merhaba.
benim tenkis davası ile ilgili bir sorum var
babanin iki oglu var fakat tum mallari biri uzerine alinmis. yani tapular hep bir ogul uzerine alinmis sanki o aliyormus gibi (devir veya muvazaa soz konusu degil) ama sonucta bu bagis
amac tenkise tabi yani saklı pay ihlali kastı mevcut.
tum mallar 1 ogulun uzerinde digeriyle alakali hicbirsey yok
benim sormak istedigim bu davada ispat acisindan durum nasildir? yani burada tenkis davasinda lehe karar alma ihtimali nedir? ne kadar kazanma sansi bulunuyor?
aydinlatirsaniz sevinirim.
ayrica elinizde bu konuyla ilgili yargitay karari bulunuyorsa onu da eklerseniz cok sevinirim.
tesekkuler
ESAS KARAR
2003/4005 2003/5571
Y A R G I T A Y İ L A M I
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Miras, miras bırakanın ölüm günündeki hükümlere göre intikal eder. ( 4722 Sayılı Yasanın 17. maddesi)
743 Sayılı Medeni Kanunun 507/3 ve 4. maddesi; miras bırakanın ölümünden bir yıl öncesine ait bağışların saklı pay kurallarını bertaraf etmek amacı ile hareket ettiğinin tesbiti halinde tenkise karar verileceğini öngörmüştür. Miras bırakan Mehmet Balcı 8.9.1982'de ölmüştür. Dava konusu Acıpınar, Akyazı, Büyükoluk, Köyönü mevkiindeki beş parça taşınmaz 10.10.1968'de davalıya satılmıştır. Bu satışlar murisin ölümünden bir yıl öncesine aittir. Sekiönü ve Kırmızıburun'daki taşınmazları da üçüncü kişiden almıştır. Satışın gerçek olmadığı , bunun saklı pay kurallarını bertaraf amacı ile yapıldığı isbat edilmediği gibi Sekiönü ve Kırmızıburun mevkiindeki taşınmazların alımı sırasında bedelini murisin verdiğine dair herhangi bir delilde getirilmemiştir. Gerçekleşen bu durum karşısında davanın reddi gerekirken, yazılı şekilde tenkise karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, oybirliğiyle karar verildi. 16.04.2003 çar.
Başkan V. Üye Üye Üye Üye
Hakkı Dinç N. Gürbüztürk A.Vehbi Aksoy G.Dülger Karabıyık Hakkı Manav
Miras, miras bırakanın ölüm günündeki hükümlere göre intikal eder743 Sayılı Medeni Kanunun 507/3 ve 4. maddesi; miras bırakanın ölümünden bir yıl öncesine ait bağışların saklı pay kurallarını bertaraf etmek amacı ile hareket ettiğinin tesbiti halinde tenkise karar verileceğini öngörmüştür Somut olayda Satışın gerçek olmadığı , bunun saklı pay kurallarını bertaraf amacı ile yapıldığı isbat edilmediği giibi taşınmazların alımı sırasında bedelini murisin verdiğine dair herhangi bir delilde getirilmemiştirBu sebeple davanın dreddi gerekir.
kolay gelsin gamze hanım.kesin deliller sunmalısınız.kanaatindeyim.mesela ölenin geçmişte sattığı ve terekeden eksilen mallar veya bankadan çekilen paralar gibi.
slm benimde bir sorun olacak babam ve annem kendi üzerine olan malları biz 6 kardeşiz 6 kardeşten 4 üne bıraktı 2 kardeşe hiç birşey bırakmadı vasiyet düzenleneli bir yılı geçti vasiyet şahitli doktor raporlu 2 kardeşe hiç birşey bırakmadılar ve bırakmak istemiyorlar acaba bu vasiyet anne ve baba ölünce geçerli olurmu öbür iki kardeş saklı paylarını almak için mahkemeye başvurabilirlermi yada müsbet bir sonuç olurmu yani sakli pay alabilirlermi ?
Saklı pay almamak için anne ve babanın nasıl bir yol izlemesi gerekir vasiyetten başka ne yapabilirler cevaplarınız için teşk ederim...
merhabalar.
öncelikle durumumu özetleyeyim.
babamın ilk eşinden olma 3 çocuğu var.ilk eşinin vefatından sonra annemle evleniyor ve kardeşim ve ben olmak üzere 2 çocuğu daha oluyor.
1 apartman (4 daire ve 2 dükkan) ve arazileri mevcut.
bunlardan 3 dairesini ilk eşinden olma 2 çocuğu ve kardeşim üzerine satış yapmak üsülü ile vermişti.
şimdi dükkanlardan birini bana vermek
1 dükkan ve arazisini satıp doğrudan kardeşim ve benm üzerime olan malvarlığı almak istiyor.
budurumda ilk eşinden olma 1 çocuğu babamın mal varlığından faydalanamıyor.
babamın ölümünden sonra saklı pay için tenkis davası açılabileceğini yine sitenizden öğrenmiştim.okuldan kalma bilgi kırıntılarım arasında tenkis davasının en yakın tarihli satış yapılmış mala yönelik olacağı var.budurumda açılacak dava bana verilen dükkan için olacaktır.
sorular:
1-dükkanın benim üzerine satış değilde bağış şeklinde verilmesi( bağışta 1 yıl geçtikten sonra tenkis davası açılamayacağı doğrultusunda) bana açılabilecek tenkis davasını engeller mi?
2-babamın 1 dükkan ve arazisini satıp doğrudan benim ve kardeşim üzerine malvarlığı edinmesine yönelik,diğer kardeşlerce herhangi bir dava açılabilir mi?
3-babamın kalan son dairesini "ölene kadar benim,öldükten sonra eşimin" şeklinde anneme bırakması nasıl gerçekteşir.buna yönelik dava yolları açıkmıdır?
umarım kendimi ifade edebilmişimdir.şimdiden çok teşekkür ederim
Konu uludağulus tarafından (05-04-2009 Saat 22:09:04 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: ayrıca aday devlet memuruyum.dükkanın üzerime geçişinden hemen sonra mal bildiriminde bulunmam gerekiyor mu?
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku