Cevap: Evlilik hakkında avukatlar ve arkadaşlardan yardım istiyorum
Sn. Bostan,
Pes artık. Bu kadar "geniş" düşüncelerle sizin artık başka bir gezegenden geldiğinizi düşünmeye başladım. Sizin bahsettiğiniz tarzdaki bir evlilikte başkalarından bulaşan cinsel hastalıklardan dolayı eşiniz size dava açsa acaba buna da bu kadar "geniş" düşünceler ile bu kadar olumlu yaklaşabilirmiydiniz?
Toplum denilen insan grubunda yaşarken o toplumun ahlak ve hukuk kurallarına uymalısınız. Buna uymayanlar ne yazıkki toplum dışında yaşamaya mahkumdur. Sizin gezegen dünyaya baya uzak olmalı sanırım. Allah gönlünüze göre versin.
raif bostan rumuzlu üyeden alıntı
arkadaşım sapıklık olarak benim söylediklerimi ifade ediyorsun islama göre erkek 4kadınla evlenebilir bu sapıklık değilmidir ,şimdi erkek evlenebiliyor kadın 4 erkekle evlenemiyor böyle saçma bişiy olurmu.bak arkadaşım senin değer yargıların olabilir ama bu değer yargılarının doğru olup olmadığını sorgulamadıkça doğru olup olmadığını bilemezsin.şimdi evlilik bir anlaşmadır ben ve eşim başkalarıyla cinsel ilişki kurmaya müsade ediyorsa bu insan haklarına aykırı olmaz hem zaten eşler birbiri hayatlarına karışamazlar ortak olan işilerde ortak karar alırlar birbiri hayatlarına karışma hakları yoktur.kişi kendi hayatını istediği gibi yaşar ama eşiyle ortak olduğu noktalarda ortak hareket etmesi lazımdır ama cinsel hayatı kendisini ilgilendiren hayatıdır başkasının ona müdahale etmesi söz konusu olamaz.
ayrıca eşcinsel ilişki yada gurup seks yapmak başkasının rızası ile cinsel ilişki yaşıyorsan yani kimseye tecavüz etmiyorsan insan haklarına aykırı değildir hatta eşcinsel evlilik olabileceği gibi gurup evliliklerde bence olabilir çünkü evlilik beraberlik yada anlaşma demektir bu iki kişi olabişleceği gibi üç yada daha fazla kişide olabilir.
Sayın üye.. iletilerinize bahsettiğiniz ve bir soru olarak yönlendirdiğiniz sorununuza Türkiye'de hukuki zeminde destek bulamazsınız. Başka ülkelerde var ise de arayıp bulmanız gerekir. Burası mevcut hukuk sisteminden faydalanmak isteyen kişilerin takip ettiği bir forum. Mevcut yasaların eleştirildiği yada yeniden düzenlemeyi amaçlayan bir yer değil.
Kişisel tercihleriniz sizi bağlar elbette. Defalarca söylendi. İnsan hakları diye bağırıyorsunuz.. ancak bakın İnsan Hakları Beyannamesi ne diyor
Madde 16
1. Yetişkin her erkeğin ve kadının, ırk, yurttaşlık veya din bakımlarından herhangi bir kısıtlamaya uğramaksızın evlenme ve aile kurmaya hakkı vardır.
2. Evlenme sözleşmesi, ancak evleneceklerin özgür ve tam iradeleriyle yapılır.
3. Aile, toplumun, doğal ve temel unsurudur, toplum ve devlet tarafından korunur.
Görüldüğü üzere ailenin korunmasından bahsediyor. Aile kavramınıda hukuksal anlamda medeni kanun tanımlıyor. ve korunmasını da Anayasanın amir hükümleri ile medeni kanun sağlıyor. Dolayısı ile sizin bahsettiğiniz kişisel tercihleriniz önce medeni kanuna, sonra İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi madde 16/3 e aykrılık taşıyor.
Aynı Beyanname:
Madde 28- Herkesin bu Bildirgede öngörülen hak ve özgürlüklerin gerçekleşeceği bir toplumsal ve uluslararası düzene hakkı vardır.
Bu düzeni de devlet vatandaşı lehine yasalarla koyar ve yönetir. vatandaş ise bu devletin tebaası olarak bu yasalara uyar..
Madde 29
1. Herkesin, kişiliğinin serbestçe ve tam gelişmesine olanak veren topluma karşı ödevleri vardır.
2. Herkes haklarını kullanırken ve özgürlüklerinden yararlanırken, başkalarının hak ve özgürlüklerinin tanınması ve bunlara saygı gösterilmesinin sağlanması ve demokratik bir toplumda genel ahlak ve kamu düzeniyle genel refahın gereklerinin karşılanması amacıyla yalnız yasayla belirlenmiş sınırlamalara bağlı olur.
3. Bu hak ve özgürlükler hiçbir koşulda Birleşmiş Milletlerin amaç ve ilkelerine aykırı olarak kullanılamaz.
Madde 30- Bu bildirgenin hiçbir kuralı, herhangi bir devlet, topluluk veya kişiye, burada açıklanan hak ve özgürlüklerden herhangi birinin yok edilmesini amaçlayan bir girişimde veya eylemde bulunma hakkını verir biçimde yorumlanamaz.
Son maddelerde zaten açıkca sizin sınırlarınızı belirliyor.
Siz hiç bir şekilde toplumun genel ahlak ve yasal kurallarını çiğneyerek yaşayamazsınız. Bunu teklif edemezsiniz. Bu tür davranışlar toplumsal infiale ve toplumsal kaosa neden olur.
İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi...
Madde 8
Özel hayatın ve aile hayatının korunması
1. Herkes özel ve aile hayatına, konutuna ve haberleşmesine saygı gösterilmesi hakkına sahiptir.
2. Bu hakkın kullanılmasına bir kamu otoritesinin müdahalesi, ancak ulusal güvenlik, kamu emniyeti, ülkenin ekonomik refahı, dirlik ve düzenin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması için, demokratik bir toplumda, zorunlu olan ölçüde ve yasayla öngörülmüş olmak koşuluyla söz konusu olabilir.
Bu maddenin 1 nci bölümünde ise kendi dışınızdaki insanların özel ve aile hayatına saygı göstermeniz gerektiği belirtiliyor. Söylemleriniz ve beklentileriniz ile diğer insanların aile hayatlarını rencide edecek, evlilik birliğinin sarsılmasına neden olacak eylemlerden bahsediyorsunuz. Buna hakkınız yok.
Madde 9
Düşünce, vicdan ve din özgürlüğü
1. Herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, din veya inanç değiştirme özgürlüğü ile tek başına veya topluca, açıkça veya özel tarzda ibadet, öğretim, uygulama ve ayin yapmak suretiyle dinini veya inancını açıklama özgürlüğünü de içerir.
2. Din veya inancını açıklama özgürlüğü, ancak kamu güvenliğinin, kamu düzenin, genel sağlığın veya ahlakın, ya da başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması için demokratik bir toplumda zorunlu tedbirlerle ve yasayla sınırlanabilir.
Madde 10
İfade özgürlüğü
1. Herkes görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, kanaat özgürlüğü ile kamu otoritelerinin müdahalesi ve ülke sınırları söz konusu olmaksızın haber veya fikir almak ve vermek özgürlüğünü de içerir. Bu madde, devletlerin radyo, televizyon ve sinema işletmelerini bir izin rejimine bağlı tutmalarına engel değildir.
2. Kullanılması görev ve sorumluluk yükleyen bu özgürlükler, demokratik bir toplumda, zorunlu tedbirler niteliğinde olarak, ulusal güvenliğin, toprak bütünlüğünün veya kamu emniyetinin korunması, kamu düzeninin sağlanması ve suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın, başkalarının şöhret ve haklarının korunması, veya yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması için yasayla öngörülen bazı biçim koşullarına, sınırlamalara ve yaptırımlara bağlanabilir.
Madde 12
Evlenme hakkı
Evlenme çağına gelen erkek ve kadın, bu hakkın kullanılmasını düzenleyen ulusal yasalar uyarınca evlenmek ve aile kurmak hakkına sahiptir.
Madde 17
Hakların kötüye kullanımının yasaklanması
Bu Sözleşme hükümlerinden hiçbiri, bir devlete, topluluğa veya kişiye, Sözleşme’de tanınan hak ve özgürlüklerin yok edilmesine veya burada öngörüldüğünden daha geniş ölçüde sınırlamalara uğratılmasına yönelik bir etkinliğe girişme ya da eylemde bulunma hakkını sağlar biçimde yorumlanamaz.
Madde 18
Hakların kısıtlanmasının sınırları
Bu Sözleşmenin hükümleri gereğince, sözü edilen hak ve özgürlüklere getirilen sınırlamalar ancak öngörülen amaçlar için uygulanabilir.
Evet sayın üye işte sizin sayfalar dolusu her iletinizde kullandığınız insan hakları ve buna dair sözleşmelerin maddeleri. Şimdi el insaf.. Yasalar toplumda düzeni korumak için vardır. Siz istediğiniz hayat biçimini yaşarsınız. Dilerseniz hırsız, dilerseniz katil olursunuz. Seçimlerinizi kendiniz yapar, sonuçlarına kendiniz katlanırsınız. Ancak hiç kimseye katilliğin yada hırsızlığın doğru bir yaşama biçimi olduğunu anlatamazsınız. Toplumsal düzen ve toplumsal ahlak ve yasalar açısından bakıldığında bu suçtur. Zira toplum düzenini bozacak niteliktedir. Diğer yandan cinsel tercihiniz yada tercihleriniz sizi yada eşinizi / partnerinizi yada partnerlerinizi bağlar. Ancak bu yaşama biçimini ulu orta lanse edemezsiniz. Buna yasal kılıf bulamazsınız. Çıplak gezebilirsiniz ama evinizin rahatlığında. Beden sizin bedeniniz olabilir ama toplumdaki diğer kişileri rencide edecek rahatsız edecek tarzda çıplak gezemezsiniz. Toplumun ahengi olan toplumsal ahlak kurallarına uymanız gerekir. Yaşama biçiminiz ancak sizin evinizin duvarları ile sınırlıdır. Balkonunuz bile değil. Umuma açık yerlerde ancak umumun uyduğu kurallar geçerlidir.
Yazdıklarınızın ne bugünki hukukta, ne gelecekte yazılacak olanlarda, ne dinde, en ahlakta ne felsefede, ne sosyolojide yeri yok. Sizin "olmalı" dediğiniz kavramlar ve yaşam biçimleri sizin yaşınızın milyarlarca katı yıl bu gezegen üzerinde denendi. Sonuç kocaman bir fiyasko..
Şimdi ... Lütfen..sadece mevcut yasaların ışığında adalet arayanların kabe'si olmuş bu forumda bu tür söylemlerden vazgeçin. Kısa ve öz.. Sorunlarınızın çözüm mercii burası değil. Zira hukuksal hiç bir yanı yok.. Hukuk sizin yaşama biçiminizi destekleyecek hiç bir unsur içermiyor.
Sanırım anlatabildim..
Ben bu konu ilk açıldığı zamandan itibaren takip ediyorum.Bana göre saçma olan hayat tarzı diye düşünüp yorum yazmıyordum.Sonra müslüman olarak fikir beyan ettim.Arkadaş 4 eş demiş 4 eş emir değil,izin vardır.Bir insan 4 kişi ile evlense maddi gücü olupta kimseyi mağdur etmeyip hepsine eşit davransa,hepsine eşit sevgi besleyemeyeceği için hakta kalır.Sayın Sonuncukaya;Okuyanlar tabiki taktir ederler.Merter merkezli yayın yapılsa idi o fikre hak verilebilirdi.Ha bu arada o şekil hayat yaşayan medyatikler var.Sıkıntı varmı.Yok.Evli olupta bu şekil yaşayanlar var.Ne oluyor boşanıyor yüklüce tazminat ödüyor.Desenki evlilik olmadan böyle yaşamak istiyorum.Kim uğraşacak evlilikle sorun halinde senelerce boşanma davası ile,anlaşılabilir.Sen kafandaki insan yapısını,şartlarını kabul edecek birini bulursan sorun yok.Ayrıca bu konuya hep erkekler yorum yapıyor.Ben bayanlardan yorum beklerdim.Ayrıca takipte olan bayağı misafir oluyor.
Konu başka yönlere kaydı.Benim tartışılmasını istediğim.Boşanma evresinde olan ,dava açan yada fiili olarak ayrı yaşayanların durumu idi.
Kimsenin başında ahlak polisi olmadığımız gibi , toplumun değer yargıları da kanımızca önemlidir.
Bu konuların kişinin kendi özneli olduğunu ,fakat bunları topluma doğruymuş ,olması gerekenmiş gibi de savunmasının anlamsız ve şaçma olduğunu da kabul ediyorum.
raif bostan rumuzlu üyeden alıntı
arkadaşım herkesin kendi görüşünü ifade etme hakkı vardır demokrasi budur ve herkesin görüşünü ifade etme hakkı en temel haktır şayet kişiler görüşlerini ifade etme hakkı olmazsa demokrasi yada insan hakkı diye birşey olmaz çünkü insanlar düşündüklerini açıklayamaz ve bu kişilerin kendilerini ifade etmelerine mani olur ve kendilerini ifade edemeyen bir toplumda kişilerin hakları çiğnenir.öncelikle kişilerin kendi haklarını savunabilmeleri için görüşlerini özgürce ifade edebilmeliler ve toplumun hertürlü konu hakkında düşünerek ve düşüncelerini açıklayarak gelişmesi sağlanır şayet düşünceleri engellerseniz toplum gelişmez.kişilerin her konu hakkında düşüncesini ifade etmesi en temel haktır.
ayrıca insa hakkı başkalarının yaşantısına karışmadan ve başkalarına zarar vermeden hayatını istediği gibi yaşamasıdır.hukuk kuralları bu temel prensip üzerine kuruludur aksi taktirde hayatlara müdahale yaparsak bu demokrasi ve insan haklarına aykırı olur ve özgürlük ortadan kalkar.bu manada insanların istediği elbiseyi giyme özgürlükleri vardır hatta insan çıplak olarak bile dolaşabilir çünkü hayat kendi hayatıdır kimse ona karışamaz ve istediğiyle cinsel ilişkiye girer bu eşcinsel ilişkiden tut gurup sekse kadar istediği şekilde cinsel ilişkiye girer çünkü hayat kendi hayatıdır ona kimsenin karışma hakkı yoktur.
ayrıca demokratik laik bir devlette kurallar kurana bakıp,kuranı yorumlayıp allah bunu emrediyor şeklinde hüküm çıkararak olmaz bu şekilde uygulama zaten insanlık dışı olur ve bu şekilde çıkan kurallar insan hakları temel alınmadığı, sade kitabın yorumlanmasıyla kural çıkarıldığı için çıkan kurallar insan haklarına aykırı olabilir ki zaten dinin kurallarına bakınca insan haklarına aykırıdır mesela kadının istediği gibi giyinme hatta çıplak olarak gezme hakkı vardır çünkü hayatını başklarına zarar vermeden istediği gibi yaşar ama dine göre istediği giyinme hakkı yoktur şayet allahın istediği gibi giyinmezse dine göre allah onu insanlık dışı bir şekilde işkence yapacaktır.dine göre zina eden kadın vahşice taşlanarak öldürülür oysaki zina suçuyla insanın vahşice öldürülmesi insanlık dışıdır.dine göre allahın dediğini herkes yapmak zorundadır yapmayan kişi insanlık dışı birşekilde ateşle yakılarak işkence yapılacaktır oysaki herkim ne suç işlerse işlesin ona işkence yapmak insanlık dışı bişiydir.
Dini kural ve kaideler inanç sahiplerini bağlar...bu demek değil ki ,dinsizler ateistler istediği gibi hareket eder....islam hukukunun geçerli olduğu bir ortamda da ;kendi mekanınız dışında;tercih ettiğiniz hayat tarzınıza müsaade etmezler...bugünkü hukuk düzeni tek eşliliği benimseyen diğerlerini yasaklayan bir uygulamadır....her hukukun bir kuralı var...sizi olduğunuz halinizle tescilleyecek hukuki sistem oldukça az bulunur...tercihleriniz ; genel dinlerde ve toplumlarda ,"ahlaksızlık" olarak görülen bir durum....bütün hepsi düşüncede ve yaşam mekanınızda kalacaktır....mahalle baskısı desek te olur....hele bu toplum sizin tercih ettiğiniz hayat tarzıyla yeni yeni tanışmaya başladı....epey bir süre buna müsaade etmeyecektir....inançsızlık hakim olurda ateist bir hukuk gelirse o zaman belki....?
Abdullah Yaman rumuzlu üyeden alıntı
Sadece sayın üyenin evlilik birliğine bakışı ile örtüştüğü için iletilerinizi aktardım. Yani sayın üyeye yalnız değilsiniz demek istedim.. Art niyet yoktu.
"örtüşme ",oldukça ağır kaçan bir ifade olmuş...düzeltilmesi dileklerimizle....dini ve milli örf ve adetlerimize bağlılıkta hassas birini nasıl öyle bir arkadaşımızla örtüştürdünüz pes doğrusu....zinayı suç saymayan şahsınızın temsil ettiği hukuk düzeni....örtüşmeye siz daha yatkın olmuyor musunuz...?
HUKUKCULAR KRALI rumuzlu üyeden alıntı
"örtüşme ",oldukça ağır kaçan bir ifade olmuş...düzeltilmesi dileklerimizle....dini ve milli örf ve adetlerimize bağlılıkta hassas birini nasıl öyle bir arkadaşımızla örtüştürdünüz pes doğrusu....zinayı suç saymayan şahsınızın temsil ettiği hukuk düzeni....örtüşmeye siz daha yatkın olmuyor musunuz...?
Sayın üyenin ilk iletileri aşamasında yazılmış bir iletiydi. Dediğim gibi kasıt yoktu. Örtüşme konusuna gelince sizin daha yakın ve yatkın olduğunuz izlenimi iletilerinizden zaten anlaşılıyor...
Şekil A:
Biraz fikir jimnastiği...Değerli hukukculardan ,psikiyatri uzmanlarından,üyelerden katkı bekliyorum..tesbit..erkek aldatır..kimle aldatır..?.boşanmış, dul ve bekar hanımlarla aldatır..yani bu işin erkeği kadını yok...100 erkek aldatıyorsa işin içinde 100 de kadın var demektir..şimdi ;evlenme süresi gibi boşanma süresi de 3-5 ay gibi kısa süreli tutulsa; bir de birden fazla eşlilik tescil edilmiş olsa aldatma sayısı artar mı azalır mı.?..kanaatimce hem büyük oranda azalır hem de mahkemelerin yükü azalır..geçimsizlikler mahkemeye taşınmadan evlerde halledilecektir.. 1 mart 2010
Sayın üyenin ilk iletileri aşamasında yazılmış bir iletiydi. Dediğim gibi kasıt yoktu. Örtüşme konusuna gelince sizin daha yakın ve yatkın olduğunuz izlenimi iletilerinizden zaten anlaşılıyor...
Şekil A:
Biraz fikir jimnastiği...Değerli hukukculardan ,psikiyatri uzmanlarından,üyelerden katkı bekliyorum..tesbit..erkek aldatır..kimle aldatır..?.boşanmış, dul ve bekar hanımlarla aldatır..yani bu işin erkeği kadını yok...100 erkek aldatıyorsa işin içinde 100 de kadın var demektir..şimdi ;evlenme süresi gibi boşanma süresi de 3-5 ay gibi kısa süreli tutulsa; bir de birden fazla eşlilik tescil edilmiş olsa aldatma sayısı artar mı azalır mı.?..kanaatimce hem büyük oranda azalır hem de mahkemelerin yükü azalır..geçimsizlikler mahkemeye taşınmadan evlerde halledilecektir.. 1 mart 2010
Türkiye de ,aldatma ya da tescil dışı yaşam bir realite....erkekler bu tip ilişkilere başlarken genelde;"boşandım,boşanacağım,anlaşamıyoruz" şeklinde beyanlarda bulunuyor....ama resmiyette evli ....sonra gönül ilişkileri ve muhabbetler artmaya başlıyor....gerisi tam bir fecaat....aileler yıkılıyor....namus mefhumu zarar görüyor....tescil zorlaşıyor...birden fazla eşliliğin tescilinden kastım;bilhassa hanımlar bu şekilde nasıl biriyle muhatab olduklarını açık bir şekilde görmüş olurlar....davaların uzaması da gayriresmi ilişkileri körüklüyor....mağduriyetlerin giderilmesinin yolu ve acizane bir çözüm önerisi anlamında bu teklifi yaptım....dini çok eşlilik zaten ruhsattır....sebebide tescil dışı ,toplumu zaafiyete sürükleyecek meseleler yaşanmasın diye....şimdi bu mu örtüşmek allah aşkına..?
Sayın üye.. iletilerinize bahsettiğiniz ve bir soru olarak yönlendirdiğiniz sorununuza Türkiye'de hukuki zeminde destek bulamazsınız. Başka ülkelerde var ise de arayıp bulmanız gerekir. Burası mevcut hukuk sisteminden faydalanmak isteyen kişilerin takip ettiği bir forum. Mevcut yasaların eleştirildiği yada yeniden düzenlemeyi amaçlayan bir yer değil.
Kişisel tercihleriniz sizi bağlar elbette. Defalarca söylendi. İnsan hakları diye bağırıyorsunuz.. ancak bakın İnsan Hakları Beyannamesi ne diyor
Madde 16
1. Yetişkin her erkeğin ve kadının, ırk, yurttaşlık veya din bakımlarından herhangi bir kısıtlamaya uğramaksızın evlenme ve aile kurmaya hakkı vardır.
2. Evlenme sözleşmesi, ancak evleneceklerin özgür ve tam iradeleriyle yapılır.
3. Aile, toplumun, doğal ve temel unsurudur, toplum ve devlet tarafından korunur.
Görüldüğü üzere ailenin korunmasından bahsediyor. Aile kavramınıda hukuksal anlamda medeni kanun tanımlıyor. ve korunmasını da Anayasanın amir hükümleri ile medeni kanun sağlıyor. Dolayısı ile sizin bahsettiğiniz kişisel tercihleriniz önce medeni kanuna, sonra İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi madde 16/3 e aykrılık taşıyor.
Aynı Beyanname:
Madde 28- Herkesin bu Bildirgede öngörülen hak ve özgürlüklerin gerçekleşeceği bir toplumsal ve uluslararası düzene hakkı vardır.
Bu düzeni de devlet vatandaşı lehine yasalarla koyar ve yönetir. vatandaş ise bu devletin tebaası olarak bu yasalara uyar..
Madde 29
1. Herkesin, kişiliğinin serbestçe ve tam gelişmesine olanak veren topluma karşı ödevleri vardır.
2. Herkes haklarını kullanırken ve özgürlüklerinden yararlanırken, başkalarının hak ve özgürlüklerinin tanınması ve bunlara saygı gösterilmesinin sağlanması ve demokratik bir toplumda genel ahlak ve kamu düzeniyle genel refahın gereklerinin karşılanması amacıyla yalnız yasayla belirlenmiş sınırlamalara bağlı olur.
3. Bu hak ve özgürlükler hiçbir koşulda Birleşmiş Milletlerin amaç ve ilkelerine aykırı olarak kullanılamaz.
Madde 30- Bu bildirgenin hiçbir kuralı, herhangi bir devlet, topluluk veya kişiye, burada açıklanan hak ve özgürlüklerden herhangi birinin yok edilmesini amaçlayan bir girişimde veya eylemde bulunma hakkını verir biçimde yorumlanamaz.
Son maddelerde zaten açıkca sizin sınırlarınızı belirliyor.
Siz hiç bir şekilde toplumun genel ahlak ve yasal kurallarını çiğneyerek yaşayamazsınız. Bunu teklif edemezsiniz. Bu tür davranışlar toplumsal infiale ve toplumsal kaosa neden olur.
İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi...
Madde 8
Özel hayatın ve aile hayatının korunması
1. Herkes özel ve aile hayatına, konutuna ve haberleşmesine saygı gösterilmesi hakkına sahiptir.
2. Bu hakkın kullanılmasına bir kamu otoritesinin müdahalesi, ancak ulusal güvenlik, kamu emniyeti, ülkenin ekonomik refahı, dirlik ve düzenin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması için, demokratik bir toplumda, zorunlu olan ölçüde ve yasayla öngörülmüş olmak koşuluyla söz konusu olabilir.
Bu maddenin 1 nci bölümünde ise kendi dışınızdaki insanların özel ve aile hayatına saygı göstermeniz gerektiği belirtiliyor. Söylemleriniz ve beklentileriniz ile diğer insanların aile hayatlarını rencide edecek, evlilik birliğinin sarsılmasına neden olacak eylemlerden bahsediyorsunuz. Buna hakkınız yok.
Madde 9
Düşünce, vicdan ve din özgürlüğü
1. Herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, din veya inanç değiştirme özgürlüğü ile tek başına veya topluca, açıkça veya özel tarzda ibadet, öğretim, uygulama ve ayin yapmak suretiyle dinini veya inancını açıklama özgürlüğünü de içerir.
2. Din veya inancını açıklama özgürlüğü, ancak kamu güvenliğinin, kamu düzenin, genel sağlığın veya ahlakın, ya da başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması için demokratik bir toplumda zorunlu tedbirlerle ve yasayla sınırlanabilir.
Madde 10
İfade özgürlüğü
1. Herkes görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, kanaat özgürlüğü ile kamu otoritelerinin müdahalesi ve ülke sınırları söz konusu olmaksızın haber veya fikir almak ve vermek özgürlüğünü de içerir. Bu madde, devletlerin radyo, televizyon ve sinema işletmelerini bir izin rejimine bağlı tutmalarına engel değildir.
2. Kullanılması görev ve sorumluluk yükleyen bu özgürlükler, demokratik bir toplumda, zorunlu tedbirler niteliğinde olarak, ulusal güvenliğin, toprak bütünlüğünün veya kamu emniyetinin korunması, kamu düzeninin sağlanması ve suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın, başkalarının şöhret ve haklarının korunması, veya yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması için yasayla öngörülen bazı biçim koşullarına, sınırlamalara ve yaptırımlara bağlanabilir.
Madde 12
Evlenme hakkı
Evlenme çağına gelen erkek ve kadın, bu hakkın kullanılmasını düzenleyen ulusal yasalar uyarınca evlenmek ve aile kurmak hakkına sahiptir.
Madde 17
Hakların kötüye kullanımının yasaklanması
Bu Sözleşme hükümlerinden hiçbiri, bir devlete, topluluğa veya kişiye, Sözleşme’de tanınan hak ve özgürlüklerin yok edilmesine veya burada öngörüldüğünden daha geniş ölçüde sınırlamalara uğratılmasına yönelik bir etkinliğe girişme ya da eylemde bulunma hakkını sağlar biçimde yorumlanamaz.
Madde 18
Hakların kısıtlanmasının sınırları
Bu Sözleşmenin hükümleri gereğince, sözü edilen hak ve özgürlüklere getirilen sınırlamalar ancak öngörülen amaçlar için uygulanabilir.
Evet sayın üye işte sizin sayfalar dolusu her iletinizde kullandığınız insan hakları ve buna dair sözleşmelerin maddeleri. Şimdi el insaf.. Yasalar toplumda düzeni korumak için vardır. Siz istediğiniz hayat biçimini yaşarsınız. Dilerseniz hırsız, dilerseniz katil olursunuz. Seçimlerinizi kendiniz yapar, sonuçlarına kendiniz katlanırsınız. Ancak hiç kimseye katilliğin yada hırsızlığın doğru bir yaşama biçimi olduğunu anlatamazsınız. Toplumsal düzen ve toplumsal ahlak ve yasalar açısından bakıldığında bu suçtur. Zira toplum düzenini bozacak niteliktedir. Diğer yandan cinsel tercihiniz yada tercihleriniz sizi yada eşinizi / partnerinizi yada partnerlerinizi bağlar. Ancak bu yaşama biçimini ulu orta lanse edemezsiniz. Buna yasal kılıf bulamazsınız. Çıplak gezebilirsiniz ama evinizin rahatlığında. Beden sizin bedeniniz olabilir ama toplumdaki diğer kişileri rencide edecek rahatsız edecek tarzda çıplak gezemezsiniz. Toplumun ahengi olan toplumsal ahlak kurallarına uymanız gerekir. Yaşama biçiminiz ancak sizin evinizin duvarları ile sınırlıdır. Balkonunuz bile değil. Umuma açık yerlerde ancak umumun uyduğu kurallar geçerlidir.
Yazdıklarınızın ne bugünki hukukta, ne gelecekte yazılacak olanlarda, ne dinde, en ahlakta ne felsefede, ne sosyolojide yeri yok. Sizin "olmalı" dediğiniz kavramlar ve yaşam biçimleri sizin yaşınızın milyarlarca katı yıl bu gezegen üzerinde denendi. Sonuç kocaman bir fiyasko..
Şimdi ... Lütfen..sadece mevcut yasaların ışığında adalet arayanların kabe'si olmuş bu forumda bu tür söylemlerden vazgeçin. Kısa ve öz.. Sorunlarınızın çözüm mercii burası değil. Zira hukuksal hiç bir yanı yok.. Hukuk sizin yaşama biçiminizi destekleyecek hiç bir unsur içermiyor.
Sanırım anlatabildim..
öncelikle bu kuralların hepsi insan hakkı temel alınarak yapılmaya çaloışılmış ama insanlar her zaman herşeyi düşünemezler düşünemedikleri için hata yapabilirler işte bu yüzden bu beyannamede geçen bazı cümleler konulmaması gerekirdi.öncelikle insan hakkıyla ahlakı ayırmamız gerekmektedir iranda kadınınufak bir yerinin bile gözükmesi ahlaksızlık olarak değerlendirilmektedir ama kadının stediği elbiseyi giyme hakkı vardır dolayısıyla kadın çok açık gezebileceği gibi çıplak bile gezebilir çünkü onun üzerindeki elbise kimseyi ilgilendirmez isterse o hiç elbise giymeyebilir bu onun bileceği iştir dolayısıyla toplumun ahlak kurallarına aykırı olan bişiy insan hakkına terstir diyemeyiz.mesela eşcinsellerin bir birleriyle kendi rızalarıyla cinsel ilişkiye girmeleri ahlaksızlık olarak değerlendirilsede bu yaptıkları insan haklarına aykırı değildir.eşcinsellik onların cinsel tercihleridir ve hayatlarını istedikleri gibi yaşama hakları olduğu için o kişilerin cinsel tercihine karışamayız yada toplu seks yapan kişiler birbrileriyle kendi rızalarıyla cinsel ilişkiye girmişse bu insan haklarına ters düşmez çünkü herkes razıdır, kimsye tecavüz edilmemektedir.yani ahlakın ön gördüğü kurallara uymayan şeyler insan haklarına aykırıdır diyemeyiz.
ayrıca erkeğin 4 tane eş edinebilme hakkı varsa kadınında olması gerekir çünkü erkekle kadın eşit hakka sahip olmalıki adalet olsun yoksa sadece kerkek 4tane kadın alabiliyorsa bu insan haklarına ters düşer ve bu gibi kurallarda dinin ne kadar saçma olduğunu ortaya koymaktadır.
Yaşım çok değil ama aklım erdi ereli insanlığın en büyük problemi cehalettir,inananlar için bu kıyamete kadar böyle kalacaktır.Şimdi düşünüyorum 10-15 çift çıktı herhangi bir meydanda,otobüste,uçak gemi v.s ilişkiye girmek istedi girsin demokrasi var.Niye tecavüz yok birbirleri ile ilişkiye girmek istiyorlar.Dahada büyütelim herkes herkesle ilişkiye girsin doğan çocuğa artık duruma göre ana bellidirde 50-100 baba ararız,buda özgürlük olsun.Normal evli çift olsun,bayan hamile doğum yapsın çocuğu sokağa atsın baba istemiyor anne istemiyor devlete ne topluma ne,bize ne.Daha örnek çok.Dinin saçmalığından bahsetmişsin artık ona diyecek bir şey yok...Ayrıca senin özgür yaşam tarzın birtek tavuklarda vardır.Hayvanlarda bile yoktur.Ben eminimki konuyu okuyanlar hayretle okuyup bu tip insanın varlığından belki bu site aracılığıyla şahit olmuşlardır.Ben şahsen ilk kez denk geliyorum.Konuyu okuyanlar neresinle gülüyordur acaba.
herkeze iyi geceLer ve hayırLı kandiLLer benim sizLere sorum yurt dışında yaşan ßir kız arkadaşım var aLmanyada doğum tarihi 05.12.1988 15 - 20 güne...
Yapabileceğiniz / yapılması gereken, dediğim gibi kız kardeşinizin gelen ödeme emrine bu adreste ilgili kişi yaşamamaktadır , adres hatalıdır, borçla...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Savcılıpa Başvurdum Ama Dosyam...
09-09-2025, 21:16:16 in Bilişim Hukuku