Anlatacağım konuyu en öncelikle Avukatlarımız cevaplarsa sevinirim.
Bayram arefesinde kız arkadaşım 29 kasım 1998 doğumlu, babasının bana zarar vermemesi için kaçıp yanıma geldi fakat eve değil dışarıdaydık sonra rastlantı eseri babası, dayısı bizi gördü kavga çıktı babası bana demirle vurdu kafama 2 kere annımda 3 cm yarıldı dikiş falan atıldı karakolluk olduk. Ben adam yaralamadan dava açtım onlara onlarda kendi semt karakollarına kızım kayboldu diye şikayette bulunmuşlar. Ayrıca kız arkadaşım bütün ailesini şikayet etti şiddet, baskı vs diyerek. Sonra babannesine gönderdiler kızı şimdi tekrar anne ve babasıyla kalıyor. Biraz araştırdım hukuk tamamen arkamda gibi şayet gelecek ay 15 yaşını dolduracak.
Benim sormak istediğim şey 15 yaşını doldurup 16 yaşından gün aldığı gün kızı kendi rızasıyla ailesinden alabilirmiyim. Benim doğum tarihim 07 ekim 1991.
Lütfen konuya hakim avukatlarımız cevaplarsa çok sevinirim.
Araştırmalarım alabileceğim yönündeydi. Sadece "alamazsınız" demenizde bana inandırıcı gelmedi nedense kusura bakmayın.
Konuya hakim avukatların daha detaylı cevaplarını bekliyorum.
Araştırmalarım alabileceğim yönündeydi. Sadece "alamazsınız" demenizde bana inandırıcı gelmedi nedense kusura bakmayın.
Konuya hakim avukatların daha detaylı cevaplarını bekliyorum.
agunduz rumuzlu üyeden alıntı
Benim sormak istediğim şey 15 yaşını doldurup 16 yaşından gün aldığı gün kızı kendi rızasıyla ailesinden alabilirmiyim. Benim doğum tarihim 07 ekim 1991.
Lütfen konuya hakim avukatlarımız cevaplarsa çok sevinirim.
Almaktan kastınız evlenmek olsa gerek,
18 yaşını doldurup, 19undan gün almamış birini,
ailesinin yanından sorgusuz sualsiz sorunsuz alıp götürebilmenize imkan tanıyan bir yasal düzenleme yok.
15 yaşını tamamlayıp 16 yaşından gün almış birinin kendi rızasının da bir önemi yok bu konuda, 18 yaşını tamamlamadan önce kendi rızası+ailesinin rızası olması gerekir.
Almaktan kastınız evlenmek olsa gerek,
18 yaşını doldurup, 19undan gün almamış birini,
ailesinin yanından sorgusuz sualsiz sorunsuz alıp götürebilmenize imkan tanıyan bir yasal düzenleme yok.
15 yaşını tamamlayıp 16 yaşından gün almış birinin kendi rızasının da bir önemi yok bu konuda, 18 yaşını tamamlamadan önce kendi rızası+ailesinin rızası olması gerekir.
İnanırsınız, inanmazsınız sizin bileceğiniz iş.
Erdoğan bey avukatmısınız acaba şu altta yazılı yargıtay kararıyla bişey yapamazmıyız ?
Ayrıca demişsinizki sorgusuz, sualsiz demişsiniz. Eğer ilk postu tam okuduysanız kız ailesini şikayet edip darp raporu bile almıştı sonra tekrar ailesine verildi bunlarıda göz önünde bulundurun şuandada eve kapatılmış durumda.
Suç tarihinde 15 yaşını tamamlamış ayırt etme gücüne sahip mağdureyi rızasıyla hürriyetini kısıtlamaktan ibaret eylemlerde mağdurenin rızası fiili suç olmaktan çıkararak hukuka uygun hale getirmektedir. Yergıtay'ın yerleşik uygulaması da bu yöndedir.
Örnek karar için bknz. Yargıtay 2007/5-253 E. 2008/52 K. 11.03.2008 T.
Benim sormak istediğim şey 15 yaşını doldurup 16 yaşından gün aldığı gün kızı kendi rızasıyla ailesinden alabilirmiyim.
Siz alamazsınız, 15 yaşını doldurmuş çocuğu , düşündüğünüz şekilde evinden alamazsınız.
18 yaşından küçüğün evlenmesine izin verilmesi için dava açılabilir, o dava ile de alamazsınız.
T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2010/3710
K. 2011/5584
T. 30.3.2011
• EVLENMEYE İZİN DAVASI ( Hakimin Olağanüstü Durumlarda ve Pek Önemli Bir Sebeple 16 Yaşını Doldurmuş Olanların Evlenmesine İzin Verebileceği – 16 Yaşını Doldurmamış Kişi Hakkıda Velayeten Açılan Davanın Reddi Zorunluluğu )
• REŞİT OLMAYANLARIN EVLENMESİ ( 16 Yaşını Doldurmamış Kişi Hakkıda Velayeten Açılan İzin Davasının Reddi Zorunluluğu – Hakimin Olağanüstü Durumlarda ve Pek Önemli Bir Sebeple 16 Yaşını Doldurmuş Olanların Evlenmesine İzin Verebileceği )
4721/m. 124/2
ÖZET : Davacıya velayeten annesi ve babası tarafından, velayet altında bulunan onaltı yaşını doldurmayan davacının evlenmesine izin verilmesini istemişlerdir. Hakim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltıyaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Davanın reddine karar verilmesi gerekir.
DAVA : Davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün kanun yararına bozulması Adalet Bakanlığının yazısı üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Davacı Burcu’ya velayeten annesi Şerife ve babası Salih tarafından 14.7.2008 tarihinde hasımsız olarak açılan davada, velayet altında bulunan Burcu’nun evlenmesine izin verilmesinin istendiği, mahkemece davanın kabulüne karar verildiği ve hükmün temyiz edilmeksizin kesinleştiği anlaşılmaktadır.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 124/2. maddesi ile “ancak, hakim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltıyaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir” hükmü getirilmiştir. Evlenmeye izin verilmesi istenilen 12.4.1993 doğumlu Burcu’nun dava tarihinde onaltı yaşını doldurmadığı anlaşılmaktadır.
Mahkemece, yasal şartın oluşmaması nedeniyle davanın reddine karar verilmesi gerekirken Türk Medeni Kanunu’nun 124/2. maddesi hükmüne aykırı olarak evlenmeye izin verilmesi usul ve yasaya aykırı bulunmuştur.
SONUÇ : Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 427/6. maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin açıklanan sebeple kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere BOZULMASINA, 30.03.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.
16 yaşını tamamlamadığı için anne ve babasının evlenme izni isteğine bile engel var yasal olarak,
Konuyu evliliğe çektiniz benim ilk amacım bu değildi. Hani alıp direk evlenicem demedim. Kız kendi rızasıyla bana gelip benimle yaşadığında zaten herhangi bir suç işlemiş olmuyorum 10 saattir araştırıyorum. Fakat öğrenmek istediğim şey yanıma aldım getirdim rızasıyla ailesi şikayet edince kız kendi rızamla geldim dediğinde herhangi bir suç oluşmuyor ortada peki kız benimle yaşayabilirmi şikayet geldiği halde. avukat değilsiniz yardım etmeye çalışıyorsunuz çok teşekkür ederim fakat bende kaçgündür haber alamıyorum kızı eve kapatmışlar hukuken ne yapabilirim diye araştırıyorum
Farkındaysanız ısrarla sizin '' sormak istediğim '' şeklinde belirtiğini kısmın alıntısıyla yanıtlamaya çalışıyorum.
agunduz rumuzlu üyeden alıntı
Benim sormak istediğim şey 15 yaşını doldurup 16 yaşından gün aldığı gün kızı kendi rızasıyla ailesinden alabilirmiyim.
Bu şekilde sorduğunuz sorunun cevabı tek: ALAMAZSINIZ.
Ha , 15 yaşını doldurup 16 yaşından gün aldıktan sonra kız kendi isteğiyle sizin evinize gelir ve yaşamaya başlarsa, ne olur? Ailesi şikayetçi olur, polis gelir , kızı alır ailesine teslim eder.
Kız şikayetçi olmazsa , kendi isteğimle oraya geldim derse ne olur? aynı şey olur, polis kızı alır ailesine teslim eder, ailesi sizin hakkınızda şikayetçi olursa kız da aynı tutarlı davranışı sergilemey devam ederse ceza almazsınız belki ama kız gene ailesine teslim edilir.
Ha kız ailesinden şikayetçi olursa, o zaman
gene siz '' alamazsınız'' SHÇEK korumasında veya kadın barınma evlerinde , reşit olacağı 18 yaşını tamamlayıp 19 yaşından gün alacağı güne kadar yaşamaya devam eder, 19 dan gün aldığı gün, isterse size varır, siz de '' alırsınız'' .
Kız ailesini polise şikayet etti dövüyorlar beni diye polis yine ailesine vermiş şuanda eve kapatmışlar bana ulaşamadığına göre ne okula gönderiyorlar nede bişey hiçbir arkadaşıda ulaşamıyor bişey yapamazmıyız bu duruma
Sayın '''agunduz'' sorunuzda anlattığınız on sekiz yaşından küçük kızın kendi rızasıyla yanınıza kaçıp gelmesi olayında her ne kadar siz bir suç oluşmadığını düşünseniz de 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 234/3. maddesinde belirtilen ''evini terkeden çocuğu kanuni mercileri veya ailesini haberdar etmeksizin yanında alıkoyma'' suçunun oluşacağını düşünüyorum. Bu suçun takibi ise şikayete bağlıdır. Her ne kadar on sekiz yaşını doldurmamış kız şikayetçi olmasa da anne ve babası bu suçla ilgili ''müşteki'' sıfatına sahip olacaklardır.
Sorunuzda anlattığınız kızın evinde kötü muamele görmesi, şiddet görmesi gibi hususlar ise başka bir yargılama konusunu teşkil etmektedir. Üstelik, afâki ve delilden yoksun bir şekilde ''ben şiddet ve baskı görüyorum'' iddiası çoğu zaman bir kamu davasına dönüşmeyip takipsizlikle sonuçlanmaktadır. Yukarıda Yargıtay'ın hangi Dairesince verildiği belli olmayan ve Yargıtay' a ait olduğunu söylediğiniz kararda TCK.nın 109. maddesinde belirtilen ''kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'' suçundan bahsedilmekte ve somut dosya özellikleri irdelenerek 15 yaşını tamamlamış mağdur rızasının bu suçu oluşturmayacağı belirtilmektedir. Kaydettiğiniz bu karardan ise TCK.nın 234/3. maddesinde belirtilen suçun oluşmayacağı söylenemez.
Her ne kadar sorunuzda belirtmeseniz de bir ayrıntıyı daha vurgulamakta fayda görüyorum; Şöyle ki; 15 yaşını tamamlamış kız ile herhangi bir cinsel ilişki yaşadı iseniz, kızın sizden şikayetçi olması halinde TCK.nın 104. maddesinde tarif edilen ''Reşit Olmayanla Cinsel İlişki'' suçunun da oluşabileceği kanaatindeyim.
Sonuç olarak; on sekiz yaşını tamamlamış kızı kendi rızasıyla da olsa yanınızda tutmanız Türk Ceza Kanunu kapsamında 234/3. maddesindeki suçu oluşturur. Kolluk kuvveti tarafından kızın bulunması halinde ailesine teslim edilir.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku