Ben 2001 de odtüden hazırlıkta devamsızlıktan atıldım şimdi bu cıkan aftan yararalanıp geri dönmek istiyorum affın içeriğinde her nesebeple olursa olsun ilişiği kesilenler 1 sene devam ve 3 sınav hakkı kazanıyor ama odtü senatosu hazırlıktan atılanlar için sadece 3 sınav hakkı veriyormuş bundan önceki aftada yani 2000 de çıkan aftada böyle bir uygulama yapmışlar benim öğrenmek istediğim böyle bir uygulamaya haklarının olup olmadığı ve eger böylebir uygulama yaparlarsa ben hukuki yollardan nasıl arayacagım ? yardımcı olursanız sevinirim affın kapsamı asagıdaki gibidir
YÜKSEKÖĞRETİM KANUNUNA GEÇİCİ MADDELER EKLENMESİNE DAİR KANUN
Kanun No. 5316
Kabul Tarihi : 15.3.2005
MADDE 1. - 4.11.1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.
GEÇİCİ MADDE 50. - Yükseköğretim kurumlarının hazırlık ve diğer bütün sınıflarında ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan öğrencilerden, 29.6.2000 tarihinden bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar -kendi isteği ile ilişiği kesilenler dahil- her ne sebeple olursa olsun ilişikleri kesilmiş öğrencilere ilişiklerinin kesilmesine neden olan bütün dersler için bir öğretim yılı devam ve üç sınav hakkı verilir. Öğrenciler, daha önce başarısız oldukları dersler programdan çıkarılmış ise bu derslerin yerine kurumlarınca belirlenecek başka derslerden sınava girerler ve bu sınavlarda başarılı olmaları halinde öğrenciliğe intibakları yapılır.
Birinci fıkradaki haklar saklı kalmak kaydıyla, uygulamalı eğitim-öğretim yapan okullardan ayrılan öğrencilere, devam edemedikleri dersler ve uygulamalar için ilgili yükseköğretim kurumunca devam imkânı sağlanır. Bu öğrenciler için Kanunun öngördüğü sınav süreci ilgili yönetmeliklerdeki devam şartını tamamladıktan sonra başlar.
Sınıf geçme sistemi uygulayan yükseköğretim kurumlarında en çok üç dersten başarısız olup bir üst sınıfa geçemeyen öğrencilere; üst sınıfa devam etme ve alt sınıfta başarısız oldukları dersler için üç sınav hakkı verilir. Not ortalaması sebebiyle sınıf geçemeyen öğrencilere de bir üst sınıfa devam etme ve istedikleri üç dersten not yükseltmek için bir sınav hakkı tanınır; mezun olamayan öğrencilere ise istedikleri üç dersten not yükseltmek için bir sınav hakkı tanınır.
2547 sayılı Kanunda öngörülen azamî öğrenim sürelerini doldurdukları için, kurumları ile ilişikleri kesilen öğrencilere; alamadıkları dersler için, bir defaya mahsus olmak üzere bir yıl devam etme ve sınav hakkı tanınır.
Yükseköğretim Kurulu tarafından yürütülen denklik işlemlerine esas olmak üzere yapılan seviye tespit sınavlarında başarısız olan öğrencilere ek bir sınav hakkı verilir.
Müracaat süreleri içerisinde askerlik zamanı gelmiş olanlar, bu Kanun hükümlerine göre verilmiş hakları kullandıkları takdirde tecilli sayılırlar. Halen askerlik görevini yapmakta olanların terhislerinden sonraki iki ay içinde müracaat hakları saklıdır. Gözlem altında veya tutuklu bulunanlar, bu hallerinin sona ermesini takip eden iki ay içinde müracaat ettikleri takdirde, bu Kanun hükümleri çerçevesinde haklarını kullanabilirler.
Yukarıdaki haklardan yararlanmak isteyenlerin bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren iki ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmaları şarttır.
GEÇİCİ MADDE 51. - 29.6.2000 tarihinden bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar, lisansüstü öğrenim görürken, her ne sebeple olursa olsun kurumları ile ilişiği kesilen öğrencilere başarısız oldukları dersler ve yeterlilik için iki sınav hakkı; yüksek lisans öğrencileri için bir yıl, doktora öğrencileri için iki yıl tez hazırlama süresi verilir. Doktora yeterlik sınavına girebilmek için yabancı dil sınavında başarısız olanlara iki sınav hakkı tanınır.
29.6.2000 tarihinden bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar; sanatta yeterlilik veya tıpta uzmanlık alanlarında başarısız olanlara, başarısız oldukları derslerden laboratuvar ve uygulamalı derslere devam ve eksik rotasyonlarını tamamlamaları şartı ile iki sınav hakkı tanınır.
Yukarıdaki haklardan yararlanmak isteyenlerin bu Kanunun yürürlük tarihinden itibaren iki ay içinde kurumlarına müracaatları şarttır.
MADDE 2. - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3. - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
Tam olarak sizin durumunuzu bilemiyorum ama ben Açık öğretime kayıtlıydım geçen yıl sanırım kaydım silindi.Dün bu aftan yararlanmak istediğimi belirterek gittim ve Gelecek yıl ki eğitim için kaydımı yaptıracağımı söylediler.
saygılar
Yasa maddesi çok açık; hazırlık sınıfları dahil edilerek "...öğrencilere ilişiklerinin kesilmesine neden olan bütün dersler için bir öğretim yılı devam ve üç sınav hakkı verilir..." ifadesi yer alıyor. Üniversite Senatosunun aldığı karar hukuka aykırı. Tabii bu hukuka aykırı durumu sizin başvurunuz üzerine devam hakkı tanımazlar ise bu işlem tarihinden itibaren idare mah.ne başvuruda bulunup yürütmenin durdurulmasını da talep edebilirsiniz.
Kanun değişikliği ile, her ne sebeple olursa olsun üniversitelerden ilişiği kesilenlere, bir öğretim yılı devam ve 3 sınav hakkı tanınmakta olup öğrencilerin, daha önce başarısız oldukları dersler programdan çıkarılmış ise bu derslerin yerine kurumlarınca belirlenecek başka derslerden sınava girmeleri, bu sınavlarda başarılı olmaları halinde öğrenciliğe intibaklarının yapılması öngörülmektedir.
Yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlilik alanlarında başarısız olanlara da 2 sınav hakkı tanınmaktadır
Ayrıca başvuru süresi içinde askerlik zamanı gelmiş olanların, tecilli sayılması, halen askerlik görevini yapanlar ile gözlem altında veya tutuklu bulunanların, bu halleri sona erdikten sonra 2 ay içinde başvurabilecekleri hükme bağlanmaktadır.
Ayrıca başvuru süresi içinde askerlik zamanı gelmiş olanların, tecilli sayılması, halen askerlik görevini yapanlar ile gözlem altında veya tutuklu bulunanların, bu halleri sona erdikten sonra 2 ay içinde başvurabilecekleri hükme bağlanmaktadır.
Peki asker kacagi durumundakilerde bu affdan yararlanıp askerliklerini tecil ettirip,okula kayıtlarını yaptirabılcekler mi?
Arkadaşlar merhaba,
benimde bir sorum olacak ama nerden ve nasıl başlayacağım inanın bilmiyorum; konuya vakıf arkadaşlar cevaplayabilirlerse sevinirim...
82 doğmluyum, konya sel. bilgi. progr. bitirdim (2 yıllık) geçen senede açıköğretime işlemte bölümüne geçiş yaptım, ancak 4 derslik intibak sınıfı olayı çıktı karşıma (1 sene) bilindiği gibi intibakda kalınınca 3.sınıfa geçemiyorsunuz ama okuldan da atılmıyorsunuz, benimde yaşdan dolayı askerlik problemim çıktı ve kaçak köçek bi şekilde sınavlara kadar idare ettim, ama sadece 2 dersi verebildim, haliyle işyerimden de istifa ederek askerlik için başvurdum 21 kasımda Allah nasip ederse gideceğim, eğer bu af işi benim geriye kalan 2 dersimi 3.sınıfa geçmek suretiyle hallederse tecil hakkım sanırım tekrar doğuyor, sonuç olarak af ne zaman çıkar ve çıkarsada beni kapsar mı , teşekkürler... Saygılarımla...
arkadaşlar bu konuda benim de bir sorum olacak. hukukçu arkadaşalar cevaplarsa çok memnun olurum.
Ben 1999 yılında eczacılık lisans proğramına yerleştim. Aradan 2 yıl geçince eczacılığı kendi isteğimle bırakıp başka bir üniversitenin başka bir lisans proğramını kazandım(endüstri müh). 4 yıl sora yani 2005 de endüstri müh. den mezun oldum. Sorum şu bu aralar gelecek bir öğrenci affında ilk kazandığım eczacılık proğramına kayıt yaptırabilirimiyim..bu soruyu sorma sebebim askerliğimi şu an itibari ile yapmamış olmam. 2. üniversite için askerlik şartı aranıyor fakat bu af 2. üniversite kapsamına giriyormu bilmiyorum. çünkü ilk kazandığım üniversiteye af geliyor..
İkinci olarak öğrenci affı geldiği zaman askerde olursam bu haktan yararlanabilirmiyim.. Hocam bu sorunun cevabı çok önemli. Cevaplarınızı merakla bekliyeceğim. Teşekkürler.
Değerli Site Yöneticileri
1976 doğumluyum.Ben de fegi81 nickli üye ile aynı durumdayım.Orman Mühendisliği 3 yıl okuduktan sonra aynı yıl İktisat Fakultesi sınavını kazanarak bu bölümü bitirdim.Askerliğimi yapmadım ve 30.11.2008 tarihinde süre sona ermekte.Acaba Orman Fakültesine aftan yararlanarak tekrar kayıt yaptırabilirmiyim ve bu kayıt ile askerliğimi tecil ettirebilirmiyim.Eğer Orman Müh. kaydımı yaptırımaz isem master programına başlayacağım ve master programına başvurmam için son süre Cuma günü bitmekte.Yardımcı olursanız çok memnun olurum.
Mrb ben myo bilgisayar tekn. ve programlama önlisans mezunuyum 2007 yılında açık öğretim lisans programına hazırlık sınıfından başladım başlarkende askerlik şubesi tecilimi yaptı 30 aralık 2008 sevk tarihi 22 şubat 2009 diye okula başladıktan sonra 2007 ve 2008 yılında kaldım 2 sene üst üste kalma durumu şimdi askerliğimi tecil ettirmem gerekiyor ama şube 3 sınıfa kayıt olman lazımdı diyor
1- Ben şimdi nasıl askerliğimi tecil ettirebilirim ?
2- Şimdi kaydımı sildirsem kayıt sildirrenlere verilen bir yıllık tecil hakkından yararlanabilirmiyim ?
3- Myo mezuniyet tarihim 26 şubat 2006
4- Bu son dönemde yapılan öğrenci af yasası ile hazırlık sınıfımı olsa dahi tecil yaptırabilirmiyim
5- 3 dersten kaldım hazırlık sınıfında
Yardımcı olursanız sevinirim
Herkese teşekkürler
Zaten icra vekalet ücreti 1000 TL değil 900 TL üzerinden hesaplanacaktı.
Borçlu, borcum yok demek yerine, benim borcum 1000 TL değil 900 TL şeklinde...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
eşlerde cocuk yoksa miras durumu...
13-05-2025, 13:01:29 in Miras Hukuku