Re: Askeri Ceza ve CMUK nun 231 nci Maddesinin 5 nci fıkrası
Sayın 1995-astsubay;
17.12.2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 231'inci maddesi şöyle idi;
(1) Duruşma sonunda, 232 nci maddede belirtilen esaslara göre duruşma tutanağına geçirilen hüküm fıkrası okunarak gerekçesi ana çizgileriyle anlatılır.
(2) Hazır bulunan sanığa ayrıca başvurabileceği kanun yolları, mercii ve süresi bildirilir.
(3) Beraat eden sanığa, tazminat isteyebileceği bir hâl varsa bu da bildirilir.
(4) Hüküm fıkrası herkes tarafından ayakta dinlenir.
(5) (Ek: 6/12/2006-5560/23 md.) Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, bir yıl veya daha az süreli hapis veya adlî para cezası ise; mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. Uzlaşmaya ilişkin hükümler saklıdır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, kurulan hükmün sanık hakkında bir hukukî sonuç doğurmamasını ifade eder.
(6) (Ek: 6/12/2006-5560/23 md.) Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için;
a) Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkûm olmamış bulunması,
b) Mahkemece, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması,
c) Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi,
gerekir.
(7) (Ek: 6/12/2006-5560/23 md.) Açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen hükümde, mahkûm olunan hapis cezası ertelenemez ve kısa süreli olması halinde seçenek yaptırımlara çevrilemez.
(8) (Ek: 6/12/2006-5560/23 md.) Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının verilmesi halinde sanık, beş yıl süreyle denetim süresine tâbi tutulur. Bu süre içinde bir yıldan fazla olmamak üzere mahkemenin belirleyeceği süreyle, sanığın denetimli serbestlik tedbiri olarak;
a) Bir meslek veya sanat sahibi olmaması halinde, meslek veya sanat sahibi olmasını sağlamak amacıyla bir eğitim programına devam etmesine,
b) Bir meslek veya sanat sahibi olması halinde, bir kamu kurumunda veya özel olarak aynı meslek veya sanatı icra eden bir başkasının gözetimi altında ücret karşılığında çalıştırılmasına,
c) Belli yerlere gitmekten yasaklanmasına, belli yerlere devam etmek hususunda yükümlü kılınmasına ya da takdir edilecek başka yükümlülüğü yerine getirmesine,
karar verilebilir. Denetim süresi içinde dava zamanaşımı durur.
(9) (Ek: 6/12/2006-5560/23 md.) Altıncı fıkranın (c) bendinde belirtilen koşulu derhal yerine getiremediği takdirde; sanık hakkında mağdura veya kamuya verdiği zararı denetim süresince aylık taksitler halinde ödemek suretiyle tamamen gidermesi koşuluyla da hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir.
(10) (Ek: 6/12/2006-5560/23 md.)Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlenmediği ve denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere uygun davranıldığı takdirde, açıklanması geri bırakılan hüküm ortadan kaldırılarak, davanın düşmesi kararı verilir.
(11) (Ek: 6/12/2006-5560/23 md.) Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlemesi veya denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere aykırı davranması halinde, mahkeme hükmü açıklar. Ancak mahkeme, kendisine yüklenen yükümlülükleri yerine getiremeyen sanığın durumunu değerlendirerek; cezanın yarısına kadar belirleyeceği bir kısmının infaz edilmemesine ya da koşullarının varlığı halinde hükümdeki hapis cezasının ertelenmesine veya seçenek yaptırımlara çevrilmesine karar vererek yeni bir mahkûmiyet hükmü kurabilir.
(12) (Ek: 6/12/2006-5560/23 md.) Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına itiraz edilebilir.
(13) (Ek: 6/12/2006-5560/23 md.) Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, bunlara mahsus bir sisteme kaydedilir. Bu kayıtlar, ancak bir soruşturma veya kovuşturmayla bağlantılı olarak Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme tarafından istenmesi halinde, bu maddede belirtilen amaç için kullanılabilir.
(14) (Ek: 6/12/2006-5560/23 md.) Bu maddenin hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin hükümleri, soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı suçlarla ilgili olarak uygulanabilir.
5728 sayılı Kanunla, bu maddenin 5 ve 14'üncü fıkraları değiştirildi.
5'inci fıkradaki bir yıllık süre iki yıla çıkarıldı ve 14'üncü maddedeki "şikayete bağlı suçlar"la ilgili sınırlama kaldırıldı, inkilap suçları ile sınırlandırıldı. Dolayısıyla daha önce sözünü ettiğimiz hususlar gündeme geldi.
Re: Askeri Ceza ve CMUK nun 231 nci Maddesinin 5 nci fıkrası
Merhaba,
Bu konuyla ilgili gelişmeleri değerli hukukçu arkadaşlar güncel tutabilirlemi lütfen? Zira pek çok kişi bu değişiklikten yararlanmayı ve değişikliğin sırf askeri suçları kapsayıp kapsamadığı hakkında bilgi edinmeyi bekliyor...
Re: Askeri Ceza ve CMUK nun 231 nci Maddesinin 5 nci fıkrası
Kanun maddesinde sırf askeri suçlar hariç demediğinden benim fikrime göre uygulanması gerekir.Yani sırf askeri suçları işleyenlerin cezaları infaz edilmedi ise askeri mahkemelere ve dosyası Askeri Yargıtayda ise oraya müracatlarını yapmalarını tavsiye ederim.Ancak elimizde somut bir uygulama sonucu halen yok.Fakat bu kanun tarafından verilmiş bir hak.Çıkmadık candan umut kesilmez.
Re: Askeri Ceza ve CMUK nun 231 nci Maddesinin 5 nci fıkrası
c) Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi
Ben 1997 yilinda firar etmis ve 2004 yilinda kendiligimden birligime teslim olarak askerlik hizmetimi tamamlamistim.. Devam eden mahkeme sureci bu yil tamamlandi ve 15 aylik bir hapis cezasi takdir edildi.. Simdi temyiz asamasinda ve avukatlarima konuyla ilgili bilgi vererek dilekce vermelerini rica ettim sayet bir sonuc alir isem paylasmaya calisirim fakat yukarida alinti yaptigim bolumdende gorulecegi uzre ben kamunun ugradigi zarari kendiligimden teslim olarak ve askerlik hizmetimi tamamlayarak tazmin ettigimi dusunuyorum ki bu benim yorumumdur, sizce bu yorum uzre hukuki bir savunma yapilabilirmi?
Selam ve muhabbetle
Konu trevanian tarafından (19-02-2008 Saat 19:51:36 ) de değiştirilmiştir.
Re: Askeri Ceza ve CMUK nun 231 nci Maddesinin 5 nci fıkrası
Benim abim askerligini bitirdikten sonra firardan ceza aldi, cezasi iki yildan az, bu kanuna gore simdi cezasi ertelenebilirmi ? cunku tekrar firar etme durumu yok, askerligi bitti, bu durumda ne yapilmasi gerekli.? Gercekten bircok insani ilgilendiren bir durum, konuyu gundemde tutmak gerek. Saygilarimla.
Re: Askeri Ceza ve CMK nun 231 nci Maddesinin 5 nci fıkrası
Merhaba.
Şu anda davası devam eden (askeri ceza kanunun)81. maddeden askeri mahkemece tutuklu yargılanan sivil şahıslar içinde geçerli olurmu bu kanun değişikliği.3 aydır tutukluı yargılanıyo henüz bir dava ve mahkeme tarihi de yok.Son umudumuz da bu yoksa işlemler çok yavaş işliyor buda uzunca bir süre tutuklu kalacağı anlamına geliyor.Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Re: Askeri Ceza ve CMUK nun 231 nci Maddesinin 5 nci fıkrası
Akinot rumuzlu üyeden alıntı
Benim abim askerligini bitirdikten sonra firardan ceza aldi, cezasi iki yildan az, bu kanuna gore simdi cezasi ertelenebilirmi ? cunku tekrar firar etme durumu yok, askerligi bitti, bu durumda ne yapilmasi gerekli.? Gercekten bircok insani ilgilendiren bir durum, konuyu gundemde tutmak gerek. Saygilarimla.
Cezayı veren mahkemeye dilekçe ile başvuracak.Daha önce kasıtlı birsuç işlememiş ve ceza almamış ise öğrendiğim kadarı ile mahkemeler bu konuda olumlu kararlar vermeye başlamışlar.İlk suçları olanlar gözünüz aydın.
Re: Askeri Ceza ve CMUK nun 231 nci Maddesinin 5 nci fıkrası
Emre itaat etmeyen asker affedilecek
Pek çok askeri suç da af kapsamına alınıyor.
21.02.2008 14:24
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’in ‘dolaylı af’, Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı (YARSAV) Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun ‘örtülü af’ diye nitelediği ve geçtiğimiz haftalarda yürürlüğe giren “Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda ve Diğer Bazı Kanunlarda değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile pek çok askeri suç da af kapsamına alınıyor.
Yasaya göre firar edenler, emre itaatsizlik, üste hakaret ve daha pek çok askeri suçu işleyen askerler de aftan yararlanacak.
İŞTE, AFFEDİLECEK ASKERİ SUÇLAR
Yasa, suç işleyen pek çok sivilin hapse girmesini ve hapiste bulunan pek çok kişinin de tahliye edilmesinin önünü açarken, askeri suçları işleyenleri de kurtaracak.
Askeri Ceza Kanunu’nda yer alan, “firar”, “izin tecavüzü”, “emre itaatsizlikte ısrar”, “üste fiilen taaruz”, “üste hakaret”, “üstü tehdit”, “üste mukavemet”, “göz veya oda hapsi ceza yerinden kaçmak”, “amire saygısızlık”, “kendini askerliğe yaramayacak hale getirmek”, “yalan yere veya usulsüz şikayet etmek”, “isyan” ve “fesat” gibi suçları işleyen asker kişiler hakkında da hükmün ertelenmesi kararı verilebilecek. Af kapsamına giren askeri suçları işleyen asker kişilerin sabıkasız olması, aftan yararlanmalarının önünü açacak.
Re: Askeri Ceza ve CMK nun 231 nci Maddesinin 5 nci fıkrası
yld19sm rumuzlu üyeden alıntı
5731 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 'Hükmün açıklanması ve ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması'başlıklı 231 nci maddesinin 5nci fıkrası 8 Şubat 2008 günlü Resmi Gazetede yayımlanan 5728 sayılı Kanunun 562 maddesi ile değiştirilerek 1 yıl olan ceza süresini 2 yıla çıkarmış ve mahkemelere bu süre ve daha az ceza alanların cezasının açıklanmasının geri bırakılmasına karar verebileceği yönünde takdir yetkisi tanımıştır.Buna göre Askeri Mahkemeler İlk defa işlenilen firar,izin tecavüzü,emre iteatsizlikte ısra gibi suçlarda verdikleri ceza genelikle iki yıldan az olduğu için butalepler konusunda bir karar vermek zorunda kalacaklardır.Sırf askeri suçlar açısından zor görünmekle beraraber neden olmasın.Hükmün açıklanmasının geri bırakılması belli bir süre içinde suç işlemeyenler açısından hükmün sanık açısından bir hukuki sonuç doğurmaması anlamına gelmektedir kanunun kendi tabiriyle.Bu süre beş yıldır.
Askeri Ceza Kanunu’nda yer alan, “firar”, “izin tecavüzü”, “emre itaatsizlikte ısrar”, “üste fiilen taaruz”, “üste hakaret”, “üstü tehdit”, “üste mukavemet”, “göz veya oda hapsi ceza yerinden kaçmak”, “amire saygısızlık”, “kendini askerliğe yaramayacak hale getirmek”, “yalan yere veya usulsüz şikayet etmek”, “isyan” ve “fesat” gibi suçları işleyen asker kişiler hakkında da hükmün açıklanmasının ertelenmesi kararı verilebileceğini düşünüyorum. Kanun kapsamındaki askeri suçları işleyen asker kişilerin sabıkasız olması,ve yasada belirtilen diğer hükümler dikkate alınarak HAGB uygulanabileceğini düsünüyorum.
Re: Askeri Ceza ve CMK nun 231 nci Maddesinin 5 nci fıkrası
Askeri yargıtaydan cep telefonu yuzunden aldıgım cezanın onandıgına ilişkin karar geldi. Bu aşamada yapabilecegim ne var? yakında C.Başsavcılığından çağrı gelecek sanırım. Tekrar itiraz edip süre kazanma şansım varmı? veya başka ne önerirsiniz?
Tüvtürke aracı muayene ettirdikten sonra kredi kartımdan komisyon ücreti alındı. Tüketici hakem heyetine başvurdum ve hakem heyeti beni haklı buldu....
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
tüvtürke karşı tüketici hakem...
07-05-2025, 23:40:53 in Tüketici Hakları