Cevap: Aynı işyerine iki kere giriş ve denem suresi uygulanması
Mahir Ersoy rumuzlu üyeden alıntı
İş hukuku dersimizde daha önce çalışılan bir işyerinde sonradan deneme süreli iş sözleşmesi ile çalışılıp çalışılamayacağı konusu tartışılmış ve hocamız bunun mümkün olamayacağını söylemişti. Kitapta ve yargıtay kararlarında buna ilişkin bir husus bulamadım. Ancak böyle bir durumun İş Kanunu m. 15'in amacına aykırı olduğu dolayısıyla yapılan sözleşmenin deneme süreli iş sözleşmesi kısmının geçersiz olduğu söylenebilir. Sonuç olarak işveren bildirim sürelerine uymalıdır.
Merhaba,
Şu halde firmaya işe geri iade davası açılabılır mı sizce?İş hukuku davalarında hakimin kanaati doktrıne göre mi imzalanan akde göre mi şekil alır acaba...Bu haksız durumu nasıl adalete taşıyabiliriz..
Cevap: Aynı işyerine iki kere giriş ve deneme süresi uygulanması
[QUOTE=enroy;484291]bu süreç karşısında işe iade ve kötü niyet davası açabilirmiyim.QUOTE]
Kötü niyet davası açtığınızda işverenin gerçekten kötü niyetli olduğu mahkeme tarafından ortaya konulmuş olsun. Ancak, işe iade davası hakkınızın olduğu da mahkeme sürecinde ortaya çıkarsa kötü niyet tazminatı için açmış olduğunuz davanın reddedilmesi gerekir. Zira, Yargıtay işe iade hakkı olan işçinin kötü niyet davası açamayacağı görüşündedir. Siz öncelikle durumunuzun işe iade davası açmaya müsait olup/olmadığını öğrenin.
Cevap: Aynı işyerine iki kere giriş ve deneme süresi uygulanması
Yazmaya niyetlendiğimde sayın üye Mahir Ersoy'un yazdığını gördüm; Ancak yine de yazmak istedim:
Yanında uzun süre çalışmış birisini, ikinci işe girişinde "deneme" isteğinin samimi olmadığı, kötü niyetli olduğu aşikar. Soru sahibinin de ifade ettiği gibi, "kandırıldığı" açık. Şekle göre verilen kararların bu şekilde "hayatın doğa akışına aykırılık" gibi ifadeler içeren kararlarla Yargıtay tarafından bozulduğuna ilişkin birçok kararı bu sitede ve başka mecralarda okudum. Bu yüzden böyle bir davanın Yargıtay'a intikali durumunda sayın soru sahibinin işverene oranla çok daha fazla şansı olduğunu düşünüyorum.
İşverenin işakdi feshini Noter kanalıyla yapması ve işçinin eline ulaşmadan işten çıkarması
Mrb,
Yaklaşık 1.5 yıldır çalıştığım işyerinden maddi ve manevi nedenlerden dolayı ayrılmaya karar verdim..Ayrılmamdan 3 gün sonra maddi ve manevi kayıplarımın karşılanma sözüyle iş veren temsilcisinin davetiyle yenibir anlaşmayla tekrar aynı işe başladım.İşveren işe başladığım 2. haftada deneme süresinde başarısız olduğumu benimle çalışmalarının mümkün olmadığını söyleyrek tek taraflı iş aktimi fes etmiştir.Fesh bildirimini bana yazılı olarak yapmakla beraber bildirimi teslim almadıgım için Noter kanalıyla adresime gönderildiğini ögrendim ancak 21.06.2013 den bu yana elıme bşy ulaşmadı.
İşveren 21.06.2013 den 7 gun sonra SSK çıkışımı yaptığını ögrendim ancak bu arada ben 15 günlük sağlık raporu aldım ve firmaya telefon yoluyla bildirdim.Ben raporluyken ve eiıme Noter bildirimi ulaşmadan işten çıkışım yapılabilir mi?
Yorumlarınızı rica ederim,çok teşekkürler.
Cevap: Aynı işyerine iki kere giriş ve deneme süresi uygulanması
Ayni işyerine geri donup tekrar cikartilirsaniz; ise iade hakkiniz kaybolmaz.6 aylik kıdem suresinde kesintisiz olmasi sarti yoktur.işveren sizi tekrar cikarttiginda kidem farkini vs haklarinizi da odemeliydi.aksi halde işverenler; personelin işe iade acmasini önlemek için onlari geri alir ve iki gün calistirip cikarir.kanunun arkasini dolanmis olur.okuyanlar 6 aylik kidemin kesintisiz olmadigini bilsin diye yazmak istedim.hatta 2013 de 3 ay. 2015 de 3 ay calisip bile 6 aylik kidemi doldurursunuz.emsal davalar da vardır.
anakarti bir buçuk sene önce aldım bir buçuk senedir hep sorun canı isteyince açılıyor bilgisayar . Bios sorunu tespit ettiler idare etttim .son bir...
Yabancı sermayeli ve teknoloji hizmetleri alanında faaliyet gösteren aynı yabancı işverene ait iki firmanın (A ve B) resmi adresleri, merkez ve diğer...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
İstinaf kararı hakkında
10-05-2025, 01:23:51 in Miras Hukuku