+ Konuyu Yanıtla
2 / 2 Sayfa İlkİlk 12
11 den 13´e kadar toplam 13 ileti bulundu.

Konu: Askerlik sonrası işe iade

Askerlik sonrası işe iade Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
  1. #11
    Kayıt Tarihi
    Feb 2007
    Nerede
    Ankara
    İletiler
    1.526
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Askerlik sonrası işe iade

    Erdogan bey,herhalde bir konuda yanlis anlasilma var,askerlik nedeniyle isten ayrilan isci bu odev sona erdikten sonra isverene basvurur ise isveren o isciyi ise almalidir,almaz ise md.31'deki tazminat yaptirimiyla karsilasir,zira eklediginiz Yargitay karari da bu yondedir.Yine kararda belirtildigi gibi isci bu durumda ise iade davasi acamaz,sadece tazminat talep edebilir.



    Hukuki NET Güncel Haber

    Askerlik sonrası işe iade konulu yargıtay kararı ara
    Askerlik sonrası işe iade konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #12
    Kayıt Tarihi
    Apr 2007
    İletiler
    45
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Askerlik sonrası işe iade

    Alıntı Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    T.C
    YARGITAY
    9.HUKUK DAİRESİ

    Esas No: 2006/23768
    Karar No: 2006/31653
    Tarihi: 04.12.2006

    ASKERLİK SONRASI İŞE ALMAMA
    ASKERLİK SÜRESİNİN ASKI HALİ OLMAMASI
    ASKERLİK SONRASI İŞE ALINMAYAN İŞÇİNİN İŞE İADE DAVASI AÇAMAYACAĞI

    ÖZETİ: Davacının üyesi olduğu sendika ile davalı işveren arasında imzalanan ve yürüklükte olan toplu iş sözleşmesinin 21. maddesinde, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 31. maddesine paralel bir düzenleme ile askere giden işçinin tekrar işe alınması ile ilgili düzenlemeye yer verilmiş ve muvazzaf askerlik hizmetini yaptıktan sonra bir ay içinde işe dönmek isteyen işçinin eski işine alınacağı, alınmadığı takdirde yaptırım olarak tazminat yanında, çalıştığı sürelerin kıdem tazminatının ödeneceği belirtilmiştir.

    DAVA: Davacı, iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan feshedildiğini belirterek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü
    Davalı işyerinde iş sözleşmesi ile çalışan ve askerlik nedeni ile ayrılan davacı, terhis sonrası bir aylık süre içinde başvurmasına rağmen, işe başlatılmadığını, yürürlükte Toplu İş Sözleşmesi'nin 21. maddesi uyarınca işe başlatılması gerektiğini belirterek feshin geçersizliğine ve işe başlatılmasını, işe başlatılmadığı takdirde TİS hükmü gereği 12 aylık ücret tutarında tazminatın belirlenmesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı işveren vekili, davacının işyerinde personel fazlalığı olması nedeni ile işe alınmadığını, ayrıca işverenin askerlik sonrası işçiyi işe alması gerektiğine dair TİS'de zorlayıcı bir düzenleme olmadığını savunmuştur.
    Mahkemece, davacı işçinin askerlik hizmeti için işyerinden TİS hükümlerinden yararlanarak ayrıldığı, askerlik dönüşü bir ay içerisinde TİS hükmü gereği işe başlatılmak için işverene başvurduğu, ancak işe alınmadığı, TİS hükmü gereği işe alınması gerektiği gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilirken, gerekçesiz üst sınırdan 8 aylık ücret tutarında işe başlatmama tazminatı belirlenmiştir.
    Davalı vekili cevap nedenleri ile karan süresinde temyiz ederken, davacı vekili tefhimden itibaren 8 günlük süre geçtikten sonra işe başlatmama tazminatının brüt ücret olarak belirlenmesi gerektiğini, buna göre kararın düzeltilerek onanması için kararı temyiz etmiştir.
    Davacı vekilinin temyiz istemi süresinde olmadığından ve harç yatırılmadığından yerinde görülmemiştir.
    Davacının üyesi olduğu sendika ile davalı işveren arasında imzalanan ve yürüklükte olan Toplu İş sözleşmesinin 21. maddesinde, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 31. maddesine paralel bir düzenleme ile askere giden işçinin tekrar işe alınması ile ilgili düzenlemeye yer verilmiş ve muvazzaf askerlik hizmetini yaptıktan sonra bir ay içinde işe dönmek isteyen işçinin …eski işine alınacağı,alınmadığı takdirde yaptırım olarak tazminat yanında, çalıştığı sürelerin kıdem tazminatının ödeneceği belirtilmiştir. Bu düzenlemede, askerlik süresince iş sözleşmesinin askıda olduğu yada işçinin ücretsiz izinli sayılacağı yönünde bir olgu bulunmamaktadır. Somut uyuşmazlıkta, davacı askerlik için işyerinden ayrıldığında, Toplu İş sözleşmesinin anılan hükmünden yararlanmak istediğini içeren dilekçe ile davalı işverene başvurmuştur. Bu başvuru iş sözleşmesinin askıda olduğu anlamını taşımadığı gibi, davalı işveren askerlik dönüşü de iş sözleşmesinin askıda olduğu yönünde bir tasarrufta bulunmamıştır.
    4857 sayılı İş Kanunu'nun 31. maddesi ve buna paralel olarak yürürlükteki Toplu İş Sözleşmesinin 21. maddesindeki düzenleme, aynı yasanın 18 ve devamı maddelerinde feshin geçersizliği ve işe iadeyi kapsayan iş güvencesi sağlamamaktadır. Zira 18 ve devamı maddelerdeki iş güvencesi hükümleri, işveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi hallerinde uygulanmaktadır. Askerlik sonrası işe alınmama halinde, askı hali ve somut olayda işveren tarafından bu yönde bir kabul de bulunmadığından, işveren tarafından gerçekleştirilen bir fesih işleminden söz edilemez. Çünkü iş sözleşmesi askerlik nedeni ile işçi tarafından daha önce sona erdirilmiştir Yukarda belirtilen 4857 sayılı İş Kanunu'nun 31. maddesi ve buna paralel TİS'teki düzenleme, işverene askerlik sonrası işçiyi işe alma konusunda bir yükümlülük getirmiş ve başlatılmaması halinde cezai yaptırım olarak tazminat ödenmesini öngörmüştür. Bu yükümlülük ve yaptırım, askerlik sonrası işe alınmayan işçinin, iş sözleşmesinin işveren tarafından feshedildiği anlamına gelmemektedir.. Davanın reddi yerine yazılı şekilde kabulü hatalıdır.
    4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
    SONUÇ: Yukarda açıklanan gerekçe ile;
    1. Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2. Davanın REDDİNE,
    3. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    4. Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 43.00YTL. yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
    5. Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 400.-YTL ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
    6. Peşin alman temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine, Kesin olarak 4.12.2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
    Sayın Erdoğan Kırcalı, örnek verdiğiniz karar ile Ulaş Değirmenci'nin yazdıklarının çeliştiğini sanmıyorum.
    31. maddede işverene, askerlik dönüşü işçiyi uygun iş varsa işe alma yükümlülüğü getirilmiş, bu yükümlülüğe uymadığı takdirde işçiye 3 aylık ücreti tutarında tazminat ödenmesi hükme bağlanmıştır.
    İş Kanununun 18 ve devamı maddelerindeki iş güvencesi hükümleri de zaten işçinin mutlak anlamda işe iade edilmesi sonucunu doğurmamakatadır. Yani işveren mahkeme kararına rağmen işçiyi işe başlatmazsa " işçiye en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle" yükümlü olacaktır. Bu açıdan bakıldığında sonuçları itibariyle iki düzenleme de birbirinden farksızdır.
    Konu gokselvarol tarafından (23-03-2008 Saat 18:11:35 ) de değiştirilmiştir. Sebep: düzeltme

  4. #13
    Kayıt Tarihi
    Mar 2008
    İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Askerlik sonrası işe iade

    Verdiğiniz bilgiler için teşşekkür ederim....

+ Konuyu Yanıtla
2 / 2 Sayfa İlkİlk 12

Bu sayfada bulunan kavramlar:

işe iade davaları askerlik

tazminat almak icin ne gerekli

askerlik sebebi ile isten ayrilma ve geri donme

isci kanunu askerden donus

toplu sozlesme askerlik donusu is guvencesi

askerlik ise donus davalari

askerden sonra işe iade

askerlik donusu kamuda ise baslatmama mahkemeye verme

askerden sonra işe alım süresi www.hukuki.net

askerlik dönüşü işe basvuru suresi

askerlik sonrasi ise geri donus

askerlik dönüşü işe iade davası

Askerlik dönüşü işe iade

askerlik sonrası işe dönüş

iş kanunu askerlik dönüşü

askerlik sonrasi ise baslama dilekcesi

https:www.hukuki.netshowthread.php23895-Askerlik-sonrasi-ise-iade

Forum

Benzer Konular :

  1. İşe iade davası ve sonrası
    Kolay gelsin arkadaşlar. Ben bir markette orta düzey yönetici olarak görev yapıyordum. Nedensiz yere yaklaşık 6 ay önce işten atıldım. 1 ay...
    Yazan: markt Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 08-04-2011, 09:02:25
  2. Askerlik sonrası işe iade davsı nasıl kazanılır
    Sonunda mahkeme günüme çok az bi zaman kaldı, daha öncede yazdığım gibi askere giderken zorla tazminatım tarafıma verildi gerekçe olarakta iş akdimi...
    Yazan: celalk Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 2
    Son İleti: 31-03-2010, 22:18:36
  3. Askerlik sonrası işe iade davası
    ben 2003 yılından 2007 yılına kadar bir kamu kuruluşunda çalışmaktaydım. 2007 yılında askerlik hizmetimi yapmak için askerlik iznine ayrıldım....
    Yazan: celalk Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 4
    Son İleti: 03-03-2010, 18:59:05
  4. İşe iade kararı ve sonrası
    Davacı işçi işe iadesi için açtığı dava dilekçesinde: işine iadesini ve yasal sürede işe iade edilmediği takdirde haksız fesih tazminatı...
    Yazan: Av.Fırat Bayındır Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 3
    Son İleti: 16-02-2010, 02:06:52
  5. 2.İşe iade davası sonrası
    Merhaba , Birinci işe iade davasını yargıtay kararıyla kazanmamızın ardından işveren sözde işe başlattı ve 2 ay sonra 25.maddeden tekrar iş akdimi...
    Yazan: demir_3 Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 1
    Son İleti: 01-02-2007, 16:18:37

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.