilede daireyi bana 36 ay önce sattığını gerekirse mahkamade ifade olarak verecegini söylüyor.ama ben kuşkuluyum , bu intifayı kaldıra bilirmiyim?yardım ve bilğileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Sözleşme feshedilirse lehine intifa tesis edilen, bu hakkına dayanarak başka birisiyle sözleşme yapabilir ve söz konusu gayrimenkülu kullanabilir, yani sözleşme fesh edililirse intifa hakkı devam etmez mi?
Sözleşme feshedilirse lehine intifa tesis edilen, bu hakkına dayanarak başka birisiyle sözleşme yapabilir ve söz konusu gayrimenkülu kullanabilir, yani sözleşme fesh edililirse intifa hakkı devam etmez mi?
İNTİFA HAKKININ SONA ERMESİ:
TAŞINMAZLAR YÖNÜNDEN SONA ERME SEBEPLERİ:
a) Taşınmazın ortadan kalkması: Taşınmaz, yangın, su basması vs. sebeple tamamen ortadan kalkarsa veya artık yararlanılamayacak derecede harap olursa, intifa hakkı sona erer. Malik, harap olan taşınmazı yenilemek zorunda değildir, ancak, yeniler veya onarırsa intifa hakkı devam eder. Bunun gibi yine MK m.797 gereğince, ortadan kalkan taşınmaz yerine malik bir tazminat, sigorta parası veya kamulaştırma bedeli alırsa, intifa hakkı taşınmazın yerine kaim para üzerinde devam edecektir.
Taşınmazın tamamen ortadan kalkması halinde, intifa hakkı terkin edilmeden sicil dışı sona ermiştir. Terkinin ancak açıklayıcı görevi vardır.
b) Kamulaştırma: MK m. 798 gereğince, kamulaştırılan taşınmaz üzerinde intifa hakkı kalkar ve kamulaştırma parası üzerinde devam eder. Ancak, idarenin kamulaştırmadan dönmesi durumunda, intifa hakkı devam eder.
c) Mahkeme Kararı: İntifa hakkı sahibi, malike karşı terkin borcu altında ise ve terkinden kaçınırsa, malik, terkini talep eden dava açabilir. Mahkeme kararı ile intifa hakkı, sicil dışı yani tarkinden önce sona ermiş olur.
d) Cebri İcra: İntifa hakkından önce gelen bir taşınmaz rehni bulunmaktaysa, borcun ödenmemesi nedeniyle rehnin paraya çevrilmesi halinde intifa hakkı sona erer.
e) Sürenin Dolması: Belirli süreyle kurulan intifa hakkında sürenin dolması kütük dışında sona erme sebebidir. Burada da terkinin rolü açıklayıcıdır.
f) Ölüm: Lehine intifa kurulan kişinin ölümüyle bu hak da sona erer. İntifa, ayrılmaz biçimde kişiye bağlı olduğundan mirasçılara geçmez.
g) Terkin: İntifa hakkı sahibinin geçerli ve yazılı terkin beyanıyla de bu hak sona erer.Bu halde terkinin rolü açıklayıcı değil, “sona erdirici”dir. Bu nedenlerle, vazgeçme (feragat) sözleşmesi intifa hakkını terkin dışı sona erdirmez. Hak sahibinin terkine yazılı muvafakat beyanı aranır.
Somut olaya örnekleyerek açıklarmısınız iyice anlaşılır hale getirirmisiniz? Hangi sözleşme feshedilirse müteahhitten almış vatandaş 3. şahıs oğluna intifa hakkı vermiş. Sorun zaten 3.şahsın oğluna tanığı intifayı kaldırmaması müteahhitle avatandaş arasındaki sözleşmenin feshi nasıl bir rol oynar?
Annem 6 sı kız toplam 8 kardeşler.Annemin babası vefat etti.kalan malları ise iki dayım aralarında paylaşıp kız kardeşlerine hiç mal vermediler.Annem...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku