Herkese selam,
Benzer konuları forumda okudum ama bulamadım.

Internet'ten cep telefonu satın aldım, arızalı çıktı. Satıcı firmaya iade ettim, iade işlemleri 5 ay kadar sürdü. Bu arada firma kredi kartımdan 5 adet taksiti tahsil etti. Firma, iadeden sonra ödemiş olduğum taksitleri topluca ödemek yerine aylara böldü. Kredi kartımın sonraki dönem ekstrelerini incelediğimde, ödememiş olduğum taksitleri de tahsil edip 5'er ay kaydırarak geri ödeyecek şekilde bir iade yöntemi seçmiş olduklarını gördüm.

Sorularım şöyle: Satıcı firma, iade edilmiş ürünün ödenmemiş taksitlerini tahsil edebilir mi (yasal olarak böyle bir hakkı var mıdır)? En azından bunları tahsil ettikten hemen sonra iade etmesi gerekmez mi? 5 aydır değiştirmemek ve iade etmemek için her yolu deneyen satıcı firma, bu gecikmeden dolayı ödenen taksitleri faizi ile geri ödemekle yükümlü değil midir? Ticaret mahkemesine gitsem netice ne olur? Yoksa "buna da şükür" mü demeliyim?

Hikayenin detayı şöyle;
- 24.01.2011 tarihinde Internet üzerinden satış yapan firmadan cep telefonu satın aldım. 16.02.2011 tarihinde cep telefonunun kulaklıklı mikrofonunu denedim ve arızalı olduğunu gördüm. Hemen firmaya gönderdim. Yasal süre içinde olduğum için yenisi ile değiştirmelerini talep ettim.
- Ürün satıcı firmaya ulaştı. Ürünün eksiksiz olarak kendilerine ulaştığına dair yazılı bilgilendirmede bulundular. Değişim için teknik serviste (farklı firma) kontrol edilmesi gerektiğini söyleyerek servise gönderdiler. Telefonla aradığımda "arızalı ise değişim yapılacaktır, ama öncelikle teknik servisimizin kontrol etmesi gerekmektedir." dediler. Bu konuşmayı kaydettiler.
- Ürünü değiştirmeyip tamir ederek gönderdiler. Ürün kargosunu teslim almadım. Daha sonra defalarca kez aynı kargoyu yeniden gönderdiler, o gönderileri de teslim almadım. Kargo firmaya geri döndü. (Kargo görevlisi ile birlikte kargoları açtık, tamir edilmiş ürünü gönderdikleri belirledik, teslim alındı imzası atmadan iade ettik)
- Bu geri dönüşlerden birinde ürünün kutusundan batarya ve şarj cihazı çıkmadığını belirttiler. Bu nedenle de değiştiremeyeklerini bildirdiler. Teslim almadığım kargodan beni sorumlu tuttular.
- Tüketici hakem heyetine başvuruda bulundum. Yukarıdaki olayları belgeleriyle birlikte başvurumda anlattım.
- Nokia Türkiye'yi aradım. Durumu anlatıp yardım etmelerini talep ettim. IMEI numarasını sordular, kayıtlara bakarak ürünün Nokia yetkili servisleri tarafından tamir edilmediğini söylediler. Satıcı firmanın telefonu gönderdiği teknik servisin adını söyledim. Bu firmanın teknik servis bayisi olduğunu, sadece arızalı ürünü kabul edip yetkili servise gönderme yetkisinin bulunduğunu bildirdiler. Bu konuşmayı kaydettiler. Böylece yapılan tamir işlemi ile cep telefonunun garantisinin de sonladığı anlaşılmış oldu.
- Tüketici hakem heyeti satıcı firmadan bilgi ve belge istedi, satıcı firma cevaplamadı. Heyet beyan ettiğim belgeleri inceledi ve şikayetimi haklı buldu. Satıcı firmaya kararı tebliğ etti. Satıcı firma süresi içinde itiraz etmedi.
- 29.06.2011'de satıcı firma kendi sitesinde alacak dekontu oluşturdu. Bu dekontu Para İadesi ya da Hediye Çeki olarak kullanabileceğimi bildirdi. Hediye çeki istemedim, o zamana kadar ödemiş olduğum paramın iadesini istedim ve ilgili yere tıkladım. "Para iade işleminizi gerçekleştirildi" notunu gördüm.
- Kredi kartı ekstrelerimde para iade işleminin gerçekleşmemiş olduğunu gördüm. Sitesinden durumu sordum.
- Ertesi gün (30.06.2011'de) sadece ilk taksidi iade ettiklerini gördüm. Ödediğim kalan 5 taksidi ödemediler.
- Kredi kartı ekstrelerimi kontrol ettiğimde taksitleri kaydırarak ödemeyi planladıklarını farkettim. Ödemediğim taksitleri de tahsil edecekler.