iletmiş olduğunuz link'ten de yeni şeyler öğrendim ama durumuma tam olarak uyup uymadığından emin değilim.
Şöyle ki, linkte konu edilen durumlarda genelde Türkiye'de kayıtlı bir şirketin çalışanı olarak yurtdışı göreve gidenlerin durumu incelenmiş gibi geldi bana.
Buna ragmen sanıyorum benim ve benim durumumdakiler için 183 gün kuralı yine de temel alınabilir.
Bu durumda, benim kazancımdan vergi alma hakkı 183 günden fazla kaldığım ülkede oluyor.
Peki, o ülke 'ticari faaliyetlerinden dolayı bana vergi ödemek zorunda değilsin' diyorsa?
O durumda, rahatlıkla paramı Türkiye'ye yollayabilirim anlamı çıkartırsam yanlış mı olur?
Yurt dışında oturma ve çalışma izni alan vatandaşlarımız bu ülkelerde çalışmakta ve geçimlerini sağlamak için ekonomik faaliyetlerini bu ülkede sürdürmektedirler. Bu itibarla, bu ülkelerde geçerli olan vergi sistemine tabi bulunmaktadırlar.
Bir Amerikan firmasında işe başlayacağım. Türkiye'de herhangi bir faaliyetleri yok. Tüm resmi işlemlerde Amerika'da yapılacaktır.
Bana uluslararası iş akdi sözleşmesi yapacaklar. Sigortamı isteğe bağlı olarak ödeyeceğim ve kendilerinden bu ücreti tahsis edeceğim. Aylık olarak 1500 USD + Prim şeklinde olacaktır. Avrupa ve Asya bölgelerindeki firmalara satış yapacağım tüm işlemler dediğim gibi Amerika'da olacaktır. Bu durumda gelir vergisinden muaf olur muyum? Yoksa münferit beyanname ile kazancımı beyan etmeli miyim? İleride sıkıntı yaşamak istemiyorum. Eğer gelir vergisine tabi olacaksam bu oran kaçtır? Yıllık mı yoksa aylık olarak mı ödeyeceğim? Vergi Dairesine sorduğumda ise istisnaya tabi olduğumu söylediler ama açıkçası emin olamadım. Yardımcı olursanız sevinirim. Kimse net bilgi veremedi.
Teşekkür Ederim
Romanya bir firmam var ve bu firma ile bağzı uluslararası komisyon işleri yapıyorum. İlgili faturaları bu firma üzerinden hazırlayıp, oluşan vergiyi de bu devlete ödüyorum. Bu ülkede çalışma iznim ve oturumum olmakla beraber, son dönemde Türkiye'de yurtdışından daha fazla kalıyorum. Bu çerçevede sormak istediğim sorular;
1) Son 6 ayda Türkiye'de daha fazla kaldığımıda göz önünde bulundurarak. Bu firmadan edindiğim kazancı, ordaki hesabımdan Türkiye'yeki hesabıma gönderirken, vergisini ödediğim bir kazanca ilişkin Türkiye'de de bir vergilendirme durumu oluşur mu?
2) Bunu gönderirken nasıl bir açıklamayla göndermek uygun olur? ve Bu göndermeyle ilgili olarak 50.000 $ gibi bir limit gördüm. Bunun altında kalmak daha mı uygun olur?
İlginizden dolayı şimdiden teşekkür ederim.
Saygılar
Konu gcons tarafından (06-05-2014 Saat 01:41:00 ) de değiştirilmiştir.
Verilen cevaplar konuyu büyük ölçüde cevaplamış ancak benim durumum biraz daha farklı. Milli eğitim de öğretmen olarak çalışıyorum ancak okul dışında çeviri ve editörlük yaparak aylık yaklaşık $1500 USD kazanıyorum. Ödemeyi ABD merkezli bir şirket yapıyor.
Bunun vergi ve memurluk açısından ortaya çıkarabileceği sorunlar var mıdır?
Verilen cevaplar konuyu büyük ölçüde cevaplamış ancak benim durumum biraz daha farklı. Milli eğitim de öğretmen olarak çalışıyorum ancak okul dışında çeviri ve editörlük yaparak aylık yaklaşık $1500 USD kazanıyorum. Ödemeyi ABD merkezli bir şirket yapıyor.
Bunun vergi ve memurluk açısından ortaya çıkarabileceği sorunlar var mıdır?
1-Çeviri serbest meslek faaliyetidir ve bunu ara sıra yaparsanız arızi kazançtır bu yönde vergilendirilir.
2- Bir mükellefe bağlı olarak sürekli olarak yaptığınızda ise serbest meslek kazancıdır (sizin durumunuz) vergi kaydı açılması gerekir. 657 sayılı devlet memurları kanununa göre suçtur.Memurun ek iş yapması ile ilgili disiplin suçuna girer.
3- Bir mükellefe bağlı olarak yapıp aylık ücret geliri alırsanız maaş gibidir ve sizin durumunuzun 657 açısından yine suçtur.
Tavsiyem yol yakınken başkası üstünden bu işi yapmanız ve vergi kaydı açtırmanız.
Ya da daha az maliyet istiyorsanız vergi kaydı olan birisi üstünden bu işi yapmanız
Konu molyer tarafından (14-12-2014 Saat 22:28:30 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: eksik yazı
Verilen cevaplar konuyu büyük ölçüde cevaplamış ancak benim durumum biraz daha farklı. Milli eğitim de öğretmen olarak çalışıyorum ancak okul dışında çeviri ve editörlük yaparak aylık yaklaşık $1500 USD kazanıyorum. Ödemeyi ABD merkezli bir şirket yapıyor.
Bunun vergi ve memurluk açısından ortaya çıkarabileceği sorunlar var mıdır?
Editörlük köşe yazısı, çeviri ise telif haklarını kapsayan bir çevirimi.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
İstinaf kararı hakkında
10-05-2025, 01:23:51 in Miras Hukuku