Nikahlı olduğum, Fakat Aynı Evi Hiç Paylaşmadığım Eşime Dön Gel Çağrısı
Ben Antalya'da Güvenlik Görevlisi olarak çalışan ve Antalya'da ikamet eden 30 yaşında bir beyim. 7 Mayıs 2009'da Gaziantep'de evlendim. Fakat eşimin annesi düğün haftası olan 15 Haziran'da tartışma çıkartıp, sonrada ailelerin tartışmasını bahane göstererek ayrılmamızı istedi ve eşinide kışkırtarak düğünümüzün yapılmasına engel oldu. Birçok kez benimle gelmesini talep ettiğim eşimde ailesinin rızası olmadan gelemeyeceğini söyledi. Kendi rızasıylamı alesinin yanından ayrılamadı yoksa zorakimi bir durum ( mesela tehdit, korkutma, akla gelebilecek vs. şeyler) dan mı ayılmıyor bunu kesin bilemiyorum. Çünkü aynı hafta içi abisi arayıp beni eşimi bir daha aramamam konusunda tehdit etti. 1 aydırda eşimle irtibat kuramıyorum. Evleneceğim diye yaptığım masraflarımdan oluşan maddi sıkıntım ve iş yerinden izin alma sıkıntım yüzünden hiçbiryere kımıldayamaz duruma geldim. Gaziantep'ede gidemiyorum. Düğünden sonra oturacağımız ve içini tamamen benim döşediğim bir evimde mevcuttur.
1 - Aynı evi hiç paylaşmamış olsakta evliliğin 4 ayı doldurmasından sonra eşim hala gelmediyse ben eşime dön gel çağrısı yapabilir miyim? Nikahla birlikte Eşim, annesi ve küçük kız kardeşi 4 gün benimle Antalya'ya geldiler, kaldılar ve gittiler.
2 - Eşim evde yaşayıpta, evi terk etme durumu olmadığı için bu başvurumu hakim reddedebilir mi?
3 - Hakim başvurumu kabul edip, ben eşime gerekli dön gel şartlarınıda yerine getirip (yol harçlığı, yol parası, diğer masraflar vs. gibi) dön gel çağrısı yaparsam, """Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hakim, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi halinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilan yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.""" daki dönmemesi halinde doğacak sonuçlar hakkındaki hakimin uyarısının içeriği ne olur?
4 - Eşim gelmezde ben maddi manevi tazminat davası açarsam, eşim kusurunu kabul etmiş sayılacağından davayı kazanır mıyım?
4. soruyu sormamdaki amaç eğer ben bu davayı kazanma olasılığım var ise, eşimin ailesi dön gel ihtarı çektiğimde mutlaka bunun sonuçlarıyla ilgili avukatlarına danışacaklardır. Avukatlarıda sonucunda benim tazminat davası bile açıp, para alabileceğimi söyler ise, eşimin ailesi ceplerinden 5 kuruş çıkacağını duysa uykuları kaçtığından eşimin üzerindeki aile baskısını kaldırıp, sırf para ödememek için eşimi bana yollayacaklarını düşünüyorum.
5 - Eğer hakim başvurumun kanuna uygunluğu olmadığına karar verecek ise bunun yerine eşimin ailesine hangi türlü kanuni yaptırımlar yapabilirim? Mesela eşimin ailesine düğün haftası ara bozuculuk yapıp, düğünümüzün olmasına mani oldukları için maddi - manevi tazminat davası açabilir miyim?
6 - Türkiye'de filimlerde gördüğümüz gibi, ayrılacak çiftlerin mahkeme kararıyla gönderildikleri bir danışma kurumu mevcut mu? Filmlerde ayrılacak çiftler bir psikolog olan danışmana gönderilir, danışman her iki tarafıda ayrı ayrı dinler ve birleştirici ve yapıcı telkinlerde bulunup, evlilik birliğinin bozulmaması için çabalarlar. Eğer mevcut ise eşimle birleşmek için bununla ilgili nasıl bir dava açabilirim?
Çünkü ispatlayamasamda, yada nasıl ispatlayacağımı henüz bulamamış olsamda eşimin üzerinde bir aile baskısı mevcut, en çokta anne ve küçük abinin baskısının en yoğun seviyede olduğunu biliyorum. Ama eşim onarın yanında put kesiliyor ağzını bile açamıyor. Yanımdan eşimi çekiştirdiğinde ve eşime kalk şura git dediğinde, eşimin başını eyip korkuyla " tamam anne gidiyorum " dediğine şahit oldum.
Eşimin annesi düğün haftası düğünü iptal ettirmemi, Antalya'daki işimi bırakıp iç güveyi olarak Gaziantep'e yerleşmemi bile istedi. Ancak bu şartlar altında düğünün tekrar yapılabileceğini ve eşime kavuşabileceğimi dahi söyledi.
Yukarıdaki sorularıma cevap veren hukukçulara ve tüm hukuk severlere şimdiden teşekkür ederim. Sorularıma alacağım cevaplarınız ve sizinde bana düşüncelerinizle sağlayacağınız yeni fikirlerin desteğiyle bir plan belirleyip, bu doğrultuda kendime bir avukat tutarak, avukat arkadaşımızında önderliğinde hukuk mücadelemi başlatıp, kısa veya uzun vadede eşime kavuşmayı istiyorum.
Cevap: Nikahlı olduğum, Fakat Aynı Evi Hiç Paylaşmadığım Eşime Dön Gel Çağrısı
Sayın Armagan1979,eşinizde sizinle evliliği devam etsin istiyormu?Bundan öncede size yazmıştım hatırlıyorum.aynı durumu geçen yaz bende yaşamıştım düğüne 3 gün kala ayrılmıştım.hakim ilk celsede boşadı her iki taraf maddi manevi konsuunda birbirinden bişey talep etmezse ve aynı evde yaşanmışlık olmamışsa hakim büyük olasıkla boşar.Siz eşinizin ikamet ettiği ile gidip konuşmaya çalışsanız yada dava açsanız tepkileri nasıl olacak?Boşanmanın verdiği manevi zorluğa dayanamayıp belki döner.Ama bu şartlarda başlamış bir evliliğin tadı tuzu kaçmış zaten.Tabi bu evlilik sizin ve kararda tabiki sizin.ama bekleyerek sadece boşa zaman kaybı olmuş görünüyor.eşinizde dava açmıyor.eşinizde sizinle olmak istiyorsa bir ortak nokta bulursunuz.
Büyük abisi 3 defa nişanlanmış,3 ündede kız tarafı dönmüş, 4.de 16 yaşında bir kızla imam nikahıyla evlendirip düğün yapmışlar, kız 15 gün sonra baba evine kaçmış. Anne oğlunun kendisini sorumlu tutmaması için sürekli başkalarını suçlayıp bu yönde oğluna sürekli telkinlerde bulunuyordu. Yani bir nevi beyin yıkamada denebilir buna. Evinde benim hakkımda sürekli olumsuz konuşursa annesi ve abisi, zamanla eşimde bunlara inanmaya başlar. Mesela benim için "seni sevse gitmezdi, burada yanında kalırdı, demekki seni sevmiyor" demişler. Mutlaka annesi eşime iyi görünüp diyordur ki; sen arayıp sorma o dayanamaz gelir beklede gör gibi. Eşim zannedecek ki bu doğru ben dayanamayıp yanına gideceğim. Ama annesinin amacı, eşim beni arayıp sormayınca bende umudumu kesip ayrılmak için dilekçe vereceğim, sonra oda diyecekki eşime bak seni sevmiyormuş gördünmü ayrılmak için dilekçe bile verdi, kızım bundan sana hayır gelmez. Ben babasıyla konuşurken babası bana diyorki ayrılmak için dilekçe verecekmisin, bende diyorum hayır ben eşimden ayrılmak istemiyorum. Sonra diyorki yani bizmi verelim dilekçeyi demek öyle istiyorsun. Halbuki ben öyle birşey demiyorum. Babasınada tekrar diyorum, ben sana böyle birşey söylemedim,cevap bile vermiyor. Tabi eşim orada benim konuştuğumu duymuyor. Babasının konuştuklarını duyuyor. Babası diyecekki eşime; bizim dilekçe vermemizi istiyormuş, zorluk çıkarmamızı istemiyormuş. Oda inanacak tabiki buna. Babası neden yalan söylesin ki, o babası, doğru adam. Ayrılmak kolay, verirsin dilekçeyi, yaparsın başvurunu, eşimde bakar ki ben çoktan seçimimi yapmış ondan vazgeçmişim, oda tama der geçer, ayrılırız. Ayrılmak istiyorsak adli yargı hizmetimizde. Peki hangi kurum birleştirici rol oynayacak.Mesela hangi kurum onun ailesine diyecek yaptığınız yanlış, hareketlerinizi düzeltin. Eşime bir kötü söz söylememişim, hakaret etmemişim, darp yapmamışım, ayrı ev açmışım, işimden evime, evimden işime giden, hovardalık bilmeyen, efendiliği kendime prensip edinmiş bir kişiyim. Yani iyi adamım. Yani eşim ailesinin üstüne çıkamıyor, pasif kalıyor, onların dediğine peki diyorsa, ona kim sahip çıkacak. Hadi ben ayrıldım diyelim, evliyken bile kızını ayırmaktan korkmayan bir anne, ileride yine başkası içinde işine gelmeyen ters birşey olunca yine kızını ayırmak için uğraşacak. Kızın günahı nedir. Suda boğulan birisini görseniz ne dersiniz, hemen kurtarimmi, yoksa kendi aklı vardı o kadar uzağa açılmasaydı mı? Herkes bana diyor ki eşinin kendi aklı var, bunu kullanmıyorsa bırak kendi rezil olsun, ayrıl ne hali varsa görsün. Peki evlilikler bu yüzden yıkılmıyor mu? Bencillik ! Kibir ! Gurur ! Her insanın bir şansa ihtiyacı vardır. Bana ailesi tarafından hakaret edildi.Tehdit edildim. Ama eşimin ne suçu var. Ailesi için ondan vazmı geçiceğim. Onun kafası karışık, şu an neye inanacağını bilemiyor. Annenin yanında sürekli uyuşturucu alan birisi gibi, annenin telkinlerini dinliyor. O ortamdan uzaklaşmadıkçada doğru düşünmesi imkansız! Ailesinden yalıtılması şart. Ailesinin eşimin ruh sağlığını etkilediğini ve doğru düşünmesini engellediğini nasıl ispat ederim? Yada benim ve eşimin problemlerimiz var, psikolojik destek almak istiyoruz diyebileceğim ve ailesini bile karışamayacağı, mahkeme kararıyla mecburi gidip görüştürüleceğimiz bir aile danışmanlık hizmeti yok mu?
Karşı tarafta dava açmıyor sanırım.bekleyin bakalım.mahkeme açılsa bile karşı taraf açsa bile siz mahkemede boşanmak istemiyorum dediğinizde hakim zaten boşamaz.
Kanunu iyice okuduğumda daha önce dikkat etmediğim şu madde dikkatimi çekti;
" Madde 195 - Evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi veya evlilik birliğine ilişkin önemli bir konuda uyuşmazlığa düşülmesi hâlinde, eşler ayrı ayrı veya birlikte hâkimin müdahalesini isteyebilirler.
Hâkim, eşleri yükümlülükleri konusunda uyarır; onları uzlaştırmaya çalışır ve eşlerin ortak rızası ile uzman kişilerin yardımını isteyebilir.
Hâkim, gerektiği takdirde eşlerden birinin istemi üzerine kanunda öngörülen önlemleri alır. " maddesine dayanarak başvurup, hakimin müdahalesini talep etmeyi düşünüyorum.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Kripto Transferi Nedeniyle 7258...
18-06-2025, 09:12:38 in Ceza Hukuku