Cevap: Mobbing Tazminat Davasında," Üst Makama Başvurun" Kararı
Sayın burakdr197, sayın Tolg'un paylaşmış olduğu karar, verdiğiniz dilekçe akabinde açılan soruşturmada kullanabileceğiniz bir karar olduğunu düşünüyorum. Ancak sayın Tolg'un doğrudan tazminat davası açmayı düşündüğü fikrine katılmıyorum. Mobbing davaları tam yargı davası olduğundan talep edilen tazminatın öncelikle idareden talep edilmesi gerekir. Bu aşama atlanırsa mahkeme vereceği kararla dosyanızı öncelikle idareye tevdi eder. Bu durum davayı kaybetmenize neden olmaz. Sadece zaman kaybıdır.
Sizin durumunuz henüz dava aşamasına gelmemiş. Mobbingin durdurulmasını istemeniz mahkeme safhasında lehinizedir. Bu talep akabinde açılan soruşturmada lehinizedir. Bu yüzden yukarıdaki mahkeme kararından ve 2011/2 sayılı genelgeden alıntı yaparak savunmanızı verin. Dava açmak için bu soruşturmanın sonucunu bekleyin derim.
Cevap: Mobbing Tazminat Davasında," Üst Makama Başvurun" Kararı
Lemur rumuzlu üyeden alıntı
Ancak sayın Tolg'un doğrudan tazminat davası açmayı düşündüğü fikrine katılmıyorum. Mobbing davaları tam yargı davası olduğundan talep edilen tazminatın öncelikle idareden talep edilmesi gerekir.
Öncelikle idarenin her eylem ve işleminin "illa ve mutlaka mobbing" olarak değerlendirilemeyeceğini belirtmek isterim.
Sizin açtığınız davada Mahkemenin ön karar için idareye başvuru şartı araması (Şekil şartı) başkaaaa, benim bahsettiğim olay başka...
Benim bahsettiğim olayda, idarece verilen "DİSİPLİN CEZASI İŞLEMİ" içindir. Ve bu işlem için ilgilisi İYUK'un 12. maddesi kapsamında doğrudan tam yargı, iptal ve tam yargı veya iptal üzerine tam yargı davasıdır. (Ki, kişinin yakındığı duruma uygundur.)
Ayrıca, "fikrime katılmadığınızı söylemeniz" üzerine de; somut olay üzerine açılacak dava türünün benim fikrim olmadığını, Yasa maddesinin bir gereği olduğunu vurgulamakta yarar vardır. Olayları, olayların niteliklerini ve kavramları (eylem ve işlemleri) birbirine karıştırmayalım derim.
Bir kısım "EYLEM" ve "İŞLEM" min meydana getirdiği Mobbing nedeniyle yapılan başvuru için ise, ikinci ve ayrı bir dava açması gerekir. Elbette ki, bir kısım işlemin yanında eylemin de olduğu mobbing İYUK'un 13. maddesi kapsamındadır ve idareye ön karar için başvurmak zorunludur.
Ayrıca, ilgilinin idareye yaptığı başvuruda mobbingin kaldırılması talebi olduğundan, dolayısıyla manevi tazminat ödenmesine yönelik bir talebi bulunmadığından, mobbing nedeniyle mahkemeden tazminat talebinde de bulunamayacaktır. Bulunur ise de, reddedilecektir. Zira, idareye yapılan başvuruda mobbingin durdurulması istenmiş ise, mahkemeden de bu yönde talepte bulanabilecektir.
Ancak, ilgili mobbingin durdurulması talebine karşı idarece olumlu bir tepki verilmediği gerekçesiyle bu kere mobbing nedeniyle manevi tazminat ödenmesi için tekrar başvurabilir. Olumsuz bir cevap veya zımnen red üzerine manevi tazminata yönelik dava açabilir.
Sonuç olarak; ilgilinin birbirinden bağımsız iki ayrı dava açması gerekir.
Öte yandan, ilgili başvurusu üzerine yasal haklarının etkin kullanılmasını engellemeye yönelik idarece tesis edilen soruşturma ve cezaya yönelik işlemlerin de (Diğer olayların da desteklemesi halinde) mobbing kapsamında olduğunu, bu nedenle soruşturma ve disipline yönelik olayın öncesindeki tüm olaylara da yer vererek manevi tazminat ödenmesi için idareye başvurabilir ve tek dava şeklinde de davasını açabilir diye düşünüyorum.
Konu tolg tarafından (01-05-2015 Saat 18:26:07 ) de değiştirilmiştir.
Cevap: Mobbing Tazminat Davasında," Üst Makama Başvurun" Kararı
Ben sizi anladım sayın Tolg. İsterseniz sadece şu disiplin soruşturması kapsamında yapması gerekenleri özet olarak belirtelim ki kafa karışıklığı olmasın.
Cevap: Mobbing Tazminat Davasında," Üst Makama Başvurun" Kararı
tolg rumuzlu üyeden alıntı
Ben olsam; idareye yapılan başvurunun esasının "görev sırasında yaşadığım sorunlara yer verilerek" bana karşı yürütülen mobbingin durdurulmasına yönelik olduğu, dolayısıyla başvuruda yer alan sözlerin amirlerimin eylem ya da işlemlerini eleştirici söz söylemek şeklinde nitelendirilemeyeceğini, esasen bu yönde bir maksadımın da bulunmadığı yönünde bir savunma verir ve idarenin mutlaka bir ceza vermesini isterdim. Üst merciilere itiraz hakkını kullanırdım.
İtiraz aşamalarından sonra kesinleşen disiplin cezasının iptali için; "görev sırasında yaşadığım sorunlara yer verilerek" bana karşı yürütülen mobbingin durdurulmasına yönelik idare yapılan başvuru üzerine yasalarla tanınan hakların (Dilekçe hakkı, şikayet hakkı, M.K. 25. madde) etkin bir şekilde kullanılmasını engellemek maksadıyla idarece hakkımda soruşturma açıldığından ve disiplin cezası ile cezalandırıldığımdan bahisle işlemin iptali, Anayasal ve Yasal hak ihlalleri nedeniyle ... TL. manevi zararın dava tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte ödenmesi istemiyle doğrudan (Ortada tebliğ edilen bir işlem olduğu için ön karar için idareye başvurmaya gerek yoktur.) dava açardım. (Kendi düşüncem olduğundan yazılanlarla bağlı kalmamanızı, hukuk bürolarından profesyonel yardım almanızı öneririm.)
Tolg çok teşekkür ederim. Bahsettiğin çercevede bir savunma hazırladım bende.Disiplin soruşturması neticelendiğinde gerekli yasal haklarımı kullanacağım.Ayrıca idare hakkımda böyle bir soruşturma açarak mobbing halkasının tamamlamış oldu.En kısa süre de de mobbing davasını açacağım.İdarenin iyi niyetli olmadığı gösterir bir disiplin soruşturması oldu.
- - - Updated - - -
- - - Updated - - -
Tazminat talep etme kısmına henüz gelmediğiniz için, mahkeme kararı savunmanız için pek bir anlam ifade etmeyecektir. Siz "İşyerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi ile İlgili 2011/2 Sayılı Başbakanlık Genelgesi" ni okuyun oradan alıntı yaparak savunmanızı hazırlarsanız şimdilik yeterli olacaktır.
Teşekkür ederim Sayın Lemur. Anayasanın 74. Maddesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu md. 21, Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkında Yönetmeliği ve İşyerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi ile İlgili 2011/2 Sayılı Başbakanlık Genelgesi bir savunma hazırladım.Bu konudan dolayı bir ceza alsam da idare mahkemesi yoluyla iptal edileceğini düşünüyorum.
Konu burakdr197 tarafından (03-05-2015 Saat 20:35:55 ) de değiştirilmiştir.
Cevap: Mobbing Tazminat Davasında," Üst Makama Başvurun" Kararı
Ben teşekkür ederim. Bu soruşturmadan bir ceza alırsanız iptali için mobbing davasından ayrı bir dava açmanız gerekir. Yani cezanıın iptali için bir dava, mobbing tazminat talebi için ayrı bir dava olmalı. Tazminat istemen önce de belirlediğiniz meblagı öncelikle idareden talep etmeniz ve red geldikten sonra dava açmanız gerekir.
Merhabalar, yaklaşık 2450 m2 alana sahip arazimiz üzerinde 1958 yılında inşa edilmiş bir okul bulunuyor. Tapu kaydında herhangi bir şerh ya da farklı...
Zaten icra vekalet ücreti 1000 TL değil 900 TL üzerinden hesaplanacaktı.
Borçlu, borcum yok demek yerine, benim borcum 1000 TL değil 900 TL şeklinde...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Şahsa ait arazi üzerinde bulunan...
14-05-2025, 22:25:33 in Gayrimenkul Hukuku