Re: Davayı kazanırsam, davadan önceki masraflarımla avukatıma ödeyeceğim ücreti karşı taraftan kim alacak?
Sayın mkocagul;
Çok enteresan...
08.02.2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan ve 580 asıl ve 3 geçici maddeden oluşan 5728 sayılı Kanun'un 20. maddesi ile 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 422. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 422- Kötüniyetli davalı veya hiçbir hakkı olmadığı hâlde dava açan taraf, yargılama giderlerinden başka, diğer tarafın vekiliyle aralarında kararlaştırılan vekâlet ücretinin tamamı veya bir kısmını ödemeye mahkum edilebilir. Vekâlet ücretinin miktarı hakkında uyuşmazlık çıkması veya mahkemece miktarının fahiş bulunması hâlinde, bu miktar doğrudan mahkemece takdir olunur.
Kötüniyet sahibi davalı veya hiçbir hakkı olmadığı hâlde dava açan tarafa ayrıca mahkemece beşyüz Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. Bu hâllere vekil sebebiyet vermiş ise idarî para cezası vekil hakkında uygulanır.
Re: Davayı kazanırsam, davadan önceki masraflarımla avukatıma ödeyeceğim ücreti karşı taraftan kim alacak?
Sayın Onur Bey
Bu son notunuz harika. Müthiş güzel bir haber ve ilk defa sizden duyuyorum.
Katkınız için sonsuzteşekkür ederim. BU sanıyorum öncelikle siz avukat dostlarımıza çok yardımcı olacak ve rahatlatacak bir madde diye düşünüyorum.
Saygı ve sevgilerimle.
Re: Iş Sahibi Kendi Avukatina ödediği Av. ücretini Karşi Taraftan Isteyebilir.
Artık taraf olduğumuza göre uzak doğu sporları, body building gibi sporlarla vücutlarımızı geliştirmemiz gerekecek.
Vekil müvekkilin isteği olmadan dava açıp, takip edemeyeceğine göre avukata idari ceza vermenin hiçbir mantıklı ve hukuki nedeni olamaz.
Düşünün davayı kaybedeceğini, idari para cezasına hükmedileceğini anlayan müvekkil, bu davayı açmam için avukatım beni kandırdı dese avukata idari para cezası verilecek. Taraflar arasındaki yargılamada hakimler zaten uzun süren yargılamayı bir kenara bırakıp, avukat ücretleri, idari cezalar ve avukata idari ceza konularını da inceleyecekler. Hoşgeldin hızlı yargı...
Bu işin nereye gideceği şimdiden belli; Avukatlık ücret sözleşmelerini ve/veya serbest meslek makbuzlarını dava açıldığında dosyaya ibraz edilmesi istenecek (davayı kazanacağını anlayanların daha sonra yüksek avukatlık ücreti beyan etmemeleri ve sebepsiz zenginleşmemeleri için) ... Mesleki sakıncalarını bir kenara bıraksak bu konuda müvekkiller de mağdur olacak. Çünkü hiçbir avukatlık ücretini peşin + KDV si ile almadan iş yapmayacak, asgari ücretin altında kalmamak şartıyla anlaşılan avukatlık ücretlerine taksit dahi yapmaya imkanı bulunmayacaktır.
Örneğin şu anda İstanbul Barosu En az ücret tarifesine göre sanık vekilliği 7300 YTL+ KDV. Ödeme gücü olmayanlara bir çok avukat, bu meblağları taksitlere bölebilirken, yapılmak istenenin sonunda peşin almaktan başka çare kalmamakta. Ekonomik gücü yetersiz olan insanlarımız için yeni kredi türü yaratılıyor sanırım... X bank Avukatlık ücreti kredisi %1.30 ...
Sonuç olarak bu uygulama biz avukatların ücretlerini peşin almaları açısından uygun görünse de ekonomik gücü olmayan insanlarımız için avukat ile çalışmayı tam bir külfet haline getirmektedir.
Re: Davayı kazanırsam, davadan önceki masraflarımla avukatıma ödeyeceğim ücreti karşı taraftan kim alacak?
Av.Mehmet Nedim Yaz rumuzlu üyeden alıntı
... adli mercilerde kendisini avukat ile temsil ettiren kişi yasadan kaynaklanan bir zorunluluktan dolayı değil tamamen kişisel tercihine göre avukat tutmaktadır...Kişisel tercih kullanılarak avukatlık ücreti ödendi diye karşı tarafı ekstra bir yükümlük altına sokmak hakkaniyete aykırı olur...
Yasada yazılmıyor olsa bile bunu hemen her zaman bir zorunluluk gibi görmek gerek. Zira sistemin işleyişi vekalet verene kolaylık sağlamaktan ziyade hukuksal üstünlük sağlamak üzere dizayn edilmiş durumda.
karavelioglu rumuzlu üyeden alıntı
Avukat vekalet ücretini yasal olarak avukatınız, hakkaniyet açısından bakıldığında siz hak edersiniz.
Bu arada bu konu avukatınız ile ne şekilde anlaştığınıza da bağlı tabi.
Bu konuda benzer görüş bildiren arkadaşlara ve karavelioglu'na ben de katılıyorum. Eğitim, sağlık gibi adalette de temel gereksinimlerin karşılanması gerektiğini düşünüyorsanız, bu şekilde tamamen haklı olan vatandaşın mağduriyetinin giderilebilmesi güvence altına alınamamakta; kişi her şekilde - hatta kendisinden kaynaklanmayan sorunlarda bile - bunun için ücret ödemek zorunda kalmaktadır.
Re: Davayı kazanırsam, davadan önceki masraflarımla avukatıma ödeyeceğim ücreti karşı taraftan kim alacak?
Birçok müvekkilin ve vatandaşın anlamadığı şey, dava başlangıcında kendi davasını yürüten avukatla yaptığı anlaşma gereği ödediği parayı, dava sonunda geri almak arzusunda olması...
Her kazancın bir bedeli var. Dava açılmadan önce davasını bir vekil marifetiyle yürütmek isteyen müvekkil, kendi avukatına belli bir bedel öder. Bu bedel, avukatın kendisi için harcayacağı emek ve mesaiye ilişkin bir ödemedir. Dava sonunda karşı tarafın haksız çıkması halinde kendisine yüklenen vekalet ücreti ise tam tanımı bulunmamakla birlikte, haksız çıkana yüklenen küçük bir ceza niteliğindedir ki, çok da aşırı meblağda olmama sebebi budur. Adı vekalet ücreti olduğu için de, haksız çıkan taraf, haklı çıkan tarafın vekiline bu ödemeyi yapmakta, bir nevi onun haksızlığına karşı savaşan haklı yan avukatının emeğinin çok küçük bir kısmını karşılamaktadır. Sayfalarca bu konu tartışılmış ama kendi bakış açımla ben de olayı son sayfada bir özetlemek istedim.
Re: Davayı kazanırsam, davadan önceki masraflarımla avukatıma ödeyeceğim ücreti karşı taraftan kim alacak?
Yazıların bir çoğu konuya açıklık getirmekle beraber örneğin 10 kişilik bir miras davasında avukatsız olarak veraset ilamı çıkarma dahil isim tashihi davası sonucunda hasımsız bir dava olduğundan ücreti diğer mirasçılardan nasıl alınabileceği ile ilgili bilgi bulamadım. Böyle bir davanın 3,4 celse olması harçları dahil masrafı 200 lirayı geçmiyor. Ama davayı açan mirasçı bir sürü emek veriyor. Avukata verse, 2000 lira masraf çıkarken kendisinin açması ve davayı sonuçlandırması dolayısı ile bir ücret alamıyor. Kısaca avukatsız davada ücret nasıl beirlenir?
Cevap: Re: Davayı kazanırsam, davadan önceki masraflarımla avukatıma ödeyeceğim ücreti karşı taraftan kim alacak?
Yani Avukat hem müvekkelinden hemde karşı taraftanmı ücret alacak, yani cifte ücret ? Bu nasıl bir anlayış sayın Avukat Pazarbaşı? Davada benim Avukata vermiş olduğum para benim masrafım karşı taraf davayı kaybettiği için ve beni haksız yere masrafa soktuğu için bunu ödemek durumunda ise tabiki benim almam gerekir cünkü avukat parasını zaten almıştır.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
İstinaf kararı hakkında
10-05-2025, 01:23:51 in Miras Hukuku