Yo ben diğer 2 kefili kastetmiştim asıl borçluyu değil. Diğer 2 kefil hiç katılmadı ödemeye. Ben onlardan almak istiyorum eşitlik ölçüsünde.
Bu arada asıl borçluda hapise girip çıkmış, geri dönmüş. İkametgah değiştirmiş, geziyormuş, görmüş arkadaşlar. Direkt ona mı yönelsem acaba? Ödeyecek durumununda olduğunu hiç sanmıyorum ama..
BİRLİKTE KEFALET:
Madde 488 - Birden ziyade eşhas birlikte mütecezzi bir borca kefil oldukları takdirde bunlardan her biri kendi hisseleri miktarınca adi kefil gibi ve diğerlerinin hisseleri hakkında kefile kefil sıfatı ile mesul olur. Kefiller, gerek asıl borçlu ile beraber gerek kendi beyinlerinde müteselsil olmaklığı iltizam etmişler ise her biri borcun tamamından mes'ul olup ancak diğerlerinin hissesi için onlara rücu hakkını haizdirler. Kefaletin, aynı borca diğer kimselerinde kefalet etmesi şartiyle vaki olduğuna alacaklının vukufu bulunduğunu kabule mahal olan hallerde bu şart tahakkuk etmezse, kefil mes'uliyetten beri olur.
sorumu cevaplaybilirseniz çok memnun olurum.
öğretmen arkadaşım bankadan tüketici kredisi kullandı.vadesi 60 ay.eşi de öğretmen ve birinci kefil bende öğretmenim ve2. kefil olarak sözleşmeyi imzaladık.Yalnız müteselsil kefil miyim bilmiyorum ama banka kredilerinde müteselsil kefalet söz konusu olduğunu duydum.Biz sadece imza attık.arkadaşım 24000 lira ödeyecekti 60 ayda.Borcun ne kadarına kefil olduğum söylenmedi.Arkadaşım 33.aya kadar ödedi.ama şimdi ödemiyor.3 taksidi gecikmiş bankadan bana yazılı emir gelmedi ama ara sıra arayıp asıl borçluya ulaşıp haber verin diyorlar.ben de icra takibinden korktuğum için arkadaşımın 3 taksidini gecikme bedeliyle yatırdım.diğer taksitlerini de son ödeme gününe kadar bekleyeyim ödemezse ödeyeyim diyorum.
size şunu sormak istiyorum?
1.ben kalan 25 ay için ödenmesi gereken 9950 liranın tamamından mı sorumluyum yoksa bu kalan ödenmemiş kısım asıl borçlu ve iki kefil arasında eşit mi bölünür?
2.kalan taksitleride ben ödersem rucu davası için bütün taksitleri ödeyip öyle mi dava açmam lazım?
1-Ödenmeyen paranın tamamından asıl borçluyla birlikte kefiller de sorumludur. Yani siz kefil olduğunuz öğretmen ve onun eşi ödenmeyen bakiyeden birlikte sorumlusunuz. İcra takibi üçünüze birlikte açılır hepinizin evi arabası bankada parası maaşı haczedilir. Borcu hızla kapatmak için izleyecekleri yol bu olur.
2-Her ödediğiniz taksit için rücu edebileceğiniz gibi borcun bitip ne kadarını ödediyseniz hepsini birlikte rücu edebilirsiniz. Ödeme belgelerinizi saklayın ödemeyi sizin yaptığınızın da yazılı olması gerekli.
Ciddi bir meblağa kefil olmuşsunuz ve elinizde neye imza attığınıza dair bir sözleşme sureti yok. Bu sözleşmeyi bankadan edinmelisiniz rücu davasında da işinize yarayacak. Kolay gelsin.
Merhabalar,ben 2000 yılında birine kredi kartına kefil olmuştum.O zamanki limit 300 TL idi.Şimdi bu limit 2200 TL çıkartılmış ve faiziyle birlikte 2500 civarı olmuş.Banka bana müteselsil kefilsiniz dedi.Bende onlara imza attığım dönemdeki borcu kabul ettiğimi,ama bilgim dışında yapılan limit artırımlarından sorumlu olamayacağımı bildirir bir cevap gönderdim noterden. Sorum şimdi banka bunu kabul etmeyip icraya gitmeden önce bana düşen kısmı yatırmalımıyım? Yatırırsam bu miktarı asıl borçludan nasıl tahsil ederim?Bir de Bankacılık ve Kredi Kartları Kanununun 24.maddesinde kredi kartı kefilliklerinin borçlar kanunundaki adi kefalet hükümlerini içerdiği belirtiyor.Bu kanun 2006 tarihinde yürürlüğe girmiş.2000 yılında yapılan sözleşme için de geçerli midir? Ayrıca kefalet limitim olan 300 tl ve üzerine işlemiş olan temerrüt faizini ödediğimde bankadan kefaletimin gerektirdiğini yaptığıma dair ve bundan sonra takibata ugramayacağıma dair bir yazı istesem olur mu?
merhabalar vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim.
nişanlım bir arkadaşına kefil olmuş ve tabii banka kredisi kullanan arkadaşı borcu ödememiş ve nişanlımın maaşından kesilmiş bir kısmı. borçlu sonra borcunu ödemiş bitirmiş. nişanlımın maaşından kesilen paraları borçludan alabilirmiyiz. borçlu ssk emeklisi ve şuan maaşında başka bir borçtan dolayı 1/4 ü kadar bir icra var ne yapmamız lazım
merhabalar vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim.
nişanlım bir arkadaşına kefil olmuş ve tabii banka kredisi kullanan arkadaşı borcu ödememiş ve nişanlımın maaşından kesilmiş bir kısmı. borçlu sonra borcunu ödemiş bitirmiş. nişanlımın maaşından kesilen paraları borçludan alabilirmiyiz. borçlu ssk emeklisi ve şuan maaşında başka bir borçtan dolayı 1/4 ü kadar bir icra var ne yapmamız lazım
Ödeme belgelerinizi icraya koymak sureti ile esas borçludan tahsili yoluna gidebilirsiniz. Emekli maaşına haciz konamıyor ama itiraz etmezse tahsil edilebilir sizin alacağınız da yoksa başka mal varlığına haciz yolu ile tahsilini sağlayabilirsiniz. Kolay gelsin Allah tamamına erdirsin
Merhabalar,ben 2000 yılında birine kredi kartına kefil olmuştum.O zamanki limit 300 TL idi.Şimdi bu limit 2200 TL çıkartılmış ve faiziyle birlikte 2500 civarı olmuş.Banka bana müteselsil kefilsiniz dedi.Bende onlara imza attığım dönemdeki borcu kabul ettiğimi,ama bilgim dışında yapılan limit artırımlarından sorumlu olamayacağımı bildirir bir cevap gönderdim noterden. Sorum şimdi banka bunu kabul etmeyip icraya gitmeden önce bana düşen kısmı yatırmalımıyım? Yatırırsam bu miktarı asıl borçludan nasıl tahsil ederim?Bir de Bankacılık ve Kredi Kartları Kanununun 24.maddesinde kredi kartı kefilliklerinin borçlar kanunundaki adi kefalet hükümlerini içerdiği belirtiyor.Bu kanun 2006 tarihinde yürürlüğe girmiş.2000 yılında yapılan sözleşme için de geçerli midir? Ayrıca kefalet limitim olan 300 tl ve üzerine işlemiş olan temerrüt faizini ödediğimde bankadan kefaletimin gerektirdiğini yaptığıma dair ve bundan sonra takibata ugramayacağıma dair bir yazı istesem olur mu?
Kefil olduğunuz şahsın ödemeyeceğinden eminseniz size düşen parayı yatırmanız menfaatinize olacaktır. İcra masrafları ve vekalet ücretlerinden sorumlu olmazsınız. Yatırdığınız paranın dekontunda adınızın ve hangi şahsa ne borcuna kefaleten ödendiğine ilişkin açıklamalar yer alırsa bu belgeyi icraya koyabilirsiniz. Dediğiniz gibi bir yazı verilerse bu lehinize olur tabi. 2006 yılında çıkan yasanın önceki sözleşmeler için de geçerli olduğuna inanıyorum zaten bu tür olaylar için çıkarılmış bir yasa. Geçmiş olsun
Arkadaşım 2003 yılında kredi kartı alırken iki kişi kefil olduk, kart sahibi de vefat etti ve 4000 tl. kredi kartı borcu var. Bu parayı iki kefil birden mi öderiz, yoksa birimiz mi öderiz. Ayrıca kartın alındığı tarihdeki (2003 yılındaki) limiti kadar olan miktarımı kefiller öder. Saygılarımla
iyi günler tüketici kredisi ile ilgili bir sorum olacaktı..ben 4-5 ay önce kardeşime kredi için kefil olmuştum maaşı 3000 tl civarında ve 2 yıl için...
Yazan: selent Forum: Kredi Kartları ve Bankacılık Hukuku
Banka ile yapılan kefillik sözleşmesinde Kefil ile banka arasında yapılan sözleşmedeki imza sirküleri eksiği kefillik sözleşmesini ne derece etkiler...
Peki bende burada bir şey sormak istiyorum hep hukuk kat malikleri yönünde mi işliyor benim tekirdağ çerkezköy de bir mağazam var bina da oturan bina...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Peki bende burada bir şey sormak istiyorum hep hukuk kat malikleri yönünde mi işliyor benim tekirdağ çerkezköy de bir mağazam var bina da oturan bina...
Dükkan işletmecisi ve apartman...