+ Konuyu Yanıtla
1 den 8´e kadar toplam 8 ileti bulundu.

Konu: Yer sağlayıcı faaliyet belgesi yükümlülükleri

Yer sağlayıcı faaliyet belgesi yükümlülükleri Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    Aug 2008
    İletiler
    6
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Yer sağlayıcı faaliyet belgesi yükümlülükleri

    Selamlar Herkese,

    Telekomünikasyon iletişim başkanlığı tarafından Türkiye menşeili barındırma şirketlerine 5651 sayılı kanuna dayanılarak "yer sağlayıcı faaliyet belgesi" verilmekte. İlgili yönetmeliğin 14. maddesinde tanımlanan yükümlülükler aşağıdadır;

    MADDE 14 – (1) Erişim sağlayıcıları ve yer sağlayıcıları aşağıda belirtilen tanıtıcı bilgilerini kendilerine ait internet ortamında, kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde, iletişim başlığı altında, doğru, eksiksiz ve güncel olarak bulundurmakla yükümlüdür.

    a) Gerçek kişi ise; adı ve soyadı, tüzel kişi ise unvanı ve sorumlu kişiler, vergi kimlik numarası veya ticaret sicil numarası,

    b) Yerleşim yeri, tüzel kişi ise merkezinin bulunduğu yer,

    c) Elektronik iletişim adresi ve telefon numarası,

    ç) Sunduğu hizmet bir merciin iznine veya denetimine tabi bir faaliyet çerçevesinde yapılıyor ise yetkili denetim merciine ilişkin bilgiler.

    (2) Yer sağlayıcı faaliyetini sona erdirmek istediğinde Kuruma yapacağı bildirimi müteakip, hizmetlerine son vereceğini kullanıcıların ulaşacağı şekilde ana sayfasından duyurur.
    (Yönetmeliğin tam metni için http://faaliyet.tib.gov.tr/yetbel/yonetmelik1.html adresine bakılabilir.)

    Bu yönetmelikte yazan herşey bence normal ve gerekli şeyler. Ancak; Yönetmelikte veya kanunda bulunmayan TİB in sonradan aldığı ve e-posta yolu ile tebliğ ettiği bir kararla bu yer sağlayıcı faaliyet belgesine sahip olan her kurumun, her ay belli bir formatta tüm müşterilerinin sanal adreslerinin, aldığı hizmetin, adının soyadının, telefonunun, adresinin ve hizmet başlangıç/bitiş tarihlerinin kendilerine kendi sistemleri üzerinden gönderilmesini talep etmektedirler.

    Bu noktada biz faaliyet belgeli yer sağlayıcılar olarak, kanunda hatta iç yönetmelikte bile bulunmayan, ticarı sır olarak kabul ettiğimiz ve müşterilerimizle bilgilerini üçüncü kişilerle paylaşmayacağımızı sözleşme ile kararlaştırdığımız bu bilgileri göndermek zorunda mıyız? Göndermediğimiz takdirde faaliyet belgemizin iptali meydana gelirse nasıl ve nereye itiraz etmeliyiz? Bu tip can sıkıcı davalar olmadan bir önlem alabilir miyiz? Hangi mahkemeye ne şekilde başvurmalıyız? En önemlisi de bilgileri vermemekte haklı mıyız?

    Karşılaştığımız en büyük sorun ise bu müşteri bilgilerinin "büyük rakiplerin" eline geçmesi...



    Hukuki NET Güncel Haber

    Yer sağlayıcı faaliyet belgesi yükümlülükleri konulu yargıtay kararı ara
    Yer sağlayıcı faaliyet belgesi yükümlülükleri konulu hukuk haber
    Konu mow tarafından (07-08-2008 Saat 16:24:22 ) de değiştirilmiştir.

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    Aug 2008
    İletiler
    5
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Question Re: Yer sağlayıcı faaliyet belgesi yükümlülükleri

    Merhaba.

    Öncelikle böyle bir konu açtığınız için teşekkürler.
    Forumu boşu boşuna kalabalıklaştırmamak amacıyla ayrı bi konu açmaktan kaçınarak bu konuya bir ekleme yaparak soru sormak istiyorum.

    Firma olmadan hosting provider(yer sağlayıcı) olarak görev yapan bir çok şahıs var.

    Bu kişilerin hosting işini yasal anlamda yapması için sadece bu faaliyet belgesi yeterli oluyormu?(şirket olmak gerekiyor mu?)

    "Serbest Meslek" adı altında satış işlemine devam edebiliyorlar mı?

    Hiçbir şekilde şirket yada faaliyet belgesi olmadan bu işi yapmanın zararları (vergi hariç) nelerdir?

    Bu soruların yanıtlarını "hosting" kelimesini kullanarak forumunuzda aradım ancak çok detaylı bilgi elde edemedim. Bu konuyu ayrıntılarıyla öğrenmek istiyorum. Bu imkanı sağlayabilirseniz çok sevinirim.

    Saygılar, Şimdiden teşekkürler...

  4. #3
    Kayıt Tarihi
    Aug 2008
    İletiler
    6
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Yer sağlayıcı faaliyet belgesi yükümlülükleri

    Mutlaka ve mutlaka bir şirketiniz olmalı ve satışlarınızı vergilendirmelisiniz. Faaliyet belgesini kişilerde alabilir ancak satış amaçlı değil. İşin kötüsü satışını yaptığınız bir barındırma hizmetini kullanan kişi kanunlara aykırı herhangi bir davranışta bulunursa, faaliyet belgeniz olmadığı/veya satışa yönelik olmadığı için sorumluluk tamamen size ait oluyor, yani kanuna aykırı davranışı siz gerçekleştirmişsiniz gibi kabul ediliyor. Benim tavsiyem en azından bir şahıs şirketi kurup faaliyet belgenizi almanız yoksa çok büyük bir risk altındasınız. Linkini verdiğim yönetmelikte yanılmıyorsam sorduğunuz şeylerin cezaları yer alıyor. Faaliye belgesinin olmaması 2000 YTL den 10000 YTL ye kadar ceza gibi birşey hatırlıyorum. Üstüne birde sattığınız hostingler yüzünden size dava gelirse onun cezası çok daha büyük artık o bilişim hukukundan sıyrılıyor.

    Şahsınıza yönelik algılamayın ancak bende devlet gibi şirketi olmayan ve faaliyet belgesi olmayan kişilerin bu tür bir satışı yapmasını istemiyorum (hem kalite hem piyasa fiyatı açısından)

    Şu sıralar faaliyet belgesini alan arkadaşlar cadı avındaymışçasına sizin durumunuzdaki siteleri arayıp bulup şikayet etmekle uğraşıyorlar

    Benim sorum bu değil elbette, ticari sırlarımızı devretmemizin varsa yasal dayanağını veya devretmemenin yollarını avukat arkadaşlardan rica ediyorum.
    Konu mow tarafından (07-08-2008 Saat 22:00:47 ) de değiştirilmiştir.

  5. #4
    Kayıt Tarihi
    Aug 2008
    İletiler
    5
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Yer sağlayıcı faaliyet belgesi yükümlülükleri

    Merhaba. Cevabınız için çok teşekkürler.

    Ben genel anlamda bilgilendirme amaçlı bu soruyu sormuştum; çünkü bu konular henüz çok yeni ve bir çok düzenleme yapılması gereken konular.

    Gerçekten şirket olmadan bu işi yapanların sayısı çok fazla.
    Bu nedenle benim kanaatim bu konuya önem verilmesi gerekir.

    Açıklamalarınız için tekrar teşekkürler...

  6. #5
    Kayıt Tarihi
    Aug 2008
    İletiler
    5
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Yer sağlayıcı faaliyet belgesi yükümlülükleri

    Bu arada verdiğiniz sitenin sık sorulan sorularında bayi(reseller) olarak yer sağlayıcı görevi yapanları ilgilendiren bir soruyla karşılaştım ve bu sorunun ülkemizde hizmet veren çok sayıda bayinin merak konusu olduğunu düşünüyorum.

    Soru: Reseller olarak hosting hizmeti verenlerin Yer Sağlayıcı Faaliyet Belgesi almaları gerekmekte midir?
    Cevap: Reseller olarak barındırılan sitelere ilişkin olarak yönetmelikte belirtilen yer sağlayıcı yükümlülükleri (Örneğin; Trafik Bilgisinin tutulması, Hukuka aykırı içeriğin yayından kaldırılması... vd.) bayilik alınan işletme tarafından yerine getirilebiliyorsa Reseller olarak hizmet verenlerin ayrıca Faaliyet Belgesi almalarına gerek olmayabilir.
    Tüm soru-cevaplar için : http://faaliyet.tib.gov.tr/yetbel/sss1.html

    Saygılar...

  7. #6
    Kayıt Tarihi
    Aug 2008
    İletiler
    6
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Yer sağlayıcı faaliyet belgesi yükümlülükleri

    Acaba bu konuyu bilişim değilde başka bir bölüm altına mı açmalıydım? Yazım çok fazla açıklayıcıda olmamış olabilir, işin özeti şudur;

    1) Denetçi bir kamu kuruluşu, ilgili kanunda ve kendi yönetmeliğinde bulunmayan bir uygulamayı denetlediği özel sektör firmalarına dayatıyor. Bunu kime nereye nasıl şikayet edebiliriz, aşağı yukarı neye mal olur?

    2) Ticari bir kuruluşun mahkeme kararı olmaksızın, kendisini denetleyen kamu kurumuna -yönetmelikte olsa bile- müşterilerinin kişisel bilgilerini ve işiyle ilgili diğer ticari sır sayılabilecek bilgileri detaylı bir şekilde topluca vermek zorunluluğu, kanuna aykırı mıdır? Aykırı ise yönetmeliğin / uygulamanın iptali için kime nereye başvurulur?

    3) Bir kamu kuruluşu hiç bir kanunda veya yönetmelikte bulunmayan aksine genel hukuka aykırı bir uygulamayı yapıyorsa, bununla ilgili fazla başımı ağrıtmadan ilgili savcılığa (veya kim ilgileniyorsa) suç duyurusunda bulunabilir miyim?

    Teşekkürler.

  8. #7
    Kayıt Tarihi
    Aug 2008
    İletiler
    5
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Yer sağlayıcı faaliyet belgesi yükümlülükleri

    bu sanırım bilişim hukukundan çıkıyor kolay gelsin.

  9. #8
    Kayıt Tarihi
    Jun 2009
    İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Yer sağlayıcı faaliyet belgesi yükümlülükleri

    Sayın mow, siz bu konuyu açalı oldukça uzun zaman geçmiş ancak forumda yaptığım arama sonucunda ilgili konulara bakarken yazdıklarınızı okuyunca sorma gereği duydum. Kurumun yolladığı o epostayı da burada paylaşabilirmisiniz.

    Ayrıca konuya gönderilen yanıtlardan birinde konunun bilişim hukukundan çıktığı yolunda kesin olmayan bir ibare var. Konuyu bilen hukukçu arkadaşlara sormak istiyorum, bu doğru ise bu konu hangi hukuk kapsamında değerlendirilmelidir?

    saygılar,


    Alıntı mow rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Selamlar Herkese,

    Telekomünikasyon iletişim başkanlığı tarafından Türkiye menşeili barındırma şirketlerine 5651 sayılı kanuna dayanılarak "yer sağlayıcı faaliyet belgesi" verilmekte. İlgili yönetmeliğin 14. maddesinde tanımlanan yükümlülükler aşağıdadır;



    (Yönetmeliğin tam metni için http://faaliyet.tib.gov.tr/yetbel/yonetmelik1.html adresine bakılabilir.)

    Bu yönetmelikte yazan herşey bence normal ve gerekli şeyler. Ancak; Yönetmelikte veya kanunda bulunmayan TİB in sonradan aldığı ve e-posta yolu ile tebliğ ettiği bir kararla bu yer sağlayıcı faaliyet belgesine sahip olan her kurumun, her ay belli bir formatta tüm müşterilerinin sanal adreslerinin, aldığı hizmetin, adının soyadının, telefonunun, adresinin ve hizmet başlangıç/bitiş tarihlerinin kendilerine kendi sistemleri üzerinden gönderilmesini talep etmektedirler.

    Bu noktada biz faaliyet belgeli yer sağlayıcılar olarak, kanunda hatta iç yönetmelikte bile bulunmayan, ticarı sır olarak kabul ettiğimiz ve müşterilerimizle bilgilerini üçüncü kişilerle paylaşmayacağımızı sözleşme ile kararlaştırdığımız bu bilgileri göndermek zorunda mıyız? Göndermediğimiz takdirde faaliyet belgemizin iptali meydana gelirse nasıl ve nereye itiraz etmeliyiz? Bu tip can sıkıcı davalar olmadan bir önlem alabilir miyiz? Hangi mahkemeye ne şekilde başvurmalıyız? En önemlisi de bilgileri vermemekte haklı mıyız?

    Karşılaştığımız en büyük sorun ise bu müşteri bilgilerinin "büyük rakiplerin" eline geçmesi...

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

ücretsiz hosting ys belgesi

yer saglayici belgesi borcu

faaliyet belgesi yoksa

Forum

Benzer Konular :

  1. İnternet Servis Sağlayıcı Değiştirme
    Sa, Arkadaşlar 2019 Ocak ayında internet hizmetimi başka bir firmaya taşıtma kararı aldım. Taşıtma için Firma değişikliği olarak başvuruda...
    Yazan: Anıl16 Forum: Bilişim Hukuku
    Yanıt: 1
    Son İleti: 21-02-2020, 00:33:57
  2. Ticari Faaliyet Belgesi
    arkadaşlar iş yerim için ticari faaliyet belgesi almam gerekiyor fakat nereden nasil alınıyor bu konuları bileniniz yardımcı olabilecek birisi varsa...
    Yazan: S4cuRıTy EneMy Forum: Ticaret Hukuku
    Yanıt: 4
    Son İleti: 08-09-2014, 22:07:59
  3. Yer Sağlayıcı Hakkında
    Merhaba arkadaşlar, Benim işlettigim küçük bir firmamız var web hosting - sanal sunucu - web tasarim v.s işlerini yaptigimiz bir firma tahminen...
    Yazan: S4cuRıTy EneMy Forum: Ticaret Hukuku
    Yanıt: 3
    Son İleti: 28-08-2014, 19:05:39
  4. Yer sağlayıcı faaliyet belgesi başvuru iptali hakkında
    Merhaba Sn. avukat bay ve bayanlar. benim ufak bir sorunum var yer sağlayıcı faaliyet belgesi başvurusunda bulunmuştum 4 ay önce ancak şifremi...
    Yazan: husamettin976 Forum: Diğer Hukuki Sorular
    Yanıt: 0
    Son İleti: 26-11-2009, 02:06:52
  5. Yer sağlayıcı belgesi almam gerekir mi?
    Kendime ait VPS sunucuda, kendi sitelerimi ve bazı arkadaşlarımın sitelerini karşılıksız host ediyorum. Herhangi ticari faaliyet yok, bu durumda...
    Yazan: eVerY Forum: Bilişim Hukuku
    Yanıt: 2
    Son İleti: 11-10-2008, 22:45:31

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.