Merhaba arkadaşlar, bende şöyle bir durumla kaşılaştım ne yapmalıyım nasıl davranmalıyım? yolda 2 polis beni durdurdu kimlik sordu ve hiç bir şey söylemeden kimliğimi çıkarıp gösterdim.Gbt me baktılar.hİç bir şey çıkmadı.çıkmadığı ile kalınmadı, çantamı aradılar.En özel eşyalarıma kadar açıp baktılar.Oda yetmedi, tabletimi ve fotograf makinem için "bunlar çalıntı mı? faturası nerde? çaldın mı yoksa?"gibi sözlerle bana hakaret edildi.Elinde hiç bir kanıt hiç bir suç unsuru olmadan bir polisin kendi malıma bana çaldın mı söyleyebilir mi? onuda bırak, tabletimi açtırtıp içindeki resimleri dahi göstertip, arkadaşlarımın tipleri hakkında dahi, hoş olmayan yorumlar yaptılar.Şimdi sizlere sorarım? ben bu durumda nasıl o polislerden şikayetçi olabilirim.Ve benim orda nasıl bir hakkım var kendimi nasıl savunamam gerekiyordu?
Kimlik sorup, sorgulasa amenna sorun yok.Hiç bir şey olmadığı halde üstümü araması çantamın içindeki özel eşyalarıma kadar didiklemesi, bunları ypma hakkı var mı? Benim sınırlarım nereye kadar var?
Polisin kimlik sorma yetkisi var ama azıcık şüphe gerekiyor. Ama onlara verilen bir günlük kontrol sayısı veriliyor. Onlarda bunu herkese yapıyorlar malesef. Boşuna itiraz etmeyin. Ama sizde polise resmi bile olsalar kimlik sorabilirsiniz. Sizde bir gbt yapın.
Önleyici arama yetkisi kararı var ise ancak arama yapabiliyorlar ama siz kararı göstermeleri gerekir. Yada siz isteyin.
Hiçbir suç isnadı olamadan karakola götürüp tutulan ve çıplak üst araması yapılan biri şikayetçi olmuş ve haklarında dava açıldı diye okudum internette, suç konusu; hürriyeti yoksun bırakma.
Dediğim gibi detaylı bir üst arama için ya önleyici bir arama kararı, yada bir suç şüphesi gerekir diye düşünüyorum.
Polis vazife ve selahiyet kanununda aşağı yukarı da şöyle yazıyor;
Polis kimseye durup dururken kimlik sormaz ve üst araması yapamaz
Polis şüpheli görürse suçu önleme için kimlik sorabilir ve üst araması yapabilir(üstteki madde gitti mi güme)
Böyle bir muamele görmeniz 2013 Türkiye'sinde şaşılmakla beraber GBT kayıtlarında olumsuz bir durumla karşılaştıkları içinde olabilir.Üzüntü ve şaşkınlık yaşamadım desen yalan olur.Bu hikayelerin 90'larda kaldığını düşüyorken gerçekten adınıza talihsiz bir hadise denebilir.Bence Emniyet Genel Müdürlüğüne veya İçişleri Bakanlığını şikayet düşünülmeli.Geçmiş olsun.
Polis vazife ve selahiyet kanununda aşağı yukarı da şöyle yazıyor;
Polis kimseye durup dururken kimlik sormaz ve üst araması yapamaz
Polis şüpheli görürse suçu önleme için kimlik sorabilir ve üst araması yapabilir(üstteki madde gitti mi güme)
Böyle bir muamele görmeniz 2013 Türkiye'sinde şaşılmakla beraber GBT kayıtlarında olumsuz bir durumla karşılaştıkları içinde olabilir.Üzüntü ve şaşkınlık yaşamadım desen yalan olur.Bu hikayelerin 90'larda kaldığını düşüyorken gerçekten adınıza talihsiz bir hadise denebilir.Bence Emniyet Genel Müdürlüğüne veya İçişleri Bakanlığını şikayet düşünülmeli.Geçmiş olsun.
Polisin şüpheli görmesi işte kilit olay polisin hangi gözle baktığına bağlı ve bunun ispatıda yok kimlik sorabilir ve savunma hazır şüpheli hareket tanımlama geniş. Buraya kadar şikayet unsuru yok bence rencide edici ama yapacka bişey yok
Ama ondan sonrası sıkıntılıdır ve evet şikayet gerektiren bir durumdur. Kimlik soran bir polisin ceza aldığını duydunuzmu?
Polis vazife ve salahiyet kanununun hafızam beni yanıltmıyorsa 4.maddesine göre önce polisin kimlik göstermesi gerekiyor. Kimliğini sorun bu genelde ters tepki yapıyor ancak polislerin tutumuna karşı sakin bir tavır ve uslüpla kimliğine baktıktan sonra siz de kimlik gösterin. Ancak size özel eşyalarınız bırakın tableti arabanız veya çantanız dahi yazılı izni olmadan sorduğunuz zaman size bunu ibraz etmeden sizin üzerinizi çantanızı arayamaz.Maalesef böyle şeyler uygulamada çok rastlanıyor.Yine aynı kanunu farklı maddesinde ise polisin tecrübesine ve meslek deneyimine göre istediği kişiye kimlik sorma hakkına sahip.
- - - Updated - - -
Maalesef hala oluyor böyle durumlar. Şikayet için polisin sicil numarası gerekiyor. O da yakalarında yazar.
Arkadaşlar cevaplarınız için teşekkür ederim.Yaşanan durumu şikayette bulunduk ve gerekli araştırmalar yapılacağını söyledikler.Saati, zamanı nerde olduğuna dair gerekli olan bilgiler aldılar.Böyle bir hakkı olmadığını söylediler bana emniyetten.Sadece o gün içerisinde örnek veriyorum tablet çalınması ile ilgili bir ihbar var ise çantaya bakıp araştıraibilir.İhbar olmaması durumunda bunları yapması yasak.Ve arkadaşımızın söylediği gibi kimlik bilgisini göstermesi gerekiyor.Ve söyledikleri şeyler hakarete giriyor.kendilerinin kimlik bilgilerini alıp şikayet etmem gerekiyordu malesef ama biz kimliğini sormadık:/
konuyu okuyan arkadaşlar olursa durum böyle olmuş diye yazdım.Sevgiler
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku