Ortakların şirkete kasıtlı zarar vermesi durumunda
Limited şirket ortağıyım.
Şirketin müdürü de olan ortaklardan birinin;
a) Defterlerde asılsız işlemler yapması
b) Şirket banka hesaplarınıdaki bütün paraları çekmesi
c) şirketi kasıtlı olarak çalışamaz hale gitirmesi
d) sonuç olarak şirketin tasfiye veya iflasa sürüklenmesi
durumunda;
1) bunları yapan ortaktan zarar gören diğer ortaklar nasıl bir tazminat talep edebilir?
2) bu kötü niyeti besleyen ortağın, cezasını devlet mi verir yoksa biz tazminat alabilir miyiz?
Not: Şimdiden ilgi gösteren herkese çok teşekkürler.
TTK. m. 556 hükmünde limited şirket yöneticilerinin sorumlulukları hakkında anonim şirketin ilgili hükümlerinin uygulanacağı öngörülmüş olup, bu yollama ile olayınıza TTK. m. 341 hükmü uygulanmalıdır. TTK. m. 341 hükmünde, sorumluluk davasının açılabilmesi için bu yönde alınmış bir genel kurul kararı olması ve davanın denetçiler tarafından açılması gerektiği açıkça belirtilmiştir. TTK. m. 539/7 hükmünde de, şirketin kendi organlarına karşı haiz olduğu tazminat taleplerinin genel kurulun yetkisinde olduğu öngörülmüştür. TTK. m. 548 hükmünde ortak sayısı yirmiyi aşan limited şirketlerde, bir veya birden fazla denetçi bulunacağı, ortak sayısı yirmi veya yirmiden az olan şirketlerde idare hak ve görevi tüm ortaklara ait değilse müdür sıfatını haiz olmayan diğer ortakların BK. m. 531 uyarınca denetim hakkına sahip oldukları düzenlenmiştir.
Buna göre eğer yönetici sıfatına sahip olmayan ve sayısı 20 den az şirketin ortağı denetim hakkına sahip olduğuna göre limited şirketi zarara uğratan yöneticiler hakkında tazminat davası açabilecektir. Ancak bunun için zararın tutarı hangi eylelerden kaynaklandığını açık belirtilmesi gerekmektedir. Denetim görevi olan ortak bu denetim hakkını bir rapora "denetim raporuna" bağlayarak yapmasında fayda bulunmaktadır.
şirketinizin müdürünün aynı zamanda vergi ve ceza kanununa aykırı eylemleri olması halinde ise suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Şirketler hukukuna ilişkin davalar çok teknik bilgi ve dikkat isteyen işlerdendir. Bu nedenle bir avukat tutmanızda fayda bulunmaktadır.
Şu anda şirketin bir denetcisi bulunmamaktadir. Şirket mahkeme tarafından atanan bir tasfiye memuru aracılığıyla tasfiye edilmektedir. (olası bir iflas da söz konusu olabilir)
Genel kurul böyle bir denetlemeyi oy çokluğuyla istemeye uygun değildir.
1) Denetçi sifatıyla kim SORUMLULUK davası açabilir?
2) Sorumluluk davası ne amaçla ve hangi durumlarda açılan bir davadır?
Cevap: Ortakların şirkete kasıtlı zarar vermesi durumunda
Merhabalar Sorumu Yanıtlarsanız sevinirim..
benim ltd şirketim var
%35 hissem var diger ortagımın %65 özel eğitim ve rehabilitasyon dalında eğitim veren bir kurumumuz var.normalde herkesle konuşuyorum 40.000 tl ayda kazanç olabilecegini herkesde söylüyor.ama bu şahıslar herzaman zarar gösteriyorlar belki kırk yılda bir 1.000 tl kar verirler yıllık bilançolarda diger yönetim giderleri adı altında bürsürü borç çıkarmaktadırlar.hisseleri yüksek oldugundan fazla müdahalede edemiyorum.hesaplarda şeffaflık yok yani resmi yollardan yada diger kendi yapabilecegim birşey varmı? Bu kişiler nasıl zarar gösteriyorlar... TEŞEKKÜRLER SEVGİLER SAYGILAR ..
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku