1996 yılı şubat ayında evlenmiş bir bayanım. Bugünlerde yeni bir ev almak istiyoruz. İkimiz de çalışıyoruz. Eşim illa da ev benim adıma kayıtlı olacak diyor. Benim merak ettiğim medeni kanuna göre bizim aldığımız ev ortak mı yoksa sadece eşime mi ait oluyor? Boşanma gibi bir durumda ne oluyor? Bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim.
Evlendiğiniz zaman yürülükte olan kanuna göre yasal mal rejimi mal ayrılığı rejimidir.Bu durumda aranızda mal rejimiyle ilgili bir sözleşmede yapmadıysanız alınan mal kimin üzerine kayıtlı ise oonun olur.
yerinizde olsam müşterek tapu üzerinden almayı tercih ederdim. sizde çalışmışsınız emek harcamışsınız yatırımlarınızında belgelerini ortak alın
2002 yılından önce evlenenlerin mal rejimi eğer aksi bir anlaşma yoksa mal ayrılığı rejimi eşiniz tapuyu illa üstüne istiyorsa bu işlemden önce noter vasıtası ile mal birliği sözleşmesi yapın o zaman da eve ortak olursunuz
Tapuyu müşterek olarak kaydettririseniz daha iyi olur.Sözleşme yapacaksanız; yaptığınız sözleşmenin tarihinden itibaren seçeçceğiniz mal rejimi geçerli olcağından evi almadan önce yaptırın.
Yeni Medeni Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihte mal rejiminizi değiştirmediyseniz yasal mal rejiminiz "Edinilmiş mallara katılma" rejimidir. Buna göre de 2001 tarihinden itibaren edinilen mallar bir eşin kişisel malı (miras gibi) değilse veya kişisel malların gelirleriyle edinilen bir mal değilse, boşanma durumunda paylaşıma tabi olur. Bu durumda paylaşıma tabi olan mal hangi eşin üzerine kayıtlı olursa olsun diğer eşin katılım payı talep etme hakkı bulunmaktadır. Ancak katılım payının ispat edilmesi gerektiğinden bence de tapuyu müşterek olarak almanızda fayda vardır.
Benim kafam karıştı. Biz evlendiğimizde veya sonrasında hiçbir sözleşme yapmadık. 1996 'da evlendiğimiz için mallarımız ş anda ortak mı, yoksa herkesin kendine ait mi anlayamadım? Yukarıda arkadaşlar eşine ait olur demişlerdi. Siz ise ortak olur diyorsunuz. Yoksa yanlış mı anladım. Ayrıca tapuyu da ortak çıkaramıyoruz çünkü banka kredisiyle alıyoruz.
Hatırlarsanız yeni medeni kanun yürürlüğe girdiğinde evli çiftlere mal rejimlerini blirlemeleri için 1 yıllık bir süre tanınmıştı ve bu tv lerde, gazetelerde vs. sürekli olarak gündeme getirilmişti. Bu sürede hiçbir şey yapmadı iseniz yani mal rejimi sözleşmesi yaparak mal rejiminiz belirlemediyseniz , 2001 yılından itibaren kanuni mal rejiminiz "Edinilmiş mallara katılma" rejimidir. Bu durumda 2001 yılından önceki edinimlerinizde mal kimin adına kayıtlı ise o eşin malıdır,aksini iddia eden eş bunu kanıtlamalıdır.
Gelelim sizin sorunuza, sizin eviniz 2001'den sonra edinildiğine göre ve mal rejimi sözleşmesi yapmadığınıza göre ev, paylaşıma tabi tutulacak ve siz çalışmalarınızın karşılığını katılım payı olarak talep edebileceksiniz. Daha önce de belirttiğim gibi bunun için çalışıyor olmanız bile şart değil çünkü yeni medeni kanunla ev hanımlarının emeği de katılım payı olarak değerlendiriliyor.
SN DİLEK HANIM,
BEN 2000 YILINDA EVLENİRKEN EVLİLİK SÖZLEŞMESİNDE HANGİ REJİMİ İSTEYECEĞİM KONUSUNDA SIRALAMALAR VARDI
BENDE EVLİLİĞİM SÜRESİNCE MAL AYRILIĞI DİYE BELİRTTİM
EŞİM MAL BİRLİĞİ BELİRTTİ
2001 YILINDA ÇIKAN YASA DA HALA BEN MAL AYRILIĞI OLARAK KABUL GÖRECEĞİM YOKSA MAL BİRLİĞİ BENİM İÇİNDE GEÇERLİ OLACAK MI
BEN EDİNDİĞİM MALLARI KESİNLİKLE EŞİM İLE PAYLAŞMAK İSTEMİYORUM. ONUN İÇİNDE EVLENİRKEN ÖZELLİKLE MAL AYRILIĞI ŞEKİLDE BELİRTTİM
Siz mal rejimi sözleşmesi yapmamışsınız sanırım. Sözleşmenin esaslı unusurlarından yani olmazsa olmazlarından biri tarafların birbirine uygun irade beyanlarıdır. Sizin belirttiğinize göre sözleşme meydana gelmemiş. Bu durumda sizin mal rejiminiz de kanuni mal rejimi olan "Edinilmiş Mallara Katılma" rejimidir. Dilerseniz eşinizle birlikte noterde yapacağınız bir mal rejimi sözleşmesi ile "Mal Ayrılığı" rejimini seçebilirsiniz. Eşiniz buna yanaşmazsa, haklı sebebiniz varsa dava açarak mal rejiminizin olağanüstü mal rejimi olan "Mal Ayrılığı" rejimine dönüştürülmesini talep edebilirsiniz. Konuyla ilgili kanun maddeleri aşağıdadır. Saygılar...
Madde 202 - Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması asıldır.
Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebilirler.
I. Sözleşmenin içeriği
Madde 203 - Mal rejimi sözleşmesi, evlenmeden önce veya sonra yapılabilir. Taraflar, istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir veya değiştirebilirler.
II. Sözleşme ehliyeti
Madde 204 - Mal rejimi sözleşmesi, ancak ayırt etme gücüne sahip olanlar tarafından yapılabilir.
Küçükler ile kısıtlılar, yasal temsilcilerinin rızasını almak zorundadırlar.
III. Sözleşmenin şekli
Madde 205 - Mal rejimi sözleşmesi, noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılır. Ancak, taraflar evlenme başvurusu sırasında hangi mal rejimini seçtiklerini yazılı olarak da bildirebilirler.
Mal rejimi sözleşmesinin taraflarca ve gerektiğinde yasal temsilcilerince imzalanması zorunludur.
1. Karar
Madde 206 - Haklı bir sebep varsa hakim, eşlerden birinin istemi üzerine, mevcut mal rejiminin mal ayrılığına dönüşmesine karar verebilir.
Özellikle aşağıdaki hallerde haklı bir sebebin varlığı kabul edilir:
1. Diğer eşe ait malvarlığının borca batık veya ortaklıktaki payının haczedilmiş olması,
2. Diğer eşin, istemde bulunanın veya ortaklığın menfaatlerini tehlikeye düşürmüş olması,
3. Diğer eşin, ortaklığın malları üzerinde bir tasarruf işleminin yapılması için gereken rızasını haklı bir sebep olmadan esirgemesi,
4. Diğer eşin, istemde bulunan eşe malvarlığı, geliri, borçları veya ortaklık malları hakkında bilgi vermekten kaçınması,
5. Diğer eşin sürekli olarak ayırt etme gücünden yoksun olması.
Eşlerden biri ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun ise, onun yasal temsilcisi de bu sebebe dayanarak mal ayrılığına karar verilmesini isteyebilir.
2. Yetki
Madde 207 - Yetkili mahkeme eşlerden herhangi birinin yerleşim yeri mahkemesidir.
3. Mal ayrılığına geçişten dönme
Madde 208 - Eşler, her zaman yeni bir mal rejimi sözleşmesiyle önceki veya başka bir mal rejimini kabul edebilirler.
Mal ayrılığına geçişi gerektiren sebebin ortadan kalkması halinde hakim, eşlerden birinin istemi üzerine eski mal rejimine dönülmesine karar verebilir.
Benim sorum Medeni Kanunumuzun 580 ve 581. maddelerinin ne anlama geldigi.Bizim bir miras davamiz var ve bu maddelerin bizim aleyhimize isletildigini...
Bildiğim kadarıyla eşlerden ikiside çalışıyor ve boşanmak istiyorlarsa herhangi bir nafaka söz konusu olmuyori. Ancak merak ettiğim konu şu. Düğünde...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku