Merhaba arkadaşlar,

Ben yazılım sektöründe danışmanlık hizmeti veriyorum bir alanda. Verdiğim danışmanlık hizmetinde ticari sırlar olabiliyor, benim para ya da zaman kaybederek edindiğim tecrübeleri paylaşıyorum bazı konularda.

Ben o kişinin projesinde uygulaması için o ticari sırları paylaşıyorum tutup da benim verdiğim hizmeti başkalarına satsın diye değil.

Neyse son zamanlarda gözlemledim ki, çalışma yaptığım birisi benim yaptığım çalışmanın benzerini başkalarına yapıyor. Bu durumdan rahatsız oldum. Benim ona verdiğim ticari sırları allayıp pullayarak başkalarına satıyor olabilir.

Yaptığım danışmanlık hizmetini alanların, ticari amaçlarla başkalarına yapmalarını hukuki olarak nasıl önleyebilirim?

Yani SEO işi gibi düşünün, SEO hizmeti verdiğim müşterilerimin başkalarına SEO adı altında çalışma yapmalarını engellemem gerekiyor hukuki olarak. Başkasına SEO çalışması yaptığını tespit ettiğimde hukuki olarak süründürmem gerekiyor(tabii baştan söylenecek başkalarına ilerde SEO hizmeti verecekseniz hiç çalışma yapmayalım sizin projeye - yoksa ilerde sıkıntı yaşarız diyeceğim), tazminatsa tazminat artık ne ise.

Bu tespit edilmez deniliyor genelde önleyemezsin deniliyor ama benim sorum o değil. Yani tespit edilip edilmemesi bir hukuk sorusu değil. Adamı tespit edeceğimiz varsayar isek hukuki olarak buna nasıl bir çare bulabiliriz?

Çalışmalarımızda sözleşme falan yok, zaten %100 internet üzerinden yapılan bir iş yüz yüze görüşme bile olmuyor. Kargo ile birbirinize sözleşme yollayın diyebilirsiniz ama yeri geliyor ayda 4-5 iş alıyorum herkesle de böyle uğraşamam hani çok uzun vadeli bir proje olsa 4-5 aylık o zaman olur da zaten çok uzun sürmeyen bir iş.

Birisi web sitene checkbox koy öyle yap dedi, oraya bir sözleşme koy vs sonra skype üzerinden gidin falan dedi de onu da tam anlamadım. Check box’u koyduk sözleşmeyi onaylattık adamın checkbox’u onayladığını nerden bileceğiz? (Yani nasıl kanıtlayacağız?)

Bir de sözleşmeye böyle bir madde koymam hukuki mi?
“Çalışmayı alan müşteri hayatının sonuna kadar asla ama asla başkalarına ticari amaçlar için SEO çalışması yapamaz.”

Bu eğer hukuki değilse ne yapabilirim? Sonuçta ticari sırlar paylaşıyorum benim yıllarca edindiğim tecrübeleri paylaşıyorum adam bir çalışmada hepsine vakıf oluyor ve bunun üzerinden başkalarına bunu satabilir. Bunu önlemem gerek en azından hukuki olarak caydırıcı olmak gerekiyor.

Çalışmalar genelde Skype üzerinden gidiyor teslimi e-mail ile yapıyorum iletişim Skype üzerinden gidiyor.

Skype’a şey yazsam olur mu yoksa?

“Size çalışma yaptıktan sonra başkalarına asla ama asla ticari amaçlarla SEO çalışması yapmamanız gerekiyor. Eğer yapacaksanız hiç çalışma yapmayalım. Başkalarına ticari amaçlar ile SEO çalışması yapmayacağınızı kabul ediyor musunuz?”

Tarzı bir onay yanıtı alsam “Evet” diyenlerle çalışsam. Bu işe yarar mı hukuki olarak?

Teşekkürler..