2015 yılı Ekim ayında bir internet servis sağlayıcısından 24 aylık taahhütle sözleşme yaptım. Şuan 19. ayı doldurmak üzereyim. Tüketici yasasını incelediğimde 12 aydan fazla taahhütlü sözleşme yapılamayacağı yazıyor. Bu nedenle herhangi bir bedel ödemeden iptal ettirmek istiyorum.
Hangi yolları izlemem gerekiyor.
Öncelikle firmaya iptal ettirmek istediğimi bildirip daha sonra bana çıkaracakları borca karşılık tüketici heyetine mi başvurmalıyım.
Cevap: İnternet Abonelik İptali (24 aylık taahhüt)
Bu durumda ya kalan ayların ücretini ya da şu ana kadar aldığınız indirimlerin tamamını geri ödemek zorundasınız. Hangisi daha az ise o ödenir. Aboneliği iptal etmenin ise hukuki soru olan bir yönü yok. Müşteri hizmetlerinden bilgi alın. Ya E-Posta ya da faks isterler.
Kanunu yanlış okuyorsunuz. 12 aydan uzun taahhüt alınmaz demiyor. 12 aydan uzun süreli sözleşmelerden caymanın cezası olmaz deniyor. Taahhüt ile ilgili bir kavram söz konusu değil. Yani size cayma cezası ödetemezler. Ancak taahhüt karşılığı aldığınız indirimleri ya da taahhüt kapsamında verdiğiniz ödeme sözünü tutmanızı isterler ki bu gayet kanuna uygun.
Konu CanCi tarafından (25-04-2017 Saat 15:16:48 ) de değiştirilmiştir.
Cevap: İnternet Abonelik İptali (24 aylık taahhüt)
Maalesef Tüketici olarak haklarımızı bilmediğimzden ve de koca firma böyle bir usulsülük yapamaz dediğimizden hak arayışına bir çoğumuz giremiyoruz.dediğiniz gibi 12 ayın üzerinde tahahüt cayma hakkınızı kullanıp bedel ödemezsiniz.Firma size ihtar çekerse de itiraz edersiniz hiç bir sorun olmaz.
Cevap: İnternet Abonelik İptali (24 aylık taahhüt)
Sn. yaseminyasemin
Ortada usulsüz bir durum olduğunu sanmıyorum. Zaten firmaların sözleşmeleri BTK'dan onay alınmadan yayınlanmıyor. 12 aydan uzun süreli taahhüt yapılamaz diye bir şey hiçbir yerde yazmıyor. Yazan şu: 12 aydan uzun süreli abonelik sözleşmelerinin iptalinde cayma bedeli adı altında cezalar alınamaz.
Burada taahhüt kelimesi nerede geçiyor? Taahhüt demek, bir vaatte bulunmak demek. Siz bu hizmeti en az 24 ay süreyle alma vaadinde bulunuyorsunuz, karşı taraf da size bu hizmeti indirimli fiyattan vermeyi taahhüt ediyor. Hatta yeri gelince yanında kurulum, modem, aktivasyon vb. hizmetleri ücretsiz olarak sağlıyor. Eğer siz bu sözünüzden dönmek isterseniz, karşılığında iki seçeneğiniz var: "Ya vaat ettiğin ödemeyi gerçekleştir (yani 19 aydır aboneysen kalan 5 ayı da öde) ya da bu taahhüt karşılığında aldığın indirimleri iade et" Burada bir ceza söz konusu değil. Sözleşmeyi fesih ediyorsanız, sözleşmeden edindiğiniz faydaları iade etmekle mükellefsiniz.
Cevap: İnternet Abonelik İptali (24 aylık taahhüt)
Sayın CanCİ,benzer olayı yaşadım.Tahahütten dönme nedeni ile firma 500 tl tazminat ödemem için ihtar gönderdi.Ardından icra takibine girişti.Olayı BTK ya taşıyınca firma icrayı kaldırdı.Yapmıyor değiller ben icraya itiraz etmeseydim önemsemeseydim nasılsa kanun var ben haklıyım diyerek dikkate almasaydım icra kesinleşecekti.Yapacak birşey kalmayacaktı haksız olduğum için değil icrayı kesinleştirdiğim için tazminatı ödeyecektim.Bu da bir usulsüzlük değil midir?Bilmeyip önemsemeden ilamsız takibi kenara atıp icra kesinleştiği için borçlu duruma düşen çok sayıda insan var.İnsanların bilgisizliklerinden yararlanıp durumu kendi lehine çevirmekte usulsüzlük değil midir?
Cevap: İnternet Abonelik İptali (24 aylık taahhüt)
Talep edilen tazminat veya taahhütten dönme cezası ise böyle bir şeye hakkı yok.
Ancak 24 ay taahhüt nedeniyle 19 ay boyunca her ay 15 TL olmak üzere 19x15=285 TL indirim yapmışsa,
diyelim ki 69TL'lik abonelik bedeli yerine 54 TL alınmışsa, kalan 5 ayın indirimli ücreti olan 54x5= 270 TL veya indirim tutarı olan 285 TL'den az olanını yani 270 TL'yi talep edebilir.
Yazdıklarım "hukuki tavsiye" değil, "hukuki bilgi"dir.
Bu hukuki bilgilerin, mevzuat veya içtihat değişikliği nedeniyle zaman içinde güncelliğini yitirebileceğini, sizin hukuki probleminize bire bir uymayabileceğini unutmayın. Hukuki sorununuz hakkında en doğru danışmanlığı vekalet vereceğiniz avukattan alabilirsiniz. İnternetten veya başka yerlerden öğrendikleriniz ile yürüteceğiniz hukuki işlemlerde hak kaybına uğrayabilirsiniz.
Cevap: İnternet Abonelik İptali (24 aylık taahhüt)
Sayın yaseminyasemin.
Olayı ele alış şekliniz yanlış.
Karşı komşunuz bile size ilamsız icra takibi başlatabilir. İlamsız icra için illa elde bir fatura, sözleşme ya da borç senedi olması lazım değildir. Bu yüzden "ilamsız" denir zaten. Bu borçlara 7 gün içinde itiraz edilmezse bu ödemenin yapılması şart olur. Bunu herkes herkese yapabilir. Size bu icrayı başlatanın illa bir hizmet aldığınız bir yer olması şart değildir yani. O yüzden bu icraların sebebini cayma cezası gibi göstermenin lüzumu yok. Bir telekom firması cayma cezasını bahane ederek size ilamsız icra takibi başlatır, bir bakkal ise "dükkanımın önünden geçtin dükkanımın bereketini kaçırdın" diye bahane uydurup başlatır. Bu durum, icra aracılığı ile talep edilen paranın hukuken haklı olduğu anlamına gelmez. Eğer haksız olduğunu düşünüyorsanız, itiraz etmeniz gerekir. "Ben nasılsa haklıyım" diye itiraz etmemek nasıl bir mantıktır? Tam tersine, eğer haklıysanız icraya itiraz etmeniz gerekir zaten. Yoksa karşı tarafın haklı alacağına niye itiraz edesiniz? O zaman bir de icra inkar tazminatı gibi ek masraflar ödersiniz.
Bu davranışın art niyetli olması, 12 aydan uzun olan taahhütlü sözleşmelerin geçersiz ya da kanuna aykırı olduğu ya da usulsüz olduğu anlamına gelmez. İkisi tamamen alakasız konular. İnsanlar bu yazıları okuyup yanlış yönlenebilir. 12 aydan uzun taahhütlü sözleşmeler yasaldır. Bu sözleşmelerden cayılması halinde cayma ceza kesilemez ancak taahhüt kapsamında alınan indirimler geri talep edilebilir. Sapla samanı ayırmak gerek. Bu konunun tüketici hukukuyla bir alakası yok. Yukarıdaki kanun maddesiyle de bir alakası yok.
Fatura, tek başına borcun kanıtı değildir. Biri size bir fatura çıkardı diye bu borç kesinleşmiş ya da haklı bir borç değildir. İcra ederlerse itiraz edersiniz. Mahkemeye verirlerse kaybederler. Vermezlerse zaten sorun yok. Firmalar sizi taahhütlü sözleşmeden caydığınız için cezalandıramaz. Sizden ancak taahhüt kapsamında elde ettiğiniz indirimlerin iadesini isterler. Bu miktar, ödemeyi taahhüt ettiğiniz miktarın henüz ödenmemiş kısmından fazla ise, borcunuz ödenmemiş kısımla sınırlı kalır. Bu, karşılıklı borçların ifa edilmesinin gereğidir.
Cevap: İnternet Abonelik İptali (24 aylık taahhüt)
CanCi rumuzlu üyeden alıntı
Kanunu yanlış okuyorsunuz. 12 aydan uzun taahhüt alınmaz demiyor. 12 aydan uzun süreli sözleşmelerden caymanın cezası olmaz deniyor. Taahhüt ile ilgili bir kavram söz konusu değil. Yani size cayma cezası ödetemezler. Ancak taahhüt karşılığı aldığınız indirimleri ya da taahhüt kapsamında verdiğiniz ödeme sözünü tutmanızı isterler ki bu gayet kanuna uygun.
Asıl siz yanlış okuyorsunuz, 12 aydan uzun taahhüt alınamaz yorumu yapılır oradan. "Herhangi bir gerekçe göstermeksizin iptal etmek" demek, taahhüdün otomatik olarak geçersiz olduğunu söylemek demektir. Ben kanuna göre sözleşmeyi feshediyorum. Dolayısıyla sözleşmenin geri kalan maddeleri de hükümsüzdür.
Abonelik sözleşmeleri yönetmeliği madde 16'ya iyi bakın, madde 22 buna atıfta bulunuyor ve diyor ki "1 yıldan uzun süreli sözleşmeyi istediği zaman fesheder, ancak (bunun dışında) süresinden önce bozarsa 16'ncı madde uygulanıyr". Dolayısıyla 16'ncı maddeye göre de sadece süresinden önce bozulan taahhütlerde, yani sadece 1 yıldan kısa taahhütlü sözleşmelerde eğer tüketici taahhüdünü bozarsa, ancak o zaman indirimleri, cayma bedelini vs öder. Madde 16'ya iyi bakın diyorum çünkü şirketlerin yaptığı "cayma bedeli değil, indirimleri geri alıyoruz" şeklindeki çakallığa da değiniyor ve indirim sözcüğünü kasıtlı olarak kullanıyor.
Dolayısıyla tekrar etmek gerekirse, siz yanlış okuyorsunuz kanunu. 12 ay ve üzeri sözleşmeler hükümsüzdür, bir maddesi değil tüm maddeleri hükümsüzdür. Hükümsüz bir sözleşme imzalanmış dahi olsa yok hükmündedir. Dolayısıyla da indirimleri geri ödersiniz gibi bir sonuç çıkmaz. Çıkacak olsaydı bile abonelik sözleşmeleri yönetmeliği o çakallığı da fark edip 16'ncı maddede onu da yazmış bulunuyor.
Daha önce bu konuyla ilgili Vodafone'u THH'ye şikayet ettim ve lehime karar çıktı.
Cevap: İnternet Abonelik İptali (24 aylık taahhüt)
ABONELİK SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ 24 Ocak 2015 CUMARTESİ
Resmî Gazete
Sayı : 29246
Sözleşmenin feshi
MADDE 22 – (1) Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıl ve daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir.
(2) Süresi bir yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmesinde satıcı veya sağlayıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılması halinde veya tüketicinin hizmetten yararlanmasına engel olabilecek geçerli bir sebebin varlığı halinde tüketici sözleşmeyi feshedebilir.
(3) Tüketicinin taahhütlü aboneliğini süresinden önce feshetmesi halinde, 16 ncı madde hükmü uygulanır.
(4) Satıcı veya sağlayıcı, abonelik sözleşmesinin feshedilmesi ile ilgili bildirim ve taleplere ilişkin işlemleri yerine getirmek üzere gerekli tedbirleri almak ve gerektiğinde uygun bir sistem kurup bu sistemi kesintisiz olarak açık tutmakla yükümlüdür.
Taahhütlü aboneliğin süresinden önce feshi
MADDE 16 – (1) Taahhütlü aboneliklerde tüketicinin süresinden önce taahhütlü aboneliğini sonlandırması halinde, satıcı veya sağlayıcının talep edeceği bedel, tüketicinin taahhüdüne son verdiği tarihe kadar tüketiciye sağlanan indirim, cihaz veya diğer faydaların bedellerinin tahsil edilmemiş kısmının toplamı ile sınırlı kalmak zorundadır. Ancak, tüketiciden taahhüt kapsamında tahsil edileceği belirlenen bedellerin henüz tahakkuk etmemiş kısmının toplamının, bu tutardan düşük olması halinde sınır değeri olarak tüketici lehine olan tutarın esas alınması zorunludur.
(2) Taahhütlü aboneliklerde tüketicinin yerleşim yerinin değişmesi ve taahhüt konusu hizmetin tüketiciye yeni yerleşim yerinde aynı nitelikte sunulmasının fiilen imkansız olması durumunda, tüketici birinci fıkrada belirtilen tutarları veya herhangi bir bedeli ödemeksizin taahhütlü aboneliğini feshedebilir.
Yönetmelikte taahhüdün feshinde ceza ödenmemesine değil ödenecek cezanın sınırına değinilmiştir. Yani bir bedel ödenebileceğini mevzuat da öngörmüştür. Bu bedel ceza koşulu değil yukarıda birçok kişinin de bahsettiği şekilde taahhüt bozma bedelidir. İki taraftan birinin sözünü tutmaması üzerine diğerinin de sözünü tutmamasıdır olay.
Cevap: İnternet Abonelik İptali (24 aylık taahhüt)
Merhabalar, 27.09.2018 tarihinde Türktelekomdan aranmam neticesinde sabit telefon hattı ve internet hizmetimle ilgili 24 ay taahhüt onayını sesli olarak verdim. Fakat internette kopma ve çok yavaş olmasından dolayı defaatle arıza kaydı oluşturduğum halde sorunun çözülmemesi sonucu 17.10.2018 tarihinde sabit hattımı ve internet hizmetimi başka bir operatöre taşıdım. Taahhüt verdiğim tarihten itibaren 1 ay bile geçmemişken tarafıma sabit hat için 468 TL, internet için se 121 TL cayma bedeli fatura ettiler.
Birincisi vermiş olduğum taahhütle ilgili elimde hiçbir kanıt yok (sadece telefonda onayladım ve müşteri temsilcisi taahhüt tarihini onaylıyor.) İkincisi Türk telekomla en son yazılı sözleşmeyi 2013 yılında yapmıştım, o gün bugündür sesli onayla taahhüt veriyordum.
Sormak istedidiğim bu şartlarda TürkTelekom'un talep ettiği bu bedeller haklımıdır, haksız sa nme yapmam gerekir. yanıt verebilirseniz çok memnun olurum.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
óñêîğåíèå èíäåêñàöèè
31-10-2024, 23:11:20 in Aile Hukuku