Ellerinizi yıpratmayın, egzamaya yakalanmayın.

El temizliği için sıcak yada soğuk su yerine ılık suyu tercih edin...

Bugünlerde en sık yaptığımız işlerin başında sık sık el yıkamak geliyor. Domuz gribinden korunmanın yollarından ilk şartı olarak el temizliğini sıralayan uzmanlar, çok fazla sıcak su ve fazla soğuk suyla ellerimizi yıkamanın doğru olmadığını söylediler.

El temizliği için ılık suyla cildimizi tahriş etmeden yıkama işlemini yapmamız gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Canan Savaş İyigün, sık el yıkamadan dolayı cildin zarar görmemesi için çok sıcak ve çok soğuk sudan kaçınmak gerektiğinin altını çizdi. El temizliği için sabun ve anti bakteriyel madde gibi temizleyicilerin sık kullanılması cildi nasıl etkiler?

Bazı kişilerin elleri normal günlük aktivitelere karşı daha duyarlıdır. Kolayca kurur, çatlar ve pullanır. Sık el yıkama ve özellikle alkollü dezenfektan kullanımı bu tür şikayetleri arttırabilir.

Alerji ve tahrişler oluşur mu?

Cildi hassas kişilerde ellerde kuruluk, soyulma, parmak izlerinde silinme,çatlaklar, sızlama şeklinde belirtiler ortaya çıkar. Ayrıca bazı maddeler hassas kişilerde allerji yapabilir.Allerji tahriş olmuş deride daha kolay oluşur. Kaşıntılı, sulantılı, kızarık döküntüler gelişebilir. Bunlar el egzeması belirtileridir.

Sık yıkamadan dolayı cildin zarar görmemesi için ne yapmak gerekir?

Egzemanın korunma ve tedavisinde en önemli nokta tahriş edici ve allerjik maddelerle teması önlemektir. Sık el yıkama şu an grip nedeniyle gerekli. Ancak çok sıcak ve soğuk sudan kaçınmak gerekir. Özellikle ev hanımları ve meslekleri itibariyle çok sık deterjan ve kimyasal maddelere maruz kalanlar ve elleri suyla fazla temas edenlerde daha sık şikayetler olabilir. Çünkü ellerin hangi sıklıkta ıslandığı da çok önemlidir. Ellere sabun ve deterjan teması el yıkama haricinde mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Bu tür işler yaparken içi pamuklu eldivenler kullanılması faydalıdır. Eller terlemeden eldivenler çıkarılarak havalandırılmalıdır.

Her yıkamadan sonra krem kullanmak gerekir mi?

Cildin yıkama ile kaybettiği doğal yağların yerine konması çok önemlidir. Bu nedenle nemlendirici kremler kullanılmalıdır. Bu ürünler cilt kuru hissedildikçe ince bir tabaka halinde uygulanmalıdır. Eller yıkandıktan sonra nemli iken uygulamak daha etkili olabilir. Kullanılan ticari el kremleri parfümler ve tahriş edici başka maddeler içerebilir.Allerjik hastaların dermatologlarının önerdiği ürünleri kullanması daha iyi olur.

Cildi korumak için önerilecek doğal yöntemler var mı?

Kışın cilt daha fazla kurur. Soğuk havalarda eldiven takmak faydalı olacaktır. Özellikle yemek yaparken ele temas eden taze meyva ve sebzelerin öz suları da şikayetleri arttırabilir. Bunlarla doğrudan temastan kaçınılmalıdır. Eğer kişide egzema geliştiyse ve allerjik bir maddenin temasından şüpheleniliyorsa bu madde deri testleri yapılarak saptanmaya çalışılır. El egzaması tedavisinde en çok kortizonlu kremler kullanılır. Ekzemanın çeşidine göre ek tedavi ajanları da mevcutttur. Tedavinin yan etkiler de göz önüne alınarak doktor kontrolünde yapılması gerekir. Hastalığın tekrarlamaması için hastanın korunma yöntemlerine uyması gerekir.
(Gazeteport/16.12.2009)