+ Konuyu Yanıtla
1 den 8´e kadar toplam 8 ileti bulundu.

Konu: Genç evlilikler

Genç evlilikler Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    Nov 2006
    Nerede
    Ankara, Turkey.
    İletiler
    1.842
    Blog yazıları
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Unhappy Genç evlilikler

    Bir üyemiz henüz 22 yaşında olduğunu ve şu anda 15 yaşını dahi doldurmamış bir çocukla nişanlı olup onunla yıl içerisinde evlenmek istediğini dile getirmiş.

    Medeni Kanunumuzun evlilik yaşının alt sınırlarını belirlemiş olmasına içerleyen başka üyelerimizin mesajları da var.

    "Ağaç yaşken eğilir." atasözünü evlilik gibi bir konuda okumuş olmak beni hem üzdü hem düşündürdü. Küçük çocuklarla yapılmak istenen evliliklerde amaç henüz hayatla tanışmamış, kişiliği oturmamış, düşünce yapıları gelişmemiş, büyüklerin etkisinden sıyrılabilecek akli kapasiteye ve eğitime ulaşmamış o çocuklarla evlenerek onları tam istedikleri gibi eğitmek midir acaba?

    İşin hukuki ve cezai boyutunu bir yana bırakıyorum. Psikolojik ve sosyal boyutunu düşünüyorum.
    15 yaşını tamamlamamış bir kızın evlenmesi onun aynı zamanda eğitimini yarıda bırakması demektir. Her ne kadar okumak cehaleti alır eşeklik baki kalırsa da, okumakla cehaletimizin alınmasına şiddetle ihtiyacımız var.

    Farklı insanlar, farklı fikirler, farklı ideolojiler, farklı hayatlar, farklı bakış açılarını tanımamız gerekiyor ki ne olduğumuzu ve ne olmak, nasıl olmak istediğimizi görebilelim, öğrenebilelim, düşünebilelim.

    Henüz ne bedensel ne düşünsel olgunluğa erişmemiş bir çocuğun evlenmesi onun dünyaya bakış açısını da daraltır ve hayatı sadece önüne sunulanlardan ibaret kılar diye düşünüyorum.

    Kaldı ki bence kanunun aradığı 17 yaş dahi bence oldukça erken bir yaştır evlenmek için.
    Aman gözü açılmasın, aman başka erkekleri tanımamış olsun, aman her şeyi, her duyguyu ilk bende yaşasın, beni kimseyle kıyaslama imkanı olmasın, kıskançlığıma sebep olmasın, egom rencide olmasın düşüncelerinin ürünü müdür yoksa küçük yaştakilerle evlenme isteği?

    Küçükleri rahat bırakalım. Büyümelerine, özgür iradeleriyle büyümelerine ve özgürce fikri olgunluğa erişmelerine izin verelim. Eğitim iyi hoş da, kendi kalıplarımızı onlara biçerek eğitmeyelim, onların bir kalıp oluşturabilmelerine izin verelim.



    Hukuki NET Güncel Haber

    Genç evlilikler konulu yargıtay kararı ara
    Genç evlilikler konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    May 2008
    İletiler
    1
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Genç evlilikler

    Böyle önemli bir müesseyi bu kadar basit hale getirebilmeleri zaten bize zihniyeti ve nasıl bir anlayışa sahip olduklarını gösteriyor...

  4. #3
    Kayıt Tarihi
    Mar 2008
    Nerede
    Konya
    İletiler
    1.366
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Genç evlilikler

    Öncelikle böyle bir konu açtığınız için size teşekkürlerimi sunarım İlknur hanım. 17 yaşındayım lise 3. sınıf öğrencisiyim. Geçtiğimiz dönem tanık olduğum bir olayı sizlerle paylaşmak istiyorum;

    Sınıfta çok samimi olduğum ve her türlü sırrını paylaştığım, dinlediğim çok değer verdiğim bir kız arkadaşım vardı. Bir gün bana 2 yıldır sevgili olduğu gençle (24) evlenmek istediğini ve bundan dolayıda okulu bırakacağını söyledi. Arkadaşım olduğu ve onun iyiliğini düşündüğüm için tepkim oldukça sert oldu. Aramızda geçen konuşmadan sonra yapmak istediği eylemin doğru olmadığına inandırdığımı sanıyordum ki, aradan 4 gün sonra arkadaşımın sevgilisyle kaçtığı haberini aldım. Bir süre sonrada elime düğün davetiyesi ulaştı. Yaptığı her ne kadar yanlış dahi olsa yinede çocuk aklıyla bu mutlu gününde onun yanında olmak istedim. Aradan baya bi zaman geçti ve bir bebeği olucağını duydum. 17 yaşında bir kız çocuğu nasıl başka bir canlıyı karnında taşıyıp dünyaya getirebilir ki... Aradan 3-4 ay sonra da düşük yaptığı için hastahanede yattığını duydum. Eğitimide bir kenara bırakalım. Erken evlilik onu sağlığından etti...

  5. #4
    Kayıt Tarihi
    Mar 2007
    Nerede
    Ankara
    İletiler
    1.607
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Genç evlilikler

    İlknur Hanım;
    Dün ikram ettiğiniz kahveye eşlik eden keyifli sohbetiniz sırasında zihnimden geçen ,büyük hassasiyet taşıdığınızdı.
    Bu nedenle yazının dikkatinizi çekmiş olması beni şaşırtmadı.

  6. #5
    Kayıt Tarihi
    May 2008
    İletiler
    584
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Genç evlilikler

    Eğitim öğretimin giderek süresinin uzaması ve istihdama geçme yaşının giderek ileri yaşlara çekilmesiyle ergenlik dönemi de giderek daha ileri yaşlara taşındı. Artık çağımızda eğitim almış grupta evliliğe bakış daha ertelenir olsa da erken yaşlarda evliliğe adım atan grup çoğunlukta.. Bunun nedenine bakıldığında çok çeşitli etkenler var. Siz bir kısmına değinmişsiniz evetçç

    Psikolojik faktörlerden biri de küçük yaşta birini kendi istediği gibi kılmanın görmüş geçirmiş ve hayatı tanıyan birine oranla daha kolay olduğu ve kendi özgüvensizliğinin ardına saklanma olabilir doğru..

    Bir de toplumsal faktörler var. Gelenklerimiz, değer yargılarımız, kadına kıza bakış açımız.. eğer ki kız kısmısı okumuyorsa evlendirilir mesela! evlilik sadece iki insanın hayatını birlikte mutlu bir şekilde sürdüreceği bir kurum olmaktan ziyade bu bakış açısıyla sanki bir sigorta gibidir. evlendirilir, yaşına çok da bakılmadan..evini yuvasını bilsin ama gözüm arkada kalmasın denilir..

    erkek tarafı da el değmemişini, hayatı tanımamışını ister geleneksel olarak.. ister ki bize uysun, ister ki ne kadar küçükse geçmişi daha temiz olur, namusuna halel gelme olasılığı düşük olur

    küçüktür daha, belki yaşıtları sinemada arkadaşlarıyla yeni dünyalar keşfediyor, pastanede karşılıklı gülüşüyor, bence daha güzeli okul sıralarında kendini hayata daha hazır ve güçlü hissetmesini sağlayacak bilgilerle becerilerle donanıyordur..ama o kucağında bir bebekle bütün gerçekleştiremdiği hayallerini ona yüklüyordur..kendini onda gerçekleştirmek için belki de..

    Teşekkürler böyle bir konuya dikkat çektiğiniz için.. saygılar..

  7. #6
    Kayıt Tarihi
    Nov 2006
    Nerede
    Ankara, Turkey.
    İletiler
    1.842
    Blog yazıları
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Genç evlilikler

    Yorumlarını esirgemeyen arkadaşlara teşekkür ediyorum.

    Selinciğim, kapım sana her zaman açık. (Nihayetinde alt katındayım) Kahvem de her daim taze. (neskafe hep taze olur zaten)
    Gelişinle beni epeyce şaşırttığını itiraf etmeliyim, burada gösterdiğin duyarlılıkla da sanırım benim gibi pekçok üyenin takdirini kazanmaktasın.
    Kanaatimce, bir başkasının duyarlılığını fark etmek, en az o kişi kadar duyarlı olmayı gerektirir.
    Ha bir de,
    Bana "hanım" deme. Etraftakiler bana abla diyor. )

  8. #7
    Kayıt Tarihi
    Mar 2007
    Nerede
    Ankara
    İletiler
    1.607
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Genç evlilikler

    Ne iyi etmişim gelmekle..
    Gülümseyen yüzünüz ve kurduğunuz cümleler için teşekkür ederim.
    Ayrıca bir anne olduğunuzu biliyorum, o nedenle Anneler Gününüzü kutlarım.

    Görüşmek üzere..

  9. #8
    Kayıt Tarihi
    Nov 2006
    Nerede
    Ankara, Turkey.
    İletiler
    1.842
    Blog yazıları
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Genç evlilikler

    Teşekkür ederim Selinciğim...

    Ben yine konuya dönmek istiyorum. Az önce başka bir hususta ilham geldi.

    Medeni Yasamız boşanma halinde kadına bağlanan nafakanın kadın bir başkasıyla evleninceye yahut ölünceye dek ödenmesini öngörüyor. Haliyle erkek tarafı bu düzenlemeden hiç memnun değil.

    Dürbünün diğer tarafından bakınca Aslında onlara hak vermiyor değilim. Bir zamanlar belki çok kısa bir süreliğine evlenmiş olduğu kadına niçin bir ömür bakmak zorunda bırakılsın?
    Dürbünü bir de zoom'layalam şimdi. Özellikle başlığa uygun bir zoom yapalım. Okuduğumuz birkaç psikolojik siteden edindiğimiz bilgileri de katalım.
    Evliliği sürdürülebilir kılan kadındır. Kadın istemezse / katlanmazsa /artık katlanmayı kişilik haklarına bir saldırı olarak nitelerse / öğrenilmiş çaresizliğinden bir gün vaz geçerse v.s. evlilik biter. Eş ise, "şimdiye dek ne güzel geçiniyorduk, bu kadının gözü nerden de açıldı" yahut "ortada fol yok, yumurta yok, rahat battı biryerlerine, gül gibi evliliğimizi dikene çevirdi" türünde düşünceler üretir, kendi penceresinden gördüğü manzara karşısında.

    Genç yaşta, gözü açılmadan evlendiği kadın bilincine kavuştukça ve dünyayı evliyken öğrendikçe yuvasındaki eksiklikleri görmeye başlar.
    (her genç evlilik için söylemiyorum bunu. Gerçekten mutlu olanları yahut gözü hiç açılmayanları, öğrenilmiş çaresizlikten vazgeçebileceğini dahi düşünmeyenleri tenzih ediyorum) Ola ki artık canına tak etti kadının, boşanmak istiyor. Herhalde ilk düşüncesi çocukların velayeti olduktan sonra, ikinci düşüncesi nasıl geçineceği olacaktır.
    Neyse ki Medeni Yasa ondan yana. Nafaka bağlayacaktır ona hakim amca. (koşulların var olduğu varsayımıyla)
    Peki bu kadın genç yaşında evlenmeseydi de, eğitimini tamamlayabilseydi, amiyane tabiriyle kolunda altın (burmalısından) bir bileziği olsaydı, ayaklarının üzerinde durabilecek gücü eğitiminden alabilseydi hakim amca yine nafaka bağlayacak mıydı? (koşulları oluşmadıysa hayır)
    (konu çok dağıldı be kızım, toparla şunu...)
    Biraz düz mantık oldu benimkisi ama olmayacak şey değil. Çocuk yaştaki bir kızla, kıza eğitimini yarım bıraktırarak evlenmek isteyenler "dünyanın binbir türlü hali vardır, ya boşanırsak" diye elbette düşünmezler. Zaten düşünmeleri pek sağlıklı da olmaz o evlilik açısından. Ama yine de eşlerine gelişmesi ve ayakları üzerinde durabilmesi fırsatını vermeden evlenenler boşanma sonrası ömür boyu ödeyecekleri o tazminat için de fazla şikayetçi olmamalılar diye düşünüyorum.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

Benzer Konular :

  1. Genç kalmanın 17 yolu!
    Genç kalmanın 17 yolu! Hepimiz yaşlanmaktan, başka bir insana muhtaç olmaktan korkarız. Dr. James Duke, bugün yaşam saatini geriye saran...
    Yazan: Erhan Yurdayuksel Forum: Sağlık ve Hastalıklar
    Yanıt: 1
    Son İleti: 11-02-2010, 17:05:31
  2. Üç otostopçu genç :)
    Tarih 4 Mayıs 2008' i gösterdiği sıralarda üniversitede bahar şenlikleri başlamaya hazırdı. Şenlikler esnasında hocalar da dahil olmak üzere herkes...
    Yazan: Yusuf Aydın Şahin Forum: Mizah - Eğlence
    Yanıt: 10
    Son İleti: 22-05-2008, 20:14:32
  3. 1 yılı doldurmayan evlilikler, anlaşmalı boşanma
    2. Hukuk Dairesi, boşanma davası açıldığı tarihte 1 yıllık evlilik süreleri dolmayan ve anlaşmalı boşanan iki çift hakkındaki mahkeme kararlarını...
    Yazan: Av.Dilek Kuzulu Yüksel Forum: Aile Hukuku
    Yanıt: 5
    Son İleti: 19-08-2007, 16:01:43
  4. 1 yılı doldurmayan evlilikler, anlaşmalı boşanma
    Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, boşanma davası açıldığı tarihte 1 yıllık evlilik süreleri dolmayan ve anlaşmalı boşanan iki çift hakkındaki mahkeme...
    Yazan: Av.Dilek Kuzulu Yüksel Forum: Özel Hukuk
    Yanıt: 5
    Son İleti: 15-02-2007, 16:42:52
  5. Genç avukatlarla gizli konuşmalar
    5- 911 - Mesleğinizi seviniz. Bir mesleği sevebilmek, bıkıp usanmadan yapmak, yaptıkça heyecan duymak, manevî saadetlerin en büyüğünü tatmak,...
    Yazan: oyak Forum: Avukatlık Hukuku
    Yanıt: 6
    Son İleti: 15-01-2006, 02:03:33

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.