Merhabalar, öncelikle sevgi ve saygılarımı sunarım.
Önceki yıllarda açılmış benzer konular var fakat takdir edersiniz ki 10 yıl öncesi ile şimdiki zaman arasında çok fazla durum değişikliği oldu.
Herkesin bir hayali vardır. Benim de hukuk okumaktı. 30 yaşına gireceğim. Ve bu hayalimi gerçekleştiremediğim için eksik hissediyorum kendimi.
Bu sene sınava girip hukuk fakültesi kazanıp, başarılı bir avukat olmak istiyorum.
Sizlerin de fikir ve görüşlerinizi almak istiyorum. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim? Evet kararımı verdim ama her zaman yeni fikirlere açık biri olmaya çalışıyorum. Şimdiden herkese çok teşekkür ederim.
Bu yazımda hem ikinci üniversite olarak hukuk okuyacaklara hem de liseden mezun olduktan sonra hukuk fakültesi seçeceklere cevap vereyim:
Öncelikle 35 yaşında hukuk fakültesine başladığımı ve 39 yaşında (2014) ikinci üniversitem olan hukuk fakültesinden mezun olarak avukat olduğumu söyleyeyim.
Ben mezun olduğumda (2014) Türkiye'deki avukat sayısı 86.891 idi. En son 2022 rakamları var: 174.533.
Yani sekiz yılda ikiye katlamış. İleride de hukuk fakültesi mezunlarının sayısının 7-8 yılda ikiye katlanması bekleniyor.
Burada "hukuk fakültesi mezunları" ifadesini özellikle kullandım.
Çünkü 2023 girişliler dahil olmak üzere yeni hukuk fakültesi mezunları artık sadece staj yaparak avukat olamayacaklar.
Artık avukatlık stajına başlayabilmek için "hukuk mesleklerine giriş sınavı"nı geçmek gerekecek.
Bu sınavı geçmek için de sanırım üç hak olacak.
Dolayısıyla artık eskisi gibi "hukuk fakültesi mezunu = avukat" olmayacak.
2022 yılında nüfusun 85 milyon olduğunu düşünürsek, her 480 kişiye bir avukat düşüyor. Bir avukatın -asgari ücrete denk kazanç sağlayarak- bürosunu döndürebilmesi için her hafta yeni bir dava alması gerekiyor. 480 kişinin üçte biri 18 yaşından küçük ise, yaklaşık 320 kişi. Senede 52 müvekkil geldiğini düşünelim, 6 yılda 320 kişinin tamamı bitecek. Eski müvekkillerin 6 yılda bir yeni davası olmadıkça yeni iş çıkmayacak.
Elbette potansiyel müvekkiller 320 kişi ile sınırlı değil. Ama bazı avukatların daha çok dava alabilmesi diğerlerinin daha az dava alması anlamına geliyor.
Yani avukatların %20'si pastadan daha büyük pay aldığı için avukatların %80'i bunu bile kazanamıyor veya kazanamayacağı için başka yerde maaşlı çalışıyor. Asgari ücretin temmuzda 11.400 TL olduğu İzmir'de haziran ayında bağlı çalışan avukatların %80'i 9000-10.000 TL bandında maaş alıyordu. Şimdilerde 15.000 TL'nin üzerinde alanlar azınlık.
Hukuk fakültesi mezunları artık avukatlık yaparak geçinemediklerini gördükleri için artık avukatlardan icra müdür yardımcılığı, adliye katipliği, mübaşirlik sınavlarına girip devlette maaşlı işe başlayanlar var. Kamu avukatlığı, hakimlik ve savcılık kazanmak ise bu işlere göre çok daha zor.
Öte yandan bir avukatlık bürosunun tutunması en az beş yılı gerektiren bir süreç. Bu sürede kira, vergi, SGK gibi diğer giderleri karşılayabilecek gücünüzün olması lazım.
Bu bilgilerin ışığında eğer annenizin veya babanızın kurulu hukuk bürosunu devralmayacaksanız avukat olmak için hukuk fakültesine girmek pek mantıklı gelmiyor. Çünkü maalesef yeni avukatların çoğu geçinemiyor. Ekonomik nedenlerle pek çok genç avukat intihar ediyor:
Yazdıklarım "hukuki tavsiye" değil, "hukuki bilgi"dir.
Bu hukuki bilgilerin, mevzuat veya içtihat değişikliği nedeniyle zaman içinde güncelliğini yitirebileceğini, sizin hukuki probleminize bire bir uymayabileceğini unutmayın. Hukuki sorununuz hakkında en doğru danışmanlığı vekalet vereceğiniz avukattan alabilirsiniz. İnternetten veya başka yerlerden öğrendikleriniz ile yürüteceğiniz hukuki işlemlerde hak kaybına uğrayabilirsiniz.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
óñêîğåíèå èíäåêñàöèè
31-10-2024, 23:11:20 in Aile Hukuku