Nafaka'nın kusurla bir alakası yoktur.
MK m.175; Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.
Kanun zımni olarak diyorki "erkeğin" kusuru olması şart değil.
Kanun kusurlu aramıyor erkek arıyor boğazına basmak için.
Kadının boşandıktan sonraki sıkıntılarından bahsederek "kullanılabilirlik" ifadesini kullanıyorsunuz.
Kadının sadece boşanmış olması gerekmez.
Eğer kadın müsaitse evlenmeden önce ve evli iken bile, boşanmış kadın sayısından fazla sayıda kadın "kullanılabilir" olabilir.
not: " ... " bu ifadeyi siz yazdığınız için kullandım.
Mesleki becerisi olan ve sağlığı çalışmak için uygun olduğu halde sadece mahkemenin bağladığı nafaka kesilmesin diye çalışmayan bir kadına, emeğiyle para kazanan makul bir başka kadının hoş bakması mümkün değil diye düşünüyorum.
Ayrıca pek çok medeni ülkede nafaka süresi belirli süre ile sınırlıdır.
Bunun da amacı kadının evde oturup, ağzını açıp ömür boyu nafaka beklememesidir. Kadının çalışma hayatına, sosyal hayata katılması beklenir medeni bir ülkede.
Ülkemiz medeni ülkeler arasında değildir. Boşanmak isteyen kadınlar sevinsin
özür dileyerek olaya müdahil oluyorum, ancak bay arkadaşların kadınları bu kadar sömürgeç görerek, sadece "boşanmışım, benim namusum değildir, bakmak zorunda değilim" mantığına, veya "diğer kadınları nasıl çalışıyor, o da çalışsın, benim üstümden geçinmesin" mantığına çok kızıyorum. İlk bakışta haklı olabilirsiniz, kadın çalışabilecek güçteyken neden nafakayla geçinsin? Ancak, şunu hiç aklınıza getiriyor musunuz acaba, ki bir erkek olarak yapabileceğinizi sanmıyorum, bir kadın boşandıktan sonra, artık sıradan bir kadın gözüyle görülmez. Keşke öyle olmasa, ama ne yazıkki ülkemiz şartları henüz bu kadar ılımlı bakmıyor boşanan kadına. Bir işyerine müracaat ettiğinizde, boşanmışsanız, artık "kullanılabilir" gözüyle bakılması hiç içten bile değil. Çok karşı olduğum şeylerden bahsediyorum, ama bunlar ülkemiz gerçekleri. Boşanan bir adam gayet rahat, hiçbir olumsuzluk yaşamamış gibi hayatına kaldığı yerden devam eder, boşandığı için iş bulma problemi asla yaşamaz, çünkü o erkektir; ancak bir kadın bırakıldığı yerde tökezler, istisnası elbette vardır ama bunlar genel gerçekler. Hayatına yeniden biçim vermesi bir erkeğinkinden kat kat daha zordur; herşeyden önce tek başına ayakta duracak gücü yoksa ailesinin yanına döner ki bunu psikolojik açıdan bir erkeğin anlaması, ancak bir kızı olup da aynısını yaşadığında mümkündür.
O yüzden ayrılık durumunda kadın hali vakti yerinde bile olsa, kendi parasını kendi kazanıyor olması dışında, nafakayı ödemek bir erkek için acizlik olmamalı.
Kaldı ki, nafakaya karar veren hakim, zaten erkeği %100 haklı görse, nafakayı kadına vermezdi, o halde biraz da kusurunuzu tartınız derim.
özür dileyerek olaya müdahil oluyorum, ancak bay arkadaşların kadınları bu kadar sömürgeç görerek, sadece "boşanmışım, benim namusum değildir, bakmak zorunda değilim" mantığına, veya "diğer kadınları nasıl çalışıyor, o da çalışsın, benim üstümden geçinmesin" mantığına çok kızıyorum. İlk bakışta haklı olabilirsiniz, kadın çalışabilecek güçteyken neden nafakayla geçinsin? Ancak, şunu hiç aklınıza getiriyor musunuz acaba, ki bir erkek olarak yapabileceğinizi sanmıyorum, bir kadın boşandıktan sonra, artık sıradan bir kadın gözüyle görülmez. Keşke öyle olmasa, ama ne yazıkki ülkemiz şartları henüz bu kadar ılımlı bakmıyor boşanan kadına. Bir işyerine müracaat ettiğinizde, boşanmışsanız, artık "kullanılabilir" gözüyle bakılması hiç içten bile değil. Çok karşı olduğum şeylerden bahsediyorum, ama bunlar ülkemiz gerçekleri. Boşanan bir adam gayet rahat, hiçbir olumsuzluk yaşamamış gibi hayatına kaldığı yerden devam eder, boşandığı için iş bulma problemi asla yaşamaz, çünkü o erkektir; ancak bir kadın bırakıldığı yerde tökezler, istisnası elbette vardır ama bunlar genel gerçekler. Hayatına yeniden biçim vermesi bir erkeğinkinden kat kat daha zordur; herşeyden önce tek başına ayakta duracak gücü yoksa ailesinin yanına döner ki bunu psikolojik açıdan bir erkeğin anlaması, ancak bir kızı olup da aynısını yaşadığında mümkündür.
O yüzden ayrılık durumunda kadın hali vakti yerinde bile olsa, kendi parasını kendi kazanıyor olması dışında, nafakayı ödemek bir erkek için acizlik olmamalı.
Kaldı ki, nafakaya karar veren hakim, zaten erkeği %100 haklı görse, nafakayı kadına vermezdi, o halde biraz da kusurunuzu tartınız derim.
ya bırakın bu işleri artık hayatın zorluğu bi tek kadının üzerindemidir . boşanıp beş kuruş nafaka almayıp tazxminat almayıp çalışan gururlu kadınlarda var bunlar enaimidir yoksa bu nafaka alan tazminat alan kadınlar mı akıllı sizce
sadece soruyorum bu helabire kazançmıdır .dinimiz derki alın teri olmayan bir işte kazanılan bir para haramdır ?
yine dinimiz derki boşadığın kadına en fazla 3 ay nafakasını ver gerisi erkeğe kalmış?
hayat kadın için ne kadar zorsa erkek içinde o kadar zordur .hayatın zoprluğu y ükü bi tek kadınlar üzerinde değildir kadını zayıf olarak gören zihniyet çağımızda yanılmaktadır .insan lar etrafına bakarsa çalışan kadınların ne kadar fazla olduğunu da görür . boşandıktan sonra eğer erkek suçluysa tazminatını versin ancak hayat boyu nafaka erkeği bir insan olarak görmeyip bir para makinası gibi görmektir .kendi çocuğuna bile 18 yaşına kadar nafa ka verme yükümlülülüğü varken kadına veri,len bu hayt boyu nafaka mantığını nerden almaktadır ? çok merak ediyorum
kadına verdiğiniz nafaka çocuğuna bakmak ve sizin kız çocuklarınızın namusunu korumak yada erkek çocuklarının sokak çocuğu olmasını engellemektir.verdiğiniz nafakayla kiradaysak kirayı ödeyerek çocuklarınızın soğuk kış gününde sokakta kalmasını engellemektir.kadının durumu iyiyse bende karşıyım erkeği soymaya ne gerek var yazık yani.ama muhtaç ise bırakın çocuklarınızın başında bulunsun.yok ille de vermem derseniz nafakayı hadi götürün bakalım evinize üvey anne kaçgün bakar bir deneyin.en iyi şey güzellikle anlaşmak varken neden boşanmayı seçiyorsunuz yazık hem size hemde bize.sırf bizim zevkimiz için yavrularımızı boynu bükük bırakmaya değermi .alacağınız eş bizden daha mı iyi olacak birde böyle düşünün.bakın ben çok üzülüyorum bu durumlara bir bayan olarak.elele tutuşan bir karıkoca görsem yada elinden tutmuşlar çocuklarının anne ve babaları o çocuklar ne kadar mesut birey olarak yetişirler.bakın zamane kötü sizin ve bizim bencilliğimiz yüzünden çocuklarımız hırsız yada yankesici oluyorlar.atın üzerinizdeki bencilliği verelim elele mutlu bireyler yetiştirelim.değermi başka kadına yada erkeğe.herşey para değil arkadaşlar.siz bir adım atarsanız biz on adım atarız.içimizde soyguncu kadınlar da yok değil.sağlam ile çürüğü ayıralım lütfen
ümit kader kardeş şu anda kredi borçlarımı ödeyemez duruma geldim adalet bu tedbir nafakasını verecek diye .. bir kışı üşüyerek titreyerek geçirdim adalet bu tedbir nafakasını verecek diye ...
evimde yiyecek ekmek bulamadım adalet tedbir nafakasını verecek diye ...
kaç gece aç yattım nedir yani birilerinin rahatı için ben hayatımdan mı vazgeçmeliyim... soğuk bir kış gecesinde donarak ölmeliyim boşandık diye .
eğer bu kanunlar adaleti sağlıyorsa eşit olmalı birilerinin karnını doyururup rahatını hayat boyu devam etirmemeli ...
erkek bir hayvanmıdır ?erkek gereksiz bir varlıkmıdır ?o zaman bayanlar neden erkeklerle evlenirler ... evlenmesinler ..
karşılıklı rızayla evlenme oluyorda boşanırken hayatı ayırırken neden erkeklerin hakkı yenerek bu yoksulluk nafakası veriliyor ?verilmesin eğer bayan bpşanmak istiyorsa en azından bu ykoksulluk nafakası verilmemeli bence boşandıktan sonra kimsenin hayatını etkilemeden kimseye maddi bir zarar vermeden erkeğin hayatı mahvedilmeden erkek çıkmazlara sürüklenilmeden erkek boşandıktan sonra evlendiğinde sanki eski eşi maaşının ortağıymış gibi nafaka arttırma davasına verdirmeden boşamalıdır bence .ben ne zaman tekrar evlendim karşımdaki bayan durmadan nafaka arttırım davalarına vermeye başladı sırf yeni kurduğum yuvayı bozmak için .
sen boşanmayı kendin istediysen herkes yo
oluna . ha boşandıktan sonra da pişman olduysan kusura bakma ama son pişmanlık fayda etmez . malesef bu adalet bir yuvayı sırf bu nafaka arttırma davalarından dolayı yıkmak üzere . bu adalet yeni kurulan bir yujvayı böylemi koruyor ?
merhaba bende bir derdimi anlatmak istiyorum 5 senelik evliyim 4 yaşında bir kız çocuğum var eşim yani hanımım bundan 10 gün önce gezmeye diye memleketi olan zonguldağa gitti aradan 3 gün geçtikten sonra bana dönmeyeceğini söledi ortada bir yavrum var ve ondan ayrılmayı aklımdan bile geçirmiyorum bu acıyı kaldıracak güçte değilim 10 gündür kızımı göremiyorum gitmiyorum çünkü ters tepkiyle karşılaşıp daha kötü olsun istemiyorum ltf yardımcı olun ne yapabilirim..birde eşim annesinde kalıyor sosyal güvencesi yok mahkeme olsa benim sigortam işim kirada evim var mahkeme çocuğumu banamı yoksa eşimemi verir?
emin ol haksız olsalarda mahkemeler hep bayanın yanında.allah sabır versin kardeşim .EVİDE TERKETSE HAKLI KOCAYIDA DÖVSE HAKLI ....
Ben 17 yaşında biriyle cinsel ilişki yaşadım ve şahıs beni terketti. Bunun üzerine evlenme vaadiyle kandırıp ırza geçmeden dava açtım ve karşı tarafın evleneceğini söylemesi üzerine davadan vazgeçtim. ( tabi dava kapanmadı, amme davası olarak devam etti ve para cezası aldı arkadaş). 6 yıl evlilik için bekledim ama çeşitli bahanelerle evliliği gerçekleştirmedi. Şu anda da evlenirim ama benden boşanacağına dair noterden sözleşme yapacaksın 10 - 15 gün sonra boşanacaksın diye bir şart koşuyorlar. Böyle bir anlaşma boşanma esnasında bağlayıcı olur mu? Çünkü ben bu kadar kısa sürede boşanmak istemiyorum.
Yardımcı olursanız sevinirim.
davayı kimin açtığı bir avantaj konusu mudur?
bu cümlenize bir cvp vermek istedim. Her nekadar davayı kimin açtığının öneminin olmadığı söylensede EVET vardır. Nedeni ise şu. Dava açan tarafın davasının red edilip 3 yıl ayrı yaşama kararı verildiği zaman 3 yıl sonunda açılan boşanma davasında kusurlu taraf aranmaz davası red olan taraf kusurlu olarak kabul edilir ve 3 yılın dolup dolmadığı kontrol edilir.Dolayısı ile sen dava açar hakimde 3 yıl ayrı yaşayın sonra bakarız derse işin kötü demektir. Ömür boyu nafaka ödersin. Ayrıca medeni kanun MADDE 174.- Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat isteyebilir.
Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir. Demektedir. Yani kusurlu,davası red olan sen kabul edileceğine göre bu tazminatlarıda ödemek zorunda kalırsın.
Hukukçu arkadaşlar yalnışsa düzeltsinler. Geçmiş olsun
Anlaşmalı boşanma davası açıldıktan sonra, bu dava süresince, elde edilen menkul veya gayrimenkul mallar üzerinde, davacı, davadan vazgeçerse, ileride bu mallar üzerinde hak iddia edebilir mi?
Anlaşmalı boşanma davası açıldıktan sonra, bu dava süresince, elde edilen menkul veya gayrimenkul mallar üzerinde, davacı, davadan vazgeçerse, ileride bu mallar üzerinde hak iddia edebilir mi?
Öncelikle:
MADDE 178.- Evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan dava hakları, boşanma hükmünün kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
Yani eşler boşanma kesinleştikten sonra 1 yıl içinde mal paylaşımı, mal rejiminin tasfiyesi, katkı payı, ziynet, maddi tazminat, manevi tazminat, yoksulluk nafakası vs. davası açabilirler.
Anlaşmalı boşanma protokolünden bunların tamamından veya bir kısmından feragat edilmesi mümkündür. Açıkça feragat edilmeyenler için 1 yıl dava açma süresi vardır.
Gelelim mal rejiminin tasfiyesine:
MADDE 225.- (...) Mahkemece evliliğin iptal veya boşanma sebebiyle sona erdirilmesine veya mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi hallerinde, mal rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona erer.
Dolayısıyla malın dava süresince elde edilmesinden çok, bu malın edinilmesine neden olan paranın ne zaman kazanıldığı önemlidir.
Ayrıca bu kazanımın karşılıksız kazandırma mı (miras, piyango, bağış vs.) yoksa emek karşılığı kazanım (maaş, ticaret kazancı, faiz, repo, hisse senedi kazancı, kira geliri vs.) olması da önemlidir.
Kaynağı karşılıksız kazandırma olan mallar kişisel maldır, paylaşılmaz.
Kaynağı emek karşılığı kazanım olan mallar eşit pay edilir.
Ayrıca bir kişi boşanma davası açmadan önce sahip olduğu ve paylaşılacak evini satıp dava sırasında başka bir ev aldıysa, bu da paylaşıma girer.
Aksi ispatlanmadıkça tüm mallar paylaşılır. Diğer kişinin malın kaynağını ispatlaması halinde paylaşıma girmez.
MADDE 178.- Evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan dava hakları, boşanma hükmünün kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
Yani eşler boşanma kesinleştikten sonra 1 yıl içinde mal paylaşımı, mal rejiminin tasfiyesi, katkı payı, ziynet, maddi tazminat, manevi tazminat, yoksulluk nafakası vs. davası açabilirler.
Anlaşmalı boşanma protokolünden bunların tamamından veya bir kısmından feragat edilmesi mümkündür. Açıkça feragat edilmeyenler için 1 yıl dava açma süresi vardır.
Gelelim mal rejiminin tasfiyesine:
MADDE 225.- (...) Mahkemece evliliğin iptal veya boşanma sebebiyle sona erdirilmesine veya mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi hallerinde, mal rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona erer.
Dolayısıyla malın dava süresince elde edilmesinden çok, bu malın edinilmesine neden olan paranın ne zaman kazanıldığı önemlidir.
Ayrıca bu kazanımın karşılıksız kazandırma mı (miras, piyango, bağış vs.) yoksa emek karşılığı kazanım (maaş, ticaret kazancı, faiz, repo, hisse senedi kazancı, kira geliri vs.) olması da önemlidir.
Kaynağı karşılıksız kazandırma olan mallar kişisel maldır, paylaşılmaz.
Kaynağı emek karşılığı kazanım olan mallar eşit pay edilir.
Ayrıca bir kişi boşanma davası açmadan önce sahip olduğu ve paylaşılacak evini satıp dava sırasında başka bir ev aldıysa, bu da paylaşıma girer.
Aksi ispatlanmadıkça tüm mallar paylaşılır. Diğer kişinin malın kaynağını ispatlaması halinde paylaşıma girmez.
sn. sdt23 ,
Anlaşmalı boşanma dilekçesi ekinde, maddi, manevi herhengi bir talepte bulunmayacağımıza dair protokol imzaladık.Sanıyorum, bu protokolle, 1 yıllık zaman aşımı süresi kullanılamaz
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
ïîäáîğêà çàéìîâ îò ıêñïåğòîâ...
22-06-2025, 15:14:04 in Aile Hukuku