İş hukuku açısından maddi ve manevi davalar süresi içinde açıldığı halde ancak bir çok gerekçe ile bir türlü sonuca varamayan mahkemedeki dosyalar için borçlar kanunu 125. maddesini düzenleyen Mururu zaman (zaman aşımı) geçerli olup olmadığı ile ilgili olarak yardımcı olursanız çok memnun olurum ilginiz için şimdiden teşekkür ediyorum.
Davanın süresi içerisinde açılması zaman aşımını durdurur. Dava ne kadar sürerse sürsün bu süre artık çalışmaz. Örnek vermek gerekirse;
kıdem tazminatı alacağında zaman aşımı süresi 10 yıldır ve süre işten ayrılmakla çalışmaya başlar, işten ayrıldıktan 9 yıl 11 ay sonra açılacak bir kıdem tazminatı alacak davası, süresi içerinde açılmış demektir ve dava isterse 5 yılda sonuçlansın zaman aşımı olduğu iddia edilemez diye düşünüyorum, ancak hukukçu üyelerin de görüşlerini almanızda fayda var.
ancak zaman aşımı kavramının dava açıldıktan sonra işlemeyeceğine dair bir hükmün bulunması gerekecektir. Bu noktada hukukçu katılımcılarının görüşleri konu yu sonuca bağlayacak nitelikte...
Ek olarak ' da Borçlar kanunun'dan ilgili madde aynen şöyle ;
I - Müddetler:
1 - On senelik müruru zaman
Madde 125 - Bu kanunda başka suretle hüküm mevcut olmadığı takdirde, her dava on senelik müruru zamana tabidir.
Görüleceği üzre bir dava dan bahs edilmekte ve davanın 10 senelik bir ömrünü dile getirmekte bu da açılmış bir davanın zaman aşımını durduramayacağına dair görüşleri destekler mahiyette....
İş hukuku açısından maddi ve manevi tazminat davalarında zaman aşımını soruyosanız; bu davaların 10 yıllık zaman aşımına tabi olduğu çok açıktır. Ayrıca kıdem ve ihbar tazminatlarında da 10 yıllık zaman aşımı vardır. Ancak uygulamada dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.
Şöyle ki; biz davayı açarken gerçek rakamı bilmiyoruz ve gerçek rakam ancak yargılama aşamasında bilirkişi incelemesi sonucunda ortaya çıkıyor.
Siz bir maddi veya manevi tazminat davasını dokuzuncu yılda açmışsanız henüz rakalmar netleşmeden zaman aşımı dolabilir ve ıslah hakkınızı kaybedersiniz.
Çünkü zamanaşımı sadece dava dilekçesinde istediğiniz rakam için kesilmiştir, gerisi için zaman aşımı işlemektedir. Bu nedenle bilirkişi tarafından yapılan tespitten sonra yapılacak ıslahın da zamanaşımı süresi içinde yapılması gerekir.
Dava dilekçesinin Mahkemeye intikali ve davanın açılması rakamlar netleşmediğinden zaman aşımını sadece konu edilen rakamlar için dur dura bilmektedir.
Mahkemenin onayıyla atanmış bilir kişi raporlarıyla onaylanmış rakamlar mahkemece kabulü ile kesinleştiğinden buradaki rakamlarda zaman aşımını durdurmakta, zaman aşımı kapsamında değerlendirilememektedir.
Bu yargım eğer doğru ise ;
10 yıllık zaman aşımı süresi içinde eğer mahkeme sonuçlanmassa dava dosyasında kesinleşen bu rakamların hukuki bir değeri kalırmı?
sonuçlanamayan bir dava zaman aşımına uğrarsa ve zaman aşımına uğrama sebebi olarak asli kusurların araştırılması veya adaletin yerine getirilmesi adına yapıla bilecekler varmıdır?
Maddi ve manevi tazmiantla ilgili istediğinizi rakamları mutlaka 10 yıllık zamanaşımı içinde istemeniz gerekir.
Zaten manevi tazminattta ıslah yolu kapalı olduğundan başlangıçta yani davayı açarken manevi tazminat isteğinin miktarını tam olarak yazmalısınız. Çünkü bunu değiştirme şansınız yoktur.
Maddi tazminatta ise ıslah şansı vardır, ancak ıslahın da 10 yıllık zamanaşımı içinde yapılması gerekir.
Bilirkişi raporunda rakamın belirlenmesi zamanaşımını durdurmaz, bilirkişi raporunda belirlenen rakamadan ilk istediğiniz kısmı düşererek bakiyesi kadarı için ıslah (ilave talep) yaparsınız.
bahsettiğiniz ıslah kanununu anlayamadım biraz açıklama yapabilirmisiniz? benim de kıdem ve ihbar alacaklarımdan dolayı elimde mahkeme kararları var fakat alacaklarımı alamıyorum.
bu bahsettiğiniz borçlar kanunuyla almam mümkün olabilirmi?
teşekkürler
Islah kanunu diye bir kanun yok. Islah, yargılamayı düzenleyen Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununda (HUMK) düzenlenen bir durumdur.
Ancak sizin sorduğunuz konunun bizim izah ettiğimiz zaman aşımı ve ıslahla bir ilgisi yok. Sanıyorum siz davayı kazandınız ama işveren kayboldu veya mal varlığı kalmadı diye tahsilat yapamıyorsunuz. Bu durumda işinizin zor olduğunu üzülerek söylemek durumundayım.
Zaman aşımı ile ilgili benimde bir sorum olacak. Eşim Peyzaj Mimarları odasına 1997 yılında üye olmuş ancak oda onu, o'da odayı unutmuş. Taki geçen hafta odanın geriye dönük 12 yıllık üyelik aidatı için icra tebligatı yollayana dek. 12 Yıldır hiç bir uyarı tebligat yok. Adres aynı adres. Avukat bir arkadaşımla görüştüm düzenli ödeme olduğu için tebligata gerek yok dedi. Tamam da insanlık namına da mı gönderilmez? Neyse az önce aklıma takılan ve buraya yazmama sebep olan zaman aşımı mevhumunu sormak istiyorum. Bu tür borçlar için böyle bir zaman aşımı var mıdır?
Selamlar,
bir kapıdan satış sözleşmesinin zamanaşımı süresi ne kadardır? Yani satış sözleşmesi protesto edilmezse ne kadar süre içinde geçerliliğini...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
óñêîğåíèå èíäåêñàöèè
31-10-2024, 23:11:20 in Aile Hukuku