+ Konuyu Yanıtla
1 den 3´e kadar toplam 3 ileti bulundu.

Konu: Süreli ve Oybirliğini Gerektirmeyen Kararlar

Süreli ve Oybirliğini Gerektirmeyen Kararlar Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    Dec 2011
    Nerede
    .
    İletiler
    1.381
    Dilekçeler Sözleşmeler
    1
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Süreli ve Oybirliğini Gerektirmeyen Kararlar

    Süreli ve Oybirliğini Gerektirmeyen Kararlar

    Yargıtay 18. Hukuk Dairesi E:2002/11938 - K:2003/549

    ANAGAYRİMENKULÜN ORTAK YERLERİNDE ONARIM TESİS VE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI ( Kat M.lerinin Oybirliğini Gerektirdiği - Ortak Yerlerden Bahçenin Kiraya Verilmesi Kararının Oybirliğiyle Alınıp Alınmadığının Araştırılması Gereği )
    ANAGAYRİMENKULÜN MUTAT YÖNETİMİNE İLİŞKİN KONULAR ( Süreli ve Oybirliğini Gerektirmeyen Kararlarar Olduğu - Mahkeme Hükmü veya M.ler Kurulu Kararı ile İptal Edilmedikçe Bütün Kat M.lerini Bağladığı )
    KAT M.LERİ KURULU KARARI ( Usulünce Alınıp Alınmadığının Araştırılması Gereği - Ortak Yerlerden Bahçenin Kiraya Verilmesi Kararına Katılmayan Kat M.inin Kira Artış Kararına Olumlu Oy Vererek Katılmasının R.Niteliğinde Olduğu )
    ANAGAYRİMENKULÜN ORTAK YERLERİNDEN OLAN BAHÇENİN KİRAYA VERİLMESİ ( Oybirliği ile Kararlaştırılması Gereği )




    ÖZET :

    Anagayrimenkulün mutat yönetimine ilişkin konulardaki, ( ortak avans ve gider payının belirlenmesi, yönetici ve denetçi seçimi vs. gibi ) süreli ve oybirliğini gerektirmeyen kat malikleri kurulu kararlarının, mahkeme hükmü ya da kat malikleri kurulu kararı ile iptal edilmedikçe bütün kat maliklerince uyulması zorunlu olduğu gibi mahkemelerin de uyuşmazlıkların çözümünde bu kararlara uyulup uyulmadığını tespit ederek bunun sonucuna göre karar vermekle yetinmeleri gerekir.

    DAVA VE KARAR : Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Kat Mülkiyeti Yasasının 19 uncu maddesinde, kat maliklerinin anagayrimenkulün mimari durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını korumaya mecbur oldukları vurgulanmış ve kat maliklerinden birisinin, bütün kat maliklerinin rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde onarım, tesis ve değişiklik yapması yasaklanmıştır. Yasanın bu hükmü ile aranılan "rıza", kat maliklerince imzalanmış yazılı bir belge şeklinde olabileceği gibi bütün kat malikleri veya bunların görevlendireceği vekillerinin katılıp onayladığı kat malikleri kurulu kararıyla da mümkündür. Anılan yasanın 32.maddesinde de, anagayrimenkulün kat malikleri kurulu tarafından verilecek kararlara göre yönetileceği, bütün kat malikleri ile bunların külli ve cüzi haleflerinin kat malikleri kurulu kararlarına uymakla yükümlü oldukları öngörülmüştür.

    Yargıtay uygulamalarında, anagayrimenkulün mutat yönetimine ilişkin konulardaki, ( ortak avans ve gider payının belirlenmesi, yönetici ve denetçi seçimi vs. gibi ) süreli ve oybirliğini gerektirmeyen kat malikleri kurulu kararlarının, mahkeme hükmü ya da kat malikleri kurulu kararı ile iptal edilmedikçe bütün kat maliklerince uyulması zorunlu olduğu gibi mahkemelerin de uyuşmazlıkların çözümünde bu kararlara uyulup uyulmadığını tespit ederek bunun sonucuna göre karar vermekle yetinmeleri gerektiği, iptali dava edilmeyen bu tür kararların, talep aşılarak usulüne uygun olmadığı yolunda hüküm kurmalarının yerinde olmayacağı kabul edilmektedir.

    Ancak, yönetime işlerlik kazandırmaya yönelik bu uygulama, yasa"da bütün kat maliklerinin rızasının veya oybirliğinin arandığı konulara ilişkin kalıcı nitelikteki kat malikleri kurulu kararlarına teşmil edilemez. Zira yasanın emredici nitelikteki oybirliği koşulunun gerçekleşmediği bir karar, asli unsurundan yoksun, ve bu nedenle geçersiz olacağından, "hükmüne itibar edilmesi mümkün değildir. Örneğin; bütün kat maliklerinin katılımı ve olumlu oyları sağlanmadan verilen kat malikleri kurulu kararındaki izne dayanılarak anagayrimenkulün ortak yerlerinde yapılacak tesis ve değişiklikler, Kat Mülkiyeti Yasasının 19 uncu maddesinde öngörülen ve asli unsur olan, bütün kat maliklerinin rızasının bulunması şartı gerçekleşmeden yapılmış olacağından yasaya aykırılık teşkil edecektir. Keza, yasanın 24 üncü ve 45 inci maddelerinde bütün kat maliklerinin oybirliğiyle verilmiş kararın varlığının şart kılındığı hususlarda da, oybirliğinin sağlanmadığı kat malikleri kurulu kararları, uygulanabilir nitelikte bir hukuki sonuç doğurmayacağından geçersiz olup, uyuşmazlığın çözümünde mahkemece dayanak kabul edilemez.

    Öte yandan; özellikle ortak yerde yapılacak tesis ve değişiklik konusunda Yasanın 19 ncu maddesinde öngörüldüğü üzere yazılı olarak muvafakatini bildiren ya da böyle bir iznin verilmesine dair kat malikleri kurulu kararına olumlu oyu ile bizzat veya vekili aracılığıyla katılan kat malikinin, kararda bütün kat maliklerinin oybirliği sağlanamamış olsa dahi bu muvafakati ile kişisel olarak bağlı olacağından, muvafakati kapsamında ortak yerde yapılan tesis ve değişikliklerin eski hale getirilmesini istemesi Türk Medeni Kanununun 2 nci maddesinde öngörülen dürüstlük kuralına uygun düşmez ise de, muvafakat veren kat malikinden bağımsız bölümünü sonradan satış vs. surette devir alan yeni malik, bütün kat maliklerinin muvafakati sağlanmamışsa önceki malikin muvafakati ile bağlı olmayacağından ortak yerde yapılan tesis ve değişikliklerin eski hale getirilmesini istemesi halinde kötü niyetli olduğu söylenemez.

    Bu bağlamda dosya üzerinde yapılan incelemede, bahçenin davalıya kiraya verilmesine ilişkin 30.7.1988 tarihli kat malikleri kurulu kararının dava dışı ( 3 ) numaralı bağımsız bölüm malikinin katılımı olmaksızın oyçokluğuyla alındığı anlaşılmış ise de bu kira bedelinin artırılmasına yönelik olarak alınan 1.5.1993 tarihli karara bütün kat maliklerinin katıldığı ve böylece Yasada geçerlilik için aranılan bütün kat maliklerinin rızasının bulunması koşulunun gerçekleştiği görülmüştür. Ayrıca davacılardan Türkiye A. Derneği ile K. P. E.'in söz konusu karara olumlu oyları ile katıldıkları da tespit edilmiştir.

    Bu durumda özellikle 1.5.1993 tarihli kararın alındığı tarihte malik olanları gösterir tapu kaydının Tapu Sicil Müdürlüğünden getirtildikten sonra sözü edilen kat malikleri kurulu kararının usulünce alınıp alınmadığıda ( vekaleten oy kullanılmış ise vekaletnamelerin bulunup bulunmadığı vs. ) tespit edildikten sonra yukarıda açıklanan hususlar dikkate alınarak hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken tüm maliklerin rızası sağlanmadığından bahisle davanın kabulüne karar verilmiş olması doğru görülmemiştir.


    SONUÇ :

    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK'nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 30.1.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Hukuki NET Güncel Haber

    Süreli ve Oybirliğini Gerektirmeyen Kararlar konulu yargıtay kararı ara
    Süreli ve Oybirliğini Gerektirmeyen Kararlar konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    Dec 2011
    Nerede
    .
    İletiler
    1.381
    Dilekçeler Sözleşmeler
    1
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: Süreli ve Oybirliğini Gerektirmeyen Kararlar

    Süresiz daimi ve tüm maliklerin oybirliğini gerektiren kat malikleri kararları Mahkemenin yada kat malikleri kurulunun iptal etmesine bile gerek olmadan geçersizdir.
    Uyulma mecburiyeti yoktur.
    Kat malikleri kurulunun yetkilerini belirleyen Borclar kanunu md. 504 de belirtilen konularda tüm maliklerin asaleten oybirliği gerekir.

    Tüm maliklerin asaleten oybirliğini gerektiren BK 504 de bahsedilen konularda Kat malikleri kurulu oy çokluğu ile karar alamaz.
    Konu Hakkaniyetli tarafından (24-08-2012 Saat 07:45:40 ) de değiştirilmiştir.

  4. #3
    Kayıt Tarihi
    Jan 2009
    İletiler
    9
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: Süreli ve Oybirliğini Gerektirmeyen Kararlar

    Yüzme havuzunun bir sezon kullanılmaması ya da tamamen kapatıplası kararı tüm kat maliklerinin onayıyla mı yoksa oy çokluğuyla mı alınır bunu merak ediyorum.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

Benzer Konular :

  1. İhbar tazminatı ödenerek süresinden önce feshedilen belirli süreli sözleşmesin baştan itibaren Belirsiz süreli sayılacağını kabul eden Yargıtay Kararı
    YARGITAY 9. Hukuk Dairesi ESAS: 2015/9313 KARAR: 2015/18203 Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir. ...
    Yazan: emre87 Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 12-12-2015, 21:55:23
  2. Belirsiz süreli iş sözleşmesi belirli süreli cezai yaptırım içeriyor
    Merhabalar, Özel sektörde faaliyet gösteren bir firmada çalışıyorum. Firma ile yapmış olduğum sözleşmede belirsiz süreli iş sözleşmesi yazmasına...
    Yazan: mkalex Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 14-08-2012, 11:12:48
  3. Tüm maliklerin oybirligini gerektirmeyen Mutad Yönetim İşleri
    Tüm maliklerin oybirligini gerektirmeyen Mutad Yönetim İşleri önemli yönetim işleri Tüm maliklerin oybirligini gerektirir. Yargıtay Hukuk Genel...
    Yazan: Hakkaniyetli Forum: Kat Mülkiyeti Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 04-08-2012, 10:07:05
  4. Belirli süreli iş sözleşmesi yenilenmez ise belirsiz süreli mi olur?
    Herkese Selam, İki yılı aşkın bir süredir çağrı merkezinde müşteri temsilcisi olarak çalışmaktayım. Bir sene süreli yapılan belirli süreli iş...
    Yazan: Castle Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 7
    Son İleti: 08-12-2010, 22:05:02
  5. Yeni Hukuki Kaynak: İşyeri Hekimi Belirli Süreli Hizmet Sözleşmesi Belirsiz Süreli Hizmet Sözleşmesi
    Hukuk Makaleleri ve Mevzuat Kısmına yeni bir hukuki kaynak eklendi, üzerinde tartışmak ister misiniz : İlgili veri linki - Konu: İşyeri Hekimi...
    Yazan: admin Forum: Mevzuata İlişkin Bilgi ve Yorumlar
    Yanıt: 0
    Son İleti: 07-12-2009, 21:25:40

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.