Öncelikle mrb. Babam için reddi miras talebinde bulumduk mahkeme gününü bekliyoruz. Sorum şu biz red yaptıktan sonra babamın borçlarından benim çocuklarım yani babamın torunlarıda mesul olurmu, yani çocuklarım içinde reddi miras yapmam gerekirmi? Eğer onlar içinde gerekiyorsa bizim duruşmada hem kendimiz hem çocuklarımız için red yapılma imkanı varmı, nasıl bir yol izlemem gerekli, torun için reddi miras dilekçesi nasıl yazılır.. cevap verirseniz sevinirim.
Merhaba, En yakın yasal mirasçıların tamamı ( Anneniz ve kardeşlerin tamamı ) mirası reddederse, miras iflas hükümlerine göre işlem görmeye uygun hale gelir. Dolayısıyla torunlara miras intikal etmez. Yakın süreçte aynı konuyu bizde deneyimledik. Hakim ile yaptığımız görüşmede de torunlar için ne yapmalıyız diye sorduğumuzda, yasal mirasçısının mirası reddetmesi dolayısıyla torun için her hangi bir işlem yapmamıza gerek olmadığını iletti. Ayrıca İcra müdürüne de mirası reddettiğimizi ilettiğimizde, siz hayattayken ve mirası reddetmişken alacaklıların torunlara yönelemeyeceği bilgisini verdi.
Burada dikkat edilmesi gereken konu babanızdan önce ölmüş olan bir kardeşiniz varsa, onun çocuğu sizlerle beraber ilk bakışta mirasçı olacağından reddetmesi gerekecektir.
Önemli bir nokta daha, alacaklıların sizin reddi miras kararınızı bilmediğinden, reddi mirası kararınız çıktıktan sonra, babanızın bildiğiniz kapalı/açık tüm icra dosyalarına ( bilmiyorsanuz e devlette murise ait icra dosyalarını sorgulayabilirsiniz) reddi miras kararınızı bir dilekçe ile sunarak size yönelecek tebligatları önleyebilirsiniz.
Tşkler verdiğiniz bilgi için canabi. Fakat miras reddini tüm kardeşlerim yapmadı ve biz konuyu bir hakime sorduk tamamınız red yapmazsa siz red ettiğiniz zaman ölmüş gibi işlem görürsünüz ve miras sizin çocuklarınıza geçer dedi. Önce sizin mirasçılıktan çıkmanız gerek sonra çocuklarınız için yapmanız gerek dedi. Bize böyle davalarda geliyor (yani toruna kalan borç vs gibi) dedi.. çocuklarım için nasıl bir dilekçe verecem bilmiyorum. Veya bizim reddi miras davasında çocuklar içinde karar verilemezmi, çocuklar için ayrıca dava açmaya gerek varmı bilmiyorum.. ve sizin dediğiniz red kararını sadece bir icra müdürlüğüne vermek yeterlimi. Yani onlar sisteme giriyorlar Türkiye geneli bütün icra dairelerinde bu karar gözükebiliyormu acaba. Vede siz sonuçta çocuklarınıza yapmadınız anladığım kadarıyla..
En yakın yasal mirasçıların tamamı mirası reddettiğinde murisin borca batık olduğu açıkca belli olduğundan alt soya miras intikal etmiyor ancak mirasçılardan reddetmeyen varsa miras, muristen kalan mal varlığı varmış gibi hareket ederek reddettmeyen mirasçılar ve reddedenlerin alt soyuna geçiyor. Şu an açtığınız reddi miras davasına veraset ilamını da sunduğunuzu tahmin ediyorum. Orada siz henüz reddetmediğiniz için çocuklarınızın ismi yer almaz dolayısıyla bu davada onlar için reddedemezsiniz ancak duruşma sırasında "benden sonra gelen mirasçılara mirası kabul edip etmediklerinin sorulmasını istiyorum" diyebilirsiniz. Hakimin bu talebi kabul etmesi durumunda, sizden sonra gelen mirasçılara bir karar yazısı gider ve 1 ay içerisinde kabul edip etmediklerini bildirmeleri istenir. Yazıya 1 ay içerisinde cevap vermezlerse de mirası kabul etmedikleri anlaşılarak onlar için de reddedilmiş olunur. Ancak bunu dava açarken ilettiğiniz dilekçeye mi yoksa duruşma sırasında hakime mi iletiyorsunuz o konuda net değilim.
Bu konuların tamamından farklı olarak ( avukat değilim, hukuk okumadım sadece bu süreçleri geçirdim bir kaç hakim ve icra daireleri ile görüştüm) Siz reddettiniz diyelim. Daha sonra veraset ilamı aldınız ve çocuğunuzu gördünüz. Daha sonra aynı ilk dava dilekçesinde olduğu gibi sadece davacı kısmına : isim/soyisim' e velayeten babası isim/soyisim şeklinde yazarak ve imzalayarak çocuk için red davası açabilirsiniz. Bu noktada bizdeki kararda olduğu gibi en yakınların tamamının reddedip reddetmediğine bakmaksızın, siz yani murisin yasal mirasçısı mirası reddettiğiniz için çocugunuza miras geçmeyeceği ve mirasçı sıfatı olmadığına karar verilebilir. Çoğu avukat siz reddettiniz, çocuk için bir şey yapmaya gerek yok mirasın önünü kesmiş oldunuz der, evet doğru diyorlar burada aktarımak istenen de bu sanırım.
Siz duruşmada sonrakilere sorulsun talebini iletin kabul edilmezse de bu red kararını koyarak bir veraset ilamı alın ve çocuğunuz içinde red davası açarak sonucunu görün. Mirasçı sıfatı yoktur şeklinde karar çıkarsa bu kararı saklarsınız. Çıkmazsada zaten çocuk için de reddedilecek demektir, her iki ihtimalde sizin lehinize.
İcra dairelerine gelince, müdürler ile yaptığım görüşmede bana iletilen, siz reddettiğiniz için çocuğunuza gidilmez şeklinde bir çok icra dairesi müdürleri aynı cevabı ilettiler ve hepsi şu nu da eklediler, siz yaşıyorken mirası reddetseniz de reddetmeseniz de çocuğunuza gidilmez. Tabi ki danışarak alınan bilgilerin uygulamada farklılıklar gösterebileceğinden şüphelenerek tüm icra dairelerine ve tüm icra dosyalarına ayrı ayrı en yakın mirasçıların reddettiğini başkaca mirasçısı kalmadığını ileten bir dilekçe ile red kararının örneklerini sundum. Şu an takip ettiğim icra dosyalarından açık olanlarında reddeden mirasçılar için durdurulduğunu öğrendim.
Sıkıntılı bir süreç çok iyi biliyorum.
Umarım faydalı olur yazdıklarım.
Konu canabi tarafından (13-01-2021 Saat 09:58:01 ) de değiştirilmiştir.
Çok teşekkürler canabi bey anladım. Ama son bir şey sormak istiyorum bilginiz varsa. Diyelim ki bizim reddi miras davası sonuçlandı ve biz mirasçılıktan çıktık. Yeni veraset ilamı aldık ve bu veraset ilamında çocuğumun adı geçmiyor ise çocuk yinede mirasçı sayılırmı? çocuğun veraset ilamında adı gözükmese dahi dava açmaya gerek varmıdır?
Size ait reddi miras kararınız ve kesinleşme şerhinizi dilekçenize ek yaparak tekrar veraset ilamı davası açacaksınız. Bu verasette, mirası reddetmeyen kardeşleriniz ve reddedenlerin çocukları payları ile görünecek. Görünmeme ihtimali çok çok düşük ve öyle olursa hiç bir şey yamanıza gerek yok. Daha sonra çocukların olduğu veraset ilamını dilekçe ekine ekleyerek velayeten kendi çocuğunuz adına reddi miras davası açacaksınız.
Bizde aynen bu şekilde yaptık ancak bizde tüm yasal mirasçılar mirası reddetti. Çocuk için açtığımız davada mahkeme kararı " yasal mirasçıları tarafından reddedilen mirasın alt soya geçmeyeceği ve babası yaşıyorken çocuğun mirasçı olamayacağı anlaşıldığından davanın reddine" şeklinde karar çıktı. Bu karar benim ve ablamın kendi çocukları için açtığı iki ayrı davada da aynı şekilde.
Sizdeki durumda mirası reddetmeyen kardeşleriniz olduğu için çocuklar adına mirasın reddine karar verilebilir (kayyum atanarak ya da duruşma sırasında) ancak bizdeki gibi bir kararın çıkma ihtimali de var. Her iki karar da sizin lehinize olacaktır.
İyi günler,size şöyle bir sorum olacak.Forumda benim durumumu yakın ifadeler görmeme rağmen tam olarak örtüşmediği için yeni bir konu açıyorum,kusura...
Tüvtürke aracı muayene ettirdikten sonra kredi kartımdan komisyon ücreti alındı. Tüketici hakem heyetine başvurdum ve hakem heyeti beni haklı buldu....
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
tüvtürke karşı tüketici hakem...
07-05-2025, 23:40:53 in Tüketici Hakları