Merhabalar,

Babam ve annem 1988 yılında evlenmiş ve yıllarca şiddetli geçimsizlik yaşamışlar ve çocukları için boşanmamışlardır. Uzun süredir onlardan ayrı yaşamaktayım. 2000 yılında bir kardeşim olmuştur. Anne evlilik boyunca çalışmamıştır. Baba kendi kazancıyla elde ettiği ev ve arsa gibi mülkleri anne üzerine yapmıştır.

Bundan yaklaşık 2-3 sene önce kendi arsamızda kiracı olarak bulunan kişinin yanında annem çalışmaya başlamış ve baba buna müdahele etmemiştir. Daha sonra bu kişi annemi çeşitli vaatlerle kandırmış ve kredi çekmem lazım diyerek arsayı babamdan habersiz olarak annemin üzerinden kendi üzerine geçirerek ortadan kaybolmuştur. Arsa 3-4 kez başkaları üzerinden satılmıştır. Daha sonra süren kavgaları sonucu eşler ayrılmış, mahkeme kararı ile çocuk anneye verilmiş, babayada emekli maaşı hacz edilerek nafaka ödeme yükümlülüğü getirilmiştir. Baba daha sonra geçirdiği hastalıklar sonucu bir süre çalışamamıştır. Anneye ailesi tarafından oturulması için bir ev sağlanmış ve 1 yıldan uzun bir süreden beri sigortalı bir işte çalışmaktadır. Baba oturduğu evde kalmak ve çocuğun vekaleti için temyize gitmiş ve evin habersiz satılmaması için tapudan şerh koydurmuştur.

Geçen sürede temyizle ilgili hiç bir belge gelmeden evin üzerindeki şerh kalkmış ve ev tamamen anne üzerine kalmıştır. Şuan babanın emekli maaşı dışında bir geliri olmamakla beraber ödemeyeceği miktarda kredi borcu bulunmaktadır.

Sormak istediklerim ise;

1) Baba emekli maaşı alırken muhtarlıktan fakirlik belgesi alabilir mi? Alabilirse bu belge ile baro tarafından adli yardım alabilir mi?
2) Durumu kötü olduğu için Nafaka iptali için başvuruda bulunabilir mi?
3) Aile mülkü olan evin tek taraflı olarak eşe bırakılmasına itarazda bulunabilir mi ve bundan sonuç alabilir mi?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.