Re: Üniversite kampüsü içindeki bir cami yasalara aykırı değil midir?
Ayrıca bildiğim kadarıyla TOBB ETÜ kampüsünde olduğu söylenen cami, bina Yükseliş Koleji'ne aitken Hacı Ali Demirel tarafından yaptırılan ve TOBB tarafından bina satın alındığında mülkiyeti Diyanet'e bırakılan bir yer.
Kampüsün sınırında olmakla birlikte kampüse dahil değil.
ODTÜ kampüsünde ondan çok daha büyük bir cami var.
Kuru dört duvarla üniversite açılan ülkemizde fakültelerle birlikte yükselen camileri görünce insan şaşırıyor. Bilimle dinin bir arada olmaması gerektiğine yönelik düşünce doğrudur. Birisi şüpheci diğer ise dogmatiktir. Bu ayrı konu. Ancak arkadaş bir soru sormuş ve hemen nerdeyse dinsizlikle suçlanmış. Belki de yasal dayanağını bulup yıktıracaktı denilmiş. Yasal dayanağı varsa niye olmasın??? Yasa ne diyor diye sormuş zaten.
Kimse dine karşı değil. Ancak hadi lab. vs var, derslik var, o noktada bu denli görkemli övünçle anılacak camiler yapılma kararı verildi diyelim. Peki onca öğrenci dinci yurtların eline terkedileceğine bu imkanlarla yeni öğrenci yurtları yapmak daha mantıklı ve işlevsel değil midir?
Şimdi birisi de bana kalkıp cami duvarından uzak dur! ya da bir ayet ya da hadisle mi yanıt verecek?? Bırakın Allah aşkına. İslam dininin bir mabedi yoktur. Yeryüzünün her yeri ibadethane olarak kullanılabilir. Üstelik cami cem'den yani toplanmak fiilinden türemiş kelimedir. İnsanlar bir aray gelsin diye yapılmış camiler ya kapılarına kilit asılıp namazdan namaza açılır ya da tümüyle kapatılır..! Görkemli binalar yapılır, halılarla döşenir sonra da çorap kokuları gitsin diye parfümler sıkılır! Bunları söylediğimiz için dinsiz mi oluyoruz şimdi?
Üniversite kampüslerinde cami,kilise,sinagog türü ibadethane olması sosyal bir ihtiyaç olarak algılanarak gerektiğinde ibadet için üniversitelerde yer tahsis edilmesi dine saygı gereğidir. Buna yer verilebilir. Ancak ekonomik imkanları kısıtlı ve bütçesi olmadığı için mantar gibi açılmış Türkiyenin dört bir yanındaki dört duvar üniversite ve fakültelerinin bulunduğu, yeterince akademisyen olmadığı için lisans mezunu öğretim görevlileri ve 1-2 yrd. doç la hizmet veren fakültelerde bu hocaların da derse girmekten bilimsel çalışma yapmaya zaman ayıramadığı ve giderek köreldiği bir ülkede görkemli camiler yapmak bize lükstür..
Kimse camiyi de kilise ile kıyaslamasın. Hristiyanlar kiliselerini sosyal etkinlikler ve tarfik, bilgisayar vs eğitimleri, kadınlara yönelik toplumsal eğitim merkezleri olarak kullanıyorken siz kapısına kilidi vurup öylece saklıyorsanız kilise ile camiyi kıyaslamak da abestir. Kiliselerin içinde dua edilen salonları ayrıdır. Bunun dışında herhangi bir kiliseye gidip baktığınıda toplum merkezi gibi kullandıklarını görebilirsiniz.
Akademik Sultan rumuzlu üyeden alıntı
Kimse camiyi de kilise ile kıyaslamasın. Hristiyanlar kiliselerini sosyal etkinlikler ve tarfik, bilgisayar vs eğitimleri, kadınlara yönelik toplumsal eğitim merkezleri olarak kullanıyorken siz kapısına kilidi vurup öylece saklıyorsanız kilise ile camiyi kıyaslamak da abestir. Kiliselerin içinde dua edilen salonları ayrıdır. Bunun dışında herhangi bir kiliseye gidip baktığınıda toplum merkezi gibi kullandıklarını görebilirsiniz.
Sn.Akademik Sultan, cami ile kiliseyi kıyaslamayın yazınızdan sonra yaptığınız kıyaslama ilginçtir. İstanbul'da veya Samsun'da bahsettiğiniz şekilde kiliselere rastlamadım. Yine yaşadığım il olan Samsun'da misyonerlik faaliyetinin yapılmaya çalışıldığı bir kaç yer olmuştu ve olaylar basına yansımıştı. Velhasılkelam, toplumumuz da "batı"nın camilere baktığı gibi bakmaya başlıyor yavaş yavaş. Uzaklaşıyor, istemiyor ve anti-modern yapılar gibi görüyor. Bu konuyu tartışmak yerinde olacaktır. http://www.vakayi.name/2008/05/kilis...-okuyoruz.html
Bu linkteki Kilise üniversitesinde okuyoruz... Erasmus ile eğitim gördüğümüz üniversite bir kilise üniversitesi. İsmi Universidad Católica “Santa Teresa de Jesús” de Ávila. Kilise eğitim sağlayarak para kazanıyor, yani özel bir üniversite. şeklinde devam eden yazıyı okuyunuz. İsmi "Batı" olunca modernlik, ismi İslam ile birleşince "Yobazlık"... Böyle bir şey yok.
Diğer üyelerimize yönelik olarak,
1982 Anayasası
MADDE 24. – Herkes, vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir.
14 üncü madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dinî âyin ve törenler serbesttir.
Kimse, ibadete, dinî âyin ve törenlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dinî inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.
Din ve ahlâk eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlâk öğretimi ilk ve orta-öğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanunî temsilcisinin talebine bağlıdır.
Kimse, Devletin sosyal, ekonomik, siyasî veya hukukî temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasî veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun, dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz.
Kaynağını Anayasa'dan alan din ve vicdan hürriyetinin kullanılmasının, bir eğitim ve yaşam yuvası olan üniversite kampüsü içerisindeki camide gerçekleştirilmesi gayet doğaldır. Din de bir ihtiyaçtır ve ülke nüfusunun %90'ı müslüman ise bu ülkedeki üniversitede mescit yerine cami bulunması yerindedir.
Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Sn.Akademik Sultan, cami ile kiliseyi kıyaslamayın yazınızdan sonra yaptığınız kıyaslama ilginçtir. İstanbul'da veya Samsun'da bahsettiğiniz şekilde kiliselere rastlamadım. Yine yaşadığım il olan Samsun'da misyonerlik faaliyetinin yapılmaya çalışıldığı bir kaç yer olmuştu ve olaylar basına yansımıştı. Velhasılkelam, toplumumuz da "batı"nın camilere baktığı gibi bakmaya başlıyor yavaş yavaş. Uzaklaşıyor, istemiyor ve anti-modern yapılar gibi görüyor. Bu konuyu tartışmak yerinde olacaktır. http://www.vakayi.name/2008/05/kilis...-okuyoruz.html
Bu linkteki Kilise üniversitesinde okuyoruz... Erasmus ile eğitim gördüğümüz üniversite bir kilise üniversitesi. İsmi Universidad Católica “Santa Teresa de Jesús” de Ávila. Kilise eğitim sağlayarak para kazanıyor, yani özel bir üniversite. şeklinde devam eden yazıyı okuyunuz. İsmi "Batı" olunca modernlik, ismi İslam ile birleşince "Yobazlık"... Böyle bir şey yok.
Diğer üyelerimize yönelik olarak,
1982 Anayasası
MADDE 24. – Herkes, vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir.
14 üncü madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dinî âyin ve törenler serbesttir.
Kimse, ibadete, dinî âyin ve törenlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dinî inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.
Din ve ahlâk eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlâk öğretimi ilk ve orta-öğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanunî temsilcisinin talebine bağlıdır.
Kimse, Devletin sosyal, ekonomik, siyasî veya hukukî temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasî veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun, dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz.
Kaynağını Anayasa'dan alan din ve vicdan hürriyetinin kullanılmasının, bir eğitim ve yaşam yuvası olan üniversite kampüsü içerisindeki camide gerçekleştirilmesi gayet doğaldır. Din de bir ihtiyaçtır ve ülke nüfusunun %90'ı müslüman ise bu ülkedeki üniversitede mescit yerine cami bulunması yerindedir.
Sayın Yavuzcan,
Bahsettiğim türdeki kiliseler Amerika Birleşik Devletlerinde böyledir. Türkiye'dekileri bilemem çünkü Türkiye'de hiç kiliseye gitme gereği duymadım. Ancak Amerikadakiler dediğim gibidir. Genellemek yanlıl olabilir belki en azından gördüklerimiz bu şekildedir. Toplum merkezi gibi hizmet veriyor olması nedeniyle bir müslümanın orada kiliseye gitmesi de yadırganmıyor. Allah aynı Allah, sadece ona ulaşılan yollar farklı bence. Bu yüzden herkesin dini görüşüne saygım vardır.
Bahsettiğiniz ya da linkte verilen kilise üniversitesi ise benim anlattığımdan farklıdır. Yurt dışında kilise okulları da vardır. Kilisenin üniversite açmasını da yadırgamıyorum. Gerçekten eğitim verebiliyorlarsa. Ancak düşüncem bilim ve dinin aynı çatı altında birlikte var olmasının bilimi doğmatizme sürükleyebileceği yönündedir.
Toplumun camilere bakış açısının olumsuz olmaya başladığı fikrinize katılmıyorum. Aksine toplumda okuldan önce cami yapılır. Okuldan önce cami için yardım toplanır. Merak etmeyin benim gibi düşünenler çok fazla değil Ben camilerin özellikle kadınlara kapalı ya da uzak mekanlar olduğunu düşünüyorum. Genelde sadece Ramazanda mukabele için gider kadınlar camiye. Ya da gitse bile kendilerine ayrılmış küçücük üst ya da alt özellikle perdelerle ayrılmış derme çatma denebilecek mekanlara kadınlar sığdırılmaya çalışılır. Benim önceki mesajımda bahsettiğim şekli ile kullanılabilmiş olsa ve oralarda aydın din adamları bulundurulabilse bence toplum merkezleri olarak insanların hem gerçek anlamda dinlerini kendi dillerinden öğrenebilecekleri hem de kendilerine faydalı bu dünya için de gerekli becerilerle donatılabilecekleri merkezler olabilir camiler.
İslam dini aydın, ilme değer veren bir din olarak bu kadar hurafeye batmışsa bugün dinin yozlaştırılmasından kaynaklanmaktadır bu. Yoksa İslamın bir suçu yok. Bu denli muhteşem bir dinin nasıl bu kadar yozlaştırılabileceğine ve inananlarını bu kadar gelişmişlikte geri bırakabileceğine başka türlü bir açıklama olamaz. İnsanlar bu şekilde dinin ahlaki boyutu hakkında da bilgi alma şansına sahip olabilirler. Elbette bu bahsettiğim ancak bu konuda yetişmiş ve cemaatlerden uzak, hurafeden arınık din adamlarıyla başarılabilir. Bu başarılırsa o zaman dini istismar edenlerin önü kesilebilmiş olur çünkü dini sömürünün temeli cehalettir.
Ben bu konuda uzman değilim ve dolayısıyla fikir beyan etmem de aslında bence hoş olmadı. İnsanlar uzmanlık alanlarında konuşmalı bence. Ancak üniversite içinde öncelikli ihtiyaçlar giderilmeden görkemli camiler yapılması israftır. İsraf ise dinimizde haramdır.
Bende tam öyle diyorum Sayın Yavuzcan,
Nedir o öyle mescidler her eğitim binasında birer ikişer. Hem derse giren çıkandan rahatsız oluyor çocuklar namaz kılarken. Hele bazı edepsiz kızlar yok mu tam mescidin önünden geçerken kahkahayla gülmüyorlar mı. İnsanın içi kan ağlıyor. Sanki oraya gülmeye eğlenmeye gelmişler. Edeplerinle ilim irfan öğrenmeleri gerekirken.
Hem aslında biliyormusunuz. Zaten bu üniversite kampüslerinin tamamen değiştirilmesi lazım. Bizim kültürümüze hiç uygun değil. Nerde o intişamlı camilerin eteklerine kurulmuş vakfiye ve medreseler... evet evet.
Bakın sorunun derinlemesine irdeledikçe ne çok problem çıktı karşımıza.
Bu üniversitelerin isimlerinide değiştirmeli. Ne o öyle. Üniversiteymiş. Tamamen batı özentisi. Medereseleri kapatanların hatası.
Kapatalım onlarıda. Nasıl olsa Cumhüriyeti tüm kazanımlarıyla kapatmaya az kaldı.
Sizlerin o kuru sandalyelerde bütün gün sırtı koptu üniversite okuyacağım diye. Bundan sonraki nesiller canım ısparta halılarıyla bezeli dersliklerde yün şiltelere güzelce bağdaş kurup ilim irfan eyleyecekler Allahın inayetiyle!
gecem1970 rumuzlu üyeden alıntı
Nedir o öyle mescidler her eğitim binasında birer ikişer. Hem derse giren çıkandan rahatsız oluyor çocuklar namaz kılarken. Hele bazı edepsiz kızlar yok mu tam mescidin önünden geçerken kahkahayla gülmüyorlar mı. İnsanın içi kan ağlıyor. Sanki oraya gülmeye eğlenmeye gelmişler. Edeplerinle ilim irfan öğrenmeleri gerekirken.
Hem aslında biliyormusunuz. Zaten bu üniversite kampüslerinin tamamen değiştirilmesi lazım. Bizim kültürümüze hiç uygun değil. Nerde o intişamlı camilerin eteklerine kurulmuş vakfiye ve medreseler... evet evet.
Bu üniversitelerin isimlerinide değiştirmeli. Ne o öyle. Üniversiteymiş. Tamamen batı özentisi. Medereseleri kapatanların hatası.
Kapatalım onlarıda. Nasıl olsa Cumhüriyeti tüm kazanımlarıyla kapatmaya az kaldı.
Sizlerin o kuru sandalyelerde bütün gün sırtı koptu üniversite okuyacağım diye. Bundan sonraki nesiller canım ısparta halılarıyla bezeli dersliklerde yün şiltelere güzelce bağdaş kurup ilim irfan eyleyecekler Allahın inayetiyle!
İsmi "Batı" olunca modernlik, ismi İslam ile birleşince "Yobazlık"...
Sayın gecem1970, Cumhuriyet-medrese-üniversite arasında illiyet bağı kurarak yukarıdaki yazıları yazdığız aşikardır. Nerede "cami, Allah, Peygamber" kelimeleri gördüğünde, orada yobazlık olduğunu zanneden, İslamı "gerikafalılık, örümcek kafalılık" olarak betimleyen popülasyonun günden güne arttığı günlerdeyiz.
Baştan başlayalım.
Türk tarihinde ilk medrese Karahanlılar zamanında yapılmıştır. Bilindiği üzere Türkçe'yi resmi dil olarak ilan eden ilk devlet adamı Karamanoğlu Mehmet Bey'dir.
Gelişmelerden sonra Selçuklu veziri Nizamülmülk'ün inşa ettirdiği medreseler manzumesinin en önemlisi ve bu bakımdan belki de ilki Bağdad'da açılmıştır. Devlet tarafından maddî-manevî yardım gören ve saray tarafından himaye edilen Nizamiye medreselerinin, gerek teşkilât ve gerekse öğretim bakımından o çağın diğer eğitim kuruluşlarından çok üstün oldukları bir gerçektir. Nizâmiyelerin ders programında İslâmî ilimlerin yanısıra diğer ilimlere de yer veriliyordu. Tıp, astronomi, matematik, felsefe ve tarih gibi ilimler de burada tahsil ediliyordu.
Medreselerin gelir kaynaklarını teşkil eden vakıflar, Selçuklular zamanında kurulan bu müesseselerin işlemesini sağlayan başlıca faktörlerdir. Medrese vakıfları, bu dönem için büyük bir yenilik sayılmaktadır. Zaten Nizamiye medreselerinin orijinalliği de buradan ileri geliyordu. Devamlı bir gelir kaynağına sahip olan medreseler, yalnız ilmî ve idarî muhtariyete değil, aynı zamanda malî muhtariyete de sahip bulunuyorlardı. Böylece bu medreseler, yüksek eğitime tahsis edilmiş bağımsız binasıyla, medresenin emrinde yardımcı bir müessese olan kütüphanesiyle, aldıkları maaşlarla geçim kaygısından uzak olarak kendilerini mesleklerine veren öğretim üye ve yardımcılarıyla, aldıkları burs ve kaldıkları yurtlarla kendilerini ilme verme imkânını bulan öğrencileri ile yalnız o dönemde değil, hatta bugünün şartları içinde dahi ileri düzeyde ilim yapan müesseseler sayılabilirler (Nâci Ma'rûf, Ulemâu'n Nizâmiyât ve Medârisu'l-Maşrıkil İslâmî, Bağdat 1973, s. 12-13).
Zamanın (!) medreselerinin, Batı uygarlığının kat kat üzerinde eğitim vermesi, dönemin Avrupası hala cadılarla, vampirlerle uğraşırken, Engizisyon Mahkemeleri insanlara işkence yaparken, Türklerde bu eğitim ve ilim merkezlerinin olması, aşağılanacak, yukarıdan bakılacak bir olgu değil; tam aksine dönemin medreseleri övünç duyulacak niteliktedir. İslamcı değiilm, Osmanlıcı da değilim. Beni yanlış kalıpların içerisine sokmayın. Olayın tarihsel gelişimi, utanılmaya ve ardıl edilmeye gereksinim duyulmadığını göstermekte olduğu için buraya taşıyorum.
Bir internet sitesinde medreselerin kapatılması şu şekilde anlatılmıştır: Milli mücadelenin zaferle sonuçlanmasından hemen sonra kurulan yeni rejimin uzun soluklu olabilmesi için yapılan icraatlardan birisidir. Devrimlerin başında hilafetin kaldırılmasından sonra medreselerin kapatılması gelmiştir. 3 Mart 1924 tarihinde çıkarılan 430 sayılı tevhid - i tedrisat kanunu ile kapatılan medreselerin tarihçesine göz atacak olursak, Selçuklu veziri Nizam - ül mülk' ün kurumsallaştırdığı, Osmanlı Sultanı Orhan Gazi' nin geliştirdiği ve Sultan Fatih' in de fetihten sonra en çok önem verdiği ilim ve irfan yuvalarıydı. Fatih Sultan Mehmed Han' ın Fatih Camii haziresinde açtığı Sahn - i Seman medreseleri, ecdadımızın ilim konusuna ne kadar önem verdiğini göstermiştir.
Bu irfan ve ilim ocaklarının Anadolu'nun kültür tarihinde çok önemli yeri vardır. Bir çok dünya çapındaki ilim adamlarımız bu yerlerde yetişmiştir. Müslüman Türk milletinin bin yıllık andolu tarihinde büyük imparatorluk haline gelmesinde bu ilim ocaklarının çok büyük rolü ve etkisi olmuştur.
Dini ilimlerde olduğu kadar dünyevi ilimlerde de başarılı olan medreselerde fen bilimleri başarıyla okutulmuştur. Ancak Tanzimat' tan sonra girilen batılılaşma yolu, medreselerdeki bu başarıyı gölgelemiştir. Çünkü fen dersleri medreselerden kaldırılmış, yeni kurulan mekteplere bırakılmıştır. Bu dönemden sonra fen dersleri yeni açılan mekteplere kaydırılarak medreseler sadece dini ilimlerin öğretilmesine hasredilmiştir. Batılılaşma sürecindeki uygulamalar eğitimi ideolojinin kıskacına sokarak üstün vasıflı insan yetişmesini engellemiştir.
Bir akademisyen olarak, "üniversitenin içerisinde caminin bulunmasını gereğini" yazan birisine "aşağılama maskesi" ni mi uygun görüyorsunuz? Sekülarist toplum yetiştirmeye çalışırken, dini olmayan öğrenciler mi istiyorsunuz?
gecem1970 rumuzlu üyeden alıntı
Sayın gecem1970 Ne iyi açıklamışsınız. Gidişat bu yöndedir. Son rektör atamalarıyla üniversiteler de bir dönüşüme girmiştir artık. Bu bütün söylediğiniz şeyler yani birilerinin hayalleri gerçek olabilir. Yalnız peşinen söylemeliyim ben bağdaş kuramam:rolleyes:
Bütün İslâm dünyasının övünç nedeni olan İbni Rüşd’ler, İbni Sinâ’lar, İmamı Gazali’ler, Farabi’ler gibi yüksek düşünceli kişilerin milletimizin bilginler sınıfı içinde nurlu beyinleriyle varlık göstereceklerine eminim.
Bütün İslâm dünyasının övünç nedeni olan İbni Rüşd’ler, İbni Sinâ’lar, İmamı Gazali’ler, Farabi’ler gibi yüksek düşünceli kişilerin milletimizin bilginler sınıfı içinde nurlu beyinleriyle varlık göstereceklerine eminim.
Bu bilim politikasıyla ya da politikasızlığıyla biraz zor görünse de umutlu olmak güzel şeydir.
ayrıca..
Öğrencilerimin dini inanışları , neye inanıp inanmadıkları beni ilgilendirmez. İnanıyorlarsa inandıkları şeye saygı duyarım. İnanmıyorsa da din ve vicdan özgürlüğü nedeniyle yine inanmama hakkına saygı duyarım. Ancak bu saygıyı hak etmeleri için onların da diğer insanların böyle bir hakka sahip olduklarının idrakine varmaları gerekir. Sekülarist ya da bizim deyimimizle laik öğrenciler yetiştirmek yerine elbette dinsiz insanlar yetiştirme amacında değiliz. Aksine dinin insanın içinde olduğu ve başkalarını yargılayıp kendisi gibi davranmaya düşünmeye zorlamadığı sürece yararlıdır da aynı zamanda..
Merhaba üvey ablam bağkurdan emekli şuan dul kendisi bağkurdan maaş almasına rağmen birde vefat eden babamın aylığının bir kısmını alması yasak değil...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
you could check here
04-07-2025, 21:47:25 in Bireysel İş Hukuku