Öncelikle iyi günler.

Birkaç günden beri kafamı inanılmaz kurcalayan bir sorunum var.

Ben Ankara Üniversitesi İspanyol Dili ve Edebiyatı 3. sınıf öğrencisiyim.Benim sıkıntım ingilizce muafiyet sınavı ile ilgili.1. sınıfta okuduğum i,lk sene muafiyet sınavına girememiştim ve o yıl ingilizceyi ilk dönem CB ile ikinci dönem de DC ile geçtim.Sonraki sene yani 2008 senesinin başında muafiyet sınavına girerek ikinci sınıf derslerinden başarısız oldum.DC ile geçmiş olduğum ikinci dönem dersini tekrar alarak muafiyeti ders notunun yerine saydırmak istedim, yani notumu muafiyet sınavı ile yükseltmek istedim.Ama bu bana çok ters döndü çünkü muafiyet sınavım başarılı olduğum ve tekrar aldığım ders için geçerli olmadı.Halbuki yönetmelikleri baştan aşağıya inceledim başarılı olunan ders için muafiyet sınavı geçerli olmaz diye bir madde yok.

Ben bunu yaparken başka bir arkadaşımın durumunu göz önünde bulundurmuştum, o arkadaşım ingilizce dersinden FF alarak kalmıştı, daha sonra benim muafiyet sınavına girdiğim aynı sene içerisinde muafiyet sınavına girdi, o sene kaldığı dersi tekrar aldı ama ingilizce dersinden muaf oldu.Aynı şekilde yönetmelikte bununla ilgili bir madde yok, ben de bu arkadaşın durumunu esas alarak dersi tekrar alıp yükseltmek istedim.

Öğrenci işlerinden bana aşağıdaki şekilde bir mail geldi.

Yabancı dil muafiyet sınavına 2008-2009 Eğitim-öğretim yılı başında girerek BA notu ile başarılı olduğunuz
görülmektedir. 2007-2008 Eğitim-öğretim yılında alıp başarılı olduğunuz YDİ101 ve YDİ102 Temel yabancı dil
İngilizce derslerini kapsamamaktadır. Almış olduğunuz muafiyet notu almadığınız YDİ201 ve YDİ202 Temel
Yabancı dil İngilizce derslerini etkilemiştir. Öğrenci durum belgenize bakıldığında 2008-2009 eğitim-öğretim
yılı bahar yarıyılında YDİ202 dersini, 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılı Güz yarıyılında YDİ201 dersinin muaf
olarak işlendiği görülmektedir. Bu nedenle; Not yükseltmeniz ancak dersin sınavlarına girerek mümkün
olabilecektir.
Sistemimizde görülen FF notu ise dersi veren öğretim elemanının girmiş olduğu nottur.
Saygılarımızla

Aşağıdada lisans ders yönetmeliği ve yabancı dil yönetmeliğinde bu konu ile ilgili kısımlar var.

Bu yabancı dil yönetmeliği

Madde 8-
A - Muafiyet Koşulları

* Ankara Üniversitesinin Zorunlu Hazırlık Sınıfı olmayan fakülte/konservatuar/ yüksekokullarına ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler ile ara sınıflardaki öğrencilerden Muafiyet Sınavına girerek 70 ve üstünde not alanlar,
* Ankara Üniversitesi İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfını 70 ve üstü not alarak başarıyla bitirenler,
* Ulusal veya uluslararası geçerliği olan KPDS ve ÜDS’den 70 ve üstü, TOEFL 213 (eski 550) ve üstü, IELTS (tüm bileşenlerden ayrı ayrı) 6.5 ve üstü, FCE sınavından “B” ve üstü düzeyinde puan alanlar (Tablo 1),

Temel Yabancı Dil (YD 101-YD 102, YD 201-YD 202 ) ve okutuluyorsa İleri Yabancı Dil derslerinin tümünden muaf olurlar. Eşdeğerliği kabul edilen diğer sınavlarda yeterli puan ve bu puanın kaç nota denk geleceği Yabancı Diller Yüksekokulunun değerlendirmesiyle belirlenir.
Diğer üniversitelerden alınan Hazırlık Sınıfı notu Zorunlu Yabancı Dil derslerinden muaf olunmasında dikkate alınmaz.
B- Muafiyet Başvurusu
“Temel Yabancı Dil” ve okutuluyorsa “İleri Yabancı Dil” derslerinden muaf olmak isteyen öğrenciler, Güz ve Bahar yarıyıllarında akademik takvimde belirtilen sürelerde, muafiyet için gerekli belgelerini fakülte/ konservatuar/ yüksekokula sunarlar.

C- Muafiyet Sınavı

* Ankara Üniversitesinin Zorunlu Hazırlık Sınıfı olmayan fakülte/ konservatuar/ yüksekokullarına ilk kez kayıt yaptıranlar,
* İsteğe Bağlı Hazırlık sınıfında herhangi bir nedenle başarısız olanlar,
* YD 101, 102, YD 201 ve 202 kodlu dersler ve okutuluyorsa İleri Yabancı Dil derslerinden başarılı/başarısız olan, mazereti nedeniyle bu derslerin sınavlarına katılamayan veya hangi sınıfta olursa olsun bu derslerden muaf olmak isteyenler,
* Bu derslerden başarılı olup da üst yarıyıllardan muaf olmak isteyen öğrenciler,

Her eğitim-öğretim yılı başında yapılacak olan Muafiyet Sınavına alınırlar.
Muafiyet sınavından 70 puanın altında not alarak “Temel Yabancı Dil” ve okutuluyorsa “İleri Yabancı Dil” derslerinden muaf olamayan öğrenciler, bu sınavdan aldıkları nota göre ilgili kurlara yerleştirilirler.
Bu kurların puan aralıkları Yabancı Diller Yüksekokulunun değerlendirmesiyle belirlenir.

D- Muafiyet Notu
Temel Yabancı Dil derslerinden muaf olan öğrencilerin notu, dersin 224 saat verildiği fakülte/konservatuar/ yüksekokullarda 16 (onaltı) kredi, dersin 112 saat verildiği yüksekokullarda 8 (sekiz) kredi değerindedir. Muafiyet notu, yarıyıl not ortalamasında ve mezuniyet not ortalamasında hesaba katılır.

Sınav ve Değerlendirme Esasları
Madde 9 - “Temel Yabancı Dil” ve okutuluyorsa “İleri Yabancı Dil” derslerinin sınav ve değerlendirmesinde Ankara Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği esasları uygulanır.

Önkoşul
Madde 10 - “Temel Yabancı Dil” dersinde YD 101 kodlu derste başarısız olan öğrenciler YD 102 kodlu dersi alabilir, ancak her iki dersi başarmadan YD 201 - 202 kodlu dersleri alamazlar. İki yıl süreli eğitim-öğretim yapılan meslek yüksekokullarında bu koşul aranmaz.
Dördüncü yarıyıldan sonra ileri düzeyde yabancı dil eğitimi yapılan fakültelerde, YD 101, 102, 201 ve 202 kodlu dersler başarılmadan “İleri Yabancı Dil” dersleri alınamaz.
Bu da ders yönetmeliği

(5) Öğrenci, daha önce geçer not aldığı dersleri, dersin verildiği yarıyılda tekrar alarak notlarını yükseltebilir. Bu dersler için alınan en son not geçerlidir.

Bu maddelerden bununla ilgili nasıl bir çıkarım yapmışlar ben anlamadım, eğer siz anladıysanız bana da anlatın lütfen.

O arkadaşımın durumunu örnek göstererek yönetmeliği durdurma imkanım var mı acaba ?

Bir de ben 3 gün sonra yurtdışına çıkmak zorundayım, bu karara ekim ayında itiraz etsem çok geç kalmış olur muyum ?