Şeker hastalığı ya da diğer adıyla diyabet, her yaşta ortaya çıkabiliyor.Ülkemizde yaklaşık 6 milyon şeker hastası bulunuyor. Adının aksine, son derece tehlikeli olan hastalık, vücudun birçok organına zarar veriyor.
Şeker hastalarının düzenli tedavi ve kontrolü yapıladığı taktirde, körlük tehlikesiyle karşı karşıya gelebileceklerini belirten Hisar İntercontinental Hospital Göz hastalıkları uzmanı Dr. Faruk Eroğlu, şeker hastalığının katarakt gelişimini hızlandıracağını dile getirdi.
Göz tansiyonu ve göz kuruluğunun bu hastalarda normal insanlardan daha çok görüldüğünü belirten Eroğlu, şeker hastalığının göz kaslarında felce yol açabileceğine, bu durumda da hastanın gözünde kayma ve çift görme gibi sorunların olabileceğinin vurguladı.
DİKKAT EDİLMEZSE KÖRLÜĞE YOL AÇIYOR!
Şeker hastalığının en önemli riski, retina adı verilen sinir tabakasının tutulumu. Bu duruma "Diyabetik Retinopati" deniliyor ve körlüğe yol açıyor. Üstelik, oranda hayli yüksek. Tip 1 diyabet yüzde 40, tip 2 diyabet ise yüzde 20 oranında körlükle sonuçlanabiliyor.
TEDAVİSİ MÜMKÜN
Başlangıçta yılda bir, ileri seviyelerde ise her 6 ayda bir düzenli muayene ile göz sağlığının korunabileceğini belirten, Hisar İntercontinental Hospital Göz hastalıkları uzmanı Dr. Faruk Eroğlu, gözde kanama başladığında ise daha sık aralıklarla göz muayenesinin gerekliliğini belirtti. Kontrollerde, göz rahatsızlıkları erken teşhis ediliyor ve duruma göre laser veya ilaç tedavisi uygulanıyor...
Lazer tedavisi uyutulmadan, iğne yapılmadan 10-15 dakikalık seanslarda yapılıyor. Tahribat, ileri boyutlara geldiğinde ise ameliyat gerekebiliyor. Laser teknolojisi, ameliyatlarda da kullanılıyor... http://saglik.milliyet.com.tr/sinsi-...liyet_anasayfa
Şeker hastalığına bağlı komplikasyonların başında gelen ayak yaraları nedeniyle, Türkiye'de yılda 8 bine yakın diyabet hastasının ayağını kaybettiği saptandı.
“Diyabet 2020: Vizyon ve Hedefler Projesi” kapsamında hazırlanan çalışmada, şeker hastalığına bağlı komplikasyonların tanısı için göz, ayak ve duyu organlarına yönelik tetkik ve muayenelerin önemli ölçüde yapılmadığı belirtildi.
Kimi zaman komplikasyonların tanısında çok yararlı basit testlerin atlandığı, buna karşın daha ileri testlerin istenebildiği kaydedilen çalışmada, diyabetliler arasında göz muayenesi olmayanların oranının yüzde 75 civarında olduğuna dikkat çekildi.
Kliniklerde takip edilen hastaların şikayetleri olmadığı sürece göz muayenesinden geçirilmediği, hasta, görme sorunu ortaya çıktığında başvurduğunda ise etkili tedavi için geç kalındığı belirtilen çalışmada, göz hekimlerinin büyük bölümünün, diyabet nedeniyle retinadaki kılcal damarların etkilenmesi sonucu ortaya çıkan diyabetik retinopatiyi göz hastalığı olarak ele aldığı, hasta takibinde ve girişimde metabolik düzenlemelerin göz ardı edilebildiği vurgulandı.
Dünyada 30 dakikada bir ayak kaybediliyor
Diyabete bağlı komplikasyonların başında gelen ayak yaraları nedeniyle dünyada her 30 dakikada bir ayak kaybı meydana geldiği bildirilen çalışmada, Türkiye'ye yönelik de şu tespitlere yer verildi:
“-Türkiye'de yılda 400 bin diyabet ayak yarası görülüyor.
-Buna bağlı 7 bin 700 dolayında ayak kaybediliyor.
-Yalın ayak dolaşma ve çalışma, abdest almaya bağlı mantarların yaygınlığı da diyabetik ayak görülme sıklığını artıyor.
-Hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gereken diyabetik ayaklı hastalar için yeterli yatak bulunmuyor.
-Klinik uygulamada her komplikasyonun ait olduğu bir uzmanlık dalı bulunuyor. Ancak diyabetik ayak sahipsiz kalıyor.
-Damar cerrahisi, plastik cerrahi, ortopedi dalları diyabetik ayakla ilgilenmekle birlikte, Türkiye'de ayak ve bilek sağlığı ile ilgilenen tıbbın en yeni dallarından birisi olan podiatrist bulunmuyor.
-Sahada bazı hekimlerin 'ayak yarasına dokunulmaz' şeklindeki yargısı tedaviyi geciktiriyor.
-Kimi hastaların diyabetik ayak için önerilen klasik tedavi yöntemlerini keserek yalnızca hiperbarik oksijen tedavisine girmesi yüzünden durum daha da kötüleşiyor.”
Diyabetik ayak hastalarına antibiyotik yazılmasındaki düzenlemelerden kaynaklanan sıkıntılara da işaret edilen çalışmada, en etkili antibiyotiği bulmak için yapılan bir test olan antibiyogram sonucunu beklemenin tedaviyi geciktirdiği ifade edildi.
Diyabete bağlı cerrahi işlemlerde mevzuat gereği basit bir parça için bile ihale açılması gerektiği kaydedilen çalışmada, sağlık kurumlarının maliyet yükseldiği için diyabetik hastaların ameliyatlarından kaçındığı, bu sorunun özellikle diyabete bağlı böbrek yetmezliği gelişen hastalarda ve özel hastanelerde yaşandığı bildirildi. http://www.hurriyet.com.tr/yasasinha...85.asp?gid=245
Tapu sahibi tarafından alıcıya güven telkini yapılarak taraflar arasında şart ve koşulları belirten Adi sözleşme ile kati satış sözleşmesi yapılarak...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
İstinaf kararı hakkında
10-05-2025, 01:23:51 in Miras Hukuku