Merhaba,
2005 yılında anlaşmalı olarak boşandım. Çocuğumun velayeti benim üzerimde. Kızım 2002 doğumlu. 9 yaşında. 2007 yılı Nisan ayında tekrar evlendim. Şu an ki eşimle evlenmeden önce 1,5 yılı aşkın süren bir beraberliğimiz oldu. Yani 4 yaşından beri kızımın maddi manevi bütün ihtiyaçlarını bir baba olarak şu an ki eşim karşılıyor. Kızım ilkokula başladığından beri soy ismi onun için büyük bir problem oldu, ders kitaplarına, sınav kağıtlarına bizim kullandığımız soyadını yazıyor. Kendisinin iki soyadı olduğunu iddia ediyor, arkadaşlarının bunu sorgulaması onun psikolojisini bozuyor, böyle bir durum olduğunda okuldan sinirli ve ağlayarak geliyor, nüfus kağıdını istiyor, çocukça onu kaybederse yeniden nüfus kağıdı çıktığında tüm bu karışıklığın düzeltilmiş olacağını zannediyor. Şu an 4. sınıfta (bu konuyu konuşmamıza ve okulda karışıklık olmaması için nüfus cüzdanındaki soyadını yazmasının doğru olduğunu belirtmemize rağmen) hala soyadını değişik yazabiliyor.
Eşim kızımızı evlat edinmek ( kendi kütüğünde olmasını)istiyor.
1) Eski eşimin bu duruma rıza göstereceğinden emin değilim. Bu durumda eski eşimin rızası şart mıdır.( 4 senedir hiç görmemiş olması, babalıkla ilgili maddi manevi hiçbir özeni göstermemiş olması vs. şahitlerle ispatlanabilir. Eski eşim asker kaçağı, düzenli bir işi yok, borçları var, nerede ikamet ettiğini bilmiyorum, yani bir bağlantımız da yok.) Yasada özen göstermeme ile kastedilen nedir?
2) 9 yaşındaki kızım ayırt etme gücüne sahip mi sahip değil mi kabul edilir? Sahip değil kabul edilirse ve evlatlık davası olumlu sonuçlanırsa baba adı olarak eşimin adı yazılabilir mi? Ayırt etme gücü için yasada tanımlanmış bir yaş var mıdır?
3) Ve zor bir dava konusu olduğu için bu tür davalarda tecrübeli, yetkin ve bilgili bir avukata bizi yönlendirebilir misiniz?
Konuyla ilgili kanun maddelerini inceledim ama açık değil. Sorularıma cevap verirseniz gerçekten çok mutlu olurum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhabalar;
Verdiğiniz bilgilerden anlaşıldığı kadarıyla kızınız ve eşiniz de evlat edinme konusunda istekliler. Bu durumda biyolojik babanın izni konusu itilaflı olacağını düşündüğünüzden, zorlu bir dava olacağı konusunda kesinlikle haklısınız. Ancak 4 yıldır baba ile kızınızın bir iletişimi olmadığını da belirtmişsiniz. Bu hususların mahkemeye doğru bir şekilde sunulması ve evlat edinme ilişkisinin kurulması için kesinlikle bir avukata ihtiyacınız var. İkamet ettiğiniz şehir hakkında bilgi verirseniz; Aile Hukukunda Uzman meslektaş arkadaşlarımızı araştırabilirim. Eşiniz ile 2 yıldan fazla süredir evli olduğunuz için kanunun şartlarını evlat edinme ehliyeti açısından yerine getirmektesiniz.
Ayırt etme gücü açısından sizi aydınlatayım. Bu konuda belirli bir yaş sınırı olmamakla beraber, takdir edersiniz ki her çocuk için bu yaş, her dava açısından takdir edilecektir. Burada kızınızın mevcut durumu anlayıp, isteklerini ifade edebilecek durumda olup olmadığı önemlidir.
Özen yükümlülüğü açısndan ise; velayeti olmayan bir babanın yapması objektif olarak kendinden beklenen görev ve sorumlulukları yerine getirip getirmediği kriter olacaktır.
Merve Hanım, yanıtınız için teşekkür ederim. İstanbul anadolu yakasında ikamet ediyoruz. Kızım henüz biyolojik baba kavramını anlayamıyor bende anlatamıyorum. Bu yüzden ilk eşimin onun biyolojik babası olduğunu söylediğimde o da ne demek dediğinde kızımın doğduğunda onunla evli olduğumuzu bu yüzden onun soyadını taşıdığını ve onun biyolojik babası olduğunu söylüyorum. Zaten biyolojik babasına 6 yıl öncesinde yılda bir iki kez bir iki saat kadar görmeye geldiği zamanlarda da ismiyle hitap ediyordu. Baba kelimesini onun için kullanmıyor. (Bu durumda eski eşimin bana baba demesine gerek yok, ismimle de hitap edebilir tavrı, yada doğduğundan beri aralarında fazla bir iletişim olmaması etkili olmuş olabilir.) 4,5 yaşından beri ise tamamen kendi istediği ve kararıyla şu anki eşime baba diyor. (Eğitimli kişiler ve çocuk psikolojisinde bilinçli insanlar olarak ona bu konuda hiç bir yönlendirmede yada zorlanmada bulunmamıştık.)Demek ki kavramları bu şekilde kafasında oturtmuş. Dolayısıyla bu durum onun için düzeltilmesi gereken bir yanlışlık gibi. Babası onu evlat edinecek gibi bir kavramı bilmiyor. Çünkü zaten o babası gibi bir durum sözkonusu. Ama isteklerini tabi ki ifade edebilir şöyle diyor ki, sınıfta herkesin anne babası ile soyadı aynı neden benim ki sizden farklı, neden baba adı Ali yazmıyor, ben sizinle aynı soyadını kullanmak istiyorum gibi.
Avulat tavsiyenizi bekliyoruz. Tekrar teşekkür ederim.
Bildiğiniz üzere, Eski Medeni Kanun döneminde evli çiftler eşlerinin muvakafatı ile tek başına evlat edinebiliyordu, Yeni Medeni Kanun ise istisnalar...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku