Re: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarının Türkiye'deki yaptırımları
1961 Anayasasının 65.maddesi uyarınca da “Usulüne uygun olarak yürürlüğe konulmuş milletler arası antlaşmalar kanun hükmündedir” nitekim aynı madde 1982 Anayasasında da dile getirilmiştir. Bu ifadeden hareketle 1982 Anayasasına göre de uluslar arası sözleşmelerin kanun hükmünde olduğu açıktır. Ancak Anayasanın 90.maddesinin son fıkrasının ikinci cümlesi tereddüt yaratmıştır. Buna göre; uluslar arası sözleşmeler hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz.
Bu görüşe göre uluslar arası sözleşmelere kanun üstü güç kazandıran öncelikle Anayasanın kendisidir. Anayasaya göre, tüm kanunların Anayasal denetimi için Anayasa Mahkemesine başvurulabilir. Oysa uluslar arası sözleşmelerin Anayasaya aykırılığı ileri sürülerek Anayasa Mahkemesine gidilemez. Bu kuralı koyan da Anayasa koyucudur. Bir kanunun, Anayasaya aykırılığının ileri sürülmemesi, o kanunu sıradan kanun olmaktan çıkardığı gibi, Anayasaya eşdeğer bir güç kazandırır. Çünkü Anayasa ile çelişse bile yürürlüğüne devam ettirir.
Bu düşünce gurubunu dahil edebileceğimiz bir düşünceye göre; uluslar arası sözleşmeler Anayasanın bile üstündedir. Çünkü uluslar arası sözleşmeler Türkiye Cumhuriyeti Devletini bağlayıcı şekilde imzalanmaktadır. Bu bağlamda, sözleşmenin karşı tarafı için sizin yasama-yürütme-yargı erklerinin ve anlayış farklarının önemi yoktur. Sözleşme ne sebeple olursa olsun uyulması tümden Devlet’i yükümlük atına sokar. Bu sebeple Devletin tüm organlarının, sözleşmeye yaklaşımı Devleti sorumluluk altına
sokmayacak şekilde olmalıdır. Sözleşmenin yasaya hatta Anayasaya aykırı olması Devletin yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi elbette öncelikle uluslararası bir sözleşmedir. Ancak bu sözleşmenin diğer sözleşmelerden farkı, içerdiği hakların evrenselliği yanında taahhüt altına alınan yükümlülüklerin maddi edimlerden ziyade hukuki yükümlülükler olmasıdır. Bunun yanında anılan kararların takip ve denetimini yapan teknik anlamda bir yargı organına ve yargı karlarının takip ve infazını yapan idari bir organa sahip olduğu da dikkate alınınca, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin uluslararası hukuki bir üstün norm olduğunu söylemek olanaklıdır. Sözleşmeye ve-veya protokollere onay veren Devletler; 1.Maddedeki amir hüküm gereği adeta ulusal egemenlik haklarını bu uluslararası oluşuma devretmektedirler. Kaldı ki anılan hakların büyük bölümü içerik olarak zaten demokratik devletlerin Anayasalarıyla düzenlenen haklardandır. Örneğin bu hakların hemen hemen tamamı Anayasamızda da güvence atın alınmıştır. Ancak buna rağmen, sözleşmeci Devletler yönünden bu haklara iç hukukta verilen önem ve anlamdan ziyade Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verilen önem ve anlam belirleyici olmaktadır. Yine bu hakların ihlal edilip edilmediği noktasındaki değerlendirmenin sözleşmeci Devletin tüm organlarını-erklerini (yasama-yürütme-yargı) kapsar şekilde yapılabilmesi, egemenlik hakkından feragat olarak tanımlanabilir. Bu sebeple Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin hukuki niteliğini Avrupa ailesinin; ortak değerlerini düzenleyen uluslararası yasa olarak tarif etmek gerekir.
Hukuki bakış açısı olarak paylaşmak istedim.
Saygılar...
(Kaynak:Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin İç Hukuktaki Yeri - Osman Ermumcu, Konya 1.İdare Mahkemesi Başkanı)
(Yönetimin Notu: Lütfen alıntı yaparken kaynak gösterelim.)
Re: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarının Türkiye'deki yaptırımları
Eklemek gerekir ki, uluslararası sözleşmelere uygun olarak mevzuatı düzenlemek yasama organının görevidir. Yargı organı ise ortaya çıkan uyuşmazlıklarda yasayı uygular. AİHS mahkemeleri bağlamaz ama kabul eden ülkenin yasa koyucularını bağlar. Örneğin bizde AİHS'ne uygun olarak DGM'ler kapatılmıştır.
Re: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarının Türkiye'deki yaptırımları
Stj.Av.Başak Şahin rumuzlu üyeden alıntı
Eklemek gerekir ki, uluslararası sözleşmelere uygun olarak mevzuatı düzenlemek yasama organının görevidir. Yargı organı ise ortaya çıkan uyuşmazlıklarda yasayı uygular. AİHS mahkemeleri bağlamaz ama kabul eden ülkenin yasa koyucularını bağlar. Örneğin bizde AİHS'ne uygun olarak DGM'ler kapatılmıştır.
Sayın Başak, lütfen yapmayın. Böyle birşeyi nasıl söyleyebilirsiniz?
Anayasamızın 90. maddesine 2004 yılında eklenen aşağıdaki cümle varken sizin dediğiniz şekilde bir uygulama yapılamaz. AİHS Türk mahkemelerini, icra dairelerini, kaymakamları, belediye başkanlarını herkesi bağlar.
İlgili hüküm: (Ek cümle: 7.5.2004-5170/7 md.)Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır.
Cevap: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarının Türkiye'deki yaptırımları
merhaba benım sorum şu
şu anda anlaşmalı evlilik yaptıgım alman kız benı polise sikayet edecekmis almanyaya giriş yasagi koyduracakmis böyle birşey varmı
yada benı sıkayet etse hangi konularla karsılasırım yanı almanyaya giremem mi cok büyük sorun olurmu bana
Cevap: Re: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarının Türkiye'deki yaptırımları
Sayın AV. Başak'a katılıyorum. Normlar hiyerarşisinin en üstünde anayasa vardır. Doktrinde adı geçen ve anayasa m.90 da belirtilen durum bazı meslektaşlarımın kafasını karıştırmış sanırım. Orada belirtilen hal, AİHS'nin anayasadan üstün olduğu değil, temel hak ve hürriyetlerle ilgili çakışan durumlarda AİHS'ne üstünlük tanınacağıdır. Burada amaç, en önemli konu olan temel hak ve hürriyetleri tüm dünyada tekdüze hale getirmek ve korumaktır. AİHS' ne aykırılığın cezası tazminat, uyarı, kınama ile sınırlıdır. Bunun dışında devlet gibi bir kuruma, başka bir yaptırım zaten mümkün değildir. Sonuç olarak, T.C Devletinde yüksek olan Anayasamızdır.
Cevap: Re: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarının Türkiye'deki yaptırımları
mrb lar sizden benim için çook nemli olan bi bilgi almak istiyorum 2003 -2004 de insan hakları mahkemesine başvurduk bize bı fax geldi dosya takip numası verildi ama ozamndan beri sorguluyoruz herhangi bi kayıt yok davamanız sizce ne durumda halen incelnmemişmi veya kapanmışmı bız avuata ne kadar soruyoruz bıze sorgulama ekranında sorun bişey varsa çıkar diyor beklmedeyiz diyoz bu konu ne kadar doğru saygılar tşkler .
Cevap: Re: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarının Türkiye'deki yaptırımları
Eğer dilekçeniz incelenmeye değer bulunmuş olsaydı, şimdiye karar bir karar verilirdi diye düşünüyorum. AİHM'de dosya takip numaranızı nereden sorguluyorsunuz? Böyle bir site var mı? Müracaat avukatınız tarafından mı oldu? Müracaat tarihinden sonra AİHM başvuru dilekçesinde belirtilen adreste bir değişiklik oldu mu? AİHM müracaatınızla ilgili bir problem vardır mutlaka.
Tüvtürke aracı muayene ettirdikten sonra kredi kartımdan komisyon ücreti alındı. Tüketici hakem heyetine başvurdum ve hakem heyeti beni haklı buldu....
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
tüvtürke karşı tüketici hakem...
07-05-2025, 23:40:53 in Tüketici Hakları