19.12.2011 tarihinde x bankasından 15.000 Tl kredi kullandım.
16.01.2012 / 16.04.2013 arasında 16 taksit ödemesi yaptım.
aylık ödeme miktarım 475.50 TL, ana para olarak ortalama 250 TL düşülmüş ilk taksitte.
Daha sonra ödeyemedim.
10.10.2013 tarihinde tarafıma icra geldi.
Aynı bankaya bir tanede ek hesap borcum vardı.
İkisi hakkında gelen icra emri aynen şöyle:
Kredi :
12490,85 asıl alacak
413,52 işlemiş %24,34 temerrüt faizi(15/08/2013-04/10/2013)
20,68 %5 bsmv
12,925.05 TOPLAM
Ek hesap:
1975,84 Asıl alacak
90,55 işlemiş %33,75 temerrüt faizi(15/08/2013-04/10/2013)
4,53 %5 bsmv
2070,92 TOPLAM
takip çıkışı:14.995,97
ilk masraf: 117,73
vek ücr: 1799,52
K.T harcı: 607,34
TOPLAM: 17520,56
Faiz: 14,24
bu ödeme emri bana 10/10/2013 tarihinde geldi.
25/12/2013 tarihinde bu icra hesabına 18.452 TL ödedim ve dosya kapandı.
Şu an itibariyle bankaya hem düzenli ödeme hemde icra marifetiyle taraflarına ödenen meblağların, kredi için, dökümünü talep ettim.
Temerrüt faizi sözleşmede de belirtilmiş olsa bana kanuni üst sınırlar aşılmış gibi geldi.
Borç dert zamanları umursamadım gittim yatırdım.
Durumu araştırmaya bugün başladım
Sizce bu hesaplamalarda bir anormallik varmı....
Teşekkürler
evet üzerinden 1 yıl geçmiş fakat sebepsiz zenginleşme davası açabilmem mümkün
acaba benim gibi kaç insan var
veya icra dairesi devletin düzenlemesine aykırı şekilde faiz oranı belirleye bilir mi, evet ne gelirse onu belirler, lakin devletin düzenleyici ve denetleyici görevi icra dairesinde geçerli değilmi? devletin kendisine dediğini mi yapmalı, vekilin şahsına sunduğunu mu, bu ayrı bir muamma
diğer muamma: aynı banka dosya masrafına avans faizi uygulanamaz bu ticari iş değil diyebiliyor, aynı banka kredi ödenmeyince bu ticari iş dir diyerek temerrüt faizi uyguluyor
Sözleşmede belirtilen temerrüt faizi nedir? Normal faiz oranı ile bunun karıştırılmaması gerekir. Muhtemelen farkın sebebi budur. Haksız yere zarara uğratıldığınızı düşünüyorsanız elbette Sebepsiz Zenginleşme davası açabilirsiniz. Fakat bu davada İspat Külfeti size aittir. Haklı ve geçerli delilleriniz varsa davayı kazanabilirsiniz. Kazamnanız durumunda dava dilekçenizde yer vermiş olmanız kaydı ile asıl alacağınıza % 40'a varan tazminata da hak kazanabilirsiniz. Davayı kaybederseniz en azından dava masrafları ve karşı vekalet ücretini göze almalısınız. Kaybetmeniz durumunda sizin davalıya % 40 tazminat ödemeniz de gündeme gelebilir. Tazminat konusu, dava dilekçesi veya davaya cevap dilekçesinde yer verilmiş olması ve davayı kaybeden tarafın kötü niyetli olduğunun tespiti şartına bağlıdır. Yani salt var olduğuna inandığınız alacak sebebi ile dava açmanız, sizin kötü niyetli olduğunuz anlamına gelmez.
merhaba ismail bey, olayı araştırıyorum, şu kanı bende hasıl oldu
söz konusu kredinin faiz oranı : 1,56
buna üst sınır %30 uygulamış ve 2,02 elde edilmiş * 12 :24,24 bulunmuş...
bankalar bu işi ticari iş olarak nitelemiyor, tamam sözleşme var ama
merkez bankası söz konusu tarihde avans faiz üst sınırını 11, bir önceki aralık ayını 13,75 almış.
bankanın 13.75 i baz alma hakkı var.
MADDE 120- Uygulanacak yıllık temerrüt faizi oranı, sözleşmede kararlaştırılmamışsa, faiz borcunun doğduğu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre belirlenir.
Sözleşme ile kararlaştırılacak yıllık temerrüt faizi oranı, birinci fıkra uyarınca belirlenen yıllık faiz oranının yüzde yüz fazlasını aşamaz.
Akdî faiz oranı kararlaştırılmakla birlikte sözleşmede temerrüt faizi kararlaştırılmamışsa ve yıllık akdî faiz oranı da birinci fıkrada belirtilen faiz oranından fazla ise, temerrüt faizi oranı hakkında akdî faiz oranı geçerli olur.
2013 yılı itibari ile geçerli olan mevzuat hükümleri çerçevesinde oranlar aşağıdaki gibidir:
Sözleşme İle Belirlenmemişse Temerrüt Faiz Oranı
01.01.2013 - 31.12.2013
9% 9%
Bu doğrultuda, 2013 yılı içinde uygulanabilecek Temerrüt Faiz oranı %18’i geçemeyecektir.
%18 = Mevzuattaki oranın (%9) %100 fazlası
Aynı kanunun bir diğer maddesi de sözleşmede belirlenmemişse uygulanacak kanuni faiz oranının sınırını belirlemiştir.
MADDE 88- Faiz ödeme borcunda uygulanacak yıllık faiz oranı, sözleşmede kararlaştırılmamışsa faiz borcunun doğduğu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre belirlenir.
Sözleşme ile kararlaştırılacak yıllık faiz oranı, birinci fıkra uyarınca belirlenen yıllık faiz oranının yüzde elli fazlasını aşamaz.
Güncel mevzuatta yer alan oranlar doğrultusunda sözleşmede kararlaştırılmamışsa 2013 yılı için uygulanabilecek üst sınır faiz oranı %13,5’i geçemeyecektir.
%13,5 = Mevzuattaki oranın (%9) %50 fazlası
bizimkisi akdi temerrüt faizi
adi iş olarak kabul edilirse bu olay( ki bankalar bunu böyle izah ediyor farklı konularda) en fazla %18 olabilir. Ticari işse en fazla 27,50 olabiliyor. ek hesap için işleme koyduğu temerrüt faizi her türlü azami oranı aşıyor.
dosya masrafı iadesine ilişkin avans hesap faizi işleminde bankalar dur bu ticari ilişki değil adi ilişki sadece yasal faiz istersin diyor.
ama burada ticari ilişki üzerinden temerrüt faizleri hesaplanıyor.
buna rağmen ek hesap için istenen sözleşmede belirtilen ne olursa olsun üst sınırı aşıyor.
yani 2013 yılında sözleşme ne olursa olsun temerrüt faizi eğerki bir önceki aralık ayı yüksekse alacaklı bunu kullanabilir deniliyor % 27,5 i geçemez, bu banka hangi alanda inisiyatif kullanarak %33 küsür temerrüt talep edebiliyor. isterse tefeci olsun devlet kanunla çizmiş azami tavanı..... bana kalırsa ağustos 2013 de kullanacağı temerrüt için maksimum 22 uygulayabilir,
ben dosya masrafı iadesine avans faiz istediğimde ticari değil bu iş yasal faiz olur oda zorlarsan de, sen temerrüt isterken bu iş ticari olsun, iş aynı iş, kredi aynı kredi,
- - - Updated - - -
bu arada başlık yanlış anlaşılmasın, takibi avukat başlattığı için, bu temerrüt'ü uygulayacaksın diye bankamı belirtti, yoksa avukat mı şahsen bilmiyorum
Konu rd06 tarafından (09-01-2015 Saat 15:25:16 ) de değiştirilmiştir.
Selamlar. ben Bursa'da Beyaz Eşya ticareti yapan bir esnafım. İşletme mezunu olduğum için bu konuyu sizlere danışmayı uygun gördüm. 390 M2 2 katlı bi...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku