2013 yılında kullanmış olduğum kredi için bankaya talepte bulundum. Banka olumsuz cevap verince Tüketici hakem heyetine başvuruda bulundum. Tüketici hakem heyeti için gerekli dosya masrafı dekontu için bankaya gittiğimde dekont veremeyeceklerini internet bankacılığından dekont almam gerektiğini ifade ettiler. İnternet bankacılığından aldığım dekontta1379.-TL komisyon ve masraf kesintisi ibaresi geçmektedir. Hakem heyeti lehimde karar vermesinin akabinde banka tarafıma dava açmış bu tutarın içinde toplam 510 tl ipotek ve ekspertiz masrafı olduğunu ifade ediyorlar. Bu arada hakem heyetine herhangi bir belge bilgi vermemişler.

Mahkemeye yaptıkları başvuruda ipotek ve ekspertiz masrafının dekontu dosya ekinde göstermişler. Ancak bu dekontları kendim görmedim. Bu aşamada 510 tl lik tutarı kabul edip, eksik ve kötü davranışta bulunan bankanın avukatlık ve dava masrafını ödemesini sağlayabilirmiyim. Ya da nasıl bir savunmada bulunmam gerekir.

kendi hazırlamış olduğum savunma aşağıdaki uygunmudur? Eksigi varmıdır.

Davacı bankadan 04/07/2013 tarihinde kredi kullandım, kredi kullanımı sırasında tarafımdan komisyon ve masraf adı altında 1379.-TL dosya masrafı kesilmiştir.
Haksız olarak kesildiğini düşündüğüm dosya masrafının iadesi için 2015 yılında davacı bankaya başvurdum. Bankanın olumsuz cevap vermesinden dolayı Gebze Tüketici Hakem Heyetine 08/06/2015 tarihinde ilgili dosya masrafının iadesi için başvurdum.

Başvuru için gerekli olan dosya masrafı dekont örneğini davacı bankadan istediğimde, tarafıma dekont veremeyeceklerini, gerekli dekontu internet bankacılığı kanalıyla almam gerektiği ifade edilmiştir.

Durum üzerine ek-1 deki internet bankacılığı şubesinden aldığım 1408,05-TL lik dekontun içeriğinde 29,05-TL Sigorta Primi, 1379.-TL Komisyon ve Masraf kesintisi kalemleri bulunup, hiçbir şekilde ekspertiz ücreti ve ipotek bedeli ifadesi geçmemektedir. Ben de sigorta primi ayrı kalemde yer almış, komisyon ve masraf kesintisi ayrı bir kalemde yer almış, ekspertiz ve ipotek bedeli bu dekontun içinde olsa ayrı kalemde yazardı diye düşünerek 1379.TL üzerinden başvuru yaptım.

Davacı Banka, Ek-2 deki Tüketici Hakem Heyeti kararından da anlaşılacağı üzere Tüketici Hakem Heyetine ekspertiz bedeli ile ilgili mahkemenize sunmuş olduğu dekontlardan ya da evraklardan hiçbirini sunmamıştır. Tüketici Hakem Heyeti Yönetmeliği 4. Madde de “Tüketici hakem heyeti başkanlığınca istenilen bilgi ve belgelerin verilen süre içinde sunulmaması halinde dosyadaki mevcut bilgi ve belgeler üzerinden karar verilir.” denmektedir.

Yine davacı Bankanın dava dilekçesinde yazdığı “Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı eksik inceleme ve değerlendirme soncunda, banka tarafından yasal mevzuat kapsamında tahsil edilen komisyon, ipotek hizmet bedeli ve ekspertiz ücretinin davalı tarafa iadesine karar vermiştir.” İfadesindeki eksik inceleme olduysa bundan sorumlu tamamen bankadır. Ayrıca verilen kararda ipotek hizmet bedeli ve ekspertiz ücreti ifadesi yer almamaktadır.

Ben kesilen Masrafının içinde ekspertiz ücreti olduğunu bilseydim ekspertiz ve ipotek ücreti kısmı için zaten şikayetçi olmazdım. Geriye kalan tutar üzerinden Tüketici Hakem Heyetine başvuruda bulunurdum. Dolayısıyla iş bu davanın açılmasına ben sebebiyet vermedim. Tam tersine davacı banka tarafıma ve Tüketici Hakem Heyetine sunması gerekli evrakı sunmayarak ve eksik belge vererek bu davanın açılmasına sebebiyet vermiştir. Banka burada kötü niyetli davranmaktadır.
Bu şekilde tüketiciyi yargılama gideri ve vekalet giderinin tüketicinin üzerinde bırakılmasını sağlayarak tarafımın ve diğer tüketicileri zor durumda bırakmak istemektedir.
Hukuki Deliller:
1. 04/07/2013 dosya masrafı dekontu
2. 29/4/2016 tarih ve 38789 sayılı Gebze Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı kararı

SONUÇ VE İSTEM:
1. Yargılama gideri ve vekalet ücretinin eksik ve kötü niyetli davranarak dava açılmasına neden olan Banka üzerine bırakılmasının karar verilmesini arz ve talep ederim.
2. Davacı bankanın beyan ettiği ipotek hizmet bedeli ve ekspertiz ücreti ile ilgili makbuzu sunması halinde ilgili tutarı kabul edeceğimi yüksek mahkemenize arz ederim.


kendi hazırlamış olduğum savunma aşağıdaki uygunmudur? Eksigi varmıdır. Teşekkürler.