Benim babam vefat ettikten sonra kendisinin bankaya borcu olduğunu öğrendik. Bu birinci konudur.
İkinci konu; babamın babası ve annesinden kalan malları, babamın kardeşleri kendi üzerlerine almışlar. Babam da hayatta iken kardeşleri ile görüşmüyordu ve miras hakkını alamamıştı. Şuanda babamın üzerine hiç bir mal görünmüyor. Dava açıp, dedemden kalan araziler için kadastro bozma ve tereke tespiti yaptırmayı düşünüyorum.
Bu durumda, babamın borcu sebebi ile reddi miras yaparsam, dedemden bana kalan mirastan da vazgeçmiş olur muyum?
Cevap: Baba için reddi miras, dedeyi de kapsar mı?
Bir kişinin mirasını reddetmek bir başkasından doğan miras hakkını etkilemez.
Ancak dedenizin mirasçısı olup olmadığınız konusunda şüpheliyim. Çünkü mirasçılar ve payları, mirasbırakanın ölüm anına göre belirlenir.
Eğer babanız dedenizden sonra vefat ettiyse, siz dedenizin değil, babanızın mirasçısı olursunuz.
Dedeniz babanızdan sonra vefat ettiyse, mirasçısınız, babanızın mirasını reddetmiş olsanız dahi, dedenizin vefat ettiği andaki mallarda miras hakkınız var. Dedeniz eğer sağlığında sizin saklı payınızı zedeleyecek bir işlem yapmışsa, buna karşı da dava açma hakkınız var.
Ancak anlattıklarınızdan dedenizin babanızdan önce vefat ettiği anlaşılıyor.
Bu durumda dedenizin mirasçısı siz değil babanız.
Eğer dedeniz vefat ettiğinde malları kendi adına tapulu ise, babanızın kardeşlerinin bunu kendi başlarına üzerlerine geçirmelerine imkanı yok.
Ya dedeniz vefat etmeden dedenizin imzasıyla kendi üzerlerine geçirmişlerdir, ya da öldükten sonra babanızın imzasıyla.
Dedenizin değil babanızın mirasçısı iseniz, babanızın mirasını reddettiğinizde hak sahibi olamazsınız.
Yazdıklarım "hukuki tavsiye" değil, "hukuki bilgi"dir.
Bu hukuki bilgilerin, mevzuat veya içtihat değişikliği nedeniyle zaman içinde güncelliğini yitirebileceğini, sizin hukuki probleminize bire bir uymayabileceğini unutmayın. Hukuki sorununuz hakkında en doğru danışmanlığı vekalet vereceğiniz avukattan alabilirsiniz. İnternetten veya başka yerlerden öğrendikleriniz ile yürüteceğiniz hukuki işlemlerde hak kaybına uğrayabilirsiniz.
Cevap: Baba için reddi miras, dedeyi de kapsar mı?
4. Sure (Nisâ Suresi), 12. Ayet
Eğer çocukları yoksa, karılarınızın geriye bıraktıklarının yarısı sizindir. Eğer çocukları varsa, bıraktıklarının dörtte biri sizindir. (Bu paylaştırma, ölen karılarınızın) yaptıkları vasiyetlerin yerine getirilmesi, yahut borçlarının ödenmesinden sonradır. Eğer sizin çocuğunuz yoksa, bıraktığınızın dörtte biri onlarındır. Eğer çocuğunuz varsa bıraktığınızın sekizde biri onlarındır. (Yine bu paylaştırma) yaptığınız vasiyetin yerine getirilmesinden, yahut borçlarınızın ödenmesinden sonradır. Eğer kendisine varis olunan bir erkek veya bir kadının evladı ve babası olmaz ve bir erkek veya bir kız kardeşi bulunursa ona altıda bir düşer. Eğer (kardeşler) birden fazla olurlarsa, üçte birde ortaktırlar. (Bu paylaştırma varislere) zarar vermeksizin yapılan vasiyetin yerine getirilmesinden, yahut borcun ödenmesinden sonra yapılır. (Bütün bunlar) Allah'ın emridir. Allah hakkıyla bilendir, halimdir (hemen cezalandırmaz, mühlet verir.)
Cevap: Baba için reddi miras, dedeyi de kapsar mı?
Merhaba,
Bir sorum daha var. Babam vefat ettikten sonra, 4 adet kredi borcundan 2 tanesini sigorta, bankaya ödedi. Bu durumda, benim reddi miras yapma hakkım kayıp mı oldu? Bu borcu sigorta ödemeden benim reddi miras başvurusu yapmam mı gerekiyor? Bir de reddi miras için henüz 3 ayık süre dolmadı.
Cevap: Baba için reddi miras, dedeyi de kapsar mı?
Merhaba Sayın Avukatlar
Miras hukuku konusunda eğer cevaplarsanız benimde bir problemim var.
Şöyleki ;
Büyükbaba vefat etti. 1 birim borcu ama 5 birim malı var.Eşi ve evli 3 çoçuğu yaşıyor.
Eşim olan oğlu, babasına yaşarken verdiği söz yüzünden süresi içinde reddi miras yaptı. Oysa şu an için 2 birim borcu var.
Mirasçılık hakkı geline(bana)ve toruna geçti.
Şimdi eşim (oğlu), bizim de (gelin ve torun) mirası reddetmemizi istiyor.
Ben eşime hak verdiğimden isteğini yerine getireceğim.
Ancak reşit ve bekar oğlumuz (torun), babasına karşı gelerek büyükbabasının mirasını kabul etmek istiyor.
Eşim," eğer benim sözümü saymaz ve büyükbabasının mirasından kalan payı alırsa, benim şu ana kadar olan 2 birim borçlarımdan da sorumlu olacak, haberi yok " diyor.
Bu konuda acil ve kesin bilgiye ihtiyacım var.
Kanuni hakkı ise oğlum (torun) büyükbabasının borçları ödendikten sonra kalan hakkını almalı, ancak babasının söylediği doğruysa bu çok önemli.
Zaten anne baba olarak ona 2 birim borçtan başka birşey bırakamayacaktık, "ödeyemezsek biz ölünce reddeder" diye avunuyordum. Ama babasının dediği doğruysa büyükbabasından kalan miras hakkını da red etmeli. Bu konuda kanun ne diyor, bana anlayabileceğim şekilde bilgi verebilir misiniz. Çok önemli ve az vaktimiz var, cevap verebilirseniz minnettar olurum.
Kısaca torun şimdi dedenin mirasını kabul ederse babasının şuanki borçlarından da sorumlu olur mu?
Şimdiden teşekkürler
Konu vatandasanne tarafından (04-03-2018 Saat 23:13:40 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: Cevap değil soru sormak istiyorum
Cevap: Baba için reddi miras, dedeyi de kapsar mı?
Borç esinizin borcu ve o hayatta iken oglunuz babasinin borclarindan sorumlu degildir. Dedesinin mirasini kabul etmesi, babasinin borclarinin da ona kalmasina sebep olmaz.
Cevap: Baba için reddi miras, dedeyi de kapsar mı?
Öncelikle siz kayınpederinizin mirasçısı zaten olmazsınız.
Eşiniz mirası reddettiğinde, o babasından önce vefat etmiş gibi mirasçılar belirlenir.
Kayınpederinizden eşinize kalması gereken miras, çocuklarınıza kalır.
Kayınpederinizin mirasını reddetmemek demek, kayınpederinizden gelen miras payını almak, kayınpederinizin borçlarını üstlenmek anlamına gelir.
Kayınpederinizin mirasını reddetmeyen oğlunuz, babasının borçlarını kabul etmiş olmaz.
Eşinizin borçları, hayatta olduğu sürece şahsına aittir. Vefat ettiğinde mirasçıları siz ve oğlunuz olursanız, reddetmediğiniz takdirde o zaman borçtan sorumlu olursunuz.
Cevap: Baba için reddi miras, dedeyi de kapsar mı?
Sn Yusuf Selçuk Ateşkan,
Cevabınız için çok teşekkürler.
Ancak eşimin reddi miras yapmasından sonra çıkartılan veraset ilamında (eğer eşim red etmeseydi ona kalacak olan hissenin) 4/1 bana-4/3 oğluma olarak yazılmış.
Normalde gelinin kan bağı yok, miras kalmaz deniyor. Acaba hakim hatalı karar mı verdi. Bunu düzelttirmek için başvurumu yapmak gerekir ? Gelin olarak bana kalan mirası bende red edebilir miyim.?
Bu durumda çıkartılan veraset ilamının değişmesi gerekecek. Tekrar tüm işlemleri yeniden mi yapacağız, yoksa ilk mahkeme kararına ekletme yapabilir miyiz?
- - - Updated - - -
Sn Yusuf Selçuk Ateşkan,
Cevabınız için çok teşekkürler.
Ancak eşimin reddi miras yapmasından sonra çıkartılan veraset ilamında (eğer eşim red etmeseydi ona kalacak olan hissenin) 4/1 bana-4/3 oğluma olarak yazılmış.
Normalde gelinin kan bağı yok, miras kalmaz deniyor. Acaba hakim hatalı karar mı verdi. Bunu düzelttirmek için başvurumu yapmak gerekir ? Gelin olarak bana kalan mirası bende red edebilir miyim.?
Bu durumda çıkartılan veraset ilamının değişmesi gerekecek. Tekrar tüm işlemleri yeniden mi yapacağız, yoksa ilk mahkeme kararına ekletme yapabilir miyiz?
Merhaba, Biz kardeşler olarak babamızın vefatından sonra reddi miras davası açtık, kabul edildi ve şuan son onay aşamasında. Diğer taraftan başka bir...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku