+ Konuyu Yanıtla
1 den 9´e kadar toplam 9 ileti bulundu.

Konu: İstifa halinde işverene ödenecek tazminat

İstifa halinde işverene ödenecek tazminat Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    İletiler
    5
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı İstifa halinde işverene ödenecek tazminat

MERHABA;

Özel bir şirkette 5 ay önce göreve başladım. Fakat şuan istifa etmek istiyorum işe girmeden önce imzaladğım sözleşmede 1 yıl içersinden işten ayrılma durumumda 1,000 usd tazminat ödemeyi tahhahüt ettim ( Bkz: madde XVI) bu maddenin herhangi bir geçerliliği varmıdır. bu tutarı benden talep edebilirlermi.? Bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim.

HİZMET AKDİ

I- İŞVERENİN ÜNVANI :xxxxxxxxxxxxxxxx

II- İŞYERİNİN ADRESİ : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

III-İŞVERİLENİN :

Adı – Soyadı :xxxxxxxx
    Baba Adı :xxx
    Doğum Yeri ve Yılı :xxx
    İkametgah Adresi :xxxxx

VI- İŞVERİLENİN İŞE BAŞLAMA TARİHİ VE DENEME SÜRESİ :

İşverilen işe 12.09.2006 tarihinde başlayacaktır. İşverilen iki aylık deneme süresine tabidir. Deneme süresi içerisinde taraflar hizmet akdini bildirimsiz ve tazminatsız olarak feshedebilirler

VII- HİZMET AKDİNİN SONA ERME TARİHİ :

İşbu belirli süreli hizmet akdi, 12.09.2007 tarihinde sona erer. İşveren bir ay önceden haber vererek işverilenin 2 ay daha zorunlu çalışmasını isteyebilir.

VIII-SORUMLULUK :

1-İşverilen,şirket bünyesinde uygulanmakta olan işyeri organizasyon şeması,işyeri yönetmeliğini okumuş ve aynen kabul etmiştir. İşverilen, işyerinde çıkarılmış veya çıkarılacak yönetmelik, genelge, sirküler ve talimatlarda yer alan kurallara ve ilkelere kayıtsız şartsız aynen uymak ve işverenin yararına davranmakla yükümlüdür.

2-İşverilen, bilgi, beceri ve görgüsüyle görev üstlenmiş olup, şirket faaliyetinin kesintisiz yürütülmesinde kendisine düşen vazifeyi tam ve eksiksiz yerine getirmek, işini yaparken dikkat ve özen göstermek mecburiyetindedir. Kasıt, kusur ve ihmalinden doğacak tüm sorumluluk kendisine ait olup, meydana getirdiği zararları tazmin etmekle mükelleftir.

3-İşverilen, iş başvurusundaki beyanlarının tamamen doğru olduğunu kabul eder. İşverilen, bilerek yanlış bilgi vermiş olduğu veya bazı bilgileri gizlediği anlaşıldığı takdirde, işverenin, iş akdini bildirimsiz fesh edebileceğini,bu durumda hiç bir hak ve tazminat talebinde bulunmayacağını kabul ve taahhüt eder.

4- İş verilen adres ve medeni hal gibi kişisel bilgilerinde meydana gelecek değişiklikleri kısa bir süre içinde işveren veya işveren vekiline bildirmekle yükümlüdür.

5-İş verilenin hizmet akdine aykırı davranması veya işvereni zarara uğratması halinde işverenin bu zararı iş verilenden tazmin edecektir.

IX-TALİMATLARA UYMA ZORUNLULUĞU:

1- İşveren veya vekilleri talep ettikleri takdirde iş verilen , haftalık normal çalışma süresini aşan saatlerde, hafta tatilinde, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma yapmayı kabul eder.

2- İşveren lüzum ve ihtiyaca göre iş verileni il hudutları içinde veya dışında başka bir işte süreli veya süresiz veya fasılalı olarak çalıştırabilir, işyerini değiştirebilir. İş verilenin çalışma saatleri, yaptığı işin mahiyetine, niteliğine, lüzum ve ihtiyaca ve de diğer hal ve şartlara göre işveren tarafından değiştirilebilir. İş verilen işverenin bu husustaki talimatlarına uymakla yükümlüdür.

3-İşverilenin yetki ve sorumluluğu gerektiğinde işveren tarafından tebdil ve tadil edilebilir.

X-ŞİRKET DIŞI ÇALIŞMA VE REKABET YASAĞI:

1- İşverilen, işverenin yazılı izni olmadan iş saatleri içinde veya dışında başka bir işyerinde ve işte çalışamaz.

2-İşverilen,şirketin faaliyet konusu dahil olsun veya olmasın herhangi bir ticari işte bizzat veya dolaylı olarak meşgul olamaz. İşverilen veya yakın aile bireyleri şirket ile aynı faaliyet alanında çalışan diğer şirketlerle, tedarikçileriyle ve müşterileriyle şirkette çalışmaya devam ettiği müddetçe hiçbir şekilde ortaklık veya başka bir iş ilişkisine giremez.

3-İşverilen hizmet akdinin sona ermesini izleyen 1 yıl boyunca işverenin faaliyet sahasında çalışan herhangi bir şirkette görev almamayı kabul ve taahhüt eder.

XI - HAKSIZ FİİL:

İşverilen ve/veya usul ve füruundan herhangi biri herhangi bir eylem veya tasarruf ile işverilenin kurumsal kimliğine zarar veremez, haksız rekabete neden olamaz, şirketi,yönetim kurulu üyelerini ve çalışanlarını kötüleyemez.

XII-GİZLİLİK:

işverilen, işi ile ilgili olsun veya olmasın, işveren,yönetim kurulu üyeleri ve işveren vekilleri ile ilgili dolaylı veya doğrudan öğrendiği bilgiyi, teknik sistem, know-how vb. veya özelliği olan bir hususu şirket içinde veya dışında sır olarak saklamakla yükümlüdür.

XIII-ÖZEN GÖSTERME ZORUNLULUĞU:

1-İşverilen, hizmet sözleşmesi uyarınca kendisine yüklenen işin yürütülmesinde veya üzerine aldığı işin yerine getirilmesinde dikkat ve özenle haraket etmek ve görevini en iyi şekilde yapmakla yükümlüdür.

2-İşverilen görevi esnasında kendisine teslim edilen, mülkiyeti işverene ait olan hertürlü makina, teçhizat, eşya, menkul, menkul kıymetleri ve arabayı gerekli dikkat ve özeni göstererek şirketin işleri ve işinin niteliği doğrultusunda kullanmayı, kendisi dışında görev ile ilgili olmayan kişilere teslim etmemeyi, kullandırmamayı taahhüt eder.

3-İşverilen, hizmet akdinin sona ermesiyle, işiyle ilgili olarak hazırladığı kayıtları ve belgeleri, işiyle ilgili kullanmış olduğu veya zimmetinde bulunan makina, teçhizat, eşya, menkul, menkul kıymetleri ve arabayı işverene veya işveren vekiline eksiksiz ve sağlam iade etmekle yükümlüdür.

XV-İŞİN DEVREDİLMEMESİ:

İşverilen, işini başkasına devredemez, iş saatleri dahilinde işi terk edemez ve işinin başından ayrılamaz. İşverilen işin gereği olarak aynı gün tamamlanması gereken işler tamamlanmadan işini bırakamaz.

XVI-TAZMİNAT:

Sözleşme süresi içinde bu sözleşme veya kanuni veya haklı sebeple akdin feshine yahut sair surette sona ermesine neden olan veya sona erdiren işverilen, şirket kurumsal kimliğinde çalışmış olmakla yetiştirilmiş işverilen olarak işverene
    1.000-USD tazminat ödemeyi kabul ve taahhüt eder.

XVII-TEBLİGAT ADRESİ :
    Taraflar işbu sözleşmede yazılı adreslerinin tebligat yapılacak adresleri olduğunu, adres değişikliklikleri bildirilmediği takdirde bu adrese yapılacak tebligatların geçerli olacağını beyan ederler.

Hizmet akdinin bir nüshası ile hizmet akdinin eki ve tamamlayıcısı olan ve aşağıda belirtilen belgeler işverilene verilmiştir. 12.09.2006 tarihinden geçerli olmak üzere, iki nüsha olarak tanzim ve imza edilen işbu 1 YIL süreli hizmet akdiyle, işveren işverilene iş vermeyi ve işverilen de işverenin işyerinde çalışmayı karşılıklı Kabul ederler.

İŞVEREN İŞVERİLEN
    Şirket ünvanı - kaşe ( adı soyadı – imza)

……………………..

Hukuki NET Güncel Haber

İstifa halinde işverene ödenecek tazminat konulu yargıtay kararı ara
    İstifa halinde işverene ödenecek tazminat konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    istanbul, Turkey.
    İletiler
    17
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: İstifa halinde işverene ödenecek tazminat

Evet bu sözleşmeye imza atmışsanız, taahhüt edilen meblağı ödemekle yükümlüsünüz!

Nerede
    İSTANBUL, SİLİVRİ, Türkiye.
    İletiler
    867
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın rsoydan,

Sözleşmenin bazı maddelerinin çalışanı caydırmak amacı ile konduğunu düşünüyorum.
    Detaylarına girmeden sorunuzu cevaplamaya çalışayım.
    İş sözleşmelerine, işçi aleyhine tek taraflı olarak konulan cezai şartın geçerliliği yoktur. Yargıtayın bu husustaki yerleşik kabulünü açıkça gösteren bir çok içtihatı vardır.

YARGITAY KARARI:

Taraflar arasında düzenlenen hizmet sözleşmesinin özel şartlar bölümünün 2. maddesine göre, davalı öğretmenin sözleşmeyi süresinden önce feshetmesi halinde 50.000.000 TL. (ellimilyon Türk Lirası), devacı Eğitim Vakfının feshetmesi halinde ise 10.000.000 TL. (onmilyon Türk Lirası) cezai şart öngörülmüş olup, bunlar arasında denklik bulunmamaktadır.

Dairemizin kararlılık kazanmış uygulamasına göre, sadece işçi aleyhine öngörülmüş cezai şart geçersizdir.

Somut olayda olduğu gibi işçinin aleyhine olmak üzere daha fazla cezai şart öngörülmüş olması halinde, daha düşük olan işveren aleyhindeki cezai şartın göz önünde tutularak hüküm kurulması gerekir.
    Bu esasa aykırı şekildeisteğin hüküm altına alınması hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    (9 HD 26.32.1997, E:1996/22867, K:1997/6102)

Görüldüğü gibi, sizin sözleşmenizdeki, aleyhinize olarak konulmuş tek taraflı cezai şartın bir geçerliliği yoktur.

5 ayınızı doldurduğunuza göre, istifa etmeniz halinde çalışma sürenize tekabül eden, 2 haftalık ihbar süresini dikkate almanız gerekir. Aksi halde, bu kadar bedeli işverenin sizden talep etme hakkı doğar.

Esenlikler,
    Konu KASIMAN tarafından (01-05-2007 Saat 07:59:39 ) de değiştirilmiştir. Sebep: eksiklik

İletiler
    5
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın Kasıman;

öncelikle yardımınız için teşekkür ederim. Sayın İcacanın iletisinde tazminattı ödemekle yükümlü olduğumu yazmakta o yüzden terettütde kaldım.
    burada herhangi bir eğitim almadım. Bu konuda hukuksal olarak çok fazla bir bilgimde yok. Şimdi benden tazminat talep edeblirlermi edemezlermi ?

Nerede
    İletiler
    867
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın rsoydan,

Belirttiğim gibi, sizden sadece, 2 haftalık ihbar tazminatı (derhal ayrılıp, ihbar süresini çalışmamanız halinde) talep edebilirler.

Sözleşmedeki 1000 $ lık tazminatı talep edemezler.

Bu arada, üzerinize zimmetli herhangi bir, mülkiyeti işverene ait olan makina, teçhizat, eşya, menkul, menkul kıymetleri ve arabayı mutlaka imza karşılığı, tam ve eksiksiz olarak, teslim edin

Esenlikler,

İletiler
    5
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın Kasıman;

Bu konuda verdiğiniz destekten dolayı size çok teşekkür ederim. Buğün istifa ettim ve benden tazminattı talep dahil etmediler. Tekrar çok teşekkür ederim.

Nerede
    İletiler
    867
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın rsoydan,

Hayırlı olsun. Yeni iş yaşamınızda başarılar dilerim..

Esenlikler,

İletiler
    1
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sahsım 1997 tarihinde işe başladım.Halen aynı işyerinde çalışmaktayım.Problemlerim olduğu için ayrılmakistyorum. problemler, 1.Bugüne kadar sigortam asgari ücretten yatıyor ve 2003-2004 tarihinde benim bilgim olmadan cıkış giriş yapılmıştır. 7 aygibi bir süre. 2.Maaşımı düzenli olarak hiç bir zaman alamadım.Belirli bir maaş günümüz olmadı.3.Çalışma saatlerimiz düzensiz.Günde 13-14 saat mesai yok.Aylık çalışma saatlerimizi gösteren imza föyüğümüz yok.Nasıl bir yol izlemeliyim.İlginize teşekkürler.

Nerede
    İletiler
    867
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı Metin67 rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Sahsım 1997 tarihinde işe başladım.Halen aynı işyerinde çalışmaktayım.Problemlerim olduğu için ayrılmakistyorum. problemler, 1.Bugüne kadar sigortam asgari ücretten yatıyor ve 2003-2004 tarihinde benim bilgim olmadan cıkış giriş yapılmıştır. 7 aygibi bir süre. 2.Maaşımı düzenli olarak hiç bir zaman alamadım.Belirli bir maaş günümüz olmadı.3.Çalışma saatlerimiz düzensiz.Günde 13-14 saat mesai yok.Aylık çalışma saatlerimizi gösteren imza föyüğümüz yok.Nasıl bir yol izlemeliyim.İlginize teşekkürler.
    Sayın Metin67,

İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı
    MADDE 24 -
    Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
    I. Sağlık sebepleri:
    a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.
    b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.
    II. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
    a) İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.
    b) İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.
    c) İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa.
    d) İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.
    e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,
    f) Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa.

Bilginiz dışında yapılan 7 aylık sigortasız dönem uygulaması, 24/II-e ye göre
    size haklı nedenle derhal fesih hakkını verir.
    Ayrıca sigortanızın eksik gösterilmesi, belli bir dönem gösterilmemesi de tazminatınızı alarak iş aktinizi feshedebilmeniz için yeterli sebep oluşturur.
    Maaşınızın zamanında verilmemesi, iş saatlerinizin yasal çerçevenin dışında olmasını da gerekçelerinizin arasında göstererek, iş aktinizi feshedebilirsiniz.

Esenlikler,

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar: