Mart 2008'de uzun süredir eşimden şüphelendiğim için bir özel dedektife eşimi takip etmesi için başvurdum. 5 günlük bir anlaşma yaptım ve bunun karşılığında özel dedektif ücretini sözleşme yaparak ödedim. Eylül 2008'e kadar herhangi bir takip yapılmadı. Eylül ayında karakoldan edilen telefonda bu dedektife verdiğim iş soruldu ve ifade vermeye çağırıldım. Çalışıyor olmam ve şehir dışında olmam nedeniyle gelemeyeceğimi belirttim. Onlar da yazılı ifade vermem için bulunduğum yerin adresini istediler. Sanık olarak mı yoksa tanık olarak mı çağırıldığım konusunda bir şey söylenmedi. Henüz bahsi geçen yazı da elime geçmedi. Merak ettiğim konu bu durum karşısında nasıl davranmam gerektiği ve bu durumun benim açımdan suç sayılıp sayılmayacağı. Yazılı ifadede bu olayı nasıl ifade edeceğimi bilemiyorum. Bunun özel bir şekli var mı? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Aslında Türkiyede özel dedektiflik kurumu tam olarak yok ve yasal değil. Ancak bir takım kişiler kanundaki boşluklardan vede yorumla biz yasal olarak dedektifiz diyorlar. Dedektiflik yasal değil ülkemizde. Anlaşılan bir şekilde bu acemiler işi yüzlerine gözlerine bulaştırmışlar. Eşinizin sizle olan konumu veya bu acemilerin yaptıkları şapşallık durumuna göre sanık veya tanık olabilirsiniz.
Aslında Türkiyede özel dedektiflik kurumu tam olarak yok ve yasal değil. Ancak bir takım kişiler kanundaki boşluklardan vede yorumla biz yasal olarak dedektifiz diyorlar. Dedektiflik yasal değil ülkemizde. Anlaşılan bir şekilde bu acemiler işi yüzlerine gözlerine bulaştırmışlar. Eşinizin sizle olan konumu veya bu acemilerin yaptıkları şapşallık durumuna göre sanık veya tanık olabilirsiniz.
Size katılıyorum,yüze göze bulaşma işi var,burada suca azmettirmedenda işi veren sanık ola bilir tabi sucu bilmiyoruzki.
Özal zamanında böyle bir yasa cıktı,Cumhur başkanı Demirelde geri göndermişti bunu meclise birdahada bu yasa tozlu raflarda kaldı,özel güvenlik kanunu'nun denetimli olduğu icin buradan illegal şekilde yürüymeye calışıyorlar işte,yasal olmadan.
Bu olaydada takip edilen bu işin farkına varması neticesinde şikayette bulunmuş ola bilir,poliste bu işe el atmıştır,bunun araştırması yapılıyor ola bilir.
Aslında Avukatlık kanunu'nun 2 maddesini genişletip,bu özel dedektifliğide,Hukuki donanımı olan birinin denetiminde izin vereceler,başkada yolu yok.
Konu esmerman tarafından (28-09-2008 Saat 09:53:18 ) de değiştirilmiştir.
Türkiyede özel dedektiflik kurumu tam olarak var ve yasal. Yasadaki boşlukların kullanıldığı fikrinize şöyle katılıyorum ; Özel dedektiflik hizmetleri verilirken yasadaki boşluklardan faydalanılıyor.
2001 senesinden beri ticaret sicil tescilim " özel dedektiflik " olarak calışıyorum. Aile hukuku , boşanma ve velayet davaları başta olmak üzere bir çok konuda hizmet veriyorum. Şu ana kadar TC mahkemeleri tarafından verdiğim hizmetlerle ilgili yasaklayıcı ve olumsuz bir karar cıkmadığı gibi , Ceza muhakemeleri uygulamasında kişilerin serbest bilirkişiden faydalanma haklarını kullandığına karar verip çalışmalarımızın hukuka uygun olduğuna karar veren mahkeme kararları mevcuttur.
Herkes adına konuşamam ama ben çalışmalarımda T.C. yasalarına uygun çalışırım.
Türkiyede özel dedektiflik hizmetlerinin yasal olmadığının belirtilmesini kabul etmiyorum. Özel dedektiflik kanunu yoktur ama bu verilen hizmetlerin ve hizmeti verenin yasadışı olduğu anlamına gelmemektedir.
Aksi fikirde o zaman ben 2001 senesinden niye halen Türkiye de 3 ofisle faaliyet gösterebiliyorum ? Niye vergi ödüyorum ? Neden çalışmalarım sonucunda elde ettiğim belge ve bilgiler Mahkemelerde delil olarak kabul edilip kullanılıyor ?
Özel dedektiflik suistimale çok açık bir meslektir ve maalesef her meslekde olduğu gibi bu meslekde de uygun olmayan kişiler ve magazinci tavırlarla bu mesleğe zarar veren insanlar vardır. Yasa çıktığında yetki ve denetim oluştuğunda bu sorunlar büyük oranda azalacaktır.
Oya_1956 nın sorusuna gelince bir yüze göze bulaştırma değilde iş verdiği kişinin bir soruşturma kapsamınmda olduğu anlaşılıyor.Ama bunun nedeni nedir ve kendisi hangi sıfatla cağrılmış bu konuda dosyadan bilgi sahibi olmak gerekli bence..Fakat kendisine özel dedektif tuttuğu için bir suclama da bulunulamaz. Boyle bir suç yoktur yasalarımızda.
Değerli arkadaşım, ben Bilal K. 17 yıldır Türkiye de özel dedektiflik mesleğini icra etmekteyim ayrıca, Türkiye'nin ilk özel dedektifiyim. Yazınızda Türkiye de özel dedektiflik kurumunun tam ve yasal olmadığından bahsetmişsiniz. Değerli arkadaşım dedektiflik kurumu olmadığını söylüyorsunuz Dünya'nın hangi ülkesinde böyle bir kurum var? Bende çok merak ettim. Dedektiflik firmaları dünya'nın tüm ülkelerinde özel birer işletmedir. Ülkemizde de şuan da 8.000e yakın özel dedektiflik bürosu bulunmaktadır. Bunların çoğu yasalara uygun olarak kurulmuş vergisini ödeyen ticari işletmelerdir. Yine yazınızda özel dedektifliğin yasal olmadığından bahsetmişsiniz. Ancak, Türkiye de yasal olmayan yasak olan eyleme dönüştürüldüğünde suç teşkil eden tüm eylemler Türk Ceza Kanununda açıkça belirtilmiştir. Türk Ceza Kanununda özel dedektiflik yapmak suçtur diye bir ibare bulunmamaktadır. Özel dedektiflik mesleğinin şuanda ülkemizde kanunu olmadığı doğrudur. Ancak ülkemizde ve çeşitli dünya ülkelerinde kanunu olmayan meslekleri icra etmek suç değildir. Örneğin, ülkemizde özel güvenlik şirketlerinin kanunu 2006 yılında yürürlüğe girdi. Özel güvenlikçiler Cumhuriyet tarihinden hatta Osmanlı döneminden bu yana hizmet veren ticari kuruluşlardır. Özel güvenlikçiler 2006 yılına kadar kanunlarının olmamasından dolayı sizce aileleri işyerlerini insanların canını malını ırzını özel güvenlik kanunu olmadan korudukları için sizce suç mu işlediler?
Yaptıkları eylem sizce suç ise niçin cezalandırılmadılar veya bizler işyerinden hırsızlık yapan personeli tespit etmekle, karısını aldatan eşini ve çocuklarının hakkını rızkını sevgilisine yediren beylerin suçunu açığa çıkartarak yıllarca argelerde araştırma yaparak yeni bir ürünü icat eden kişi ve kişilerin icat ettikleri ürünleri taklit edenleri tespit etmekle veya okuldan çıktıktan sonra sigara içen alkol kullanan uyuşlturucu kullanan ilk öğretim öğrencilerini takip ederek onları uyuşturucu illetinin pençesinden kurtararak veya yetişkin genç güzel kızlarımızı evlenme vaadiyle kandıran kullanan evli erkeklerin oyununu bozduğumuz için mi yasal olmayan bir iş yaptığımızı düşünüyorsunuz?Bizler vergimizi son kuruşuna kadar ödeyen vergi levhası, işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı, ticaret sicil tasdiknamesi, imza sirküsü, ticaret odası sicil kaydı belgesi, resmi gazetesi, ISO 9001-2008 kalite belgesi, 10002 müşteri memnuniyeti belgesi, TSE belgesi olan ve belgelerinin üzerinde T.C mühürü bulunan yasal kurulmuş ticari araştırma bürolarıyız.
Yine yazınızda dedektiflik ülkemizde yasal demişsiniz. Değerli üstadım ülkemizde uygulanan tüm meslek dallarının kanunu var mı ? Kanunu olmayan bu meslek dallarını icra eden esnaf sizce yasal kuruluş olmuyor mu? Eğer kanunu olmadığı halde faaliyetlerini sürdüren ticari firmalar sizce suç mu işliyor? Eğer suç işliyorsa ayakkabı boyacısına ayakkabınızı boyatmayın, elbisenizi kuru temizlemeciye vermeyin, bozulan elektronik cihazlarınızı tamire vermeyin, emlakçılardan ev alıp satmayın, eski kitapçıdan kitap satın almayın, yırtık elbiselerinizi terziye vermeyin, araç plakanızı trafik takipçiye çıkartmayın, marangoza hazır mutfak duşçuya duşakabin taşerona ev yaptırmayın. Bu meslek dallarının kanunu olmadığı gibi ülkemizde birçok meslek dalının düzenlenmiş bir kanunu yoktur. Eğer siz meslek dalı olmayan ticari firmalarla iş münasebetinde bulunursanız suç işlemiş sayılırsınız. Böyle bir mantık dünyanın hiçbir yerinde kabul edilemez özel dedektiflik mesleği ülkemizde 1995 yılından bu yana yapılmakta günümüzde bu mesleğe sayısız vatandaşın hukukçu avukatların ticari firmaların rağbet etmesinden dolayı bu meslek sektör haline gelmiştir. 1994 yılında dedektiflik kanunu TBMMde kabul edilerek Cumhurbaşkanlığı onayına gönderilmiş olup dönemin Cumhur başkanı veto etmiştir. Ancak, halen görevini sürdüren Değerli hükümetimiz 2007 yılında kendi hükümetlerinden önceki hükümetlerin veto ettiği yasaları tekrar değerlendirerek kanunlaştırma yoluna gitmiştir. Bizlerde bunun üzerine özel dedektifler derneğini kurarak bu konuyu hükümet yetkililerince görüştük bizlere dernek olarak olumlu yanıt verdikleri için dünyanın gelişmiş ülkelerinde uygulanan dedektiflik kanunlarını Türkçe tercüme ettirerek meclis hukuk komisyonuna sunduk. Şuanda Özel dedektiflik kanunu TBMM Hukuk Komisyonunda görüşülmekte ve önümüzdeki günlerde özel dedektiflik kanunu çıkartılmaya hazırlanmaktadır.
Sayın üstadım, firmamız 17 yıllık firma olup Türkiye'nin ilk kurulan özel dedektiflik bürosudur. Firmamızın 4.000e yakın avukat, 9 holding, 500e yakın A.Ş, 1.000e yakın LTD. ile binlerce yerli ve yabancı vatandaş müşterisi bulunmaktadır. Yazımla ilgili eleştiri ve düşüncelerinizi benimle paylaşmak isterseniz iletişim bilgilerini aşağıda sizlerle paylaşıyorum. İlginize teşekkür eder işlerinizde başarılar dilerim.
Saygılarımla
İletişim Bilgileri:
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku