Emekli keseneği farkını yatırabilmek için ne yapabilirim?
Merhaba Değerli Hukukçular,
Devlet kurumunda, motor öğretmeni iken 2004 yılında emekliye ayrıldım. Öğretmen olarak göreve başlamadan önce, Demirçelik fabrikasında işçi statüsünde 10.08.1976 – 14.01.1991 tarihleri arasında 14 yıl, 5 ay, 5 gün çalıştım. 14.03.1991 tarihinde öğretmen olarak göreve başladım ve 31.08.2004 tarihine kadar çalıştım. Emekli olurken 2 ayrı hizmet yıllarım birleştirilerek emekli edildim. Emeklilik işlemlerinde işçi olarak çalıştığım süreler hizmetimden sayılmadı; derece ve kadememe yansıtılmadan 4. derece 1. kademeden emekli maaşına bağlandım. Daha sonra yaptığım müracaatta işçilikte geçen sürelerim derece ve kadememe yansıtılarak 1. derece 4. kademeye düşürüldüm fakat maaşı yine 4. derece 1. kademeden almaktayım. Bunun nedeni de görev yaparken işçilikte geçen sürenin derece ve kadememe yansıtılmayarak emekli keseneğimin ödenmemiş olmasıdır. Emekli sandığına gönderdiğim yazıda,emekli keseneği farkının yatırılabileceğine dair bir hüküm olmadığı yönünde yanıt verildi. Emekli olduktan sonra bu işlem neden olmuyor? Kanundaki boşluktan ötürümü?
Sosyal Güvenlik kurumunun 143 no’lu dış genelgesinin ilgili kısmına baktığımızda;
Kişilerin sigortalı hizmetlerinin isteklerine bakılmaksızın zorunlu olarak Sandığımıza tabi göreve girdikleri tarih itibariyle ve asaletlerinin onaylanması beklenmeksizin emeklilik keseneğine esas aylıklarının tespitinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Değerlendirme işleminin daha sonraki bir tarihte yapılması durumunda tespit edilecek emeklilik keseneğine esas aylıklardan kesilmesi gereken kesenek ve karşılık tutarları ile daha önce Sandığa gönderilen kesenek ve karşılık tutarları arasındaki farktan 5434 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi uyarınca kesenek farkının ilgili tarafından, kurum karşılığı farklarının da kurumlarınca karşılanarak kesenek ve karşılık toplamı üzerinden hesap edilecek % 20 gecikme faizi ile birlikte gönderilmesi gerekmektedir
Denmektedir.
Fakat emekli sandığına dilekçe ile başvurmama rağmen ‘’Sandığımız kanunlarında emekli farkının emekli olduktan sonra yatırılmayacağı konusunda bir hüküm bulunmamaktadır’’ denerek yanıt aldım. Bu durumda ne yapabilirim? Benim problemimle ilgili sadece üsteki kısım var Emekli sandığı kanunlarında. Problemim tamamem kanundaki boşluktan kaynaklanıyor. Kanunda olumlu veya olumsuz bir şey yok? Bana ne yapmamı önerirsiniz? İdare mahkemesine başvursam netice sağlarmıyım?
Cevap: Emekli keseneği farkını yatırabilmek için ne yapabilirim?
Türkçe'nin "T"sinden anlamam.Eğer;size verilen cevap, sizin dediğiniz gibi ise " ’Sandığımız kanunlarında emekli farkının emekli olduktan sonra yatırılmayacağı konusunda bir hüküm bulunmamaktadır’’ Daha ne istiyorsunuz?Sandığa sorun:"Gerekli intibakın olabilmesi için yatırmam gereken tutar nedir ve nereye yatırmalıyım?"
Diyeceksiniz ki; "Bu nereden çıktı?"
Bildiğim kadarıyla; bir cümle içinde iki olumsuzluk varsa,bunların ikisi birden "olumlu" olarak anlaşılmalıdır.Şöyle diyebilirim:
.....yatırılabileceği........hüküm bulunmaktadır.Yani; yatırılamayacağı hakkında bir hüküm bulunmuyorsa; yatırılabileceğine dair bir hüküm bulunmaktadır.
Fikrim budur ve verilen bu cevap, gereğinin yapılmaması durumunda, idare mahkemesinde davayı kazanmanızı sağlar.
İyi günler...
Yani; yatırılamayacağı hakkında bir hüküm bulunmuyorsa; yatırılabileceğine dair bir hüküm bulunmaktadır.
YA DA; BUNU ENGELLEYEN BİR HÜKÜM YOKTUR. anlamındadır.Eksik cümle için özür dilerim.
Tekrar iyi günler...
Sakar bey, gerçekten çok tşk ederim, ilgilendiğiniz için.
Dilekçeme Emekli Sadığından gelen yanıtı buraya yazıyorum:
İlgili dilekçeniz ile emekli sicil dosyanız bir kez daha incelenmiştir. Sigortalı hizmetleriniz değerlendirilmek suretiyle emekli keseneğine esas intibakınız 1. dereceye gelmiş ise de, kazanılmış hak aylığınız 4. derecede kaldığından; tarafınıza 4 derece için ön görülen 1100 ek gösterge uygulanmış olup, Sandığımız kanunlarına göre emekli keseneği farkını yatırabileceğinize dair bir hüküm bulunmamaktadır.
Yukarıdaki yazıyı aldım.
Fakat o kadar araştırmama rağmen emekli keseneğinin farkını yatırabileceğine dair bir hüküm olmadığı gibi yatırılmayacağına dair bir hükümde bulunmamakta.
Problemimle ilgili tek yönetmelik var oda 143 no’lu dış genelgede;
Kişilerin sigortalı hizmetlerinin isteklerine bakılmaksızın zorunlu olarak Sandığımıza tabi göreve girdikleri tarih itibariyle ve asaletlerinin onaylanması beklenmeksizin emeklilik keseneğine esas aylıklarının tespitinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Değerlendirme işleminin daha sonraki bir tarihte yapılması durumunda tespit edilecek emeklilik keseneğine esas aylıklardan kesilmesi gereken kesenek ve karşılık tutarları ile daha önce Sandığa gönderilen kesenek ve karşılık tutarları arasındaki farktan 5434 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi uyarınca kesenek farkının ilgili tarafından, kurum karşılığı farklarının da kurumlarınca karşılanarak kesenek ve karşılık toplamı üzerinden hesap edilecek % 20 gecikme faizi ile birlikte gönderilmesi gerekmektedir
Denmektedir.
Ben ne yapacağımı şaşırdım. Olumlu veya olumsuz bir hüküm yok.
Anladığım kadarıyla; sözünü ettiğiniz genelgenin muhatabı siz değil, sizin gibi kişileri bünyesinde çalıştırmaya başlayan kurumlardır.İşçilikten sonraki ilk işe girişinizin olduğu kurumunuzun, ilgili genelgenin gereğini yapmamış olmaları, sizin meseleniz değildir.Siz mağdur olarak -E.S. mevzuatında; bu eksikliği, emekli olduktan sonra gidermenize engel olacak -E.S.cevabına göre; kanunen bir engel bulunmadığına göre- hukuki engel olmadığından, siz talebinizi yapınız.Tabii ki; bu size, kurumunuzun yatırması gerekenleri de ödemenizi gerektirecek.Elbette faiziyle birlikte.İş, E.S. çerçevesinde halledildikten sonra; bu sefer "Kurumun ödemesi gereken emekli kesenekleri ve kurumun gereğini yapmamasından dolayı da ödenecek faizleri" kurumunuzdan isteme hakkınız doğacak.İşiniz çok yani...
Fikrim budur, osmanagam!...
İyi günler...
Bu sitede hiç kimse rakamı söyleyemez.Ama sandığınız kadar yüksek olmayacağını tahmin ediyorum.Öğrenmenin yolu yazıyı yazmaktır.Bu konuda, yattıktan sonra aklıma gelen hususu da belirtmeliyim:Eğer siz bu parayı ödeyip gerekli düzeltmenin yapılmasını istiyor ve kurumun yatırması gerekenlerle, kurumunun kusurundan doğan gecikme faizlerini kurumdan istemek için dava açacaksanız, bu davaya esas olması için E.S.na yazacağınız yazıda "Ödenecek olan bu tutarın; ne kadarı benden kesilmesi, ne kadarı kurumca yatırılması gereken ve ne kadarı da gecikme faizidir, -Kurum aleyhine açılacak davaya dayanak olması bakımından- belirtilmesi..." gibi bir cümlen olsun.Böylece ileride bilirkişi derdin olmaz.E.S.yazısı iddian için yeterli olacaktır.
Fikrim budur.
İyi günler...
Çok tşk ederim Sakar bey,
Benim çalıştığım okulu mahkemeye vermem o parayıda ben öderim. Çünkü çalışanların hepsi arkadaş. Ayıp olur.
Ben sadece emekli sandığını dava edeceğim. 20.000 TL kadarsa zaten öderim.
Peki ben emekli sandığını vereceğim davayı kazanırsam, emekli olduğumdan bu güne kadarki maddi kaybımı karşılamaları için ayrı davamı açmam gereklidir?
Bence; sizin hemen, E.S.nı dava etmenize gerek yok.Öncelikle, onların yazısına dayanarak "Emekli olduktan sonra gerekli ödemenin yapılması halinde intibak işleminin yapılamayacağı hakkında yasal bir engel bulunmadığı için" intibakınızın yapılması için istenen miktarın ne kadar olacağı, ödemenin taksit imkânı ile de ilgili yazınıza "Olumsuz" cevabın verilmesi üzerine dava açmalısınız.Demek istediğim; şimdilik, ESyi dava sebebiniz yok.Reddederlerse, dava açacaksınız.
Davayı kazanmanız ihtimali -Bence- çok yüksek.Şayet; davayı kazandınız,ödemeleri yaptınız ve intibakınız yapıldı, sonrasında emekli maaşınız intibakınızdan itibaren farklı ödenmeye başlandı ve geçmişe yönelik ödeme yapılmadığında, acacağınız "Geçmişe yönelik farkların da ödenmesi talepli" davaya; ES "Bunda kurumun sorumluluğu yoktur" diye mahkemeye cevap verirse durum ne olur?
İyi günler...
Merhaba
Sakar bey, yaklaşık 3 senedir Emekli Sandığına bu genelgeye dayanarak müracat ediyorum. Fakat Emekli Sandığı aynı cevabı kopyalıyor bana geri gönderiyor. (Kanunda Emekli keseneği farkını yatırabilmem için bir hüküm bulunmuyormuş). Bende dilekçe yatırılmaması içinde bir hüküm bulunmuyor dedim ama yine aynı şeyi kopy-paste yapıp göndermişler.
Avukata danıştım. 60 günlük dava süresi var dedi. İstediğiniz anda dilekçeyle yine bu süreyi uzatabilirsiniz dedi. Benim asıl korkum davayı kaybedip birde Emekli sandığına Avukat vekaleti ücretide ödemek. Oda 2000 TL olursa çok zor durumda kalırım. Ama şansımı AİHM kadar zorluyacağım. Çünkü ortada 26 yıl aylık hizmet sürem var.
Siz AİHM davanızı naptınız Sakar bey? Olumlu bir netice sağlayabildiniz mi?
Merhaba 2003 mayıs ayından sonra açtığım kantin işletmesiyle vergi mükellefi oldum, 2007 yılı Mayıs ayına da. İş yerimi kapattım ve vergi dairesinden...
Yazan: vurguni Forum: Hukukçular İçin Bilgisayar ve İnternet
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Davanın yenilenmesi
13-12-2025, 14:11:12 in Borçlar Hukuku