Re: Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Çalışma Usul ve Esasları
GARANTİ BELGESİ UYGULAMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK
Yayımlandığı R. Gazete Tarihi : 14/6/2003 Sayısı : 25138Amaç
Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı; hangi malların garanti belgesi ile satılmak zorunda olduğunu, bunların azami tamir sürelerini ve garanti belgesinin onaylanmasına ve uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2- Bu Yönetmelik, garanti belgesi ile satılmak zorunda olan, ekli listede yer alan ve tüketici işlemine konu olan mallara uygulanır.
Dayanak
Madde 3- Bu Yönetmelik, 23/2/1995 tarihli ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 31 inci maddesi ve bu Kanunun 4822 sayılı Kanunla değişik, 13 üncü maddesine dayanılarak düzenlenmiştir.
Tanımlar
Madde 4- Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakanlık: Sanayi ve Ticaret Bakanlığını,
b) Genel Müdürlük: Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğünü,
c) İl Müdürlüğü: Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğünü,
d) TSE: Türk Standardları Enstitüsü Başkanlığını,
e) Kanun: 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu,
f) Mal: Alış-verişe konu olan taşınır eşyalardan Bakanlıkça, bu Yönetmeliğin eki listede tespit ve ilan edilen, garanti belgesi ile satılması zorunlu olan malı,
g) Garanti Belgesi: İmalatçı - üretici veya ithalatçıların, sattıkları, ürettikleri ve/veya ithal ettikleri mallar için düzenlenen ve malın garanti süresi içerisinde meydana gelebilecek arızalarının en az iki yıl süreyle veya özelliği nedeniyle belirlendiği ölçü birimi içerisinde, ücretsiz olarak yenisi ile değiştirilmesinin, tamirinin, bedel iadesinin veya bedel indiriminin taahhüt edildiğini ve satıcı ile tüketicinin yükümlülüklerini gösteren belgeyi,
h) Servis İstasyonu: İmalatçı - üretici ve/veya ithalatçıların, ürettikleri veya ithal ettikleri mallar için; kullanım ömürleri süresince satış sonrası montaj, bakım ve onarım hizmetlerini yürütmek üzere, kendileri tarafından ve/veya aralarındaki sözleşme uyarınca, bu amaçla yetki verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan ya da kurulmuş bulunan tesisleri,
ı) İmalatçı-üretici: Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere, bu Yönetmeliğe ekli listedeki mallardan, tüketiciye sunulmuş olanları üretenler ile mal üzerine kendi ayırt edici işaretini, ticari markasını veya unvanını koyarak satışa sunanları,
i) İthalatçı: Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere, bu Yönetmeliğe ekli listede sayılan mallardan herhangi birini yurt dışından getirerek satışa sunan gerçek veya tüzel kişiyi, j) Satıcı: Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri kapsamında tüketiciye mal sunan gerçek veya tüzel kişileri, ifade eder.
Garanti Belgesi Düzenleme Zorunluluğu
Madde 5- İmalatçı-üretici veya ithalatçı firmalar, imal veya ithal ettikleri, ekli listede yer alan mallar için; Bakanlığa başvurarak garanti belgelerini onaylatmak ve tüketicilere verilecek garanti belgesi düzenlemek zorundadırlar.
Bu Yönetmelik hükümlerine göre hazırlanacak garanti belgesinin tasdik edilerek tüketiciye verilmesini temin etmekle satıcı, bayii, acente ya da temsilcilikler yükümlü ve sorumludurlar.
Servis istasyonlarında yapılan onarım ve parça değişimi işlemleri sonucunda verilen fatura, bu Yönetmeliğin öngördüğü garanti şartlarını içermesi kaydıyla, garanti belgesi yerine geçer.
Garanti ve Tamir Süresi
Madde 6- Garanti süresi; malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren başlar ve en az iki yıl ve/veya ilişik listedeki ölçü birimi ile tespit edilen değer kadardır.
Garanti süresinin başka bir ölçü birimi ile belirlenmiş olması halinde, malın üzerinde bu ölçü biriminin tespitine yönelik bir düzeneğin bulunması veya yapısının bu değerin tespitine uygun olması gerekir. Aksi halde garanti süresinin 2 yıl olduğu kabul edilir.
Malın arızalanması durumunda, tamirde geçen süre garanti süresine eklenir.
Malın tamir süresi en fazla 30 iş günüdür. Bu süre mala ilişkin arızanın servis istasyonuna, servis istasyonunun olmaması durumunda, malın satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçısı - üreticisinden birine bildirim tarihinden itibaren başlar.
Malın arızasının 15 iş günü içerisinde giderilememesi halinde, imalatçı-üretici veya ithalatçı; malın tamiri tamamlanıncaya kadar, benzer özelliklere sahip başka bir malı tüketicinin kullanımına tahsis etmek zorundadır.
Garanti Belgesinde Bulunması Zorunlu Bilgiler
Madde 7- Tüketicilere verilecek garanti belgesinde aşağıda belirtilen bilgi ve açıklamalar yer alır:
a) İmalatçı-üretici ve ithalatçı firmanın unvanı, merkez adresi ile yetkilisinin imzası ve kaşesi,
b) Satıcının unvanı, adresi ile yetkilisinin imzası ve kaşesi,
c) Fatura tarih ve sayısı,
d) Malın cinsi, markası, modeli ile varsa bandrol ve seri numarası,
e) Malın tüketiciye teslim tarihi ve yeri,
f) Garanti süresi,
g) Azami tamir süresi,
h) Malın bütün parçaları dahil olmak üzere tamamının en az iki yıl ve/veya Bakanlıkça belirlenen ölçü birimi ile tespit edilen değere göre garanti kapsamında olduğu,
ı) Malın ücretsiz tamir, değiştirme, bedel iadesi ve bedel indirimi yükümlülüklerine ilişkin bu Yönetmelikte düzenlenen şartlar,
i) Kullanım hataları,
j) Tüketici lehine tanınabilecek haklarla ilgili diğer hususlar,
k) Bakanlık izin tarihi ve sayısı.
İzin
Madde 8- (Değişik: 15/9/2007-26644 RG) İmalatçı-üretici veya ithalatçı firmalar, ürettikleri veya ithal ettikleri her cins ve/veya marka mal için, garanti belgesi onaylatmak zorundadırlar.
Genel Müdürlük, başvuruları değerlendirirken gerek duyması halinde tüketicilerin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla; belgelendirilecek ürünle ilgili olarak gerekli incelemeleri yapmaya veya yaptırmaya yetkili olup, daha önce onaylanmış kuruluşlardan alınacak raporları ve ürünle ilgili olarak diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen belgeleri de dikkate alabilir.
Genel Müdürlüğün onayı bulunmayan garanti belgeleri geçersizdir.
Başvuru
Madde 9- (Değişik: 15/9/2007-26644 RG) Garanti belgesi başvuruları, Bakanlığın internet sayfasından, elektronik imza ile yapılır.
Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmelik eki listede yer alan mallar için yapılan garanti belgesi başvuruları sırasında, Bakanlıkça onaylanan Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesinin ibrazı zorunludur. Ancak, malın bakım gerektirmemesi veya tamirinin mümkün olmaması ile yaygın olarak kullanılmaması durumlarında, kullanım ömrü süresince arızalanması halinde yenisi ile değiştirileceğinin imalatçı-üretici ve/veya ithalatçı tarafından taahhüt edilmesi ve ürüne ait garanti belgesi üzerinde açıkça belirtilmesi kaydıyla, Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesi aranmayabilir. Bu tür talepler Genel Müdürlükçe değerlendirilerek karara bağlanır.
Başvuru ile ilgili hususlar Bakanlığın internet sayfasında ilan edilir.
Garanti Belgesi Geçerlilik Süresi ve Diğer İşlemler
Madde 10- (Başlığıyla birlikte değişik: 29/8/2006-26274 RG) Genel Müdürlük veya İl Müdürlüğünce onaylanan garanti belgelerinin geçerlilik süresi 2 yıldır.
Garanti belgelerine yönelik unvan, adres değişikliği, model ilavesi ile bu Yönetmeliğin 18 inci maddesinde belirtilen muafiyet işlemleri ve benzeri müracaatlar sırasında istenecek bilgi ve belgeler Genel Müdürlükçe ayrıca belirlenir.
Garanti Belgesi İptali
Madde 11- Bu Yönetmeliğe aykırı uygulamaların tespiti ve bununla ilgili olarak Genel Müdürlüğün veya İl Müdürlüğü'nün yazılı uyarısına rağmen, verilen süre içerisinde durumun düzeltilmemesi halinde, firmanın garanti belgesi iptal edilerek mensubu olduğu meslek odasına ve diğer ilgili kamu kuruluşlarına Genel Müdürlükçe ayrıca bildirilir.
İhtiyari Garanti Belgesi
Madde 12- Bu Yönetmeliğe ekli listede yer almayan bir sanayi malı için yapılacak garanti belgesi başvurularında, imalatçı-üretici veya ithalatçılar bu Yönetmelik hükümlerine uymak zorundadırlar. Bu tür talepler Genel Müdürlük tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılır.
Ücretsiz Tamir Yükümlülüğü
Madde 13- Satıcı, malın; garanti süresi içinde, gerek malzeme ve işçilik gerekse montaj hatalarından dolayı arızalanması halinde işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin tamirini yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür.
Arızalarda kullanım hatasının bulunup bulunmadığı servis istasyonları, servis istasyonunun mevcut olmaması halinde sırasıyla; bu malın satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçı-üreticisinden birisi tarafından düzenlenen raporla belirlenir.
Tüketiciler, bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen rapora ilişkin olarak bilirkişi tarafından tespit yapılması talebiyle ilgili tüketici sorunları hakem heyetine başvurabilir.
Diğer Yükümlülükler
Madde 14- Tüketicinin onarım hakkını kullanmasına rağmen malın;
a) Tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren, belirlenen garanti süresi içinde kalmak kaydıyla, bir yıl içerisinde; aynı arızanın ikiden fazla tekrarlanması veya farklı arızaların dörtten fazla meydana gelmesi veya belirlenen garanti süresi içerisinde farklı arızaların toplamının altından fazla olması unsurlarının yanı sıra, bu arızaların maldan yararlanmamayı sürekli kılması,
b) Tamiri için gereken azami sürenin aşılması,
c) Firmanın servis istasyonunun, servis istasyonunun mevcut olmaması halinde sırasıyla satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçı-üreticisinden birisinin düzenleyeceği raporla arızanın tamirinin mümkün bulunmadığının belirlenmesi, durumlarında, tüketici malın ücretsiz değiştirilmesini, bedel iadesi veya ayıp oranında bedel indirimi talep edebilir.
Bu maddenin (c) bendinde belirtilen raporun, tüketicinin başvuru tarihinden itibaren yedi gün içerisinde düzenlenmesi zorunludur. Tüketici, raporun belirtilen süre içerisinde düzenlenmemesi veya raporu kabul etmemesi hallerinde, ilgili tüketici sorunları hakem heyetine başvurarak mevcut durumun tespit edilmesini isteyebilir. [U]Satıcı, tüketicinin bu Yönetmeliğin 13 ve 14 üncü maddelerinde belirtilen taleplerini reddedemez. Tüketicinin bu taleplerine karşı satıcı, bayii, acente, imalatçı - üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludurlar.[/U]
Hizmet Yükümlülüğü
Madde 15- İmalatçı-üretici veya ithalatçılar, garanti belgesi ile sattıkları malların bakım onarım ve kullanımına ilişkin satış sonrası servis hizmetlerini yeterli olarak vermek ve bunun için gerekli tedbirleri almak zorundadır.
Değiştirilen Ürünün Garanti Süresi
Madde 16- Garanti uygulaması sırasında değiştirilen malın garanti süresi, satın alınan malın kalan garanti süresi ile sınırlıdır.
Kullanım Hatası
Madde 17- Tüketicinin malı kullanma kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanmasından kaynaklanan arızalar hakkında Yönetmeliğin 13 ve 14 üncü madde hükümleri uygulanmaz.
Garanti Belgesi Muafiyet İşlemleri
Madde 18- Garanti belgesi ile satılmak zorunda olan bir malın imalatının veya ithalatının yalnızca bir gerçek veya tüzel kişiliğin siparişi üzerine, özel olarak gerçekleştirilmesi durumunda; satıcı ile tüketici arasında satış sonrası hizmetlerini de kapsayacak şekilde bu Yönetmelik hükümlerine uygun yazılı bir sözleşmenin bulunması kaydıyla ve ayrıca kendi ihtiyacında kullanılmak üzere yapılacak imalat veya ithalatlarda, garanti belgesi düzenleme zorunluluğu aranmaz.
Ceza
Madde 19- Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında, Kanunun idari para cezası ile ilgili hükümleri uygulanır.
Kaldırılan Hükümler
Madde 20- 21/12/2001 tarihli ve 24617 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair (TRKGM-2001/6) Tebliğ" ile 13/06/2002 tarih, 24784 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Tebliğde Değişiklik Yapılması Hakkında (TRKGM-2002/2) Tebliğ" yürürlükten kaldırılmıştır.
Geçici Madde 1- TRKGM-2001/6 sayılı Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Tebliğin 11 inci maddesi gereğince belgeleri iptal edilen firmalar, bu Yönetmeliğin yürürlülük tarihinden itibaren başvurmaları halinde belgelerini yeniletebilirler.
Geçici Madde 2- (Ek: 29/8/2006-26274 RG) Daha önce onaylanan ve geçerliliği devam eden garanti belgeleri, geçerlilik süresi bitmeden önce Bakanlığa müracaat edilerek, bu Yönetmelik hükümlerine göre yenilenir.
Geçici Madde 1- (24/2/2004-25383) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce onaylanan veya vize edilen belgeler, onay veya vize tarihinden itibaren iki yıl geçerlidir. 24/2/2004 tarihli ve 25383 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmeliğin Geçici 1 inci maddesidir. 1
Yürürlük
Madde 21- Bu Yönetmelik 14/6/2003 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 22- Bu Yönetmelik hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.
Re: Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Çalışma Usul ve Esasları
"Sanayi Malı" diye bir kavram var, bilmem biliniyormu acaba!
1. Satın alınan mal, Bakanlıkça garanti belgesi ile satılması zorunlu olarak tesbit ve ilan edilmiş ise satıcı, mala ilişkin garanti belgesini onaylayarak tüketiciye teslim etmekle yükümlüdür.
2. Satın alınan mal, Bakanlıkça Türkçe tanıtım ve kullanma klavuzu ile satılması zorunlu olan sanayi malı ise, satıcı, malın bakım onarım ve kullanımını gösteren Türkçe tanıtım ve kullanma klavuzunu tüketiciye teslim etmekle yükümlüdür.
3. Satın alınan mal, Bakanlıkça ilan edilen satış sonrası servis hizmeti verilmesi zorunlu mallar kapsamında ise imalatçı veya ithalatçı, bakım onarım ve servis hizmetlerini yürütecek istasyonları kurmak ve yeterli teknisyen kadrosu ile yedek parça stoku bulundurmak zorundadır.
Her malı aynı kefeye koymamak lazım. Satıcının da ithalatçının da imalatçının da neyle sorumlu olduğu açıkça belirtilmiş. Yönetmelik denen birşey var öyle değilmi?
Bilgilerinize...
Konu hksvr tarafından (10-10-2008 Saat 11:29:00 ) de değiştirilmiştir.
Re: Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Çalışma Usul ve Esasları
mkocagul rumuzlu üyeden alıntı
GARANTİ BELGESİ UYGULAMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK
Yayımlandığı R. Gazete Tarihi : 14/6/2003 Sayısı : 25138
Hizmet Yükümlülüğü
Madde 15- İmalatçı-üretici veya ithalatçılar, garanti belgesi ile sattıkları malların bakım onarım ve kullanımına ilişkin satış sonrası servis hizmetlerini yeterli olarak vermek ve bunun için gerekli tedbirleri almak zorundadır.
Madde 13 Devamında; Arızalarda kullanım hatasının bulunup bulunmadığı servis istasyonları, servis istasyonunun mevcut olmaması halinde sırasıyla; bu malın satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçı-üreticisinden birisi tarafından düzenlenen raporla belirlenir.
Tüketiciler, bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen rapora ilişkin olarak bilirkişi tarafından tespit yapılması talebiyle ilgili tüketici sorunları hakem heyetine başvurabilir.
Bazı maddeleri gözden kaçırmamak lazım!
Konu hksvr tarafından (10-10-2008 Saat 11:37:04 ) de değiştirilmiştir.
Re: Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Çalışma Usul ve Esasları
Malın tamirinden satıcının da sorumlu olmasının önemini ve anlamını şu somut yaşanmış örnek açıklar sanıyorum.
İzmir Çeşemealtı'nda ikamet eden 76 Yaşındaki babamların koltuklarını bilinen bir mobilya markası ile 2 ay önce değiştirdik. Ancak 2 ay içinde koltuklarda normal olmayan, çok belirgin bir çökme meydana geldi. Aradığımız İlgili teknik servis toplam 3 defa randevu verdi ve malesef bu randevulara muhtelif bahaneler ile gelmedi. Bu olaya tepki duyarak Urla da bulunan satıcıyı aradım ve durumu anlattım. Kendileri ile ilişkilerimizn iyi olduğunu ama bu servis nedeni ile malı istemediğimi söyledim. Benden 2 saat süre istediler ve 15 gün içinde 3 defa randevu verip gelmeyen servis o iki saat içinde geldi.
Ürünün tamiri yada değişiminin yapılabileceğini söylediler biz değişim talep ettik.
Sorunumuz satıcının müdahalesi ile çözüldü.
Elbette doğrusu doğru olanı teknik servisin iş yoğunluğu programı içinde, gelip servis vermesi, ürünü onarmasıdır. Ama daha öncede yazdığım gibi, sistem tamamen böyle çalışmıyor. Her firmada bu sistem bu şekilde işlemiyor.Örneğin bilinen büyük beyaz eşya firmalarının servis konusunda harika olduğunu bile rahatlıkla söyleyebilirim. Bayramın hemen öncesi boşaltma pompasında sorun yaşadığım Bxxxx marka çamaşır makinası için aradığım müşteri hizmetleri saat 13-14 arası servisimiz sizde olacak dedi ve 13.20 de gelip toplam 10 dakikada sorunu çözdüler.
Yönetmelik satıcının tamir ettirmek zorunda olduğunu söylüyorsa ki söylüyor. Ben gerektiğinde bu tamir için bu hakkımı kullanır ve satıcıyı tamire zorlarım. Ama gerektiğinde. Satıcı eline alet alıp tamir edecek değildir elbette. Satıcı üstte yazdığım örnek gibi servisi en azından hızlandıracaktır.
Yine forum içinde yazdığım gibi malesef geçiş döneminde bu sorunlar aksaklıklar olacaktır. Ama sistem tamamen oturuncaya kadar satıcının üstüne verilen sorumluluğun bence çok anlamı vardır.
İtiraz edilen, olmaz denilen işin aslı ve özeti budur.
Re: Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Çalışma Usul ve Esasları
hksvr rumuzlu üyeden alıntı
1. İddia etmiyorum çünkü satıcı servis varken arızalı ürünü teslim almak zorunda değil bu böyle. Bunu TSHH başkanları da hakimler de böyle değerlendiriyor.
BU kesin saptamayı kanıtlamak için sunulacak bir mahkeme kararı yada TSHH kararı konuyu sonuçlandıracak. Ancak bu kararlardan hiçbiri malesef hala ortada yok. BU böyle demek kolay elbette.
Konu mkocagul tarafından (10-10-2008 Saat 11:49:11 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: ekleme
Re: Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Çalışma Usul ve Esasları
Ve kendim adıma son noktayı koyuyorum;
1. Tüketicinin, garanti süresi içerisinde arızalanan bir malı satıcıya getirmekteki amacı zaten tamir ettirmek değil, tamir ettirilmesine yardımcı olmasıdır. (Servise sevk vs için)
2. Tüketiciye bu hak tanınmışsa yine aynı kanunda satıcıya da arızalı ürünü tespit ve gerekli işlemlerin yapılması için yetkili servise yada ithalatçıya gönderme hakkı tanınmıştır. Ve servisten gelen rapor doğrultusunda iade yada değişim yapar veya ürünü müşterisine teslim eder.
3. Biz firma olarak müşterilerimiz tarafından bize getirilen birçok ürünü memnuniyetleri adına yetkili firmalarına sevk edilmesini sağlıyoruz. Bu hizmetimizi zorunlu olduğu için değil ki zaten böyle bir zorunluluğumuz da yok tamamen müşteri memnuniyeti adına yapıyoruz. Ancak direk servise yönlendirdiğimiz ürünler de var. Mesela Cep tel. gibi...Bu tip ürünlere bizim hiçbir şekilde müdehalede bulunma gibi bir durumumuz yok.
4. Tüketici "Bu ürünüm arızalandı, yaptırın ve iade alın bunu" diye geldi! Zannediyormusunuz ki her gelen ürün ayıplı...Ne diyor Kanun; Tüketicinin malı kullanma klavuzundaki talimatlara aykırı kullanmasından doğan arızalarda tüketici hiçbir hak talep edemez diyor. Kim tespit edecek bunu? Tabiki servis. Haydi buyrun bakalım!
Saygılar...
Konu hksvr tarafından (10-10-2008 Saat 11:56:38 ) de değiştirilmiştir.
Re: Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Çalışma Usul ve Esasları
mkocagul rumuzlu üyeden alıntı
BU kesin saptamayı kanıtlamak için sunulacak bir mahkeme kararı yada TSHH kararı konuyu sonuçlandıracak. Ancak bu kararlardan hiçbiri malesef hala ortada yok. BU böyle demek kolay elbette.
Ben şirketimi alakadar eden ve müşterilerimin, yargı organlarındaki yetkililerin adlarının geçtiği belgeleri buradan yayınlamak yada 3.şahıslarla paylaşmak zorunda mıyım acaba? Bu nasıl bir beklentidir! Benim yazdıklarımın hiçbirine inanmadığınızı bile yazmıştınız! Önce haddinizi bilin lütfen. Siz ismini verdiğiniz büyük araştırmacıların! istatiski verilerinin detaylarını burada verebilirmisiniz? Bizlere sunabilirmisiniz? Ben de inanmıyorum o halde %80 gibi oranlara haydi bakalım diyebilirim pekala...Farkında mısınız hala tartışmaya can atıyorsunuz? Ben sunacağım belgeleri sundum herşey ortada...
Konu hksvr tarafından (10-10-2008 Saat 12:06:19 ) de değiştirilmiştir.
Re: Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Çalışma Usul ve Esasları
Sizin mantığınız ile hiçbir içtihat ın yayınlanmaması ve doğal olarak emsal olarak kullanılmaması gerekirdi.
İlgili isim bölümlerine çarpı koymak yada boş bırakmak aklınıza gelmedi herhalde.. Ben gerektiğinde sitede pekçok içtihat yayınladım. Bundan sonrada elbette yayınlarım. Dediğim gibi açıp okuyorsunuz bile. Örneğin şirket adına fatura alınan bir malın şahsi kullanımı halinde Tüketici Yasası kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Yargıtay kararını çok yakın zamanda eklediğim gibi. Tüketicinin Korunması genel müdürlüğünün resmi istatistiklerini soruyorsanız o istatistik ve tüm veriler zaten kamuya açıktır. Devletin resmi rakamlarına inanmıyorsanız o sizin bileceğiniz iş. Girin siteye bakın. Yada bilgi edinme kanunu çerçevesinde yazılı bilgi talep edin bakın nasıl geliyor görürsünüz.
Her hafta sonu tüketiciyi bilinçlendirme adına TRT de Genel Müdür Programa katılıyor. Burada tüketici soruları yanıtlanıyor. Siz anlam veremediniz ama emin olun yararlı bir deneyin.
Çok açık somut örnek ile satıcı ile servis arasındaki ilgi ve yardım farkını yazdım. Yönetmeliğin 13. maddesi de son derece açık. Bunun aksini söylemenin kanıtı ve belgesi olmadıkça hiçbir anlam ve değeri yoktur. Sadece sizin fikriniz olarak orada kalır.
İnanmamak konusuna gelince; evet inanmıyorum çünkü inandırıcı kanıtlar sunamıyorsunuz.
Konu mkocagul tarafından (10-10-2008 Saat 12:17:14 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: ekleme
Re: Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Çalışma Usul ve Esasları
Maalesef sizin yorumlarınızdan genel olarak sadece "Tüketici" pozisyonunda olduğunuz anlaşılmakta! Benim sunduklarım neler? Ben mi yazdım o yönetmelikleri? Hangisine yorum getirebildiniz acaba? Hele bir önceki yazdığım iletiyi tekrar okuyun lütfen. Hukuk "Yorum" sanatıdır deniliyor ama iş icraata gelince ortada sanat filan kalmıyor. 13.Maddeyi koyan 15. 16. 17.maddeleri de koymuş. Buyrun yorumlayın o halde. Sizin mantığınızla bakarsak burdan şu sonuç çıkıyor; Benim milyon tane müşterimin %90 ı haklarını bilmiyor! Onları en kısa sürede bilgilendirelim bari de bundan sonra arızalı ürünlerin tamamını bize getirsinler, yani satıcıya...Biz tamir de ederiz napalım. Bilinçlendirelim tüketiciyi. Yükümlüyüz ya! Servis ne ki! değil mi?
Konu hksvr tarafından (10-10-2008 Saat 14:09:24 ) de değiştirilmiştir.
Re: Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Çalışma Usul ve Esasları
mkocagul rumuzlu üyeden alıntı
Malın tamirinden satıcının da sorumlu olmasının önemini ve anlamını şu somut yaşanmış örnek açıklar sanıyorum.
İzmir Çeşemealtı'nda ikamet eden 76 Yaşındaki babamların koltuklarını bilinen bir mobilya markası ile 2 ay önce değiştirdik. Ancak 2 ay içinde koltuklarda normal olmayan, çok belirgin bir çökme meydana geldi. Aradığımız İlgili teknik servis toplam 3 defa randevu verdi ve malesef bu randevulara muhtelif bahaneler ile gelmedi. Bu olaya tepki duyarak Urla da bulunan satıcıyı aradım ve durumu anlattım. Kendileri ile ilişkilerimizn iyi olduğunu ama bu servis nedeni ile malı istemediğimi söyledim. Benden 2 saat süre istediler ve 15 gün içinde 3 defa randevu verip gelmeyen servis o iki saat içinde geldi.
Ürünün tamiri yada değişiminin yapılabileceğini söylediler biz değişim talep ettik. Sorunumuz satıcının müdahalesi ile çözüldü.
İstisnalar kaideyi bozmaz.
Elbette doğrusu doğru olanı teknik servisin iş yoğunluğu programı içinde, gelip servis vermesi, ürünü onarmasıdır. Ama daha öncede yazdığım gibi, sistem tamamen böyle çalışmıyor. Her firmada bu sistem bu şekilde işlemiyor.Örneğin bilinen büyük beyaz eşya firmalarının servis konusunda harika olduğunu bile rahatlıkla söyleyebilirim. Bayramın hemen öncesi boşaltma pompasında sorun yaşadığım Bxxxx marka çamaşır makinası için aradığım müşteri hizmetleri saat 13-14 arası servisimiz sizde olacak dedi ve 13.20 de gelip toplam 10 dakikada sorunu çözdüler.
Çamaşır makinesi diyorsunuz. Nerede üretiliyor bu ürünler? İthal bir ürün olsun da görelim bakalım ne sürede ve ne şekilde nasıl hizmet verdiklerini! Yerli üreticilerin tamamı zaten servis konusunda çok etkilidir. Bunu herkes bilir. Tesadüf bu ki Bxxxx marka dediğiniz firmada üstelik müşteri hizmetlerinden sorumlu yetkili olarak çalışan bir yakınım var ve gerçekten dünya markası olan bu firmanın zaten tartışılacak hiçbir yeri yok.
Yönetmelik satıcının tamir ettirmek zorunda olduğunu söylüyorsa ki söylüyor. Ben gerektiğinde bu tamir için bu hakkımı kullanır ve satıcıyı tamire zorlarım. Ama gerektiğinde. Satıcı eline alet alıp tamir edecek değildir elbette. Satıcı üstte yazdığım örnek gibi servisi en azından hızlandıracaktır.
Yine forum içinde yazdığım gibi malesef geçiş döneminde bu sorunlar aksaklıklar olacaktır. Ama sistem tamamen oturuncaya kadar satıcının üstüne verilen sorumluluğun bence çok anlamı vardır.
İtiraz edilen, olmaz denilen işin aslı ve özeti budur.
Bu ifadelerinizde dahi kendinizle çelişiyor, hafif manevra yapıyorsunuz farkındamısınız acaba? Son kez söylüyorum; Benim satıcı üzerindeki sorumluluk kaldırılsın diye bir talebim yada beklentim yok. Neden ısrarla anlamak istemiyorsunuz? Ben forumun en başında hakem heyetlerinde görev yapan kişilerin kararları verirken hangi kriterleri ve hukuki delilleri göz önüne aldıklarından bahisle daha çok onları eleştirdim. Siz bir hakem heyetinin kaç üyeden oluştuğunu ve üyelerin kimlerden oluştuğunu, kimleri temsil ettiğini biliyormusunuz? Orada sadece tüketiciyi temsil eden kişiler yok, firmaların haklarının da korunması için gerekli değerlendirmeleri yapmakla mükellef ticaret veya meslek odalarından yetkili temsilciler de var. Öyle sanıldığı kadar basit değil bu işler. Ama uygulamada çok çarpıklıklar var. Sadece 2 üyenin katılımıyla toplantı düzenleyip karar veren hakem heyetlerini de gördüm ben! Tıpkı bizim burada 2 kişi tartıştığımız gibi Tüketici istediğini alsın da gerisi naparsa yapsın mantığı, onlara şirin görüneyim mantığı. Buradaki forumun esas amacı da satıcının, servisin sorumluluklarını değil bunları değerlendirmektir. Yaptıkları iş çok ciddi işler aslında. Düşünün verdikleri bir kararı tüketici gidip icraya koyabiliyor, hacze bile gidebiliyor. Bu kadar hassas konuda dengelerin iyi sağlanması lazım. Hiçbir şeyden anlamayan, doğru dürüst mesleki ehli bile olmayan bir sürü üye gördüm ben. Ve böyleleri de imza atıyor tükticiyi, satıcıyı ve diğer firmaları etkileyecek kararlara. Görevlerini çok iyi yapan, şikayetleri çok iyi değerlendiren heyetler de var tabiki. Ben bunları tartışalım diyorum ısrarla.Tabi bu anlamda bilgisi ve deneyimi olan arkadaşlara ihtiyacımız var! Sadece kendinizden örnekler veriyorsunuz. Sahi siz tüketicilere mal veya hizmet satan bir firma değilmisiniz? Eğer böyleyse boşuna tartışmışız demektir zaten bu kadar zaman. Kimse darılmasın. Burası tüketici koruma derneğine ait bir platform değil. Tüketici gözlüğünüzü çıkartıp daha objektif yorumlarınızı görmek isteriz.
Bu arada şunu da belirtmeden geçemeyeceğim; İyi ki hakem heyeti üyeleri arasında hukukçular da var yani Avukatlar. Eğer onlar olmasa firmaların işi hepten kötü çünkü diğer üyeler tüketici derneği temsilcisi, başkan ve oda temsilcisinden ibaret. Yani dengeyi sağlayıp esaslı değerlendirmeyi hukukçular yapıyor. Yoksa diğerlerine kalsa kantarın topuzunun nereye kaçacağı belli! Roportöre de sadece kararı yazmak kalıyor ama öyleleri var ki kararı bile kendileri verip yazıyor
Konu hksvr tarafından (10-10-2008 Saat 14:23:12 ) de değiştirilmiştir.
15.02.2010 tarihinde Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurarak banka tarafından hesabımdan kesilen Hesap İşletim Ücretinin iadesini talep ettim....
31.07.2006 tarihli dilekçem ile 28.08.2006 Tarihli Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kararı ile firmadan ayıplı mal'ın yenisi ile değiştirilmesi kararı...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Not long ago played in casino13.org - everything is clear, without deception. Everything quick and easy. Has anyone tried it? Any...
Kişisel Verilerin Korunması...