+ Konuyu Yanıtla
1 den 3´e kadar toplam 3 ileti bulundu.

Konu: Kaybolan Sosyal Haklar

Kaybolan Sosyal Haklar Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    Jun 2005
    Nerede
    Antalya, Turkey.
    İletiler
    13
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Kaybolan Sosyal Haklar

    Merhabalar.

    Bu sorularımı sormadan önce forumlarda arama yaptırdım. Kısmen bilgilendim ancak yine de kendi durumumda bazı istisnalar çıkabileceği ümidi ve ayrıca konunun SSK ile ilgili olmayan bölümünü de sizlere sormak istiyorum.

    2 yaşımda yetiştirme yurduna verildim. Çok erken yaşta bilgisayar kullanmaya başladım. 16 yaşımdayken beni "keşfeden" bir adam bana gelerek onun yanında çalışmamı istediğini söyledi. O dönemlerde bilgisayar bilen işçi bulmak çok zordu ve ben bilgisayarı programcılık seviyesinde biliyordum.

    Bu beyfendinin Isparta'daki ofisinde işe başladım. Bir süre sonra bana Antalya'daki ofise gidip gidemeyeceğimi sordu. Ben de olur dedim ancak ben devletin çocuğu olmam vesilesi ile 18 yaşımı doldurmadan kendi başıma karar alamazdım. Bu şahısta yetiştirme yurduna gelip, yurt müdürü ve öğretmenlerle konuşarak "benim çok zeki ve çalışkan olduğumu, tüm sorumluluğumu üstlendiğini, benim eğitimimi kendisinin devam ettireceğini" söyleyerek yetiştirme yurdundan 1 yıl süre ile izinli olarak ayrılmama sebep oldu. Elbette lise öğrenimimi bıraktım.

    Antalya'daki ofiste çalışmaya başladım ancak beni okula yazdırmadı. İlk kayıt zamanı geçti, ikinci kayıt zamanı geçti. Yani iki yılın sonunda ben tekrar beni okula yazdırıp yazdıramayacağını sorduğumda yine "seneye yazdıracağım" demesi üzerine 19 yaşımdayken onun yanında ayrıldım. Elbette benim gibi "beleş işçi"den mahrum olması onu çok üzdüğü için ayrılırken biraz tartıştık. Neyse...

    Anne, baba, abi, abla hiç bir kimsem olmamasından dolayı çok uzun yıllar büyük sıkıntılar çektim. 21 yaşımda çok zorla bile olsa lise eğitimimi tamamladım. Maddi zorluklardan dolayı üniversite benim için hayaldi. Şu anda 30 yaşıma geldim. Allaha şükür mesleğim ve çalışkanlığım sayesinde rahat yaşayabiliyorum.

    O 2 yıl süresince bana sadece karnımı doyuracak kadar para verdi. Ofisin bir odasına koyduğu çek-yatta kalıyordum. Hiç maaşım, param olmadı. Sadece çalıştım, çalıştım, çalıştım. Bana "neden maaş almadan çalışıyorsun" diye soracak bir yakınım yoktu. SSK nedir bilmiyordum bile.

    Şimdi geriye dönüp baktığımda bu adamın benden aldığı sadece 2 yıl değil, Sosyal Sigorta Haklarım, eğitimimi tamamlasaydım şu anda daha fazla maaş alacak olmam, eşek gibi çalışıp hiç bir şey sahibi olamamış olmam...

    Artık kaybettiğim "haklarımın" bilincindeyim ancak bu seferde karşıma "zaman aşımı" çıkıyor.

    Şimdi bu anlattıklarımın ışığında benim sizlere iki sorum olacak:

    1) Onun yanında çalıştığım dönem boyunca kaybettiğim Sosyal Sigorta Haklarımı geri alabilir miyim?

    2) Benim gibi yetim ve öksüz bir kişinin maddi ve manevi duyguları ile oynayan, eğitimimi yapmamı engelleyen ve halen daha bu eksikliğin dezavantajları ile yaşamama sebep olan bu kişiye Maddi ve Manevi tazminat davası açabilir miyim?

    Bu konularda zaman aşımını kesen herhangi bir sebebim olabilir mi?

    Yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler...



    Hukuki NET Güncel Haber

    Kaybolan Sosyal Haklar konulu yargıtay kararı ara
    Kaybolan Sosyal Haklar konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    Oct 2003
    Nerede
    Hatay, Türkiye.
    İletiler
    3.380
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    sevgili mersian,
    yazınızdan ne kadar etkilendiğimin, duygulandığımın tarifi zor.
    O kadar zor koşullarda, kimsesiz birisi olarak bu günlere gelebilmiş olmanız sizin gücünüzü göstermiyor mu?
    eşek gibi çalışıp hiç bir şey sahibi olamamış olmam...
    Hiç bir şeye sahip (sanırım maddi anlamda bunu söylüyorsunuz) olamamış değilsiniz. Kendinizi var etmişsiniz. Bu fazlasıyla gurur verici bir şey değil mi?

    Geçmişe yanmak, hayıflanmak neye çözüm getirebilir ki? Geçmişimizden dersler çıkarabildiğimiz ölçüde başarılıyız. Siz de bunu mükemmelen gerçekleştirmişsiniz,sizi yürekten kutluyorum.

    Sorunuza gelince,

    506 syılı SSK K. 79. maddesi, ne yazık ki sigortasız çalıştığınız döneme ilişkin dava açma hakkınızın "düştüğünü" söylüyor.

    "Yönetmelikle tespit edilen belgeleri işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içerisinde mahkemeye başvurarak alacakları ilam ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları nazara alınır."

    Doktrindeki tartışma, bu sürenin" hak düşürücü" süre mi yoksa " zamanaşımı" süresi mi olduğu yönünde ve Yargıtay bunun " hak düşürücü" süre olduğu görüşünde.

    Öte yandan Anayasamızın 60.maddesi :
    "Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir,Devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar." demektedir.
    bu emir doğrultusunda Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile bu görev SSK' ya verildiği gibi 506 sayılı kanun ile de kaçak,sigortasız işçi çalıştırılmasının önüne geçmek, bunları tespit etmek, yaptırımları uygulamak hususunda düzenlemeler yapılmış ve SS Kurumuna bu görev verilmiştir.

    Bu da demektir ki çalışanların bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olması kamu düzenini ilgilendirir.

    Keza yasa ile, çalışanları SSK' na bildirmek görevi işverenlere yüklenmiştir.
    Bu yasal görevini yerine getirmeyen işverenin haksız ve yasaya aykırı davranışı nedeniyle neden sigortasız çalışanın dava hakkı, 5 yılla sınırlandırılmıştır?
    Bunun bir nedeninin, sigortasız çalıştırılmanın yaygın olması ve bunun kurumun aktüeryal dengesini bozacağı olduğu gibi, uzun yıllar geçtikten sonra kimin çalışmasının gerçek kimin değil ayırdetmenin zorluğu ve düzmece davaların ( ki geçmişte bunlar yaşandı) açılabileceğidir.

    Ama bütün bunların, vatandaşın vazgeçilmez anayasal hakkını kullanmasına engel olmaması gerekir. Yani işverenin hukuka aykırı eylemi dolayısıyla zarara uğrayanın bu zararına engel olunmamalıdır. Bunun ayırımını yapmak da mahkemelerin işi olmalıdır.

    Görüldüğü gibi, bu konuda fazla bir şansınız yok, ancak mücadeleyi seven bir yapınız varsa bir hizmet tespiti davası açın ve " 79. maddedeki hak düşürücü süreye" ilişkin düzenlemenin anayasaya aykırı olduğu iddiasında bulunun, mahkeme veya yargıtay bunu ciddi bulurlarsa Anayasa Mahkemesine taşınır.

    Aynı şey, eski işvereniniz hakkında düşündüğünüz tazminat talepleri için de geçerli, zamanaşımı karşınıza çıkacak.

    Size yaşamınızda başarı, mutluluk ve huzur dilerim.

  4. #3
    Kayıt Tarihi
    Jun 2005
    Nerede
    Antalya, Turkey.
    İletiler
    13
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Sayın Bayındır.

    Öncelikle aydınlatıcı yanıtınız için teşekkür ederim.

    Verdiğiniz bilgiler arasındaki o küçük ışık bana cesaret verdi. Davayı açmaya karar verdim. Kazanamasam bile o kişinin kısa bir süre için bile olsa huzursuz olması bana yetecektir. Ve bunun bedeli de mahkeme masrafları olsun. Ödediğim diğer bedellerin yanında nedir ki

    Saygılarımla.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

Benzer Konular :

  1. Anayasal sosyal haklar
    ANASAYAL SOSYAL HAKLAR - İbrahim Ö. KABAOĞLU - Şubat 2012 - 1. Bası - Yeni - 978-065-4354-245 Bu kitap Adalet Yayıncılık tarafından basılmış olup,...
    Yazan: Hukuk Kitapçısı Forum: Hukuk Kitapları Tanıtımı
    Yanıt: 0
    Son İleti: 07-02-2012, 05:38:36
  2. Yurtdışı sosyal haklar
    herkese ıyı calısmalar. benım sorum yırtdısında babam 14 yıl bır fııl calısmıs.fakat 84 cıkısında kesın donus yapmıs.almanyadakı sosyal haklarını...
    Yazan: rkandemir Forum: Milletlerarası Özel Hukuk
    Yanıt: 8
    Son İleti: 09-07-2009, 21:41:07
  3. Pozisyon değişikliği halinde sosyal haklar
    Sayin Ustadlar, Benim sorum olacak mumkunse gorusleriniz almak istiyorum. 1996 yilindan beri calistigim sirkette halen bulundugum Satis Mudurlugu...
    Yazan: hakanilbay Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 3
    Son İleti: 16-04-2009, 08:28:03
  4. Boşanma ve sosyal haklar
    eşimden boşandım. öğretmenim. annem ve babam öldü. babamın maaşınını alabilir miyim. bunun için ne yapmalıyım
    Yazan: denizmeriç Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 2
    Son İleti: 21-08-2007, 23:14:23
  5. Ayrı yaşarken sosyal haklar
    Herkese iyi günler dilerim.Sizlere şu şekilde bir soru sormak istiyorum. Eşimle 1 yıllık evliyiz.3 ay önce eşim evi terk etti ve şu an ailesi ile...
    Yazan: zafira Forum: Aile Hukuku
    Yanıt: 7
    Son İleti: 12-05-2006, 15:03:26

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.