resmi şekilde hazırlanan bir vasiyetnamenin "saklı paylar" açısından dava edilmesi durumunda "saklı pay" miktarı nasıl hesaplanıyor?
"saklı paylar" konusunu içeren bütün forumları okudum. eğer gözden kaçırdığım cümleler yoksa, hiçbir forumda "saklı paylar"ın miktarlarının hesaplanması konusu sorulmamış.
"altsoy için yasal miras payının yarısı" saklı pay oranı olarak kanunda yer alıyor ama adı geçen "saklı pay" miktarı mirasbırakanın hangi zamandaki servetine göre hesaplanıyor?
mirasbırakan sağlığında sanayici ise ve bilumum şirketlerde değişik paylarda hisseleri varsa ama bu hisse miktarları süregelen zamanda alım satımlarla değişikliğe uğramışsa, "saklı pay" hangi zamandaki hisse paylarına ve değerlerine göre hesaplanacak? şirket hisselerindeki değer tesbiti, hisse oranına göre o şirketin hangi zamandaki aktif-pasif rakamları üzerinden hesaplanacak? hissedarı olduğu her şirketin bilirkişiler tarafından değeri mi ortaya çıkarılacak? bu değerler ortaya çıkarılırken şirketin karda mı yoksa zararda mı olduğu nasıl tesbit edilecek, kar-zarar grafiği haliyle değişirken hangi zamandaki varlık değeri referans alınacak?
ayrıca mirasbırakan sanayici, devamlı gayrimenkul alıp satan ve bankalara teminat olarak gayrimenkullerini ipotek eden kişidir. hangi devredeki gayrimenkulleri "saklı pay" miktarı hesaplanırken hesaba dahil edilir? "saklı pay" miktarı hangi servete göre oranlanır ki, tasarruflarda aşılıp aşılmadığı tartışma konusu edilir?
mirasbırakan bir zamanlar zengin olup, yaşamının son yıllarında borçlarını ödeyebilmek için gayrimenkullerini sattı ise ve geriye ne kadar kalacağını bilmeden, vasiyet ile çocuklarından birini mirasından mahrum etti ise, o çocuk babasının hangi serveti üzerinden "saklı pay" hesabı yaptıracak ki, babasının bazı tasarruflarını "saklı payı" aşıldı iddiası ile dava etsin ve iptalini istesin? yoksa hangisi tutarsa diye, haberdar edildiği, babasının sağlıklı ve hür iradesi ile gerçekleştirdiği bütün satışların iptalini mi isteyecek? #8220;saklı pay miktarına ulaşıldı#8221; denilebilecek rakam sınırı nerededir?
bu tip sanayiciler ve sanayici çocuklarının çok olduğu çevremde, eminim bu forumu okuyanlar arasında da vardır, beni de zaman zaman çare arama toplantılarına çağırdıklarından, "saklı pay" konusundaki tartışmalara olumlu katkıda bulunabilmem için yardımlarınızı esirgemeyeceğinizi umarım.
Madde 506.- Saklı pay aşağıdaki oranlardan ibarettir:
1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,
2. Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,
3. Kardeşlerden her biri için yasal miras payının sekizde biri,
4. Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması hâlinde yasal miras payının tamamı, diğer hâllerde yasal miras payının dörtte üçü.
yazımı bir kerre daha okursanız, diğer forumları okuduğumu ve zahmet edip yazdığınız madde 506 yı zaten bildiğimi görürsünüz.
ancak, altsoy için yasal miras payının yarısı olan saklı payın miktarının hesaplanabilmesi için yasal miras payının ortaya çıkarılması lazım.
normal şartlarda yasal miras payı mirasbırakanın vefat anında bıraktığı varlık üzerinden hesaplanır ve buna hiçbir varis itiraz etmez. işlemler kolayca halledilir. terekenin daha büyük olması gerektiği fazla tartışılmaz.
ancak, vasiyetname ile varislerden birisi miras dışında bırakıldı ise, sözkonusu varis saklı payı aşıldı iddiası ile en azından saklı payı için tenkis davası açar. saklı payı ne olmalıdır ki, aşıldı iddiası ile mirasbırakanın bazı tasarruflarını dava yolu ile iptal ettirsin? açacağı dava sayısı hangi rakamsal hedefe ulaşmak için sınırlandırılabilir?
şimdi lütfen yeniden soruyorum. acaba, tecrübelerinize göre terekenin büyüklüğü ne olmalıdır? kaç yıl geri gidilmeli ki, mal satışı yolu veya bağış ile yapılan tasarruflar iptal edilsin?
tereke vefat anındaki kalan servet midir yoksa tereke hesabı için kaç yıl geri gidilerek sağlıklı ve hür irade ile yapılmış tasarruflar iptal edilir?
biliyoruz ki, tatmin olmayan bir varis var ve sayısız dava açmak istiyor. davalar açılıp tasarruf iptalleri geldikçe tereke büyüyecektir ve dolayısı ile saklı pay da büyüyecektir. sınır nerededir??
Bildiğiniz bir kaç maddeye ek olarak Medeni Kanuna biraz göz atmanızı öneririm. İstediğiniz her türlü bilgiye ayrıntılarıyla ulaşabilirsiniz.
a. Tenkise tabi kazandırmalar
Madde 565 - Aşağıdaki karşılıksız kazandırmalar, ölüme bağlı tasarruflar gibi tenkise tabidir:
1. Mirasbırakanın, mirasçılık sıfatını kaybeden yasal mirasçıya miras payına mahsuben yapmış olduğu sağlararası kazandırmalar,geri verilmemek kaydıyla altsoyuna malvarlığı devri veya borçtan kurtarma yoluyla yaptığı kazandırmalar ya da alışılmışın dışında verilen çeyiz ve kuruluş sermayesi,
2. Miras haklarının ölümden önce tasfiyesi maksadıyla yapılan kazandırmalar,
3. Mirasbırakanın serbestçe dönme hakkını saklı tutarak yaptığı bağışlamalar ve ölümünden önceki bir yıl içinde adet üzere verilen hediyeler dışında yapmış olduğu bağışlamalar,
4. Mirasbırakanın saklı pay kurallarını etkisiz kılmak amacıyla yaptığı açık olan kazandırmalar.
Ölüm sonrasında elde bulunan net terekeye, tenkise ve denkleştirmeye tabi kazanımların eklenmesinden sonra saklı paylar hesaplanabilir. Saygılar..
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
you could check here
04-07-2025, 21:47:25 in Bireysel İş Hukuku