B Sınıfı sürücü belgesiyle motosiklet kullanmadan dolayı trafik suç tutanağı düzenlendi ve 39/1-a maddesine göre mahkemeye sevk edildi. Verilen kararı aynen yazıyorum: Adı geçenin eylemine uyan 2918 sayılı KTK'unun 39/1-a-son maddesi yollamasıyla aynı kanunun 36/3.fıkra 1.cümlesinde öngörülen 1 ay hafif hapis cezasının TCK'nun 52.maddesi gereğince günlüğü taktiren 25YTL hesabıyla paraya çevrilerek 750YTL idari para cecası ile cezalandırılmasına...
Adı geçen kanunu incelediğimde 36/3'ün ehliyetsiz araç kullanmak olduğu yazıyor. Ben ise yetersiz ehliyetle araç kullanmaktan sevk edildim. Kanunun karşılığı 237YTL adli para cezası olacağı yazıyor. Benim asıl tabi olduğum ceza maddesi ne? 39/1a'mı yoksa hiç ehliyeti olmayanlara verilen ceza maddesi olan 36/3'mü?
Bir bilenin beni aydrınlatması dileğiyle...
Sayın üye, 39_1a ya göre yetersiz ehliyet suçunda idari para cezası 206 YTL ve kullanan için 1_2 ay hapis cezası bulunmaktadır.sizde bu maddeden yargılandığınıza göre hapis cezanız günlüğü 25 YTl den bir ay hapis cezasına istinaden 750 YTL kesilmiştir.Herhangi bir yanlışlık bulunmamaktadır.Hatanın tekrarında hapis cezası 2_3 aya çıkmaktadır.
Sayın üye, 39_1a ya göre yetersiz ehliyet suçunda idari para cezası 206 YTL ve kullanan için 1_2 ay hapis cezası bulunmaktadır.sizde bu maddeden yargılandığınıza göre hapis cezanız günlüğü 25 YTl den bir ay hapis cezasına istinaden 750 YTL kesilmiştir.Herhangi bir yanlışlık bulunmamaktadır.Hatanın tekrarında hapis cezası 2_3 aya çıkmaktadır.
sayın ekici,
yanıtınız için teşekkür ederim. Herhangi bir hatanın sözkonusu olmadığını tahmin ediyorum ama yinede zihnim karıştı. KTK'nun ilgili maddesindeki 237 YTL'yi anlamadım. 1 aya 750 2 aya 1500YTL neden yazılmıyorki o zaman. Üstelik hala 36/3'ü anlamadım. İtiraz etmek istiyorum ama netice olurmu bilmiyorum.
sayın ekici,
yanıtınız için teşekkür ederim. Herhangi bir hatanın sözkonusu olmadığını tahmin ediyorum ama yinede zihnim karıştı. KTK'nun ilgili maddesindeki 237 YTL'yi anlamadım. 1 aya 750 2 aya 1500YTL neden yazılmıyorki o zaman. Üstelik hala 36/3'ü anlamadım. İtiraz etmek istiyorum ama netice olurmu bilmiyorum.
Yasada suçun tanımı her ne kadar ayrı ayrı ise de:
her ikisinin de müeyyidesi aynıdır. Yani her iki durumda da 36/3 den cezalandırılırsınız. Bu durum 39 maddenin sonunda açıkça yazmaktadır.
Size uygulanan cezada bir hata görmüyorum. Boşuna itiraç edip masraf etmeyin. Saygılar..
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sürücü belgelerine ait esaslar
MADDE 39- Sürücü belgelerine ait esaslar şunlardır;
a) Araçları kullanma yetkisi;
1. A1, F, G ve H sürücü belgeleri ile yalnız kendi sınıflarındaki araçlar,
2. A2 sınıfı sürücü belgesi ile A1,
3. B sınıfı sürücü belgesi ile F,
4. C sınıfı sürücü belgesi ile B ve F,
5. D sınıfı sürücü belgesi ile C, B ve F ,
6. (Değişik: 17.10.1996-4199/17 md.) E sınıfı sürücü belgesi ile B, C,ve F,
Sınıfı sürücü belgeleri ile kullanılan araçlar da sürülebilir.
(Değişik: 17.10.1996-4199/17 md.) E sınıfı sürücü belgesi sahipleri D sınıfı sürücü belgesi ile sürülen araçları kullanabilmeleri için römorklu veya yarı römorklu araçlarla uygulamalı sınava tabi tutulurlar. Sürücü belgesi sahiplerinin sürücü belgesinin sınıfına göre sürmeye yetkili oldukları araçların dışındaki araçları sürmeleri yasaktır.
b) Römork takarak taşıt kullanma;
B, C ve E sınıfı sürücü belgesi sahipleri, araçlarına en çok yüklü ağırlığı 750 kg’a kadar olan (750 kg. dahil) hafif römork takarak da kullanabilirler.
Yüklü ağırlığı 750 kg’ı geçen römorkları taşıtlarına takarak kullanmak isterlerse ayrı bir sınavdan geçirilirler ve römorklu taşıt kullanabilecekleri belgelerine işlenir.
c) (Değişik: 17.10.1996-4199/17 md.) Sürücü belgelerinin geçerlilik süresi:
Sürücü belgelerinden (K) sınıfı sürücü aday belgesi altı ay geçerlidir. Diğer sürücü belgelerinin İçişleri Bakanlığı’nca, trafik güvenliği nedeniyle, gerekli görüldüğünde değiştirilmesi zorunludur. Ödenmemiş trafik para cezaları kanuni faiziyle birlikte tahsil edilmedikçe değiştirme işlemi yapılmaz. Geçerli bir mazeret olmaksızın altı ay içinde sürücü belgelerini değiştirmeyen sürücüler araç kullanmaktan men edilir. Değiştirme işlemleri İçişleri Bakanlığı’nca çıkarılacak yönetmelikte belirlenecek esas ve usullere göre yapılır.
(İkinci fıkra mülga: l8.0l.l985-KHK 245 /l6 md./değişik: 28.03.l985-3l76/l6 md.)
(G) Sınıfı sürücü belgesi alacak olanlarda aranacak özel şartlar ile uluslararası sürücü belgelerinin veriliş şartları yönetmelikte gösterilir.
(Mülga: 17.10.1996-4199/47 md.) (Değişik: 25.05.1997-4262/4 md.) Bu madde hükümlerine aykırı hareket eden sürücüler ile bunlara araç kullandıranlar, bu Kanunun 36 ncı maddesinin üçüncü fıkrasına göre cezalandırılırlar.
Konu Devrim Sinan Karavelioğlu tarafından (02-12-2008 Saat 00:36:42 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: harf hatası nedeniyle
Sayın Karavelioğlu,
cevaben yazınıza teşekkür ederim.Hukukun dışında insanların hukuksal soru/sorunlarına, iletişim mecraları ile bilginin paylaşılması adına sevindirici. Sizlerden yardım alarak daha bilinçli hareket etmemizi sağladığınız için site üye ve bilgilerini paylaşan hukuk insanlarına tekrar teşekkür ederim.
İşlerinizde başarılar dilerim.
merhabalar
Sayın Karavelioğlu
Yaklaşık iki hafta önce yetersiz ehliyetle araç kullanmadan tutanak yedimm..
Mahkemeye gönderileceğini söylediler..
Fakat ben endişe içindeyim mahkeme sonucu ne olur, ne zaman belli olur.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Ehliyetsiz araç kullanmanın cezalarını biliyoruz fakat benim öğrenmek istediğim ehliyeti olupta ehliyeti 6 ay 1-2 yıl süreyle cezalı olan sürücülerin...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Ãëàâíàÿ
09-05-2025, 08:55:33 in Askerlik Hukuku