Daha önce bu konu ile ilgili olabilecek çeşitli başlıklar açılmış olsa da, konunun bu boyutu için yeni başlık açmanın uygun olabileceğini düşündüm.
221 numaralı Türk vergi kanununun 1. maddesinde serbest meslek faaliyeti aşağıdaki gibi tanımlanmıştır:
“Serbest meslek faaliyeti de sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın, şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.”
Bu nedenle herhangi bir kuruma bağlı olmadan kendi namına evlerinde özel ders veren öğretmenler teknik olarak serbest meslek faaliyeti için maliyenin ilgili birimlerine başvurarak kişisel olarak fatura bastırıp kazançlarını vergilendirebilirler. Anlaşıldığı gibi bu çerçevede çalışacak öğretmenlerin serbest meslek faaliyeti yürüterek vergi ödemeleri mümkündür.
Yaygın olan düşünüş, vergisel yükümlülükler yerine getirildiğinden hiç bir kuruma bağlı olmayan öğretmenlerin evlerinde (gerçekten evlerinde, ofis olarak döşenmemiş evlerinde) vergilerini ödeyerek özel ders verebileceğidir.
Ancak bir kaç problem var:
Anayasanın
42. maddesi: ...
Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılâpları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.
...
Milli eğitim temel kanunu
Madde 56 – Eğitim ve öğretim hizmetinin, bu kanun hükümlerine göre Devlet adına yürütülmesinden, gözetim ve denetiminden Milli Eğitim Bakanlığı sorumludur.
TCK 263. Madde:
Kanuna aykırı olarak eğitim kurumu açan veya işleten kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Şimdi bu yasalar birlikte değerlendirildiğinde,
Soru: Herhangi bir özel veya devlet kurumunda görev almayan fen fakülteleri mezunlarının kendi alanında ve ikamet ettikleri konutlarında sadece kendi adlarına ve birebir olarak serbest meslek yürütücüsü sıfatıyla vergi ödeyip özel ders vermesi olanaklı mıdır?
Kanımca anayasanın 42. maddesi, birey-birey arasındaki eğitim ilişkisinden daha çok eğitim ve öğretim faaliyetlerinin birlikte yürütüldüğü, sistematik, daha doğrusu kurumsal bir eğitimin devletin denetim ve gözetimi altında yapılmasını buyuruyor. Aksi durumda çocuklarına eğitim veren bütün aileler, okul dışına çıktığı anda öğrencisinin herhangi bir matematik sorusunu yanıtlayan öğretmen, bir sınıf arkadaşının bir diğerine ders anlatması anayasanın 42. maddesine aykırı olacaktı. Çünkü suç unsuru para alınıp alınmaması değil, bu faaliyetlerin eğitim olması olacaktı.
Düşüncem onanabilir olmalı ki TCK 263. madde de:
Bir eğitim kurumu kavramından bahsetmektedir ve bunun dışında başka bir suç unsuru içermeyen "özel ders" gibi bir kavramı, sanki kanun kapsamına almamaktadır. Elbette "özel ders" başka bir suç unsuru içerdiği zaman TCK da ilgili suçun cezası vardır. ( Dolandırıcılık, İrticai faaliyet, devletin bütünlüğüne ve rejime karşı suçlar v.b.) Hem de 263. maddenin ceza sınırlarından daha büyük cezalar öngörmektedir.
Elbette bu yazdıklarım kendi düşüncelerim ve kanunların bu konuda nasıl işleyebileceği konusunda sizlerden fikir almak ve bu konu hakkındaki görüşlerinizi tartışmak istedim.
Örneğin şöyle bir süreç işlemesi olanaklı mıdır?
Fen fakültesi mezunu kişi, maliyeye başvurarak serbest meslek yükümlülüğünü üzerine alır. Daha sonra sadece birebir olmak üzere evinde matematik dersi verdiğini sözlü olarak çevresine duyurur. Gazeteye ilan verir, internet sitesine ilan yazar. Öğrenci gelir ve evde "özel ders" verilir. Kişi usulüne uygun olarak serbest meslek makbuzu keser ve vergisini öder. Buraya kadar her şey güzel, ancak daha sonra herhangi birisi Meb'e şikayette bulunarak kanuna aykırı eğitim verildiğini bildirir. Meb yetkilileri gelir, oranın hane olduğunu görür. Kişi de özel ders verdiğini onlara beyan eder.
Şimdi Meb yetkilileri ne yapacak ?
Kişi özel ya da resmi bir kurumda çalışmıyor, idari yaptırım olanaklı değil. Evinde özel ders veren kişi, bir eğitim kurumu da değil. Meb yetkilileri buranın ev olduğunu ve kişinin sadece birebir özel ders verdiğini tespit etmelerine rağmen, "özel ders" faaliyetinin eğitim olduğunu ve özel ders veren kişinin TCK 263 den yargılanması gerektiğini düşünerek savcılığa suç duyurusunda bulunursa ve kişi de evet yaptığım faaliyet TCK 263'ün kapsamında değildir, diyerek özel ders verdiğini kabul etse ne olacak?
Sorular
1. Üzerine atılı suç, vergisini ödeyerek evinde özel ders vermek olmasına rağmen bir kişi TCK 263'den ceza alabilir mi? Yani bir kaçak eğitim kurumu olarak değerlendirilir mi? Kısaca bu şartlarda "özel ders" vermek suç mudur? Cezai yaptırımı var mıdır?
2. Ayrıca bu konuda herhangi bir yargıtay kararına ulaşabilecek bir arkadaş var mıdır? Sadece evinde özel ders faaliyeti nedeniyle, TCK 263. maddedeki değişiklikten sonra açılmış herhangi bir davaya ilişkin yargıtay kararı var mıdır ?
3. Sizce sözünü ettiğim tarzda bir "özel ders" faaliyeti anayasaya aykırı mıdır?
Değerli yorumlarınızı ve katkılarınızı bekliyorum...
Mehaba evde özel ders vermenin yasal olup olmadigi ile ilgili sorulari ben de soruyorum ancak henüz bir yanit bulamadim.Hukukcu malimüşavir sormadigim kimse kalmadi. Danismanlik sirketi kurularak maliye acisindan ilerleyebiliyoruz ancak milli egitim bir sikayet oldugunda konuya nasil mudehale ettigini aciklamiyor. Hatta ben MEB'e gidip sordum yanitlamadilar sadece yasak dediler kapatiriz dediler ama nasil bir durumla karsilasinca ne sekilde kapattiklarini ogrenemedim. Sadece bizim semtimizde alti tane danismanlik sirketi var ders veriyorlar hatta tabelada kurs diye yazmislar. Bunlari neden kapatmiyorlar? Bizi aydinlatabilecek birisi varsa yardimci olursaniz cok seviniriz...
Konu Ruzigar tarafından (27-07-2015 Saat 10:39:25 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: Iki kere gondermisim
,
özel ders veren öğretmene ne ceza verilir,
ozel ders yasal mi,
özel ders bürosu açma şartları,
özel ders ile ilgili mevzuat,
özel ders vergisi,
özel ders ilanı vermek yasal mı,
öğretmen özel ders verebilir mi,
evde ders vermek yasal mı,
öğretmenler özel ders verebilir mi,
ozel ders yonetmeligi,
ogretmen ozel ders verebilir mi,
ozel ders vermek sucmu,
evde özel ders vermek suç mu,
özel ders vermek suç mu 2014
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku