Merhabalar öncelikle böyle bir forum açtığınız için sizlere teşekkürlerimi sunuyorum.Ben kafama çok takılan ve kurcalayan bir soru yöneltmek istiyorum sizlere..Annem ve babam arasındaki şiddetli geçimsizlik ve anlaşmazlık sebepleri dolayısıyla babam 2008 tarihinde evi terketti ve başka bir şehre kendine yeni bir hayat kurma umuduyla kendi kafasına göre karar vererek yerleşti.Yaklaşık olarak 2 sene geçtikten sonra 2 ay önce babam boşanma dilekçesini verdi ve süreç başladı..Şimdi bu duruma göre sizlere bir kaç soru yöneltmek istiyorum..
1-Babamın adına kayıtlı 1 ev vede borcu devam eden kooperatife kayıtlı olmak üzere ev yani toplamda 2 diyelim, 1 otomobil ve emeklilikten aldığı ikramiyesi var.Annem ise sadece öğretmen maaşıyla geçinmeye çalışan bir devlet memuru ve kardeşime bakıyor ben 18 yaşını geçtim ve üniversite okuyorum.Bu durumda malların paylaşımı ne yönde olur annemin payına nerden ne kadar düşebilir..
2-annem ve babam evlilikte 20.yılına girdiler edinilen mallarda hangi medeni kanun yönetmeliğinin uygulanacağı nasıl anlaşılır yani evin yapılmaya başlandığı tarih mi tapunun alındığı tarih mi etkindir bunu soruyorum çünkü 01.01,2002 den sonra yeni bir uygulama gelmiş sanırım ama tam anlayamadığım için sizlere soruyorum..
3-babamın evi terk ettiği şahitler huzurunda ıspatlanırsa annem haklardan daha fazla yararlanabilir mi yada çok büyük olmamakla beraber en azından kendisine ev alabilecek kadar bir tazminat alabilir mi...
sorularım bunlar şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.Saygılar...
Cevap: Boşanma davası ile ilgili kafama takılan sorular..
emre_cem rumuzlu üyeden alıntı
1-Babamın adına kayıtlı 1 ev vede borcu devam eden kooperatife kayıtlı olmak üzere ev yani toplamda 2 diyelim, 1 otomobil ve emeklilikten aldığı ikramiyesi var.
Ev ve otomobil 1.1.2002'den önce alınmışsa babanızın kişisel malıdır. Anneniz o ev ve araca katkı sağladıysa, maaşından verdiyse, bilezik bozdurularak alındıysa, değerini arttıracak türde masraflar yaptıysa, kapı pencere yaptırmak, yeni kapılar taktırmak, mutfağın fayanslarını değiştirmek v.s. gibi bu katkılarını "katkı payı" adı altında talep edebilecektir.
Ev ve araba 1.1.2002'den sonra alınmış ve anneniz yine katkıda bulunmuşsa bu halde hem yaptığı katkıyı "değer artış payı" adı altında hem de edinilmiş mallara katılma yasal mal rejimi sebebiyle alacak hakkına sahip olacaktır.
Kooperatif evi işi ise epeyce karışık. 1.1.2002'den önce ödenmiş olan kısım babanızın kişisel malı. Anneniz o kooperatif için de maddi destek verdiyse verdiği kadarını alabilecektir. Evlilik birliği içinde ödenmiş olan kısım edinilmiş mal. Boşanma davasının açıldığı tarih yasal mal rejimi sona ermekte olup, o tarihe kadar ödenen kısım edinilmiş mal, o tarihten sonrakiler ise yine babanızın kişisel malı.
Bunlar ayrı ayrı hesaplanacak ve annenizin alacağı ona göre tespit edilecek.
Babanızın emeklilik ikramiyesi ise aktüerya hesabı yapılarak belirlenecek. Anneniz o ikramiyenin 1/2'si üzerinde muhtemelen hak sahibi olamayacaktır.
2-annem ve babam evlilikte 20.yılına girdiler edinilen mallarda hangi medeni kanun yönetmeliğinin uygulanacağı nasıl anlaşılır yani evin yapılmaya başlandığı tarih mi tapunun alındığı tarih mi etkindir bunu soruyorum çünkü 01.01,2002 den sonra yeni bir uygulama gelmiş sanırım ama tam anlayamadığım için sizlere soruyorum..
Eşler kendileri bir mal rejimi sözleşmesi yapmadıkları sürece evlilik tarihi değil, malın edinildiği tarih önemlidir.
Tam anlayamama meselesinde ise yerden göğe haklısınız. Öyle karmaşık durumlar olabiliyor ki hakimler bile işin içinden çıkmakta zorlanıyor.
3-babamın evi terk ettiği şahitler huzurunda ıspatlanırsa annem haklardan daha fazla yararlanabilir mi yada çok büyük olmamakla beraber en azından kendisine ev alabilecek kadar bir tazminat alabilir mi...
sorularım bunlar şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.Saygılar...
babanız evi terk etmekte haklı bulunmazsa davası reddolunacaktır. Anneniz de boşanmak istiyorsa bazı usuli haklar açısından karşı dava açmanız gerekir.
Bence her iki dava için de bir meslektaşımla iletişime geçmeniz annenizin hak kayıplarını önlemek için gerekli.
Cevap: Boşanma davası ile ilgili kafama takılan sorular..
merhaba
size boşanmayla ilgili kafama takılan soruları danışmak isterim
eşimle 1999da akrabalar vasıtasıyla 2ayda çokda tanışmadan evlendik(ikimizinde 2.evliliğimizdi)
sonra onun oğlu benim kızım annesi şehir değiştirmem işsiz kalmam onun emekli olması kısa sürede çok büyük değişiklikler depresyonlar sonucu şiddetli geçimsizlik başladı.
sonrası ihanetleri gece alemine mereklılığı çıktı.
tüm bunlar evliliğin ilk 5 ayında oldu bitti.
ve kavgalarda yaşanmaz hala geldi.
şehir değiştirelim dedik.ama gene düzelmedi.
bi bayan olarak ben evi terkettim.ailemin yaşadığı istanbula geldim.işime devam etim.çok güzel bi yaşantı kurdum.güzel bi yaşamım var.
11 sene olacak nerdeyse.
bu arada bi kere dava açtık ama çalışma hayatının yoğunluğundan davaya giemedım ve dava düştü.
bu kadar sene sonra erkek dava açarsa hakim direk boşayabilirmi?
ben boşasın istemiyorum.zaten dava açılırsa ''eşimi seviyorum sadece aramızdaki suların durulması için ayrıldım bi süre, eşimle halen görüşüyorum arasıra'' diyeceğim
açıkcası bu adamdan çocugum yok ama ben boşasın istemiyorum
zaten bunca zaman boşanamadık ama ayrı şehirlerde olduğumuzdan
oda masrafdan ve vakitden kaçtı bende..
ama ben şu durumda ne durumdayım
öğrenebilirmiyim?
Cevap: Boşanma davası ile ilgili kafama takılan sorular..
18 yasını geçtiğin için babana dava açabilirsin univerdite okuyorum ihiyaclarim var diye ihtiyaclarını giderlerini hesaplayip yardım nafakası isteyebilirsin
Cevap: Boşanma davası ile ilgili kafama takılan sorular
Smkrgl adlı arkadasım esinden ayrı olduğunu ama boşanmak istemediğini söylüyorsun eşini seviyorsan neden dönmüyorsun anlamadım bosanmamak için birçok sebebin varsa dva hem uzar hemde bosanmayabilirsin ama karsı tarafın elinde aksinin gerçekleşmesi için güçlü iddia ve kanıtları yoksa
Cevap: Boşanma davası ile ilgili kafama takılan sorular
ben sadece boşanma işini olabildiği kadar uzatmak istiyorum...
boşanmam sebeplerini sayarmısınz?
hakime ne gibi sebepler söylersem hakim boşamaz?
sıralayabilirmisiniz?
teşekkürler
Cevap: Boşanma davası ile ilgili kafama takılan sorular
Boşanmada eşin nafaka talep etmesi hakkı mıdır? Çok rahatlıkla en azından asgari ücretle çalışabilir ve kendini geçindirebilir halbuki. Neden erkekten nafaka talep eder kadın? Ayrıca oldu da nafakaya hükmedildi diyelim ne kadar alır ya da maaşın kaçta kaçını alabilir en fazla?
Cevap: Boşanma davası ile ilgili kafama takılan sorular
İyi günler, annem ve babam arasında uzun yıllardır şiddetli geçimsizlik var, annem daha fazla katlanamadığı için boşanmak istiyor. ilk davayı babam açtı, sonra geri aldı. ikinci davayı anlaşmalı olarak açtılar, ilk davayı babam açtığı için tekrar babamın üstüne açılmadı davacı annem, davalı babam olarak 2. dava açıldı. ancak babamın baskısı ve annemin çocuklarını düşünmesi ve maddi hiç bir gelirinin olmaması nedeniyle 2. davada geçen ay geri alındı. Ancak şiddetli geçimsizlik devam etmektedir, çocuklar olarak annemin boşanma isteğini destekliyoruz, annem tekrar dava açmak istiyor. son davada annem davalı gözüküyor yinede dava açabilir mi, babam çevreyi düşündüğünden ve tazminat korkusuyla boşanmak istemiyor. annem davayı açabilirse, yoksulluk nafakası, ve manevi tazminat alabilir mi? biz 3 çocuk olarak anneme şahidiz. 24, 18 ve 13 yaşlarındayız, 13 yaşındaki kardeşimizi annem alabilir mi? evlendikten sonra alınan ve miras yoluyla kalan ve babamın üzerinde bulunan mallardan annem hak talep edebilir mi?
Cevap: Boşanma davası ile ilgili kafama takılan sorular
iyi günler biz eşimle 4 ay evli kaldıktan sonra ayrıldık evini ayırdı 1 sene dolduktan sonra mahkemeye gittik beraber hiçbir şey talep etmiyoruz diye karşılıklı anlaşmalı boşandık mahkeme kararını aldıktan 1 gün sonra eşim boşanmadan sonra aramızda sorunlar çıktı diyerek temyiz ettirdi sonuç ne olur bilgi verirseniz sevinirim
Cevap: Boşanma davası ile ilgili kafama takılan sorular
eşim çekişmeli boşanma davası açtı fakat şuan da kiralamış olduğum evde oturmakta ve kirasını ödemekteyim. sözleşme bitecek ve yenilemeyeceğim. ancak yeni medeni kanunda eş herhangi bir şekilde sözleşmeyi fes edemez sınırlayamaz diyor. ben bu durumda sözleşme dönemi biteceğinden dolayı yenilemeyeceğim. bu durumda ne olur
sözleşmeyi yenilemezsem ne olur ?
sözleşme yenilenmediği gibi eş evden çıkmak istemezse ne gibi bir duru ile karşılaşırım saygılarımla
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku