+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon
1 den 10´e kadar toplam 17 ileti bulundu.

Konu: Senet yoksa iş de yok

Senet yoksa iş de yok Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    Jul 2007
    İletiler
    218
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Senet yoksa iş de yok

    Merhaba,

    Bir şirketin personel alımlarında sözleşme ve diğer gerekli belgelerin dışında işe giren her kişiden sözde güvence olarak ayrıca senet alınması (sadece rakam var, diğer alanlar boş, başka hiçbir ibare yok!) ve bu senete imza atılmadan kişinin göreve başlatılmaması durumunu hukuki olarak nasıl değerlendirebiliriz acaba? Şirketin böyle bir uygulamayı zorunlu tutmasının yasal dayanağı nedir? Eğer yoksa neler yapılabilir?

    Değerli hukukçularımız konuyla ilgili düşüncelerini paylaşırlarsa memnun olurum.

    NOT : Bu senetler işyerindeki personelin zaman içerisinde işleyişle ilgili farklı nedenlerle hesabına borç olarak atılan meblağların kişi işten ayrıldığında tahsil edilmesini garantiye almak için adeta bir tehdit unsuru olarak kullanılıyor!

    Saygılar,



    Hukuki NET Güncel Haber

    Senet yoksa iş de yok konulu yargıtay kararı ara
    Senet yoksa iş de yok konulu hukuk haber
    Konu tamerce tarafından (20-08-2007 Saat 11:09:21 ) de değiştirilmiştir.

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    Dec 2002
    Nerede
    TEKİRDAĞ
    İletiler
    506
    Dilekçeler Sözleşmeler
    2
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Senet yoksa iş de yok!

    İş hayatında böyle bir uygulama bir süredir mevcut,

    amaç personelin şirketi zarara uğratması halinde dava ile uğraşmadan ve zaman kaybına uğramadan belki de İHTİYATİ HACİZ yaparak zararı telafi etmek.

    Tabi bu iyiniyetle yapmış olduğumuz bir yorum, iş hayatında kötüniyetli işverenlere de kötüniyetli işçilerede sıkça rastlıyoruz.

    Senedi imzalayan kişi bu yönüyle aslında bir RİSKE girmiş oluyor. Senedin artniyetli kullanılmasına engel olabilmek için senedin TEMİNAT AMACIYLA alındığına dair yazılı bir sözleşme yahut belge almasında fayda var. Ancak uygulamada bunu yapmak ne mümkün,

    Bir gün işveren senedi kullanmaya kalkarsa, işçi sadece senedin ZORLA İMZALATILDIĞINI, imzalamak zorunda olduğunu iddia ederek bu borçtan kurtulmaya çalışacaktır. Yani bunu imzalamazsam işe almazlardı, herkesten alıyorlar, işe çok ihtiyacım vardı, açım vs.. diyecektir. Ancak mahkemenin bunu ne kadar ZORUNLULUK olarak kabul edeceğini bilemiyorum. İşçi açısından bu durumun büyük bir risk olduğunu düşünüyorum.

    Saygılarımla,

  4. #3
    Kayıt Tarihi
    Jul 2007
    İletiler
    218
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Senet yoksa iş de yok!

    Sayın Av.Fahri Sürücü;

    İlginiz ve açıklamalarınız için çok teşekkür ederim.

    Saygılarımla,

  5. #4
    Kayıt Tarihi
    Jul 2007
    İletiler
    218
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Senet yoksa iş de yok!

    Bu arada aklıma gelmişken sormak istedim; Bu uygulamanın yani zorunlu olarak senet imzalatmanın hiçbir hukuki dayanağı yok mudur? Bence hiçbir borç-alacak-zarar ziyan yokken senet ile çalışanı en baştan borç yani risk altına sokmak çok yanlış ve haksız diye düşünüyorum. Böyle bir tedbir şekli olur mu! Üstelik bunu tek taraflı kullanıyorlar. Mesela personelin hesabına atılan bir parayla ilgili kendini savunması neredeyse imkansız gibi. Bir birimde birisi şirketi sözde zarara uğratan bir hata yaptığında o birimde çalışan herkesin hesabına borç atılması durumu da var ki bence bu da çok yanlış.

    Yani bu uygulamayı yapan şirket dava edilemez mi?

    Saygılar...

  6. #5
    mkocagul Misafir

    Tanımlı Re: Senet yoksa iş de yok!

    Evet risk var ama uygulamada işçi lehine çok fazla karar da var. Bizde çalışan bir personel eski işinden istifa ederek bizde işe başladığında bu sorunu yaşadı. Kendisine işyeri avukatımız yardımcı oldu. Önce derhal noterden senede ilişkin ihtarname gönderdiler.( senedin teminat olarak alındığına tanıklık eden aynı iş yerinde çalışmış kişi ifadeleri eklenerek)Sonra Çalışma bakanlığı Müfettişlerine şikayet edildi. Sonrasında hiçbir şey olmadı.Senet adi posta ile isimsiz olarak gönderildi. Bölge çalışma müdürlüğü müfettişlerine de kendilerinde herhangi bir senet olmadığını beyan etmişler. Ayrıca senedin ilgili bölümlerinin sonradan doldurularak kambiyo senedi vasfına büründürülmesinin TCK ya göre suç olduğu gerekir ise bu konuda suç duyurusunda bulunulacağı avukatımızca ihtar edildi. Ama bu bizim olayımız için geçerli elbette.
    Saygılarımla.

  7. #6
    Kayıt Tarihi
    Jul 2007
    İletiler
    218
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Senet yoksa iş de yok!

    Teşekkürler Sayın mkocagul.

  8. #7
    Kayıt Tarihi
    Dec 2002
    Nerede
    TEKİRDAĞ
    İletiler
    506
    Dilekçeler Sözleşmeler
    2
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Senet yoksa iş de yok!

    Sayın tamerce,
    Güncel ve sosyal bir problemi gündeme getirdiğiniz için teşekkür ederim.

    Konuyu biraz daha fazla inceleme ve irdelemeye çalıştım.

    Öncelikle açık senet imzalatmak, bu şekilde teminat senedi almak bir suç değil. Yani savcılığa yapılacak müracaat neticesinde muhtemelen TAKİPSİZLİK kararı çıkacaktır.

    Senedin iptali için açılacak hukuk davasında açığa imza atıldığını ve senedin TEMİNAT SENEDİ olduğunu ancak YAZILI BİR BELGE ile ispat edebilirsiniz.

    SENEDE KARŞI İSPAT SENETLE OLUR. Yani bir yanda YAZILI BELGE (SENET); diğer yanda TANIK BEYANI bu iki delil terazide DENK GELMEZ. Bütün hukuk sistemleri YAZILI DELİLİ sözlü beyana ÜSTÜN TUTAR.

    Birde işverenin senedi CİRO EDİP bir başka şahsa devretmesi halinde iş tamamen ÇÖZÜMSÜZ HALE GELİYOR. KISMA İŞVEREN BİLGİLERİ değil de ALAKASIZ BİR İSİm yazıldığı takdirde bu senedin o senet olduğunu ispat etmek de mümkün olmayacaktır.

    Meslektaşlarımla yapmış olduğum görüşmelerde benzeri davaların İŞÇİ ALEYHİNE SONUÇLANDIĞINI öğrendim. Maalesef durum bu. Herkes tedbirini alsın

  9. #8
    Kayıt Tarihi
    Dec 2002
    Nerede
    TEKİRDAĞ
    İletiler
    506
    Dilekçeler Sözleşmeler
    2
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Senet yoksa iş de yok!

    Özetle benim anladığım herşeyi HUKUKTAN BEKLEMEK yerine, atılan İMZALARIN SORUMLULUK GEREKTİRDİĞİNİ ve kötüniyetli insanların elinde PERİŞAN olabileceğimizi iyi bilmek gerekiyor.

    Nasıl insanlar KEFİL OLURKEN sanki asıl borçlunun borcu ödememe ihtimalini hiç düşünmezler ya aynı şekilde. Arkadaşımızdır, akrabamızdır, söz vermiştir ve bizi mağdur etmeyecektir. Ancak çok geçmeden gerçekler ortaya çıkar FAkat iş işten geçmiştir.

  10. #9
    Kayıt Tarihi
    Dec 2002
    Nerede
    TEKİRDAĞ
    İletiler
    506
    Dilekçeler Sözleşmeler
    2
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: Senet yoksa iş de yok!

    Sayın mkocagul;

    Anlatmış olduğunuz örnekte işveren yaptığının arkasında duramamış ve tedirgin olarak inkar cihetine gitmiş. Demekki işveren yaptığının bilincinde değil. Müfettişleri görünce başının belaya girmesinden korkarak geri adım atmış.

    Mahkemelerde işçi lehine pek karar yok.

    Örnekteki işveren senedin varlığını inkar etmese ve senedi iade etmese durum çok farklı olurdu.

    İşçi lehine MAHKEMEDEN karar alan varsa lütfen yazsın,

    Saygılarımla,

  11. #10
    mkocagul Misafir

    Tanımlı Re: Senet yoksa iş de yok!

    Fahri bey yanıtlarınız için teşekkürler. Senet imzalamamak seçeneği olsa haklısınız. Piyasalarda iş aslanın ağzında. Ya senedi imzalayacak yada o işi alamayacak. Başka bir seçenek sunulmuyor. Bu şartlarda alınan senedin rıza ile verildiğini kimse söyleyemez. Ancak bu senetler tanzim tarihi dahil boş alınır. Bu boş bölümler sonradan ister işveren adına isterse bir başkası adına doldurulsun, resmi evrakta sahtecilik suçu oluşmazmı?
    Saygılarımla.

    Y A R G I T A Y
    6. Ceza Dairesi
    Y A R G I T A Y İ L A M I
    Esas No :2002/19832
    Karar No :2003/8766
    Tebliğname :6/2002005251
    Y A R G I T A Y
    6. Ceza Dairesi
    Katılanın aşamalardaki anlatımı, sanık savunması ve dosya içerisinde fotokopisi bulunan yasal ögeleri tamamlanmış bono ile kambiyo senetlerine özgü ödeme emri içeriğine göre; başlangıçta düzenleme ve ödeme tarihleri boş bırakılan bononun yasal tüm ögeleri tamamlanmış olarak icra takibine konulmuş olması karşısında; eylemin sübutu halinde TCK.nun 342/1.maddesine uyan suçu oluşturup oluşturmayacağına ilişkin delilleri takdir ve tartışmanın üst dereceli Ağır Ceza Mahkemesine ait olduğu gözetilerek görevsizlik kararı verilmesi gerekirken duruşmaya devamla yazılı biçimde hüküm kurulması,
    Bozmayı gerektirmiş, katılan Cengiz vekili ve sanık Hasan savunmanının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle istem gibi BOZULMASINA, 17.11.2003 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon

Bu sayfada bulunan kavramlar:

Benzer Konular :

  1. [İcra takipleri] Senet borcu icralıkmıdır yoksa dolandırıcılıga girer mi?
    herkese selamlar, kolaylıklar dilerim. Geçen ay içinde bayagı sıkışmıştım borçlarımdan dolayı bende kuyumcu bir arkadaşımdan senetle borç aldım...
    Yazan: Allahvargamyok Forum: İcra ve İflas Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 26-04-2019, 22:25:27
  2. [Senet] Senet karşılığı malı alamadım ? Senet iptali için ne yapmam gerekir?
    Yaptığım işte firmalara yıllık satacağımız tutarda senet veriyoruz.firma bize yıl içinde peyder pey siparişimizi gönderiyor.Ama bu yıl senetleri...
    Yazan: davinci38 Forum: Ticaret Hukuku
    Yanıt: 2
    Son İleti: 28-02-2018, 13:27:21
  3. Disiplin soruşturmasinda zaman aşimi dilekçe veya tutanak yoksa nasil olur inceleme evraği kayiti yoksa durum nasil olur
    bilen yetkili bir arkadaşlardan cevap bekliyorum ben bir soruşturma geçirdim aylıktan kesme cezası aldım ancak bununla ilgili amir ne tutanak...
    Yazan: murat6699 Forum: Kamu Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 04-02-2016, 22:02:44
  4. Alacagım var Senet yapsam yada ne yapabiliriz senet yapma usülleri nelerdir?
    inşallah doğru yere yazmışımdır. değilsede kızmayınız lütfen.. Abilerim benim saf-iyi niyetli babam bir arkadaşına 17000 tl vermiş geri...
    Yazan: Hakan411 Forum: Borçlar Hukuku
    Yanıt: 4
    Son İleti: 29-04-2015, 01:31:56
  5. Senet vade tarihi, ödeme günü, bulunmayan senet hakkında
    Merhaba, bir yakınım yaklaşık 4 yıl önce vefat etti ve bu kişinin vefatının ardından bir buçuk yıl sonra bir avukat cira takibi başlatmış gidip...
    Yazan: ülker12 Forum: İcra ve İflas Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 05-12-2014, 16:04:09

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.